Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

KOBİ'ler İçin Sosyal Medya Yönetimi İpuçları

Güncelleme Tarihi: 23.02.2024

İçindekiler;

Sosyal medya yönetimi artık büyük işletmeler için önemli olduğu kadar KOBİ’ler için de oldukça önemli bir hale geldi. Çünkü sosyal medya platformlarını kullanan işletmeler hedef kitlelerine daha kolay ulaşabiliyor ve marka bilinirliklerini sağlayarak satışlarını arttırma fırsatı yakalıyor.

 

İşletmelerin hedef kitlelerinde yer alan kişilerin büyük bölümü de bu platformları kullandığı için aslına bakıldığında sosyal medya platformları işletmelerin satış yapabilmesi için önemli olan tüketicilere ulaşmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle birçok küçük ölçekli işletme kendilerini ön plana çıkarabilmek için sosyal medya platformlarından yararlanıyor.

 

Bazı işletmeler sosyal medya platformlarında başarılı bir şekilde hareket ederken ve amaçlarına ulaşırken bazı işletmeler ise bilgi yetersizliğinden dolayı hedeflerine ulaşmakta güçlük çekiyor.

 

Kurumsal sosyal medya yönetimi yapmak isteyen küçük ölçekli işletmelere bilgi vermek için hazırladığımız KOBİ'ler İçin Sosyal Medya Yönetimi İpuçları adlı bu yazımızda sizlere önemli birçok unsurdan bahsedeceğiz ve belirli ipuçlarını sizlerle paylaşacağız. Siz de bu yazımızı inceleyerek küçük ve orta ölçekli işletmeniz için nasıl bir sosyal medya yönetimi yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

KOBİ'ler İçin Sosyal Medya Yönetimi İpuçları

 

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

 

Sosyal medya yönetimi, kişisel ya da ticari amaçlar için sosyal medya hesabı bulunan kişilerin hedeflerine ulaşması için sosyal medya hesaplarını yönetmelerine ve bu yönetimi nasıl yapacaklarına karar veren koordineli sürçe verilen isimdir.

 

Sosyal medya yönetimi yapabilmek için işletmelerin bir sosyal medya stratejisi geliştirmesi ve sosyal medya platformlarını dikkate alarak hareket etmesi gerekmektedir. Gelin şimdi hep beraber küçük ölçekli işletmeniz için sosyal medya yönetimi yaparken nasıl hareket etmeniz gerektiğine bir göz atalım.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları

 

KOBİ'ler İçin Sosyal Medya Yönetimi Nedir

 

Sosyal Medya Düzenleyin ve Kurumsal Kimliğinizi Yansıtın

 

Kobiler için sosyal medya yönetimi artık zorunlu bir hale gelmiştir çünkü işletmeler gelirlerini arttırmak, kendilerini tanıtmak ve satış yapmak için tüketicilere sosyal medya platformları üzerinden daha kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. Fakat sosyal medya yönetimi yaparken işletmelerin tüketicilere ve takipçilerine güven vermesi oldukça önemli bir unsurdur.

 

Hesabınızı takip eden kişilere ya da hedef kitlenizde yer alan kişilere güven vermek için ise kurumsal kimliğinizi yansıtmanız ve profesyonel bir şekilde sosyal medya hesaplarınızı düzenlemeniz oldukça önemlidir. Sosyal medya hesaplarınızı düzenlemek ve başarılı sosyal medya yönetimi yapmak için şu adımları tamamlayabilirsiniz.

 
  • Sosyal medya hesaplarınızı açarken ilk olarak profesyonel bir marka ismi seçmeye özen gösterin.
  • Hangi platform olursa olsun sosyal medya hesabınızı profesyonel hesaba geçirin. Profesyonel hesaba geçiş yaptıktan sonra sayfanıza daha fazla bilgi ekleyebilir ve istatistiklere daha kolay ulaşabilirsiniz.
  • Sayfanızı profesyonel hesaba geçirdikten sonra profil resminizi düzenlerken logonuzu kullanmaya özen gösterin. Hesabınızda kapak resminiz kullanmanız gerekiyorsa işletmenize ya da sektörünüze uygun fotoğraflar kullanın.
  • Sayfanızın profesyonel gözükmesi için web sitesi ya da e-ticaret sitesi adresini düzenleyin. Biyografi alanına sektörünüz ve işletmeniz hakkında bilgi veren içerikler yazın.
  • Sayfanızın iletişim ayarlarını ve işletme adresini düzenleyin.
 

Böylece kurumsal sosyal medya yönetimi için ilk adımları atmış olursunuz ve sosyal medya hesaplarınız üzerinden hedef kitlenizde yer alan kişilere ve takipçilerinize daha kolay güven vererek işletmeniz ile daha hızlı bir şekilde etkileşime geçmelerini sağlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

 

KOBİ'ler İçin Sosyal Medya Düzenleme Kurumsal

 

Sosyal Medya Stratejinizi Belirleyin

 

Kobi’ler için sosyal medya stratejisi belirlemek oldukça önemlidir. Çünkü her işletmenin sosyal medya platformlarında hedeflerine ulaşabilmek için bir stratejisi olmak zorundadır. Genellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler sosyal medya stratejilerini belirlerken belirli yöntemler ile hareket etmektedir.

 
  • İşletmeler ilk olarak sosyal medyadaki hedeflerini belirlemelidir.
  • Hedefleriniz belirlendikten sonra ise rakip analizi yapmanız gerekmektedir.
  • Rakip analizinin ardından hedef kitle belirlemeniz ve hedef kitlenizin hangi sosyal medya platformlarında yer aldığını belirlemeniz gerekir.
  • Sosyal medya platformlarını belirledikten sonra stratejinizi belirlemek için sosyal medya platformlarına ve platformların dinamiklerine uygun içerikler ve dijital pazarlama çalışmaları yapmaya özen gösterin.
 

Böylece işletmeniz için doğru bir sosyal medya stratejisi geliştirebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Sosyal Medya Takvimi Nasıl Hazırlanır?

 

İlgili İçerik; Google Benim İşletmem Kullanım Rehberi

 



 

Profesyonel Gönderiler Hazırlayın

 

Sosyal medya yönetimini profesyonel bir şekilde yapmak istiyorsanız sosyal medya platformlarında paylaşacağınız görselleri kaliteli bir şekilde çekmeye özen göstermelisiniz. Görsellerinizi çekerken profesyonel fotoğrafçılar ile çalışabilirsiniz. Bununla beraber gönderilerinizi profesyonel fotoğraf düzenleme araçları kullanarak düzenlemeye de özen göstermelisiniz.

 

Sosyal medya gönderilerinizi tasarlarken profesyonel araçlar olarak;

 
  • Adobe Photoshop
  • Adobe Photoshop Light Room
  • Canva
  • Adobe Illustrator
 

Gibi profesyonel sosyal medya araçları kullanabilir ve gönderilerinizi daha kurumsal bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

 

KOBİ'ler İçin Sosyal Medya Profesyonel Tasarımlar

 

Sosyal Medya’da Düzenli Paylaşımlar Yapın

 

Küçük ölçekli işletmenizin sosyal medya hesabını kullanarak hedef kitlenize ulaşmak ve satışlarınızı arttırmak istiyorsanız sosyal medyada düzenli paylaşımlar yapmanız oldukça önemlidir. Çünkü müşterileriniz ile sürekli iletişim halinde olmak ve sosyal medyada düzenli paylaşım yapmak hem marka bilinirliğinizi hem de müşterilerinizin işletmenize duyduğu güveni arttıracaktır.

 

Düzenli sosyal medya paylaşımları yapmak için aylık ya da haftalık olarak bir sosyal medya içerik takvimi oluşturabilirsiniz. İçerik takviminizde belirlediğiniz gönderilerinizi platformların dinamiklerini göz önünde bulundurarak paylaşabilirsiniz.

 

Sosyal Medya Yönetimi İçin Araçlar arasında yer alan;

 
  • Facebook Business Suite
  • Buffer
  • Tweet Deck
  • Hootsuite
 

Gibi sosyal medya planlama araçlarını kullanabilir ve planlanmış gönderiler yaratarak gönderilerinizin otomatik bir şekilde paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece sosyal medyada düzenli bir iletişim yürütebilir ve takipçilerinize güven verebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Ücretsiz Sosyal Medya Araçları

 

Takipçi ve Beğeni Satın Almayın

 

Sosyal medyada birçok küçük işletmenin yaptığı hatalardan birisi hesaplarının güvenilir olduğunu göstermek ve marka algısı yaratmak için takipçi satın almaktır. Fakat işletmelerin takipçi satın alması sosyal medya hesaplarının büyümesini engelleyecektir.

 

Bu nedenle işletmeler sosyal medya hesaplarının zarar görmesini engellemek için takipçi satın almak yerine hesaplarını organik bir şekilde büyütmelerini sağlayacak stratejiler geliştirmeye özen göstermelidir.

 

KOBİ'ler İçin Sosyal Medya Yönetimi Takipçi ve Beğeni

 

İçeriklerinizi Geliştirin

 

Kobiler için sosyal medya önerileri arasında sizlerle paylaşacağımız bir başka öneri ise sosyal medya içerikleriniz ile ilgili. Genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin sosyal medya paylaşımları incelendiğinde ilk ortaya çıkan yalnızca düz görsellerin paylaşıldığı ve herhangi bir şekilde içerik oluşturulmadığıdır. Bu küçük işletmelerin yaptığı en temel yanlışlar arasında yer almaktadır. Çünkü artık günümüzde her içerik türü sosyal medya platformlarında ilgi görmektedir.

 

Bu nedenle işletmeler sosyal medya içeriklerini hazırlarken;

 
  • Görsel içeren içerikler
  • Video içeren içerikler
  • Ürün, hizmet ve kampanyalara yönelik içerikler
  • Canlı yayın özellikleri
  • Hikâye özellikleri
  • Reels videoları
 

Gibi birçok içerik türünden yararlanmaya ve içeriklerini çeşitlendirmeye özen göstermelidir.

 

İlgili İçerik; Küçük İşletmeler İçin 5 Mükemmel Instagram Özelliği

 

İçeriklerinizde Harekete Geçiren Metinler Kullanın

 

Kobiler için sosyal medya yönetimi ipuçları arasında yer alan bir diğer unsur ise içerik metinleri ve hashtaglerdir. Çünkü görseller üzerinden ürün ve hizmetler hakkında bilgi alan kişiler içerik metinlerini okuyarak daha fazla bilgi elde etmek isteyecektir. Bu yüzden işletmeler içeriklerinde belirli stratejiler uygulamaya özen göstermelidir.

 
  • İçeriklerinizi oluştururken ürün, hizmet ve kampanyalarınız hakkında bilgi vermeniz gerekmektedir.
  • İçeriklerinizde kullanıcıyı internet sitenize gitmeye teşvik eden harekete geçirici metinler kullanın.
  • İçerik metinlerinizde hashtaglerden yararlanın.
 

Böylece içeriklerinizi daha etkili bir hale getirebilirsiniz.

 

KOBİ'ler İçin Sosyal Medya Yönetimi İçerik Yazıları

 

Reklam Verin

 

Kobiler için sosyal medya önerileri arasında yer alan bir diğer önerimiz ise sosyal medya reklamları. Her ne kadar profesyonel bir şekilde sosyal medya yönetimi yapsanız da sosyal medya platformlarında reklam vermediğiniz sürece hedef kitlenizde yer alan kişilere ulaşmanız zordur. Bu nedenle işletmeniz için sosyal medya reklamları vermeye özen göstermelisiniz.

 

Sosyal medya reklamları verirken;

 
  • İlk olarak hedef kitlenizi belirleyin.
  • Hedef kitlenizin yer aldığı sosyal medya platformlarına karar verin.
  • Platformları inceleyin ve sosyal medya platformlarına uygun içerikler üretin.
  • İçerikleriniz için reklam bütçesi belirleyin ve sosyal medya reklamınızı verin.
 

Sizler de bu aşamaları tamamlayarak sosyal medya hesaplarınız için reklam verebilir ve hedef kitlenizde yer alan kişilere daha kolay ulaşarak satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax