Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Blockchain Teknolojisi (Blok Zinciri) Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

Günümüzde dijital para uygulamaları ile hayatımıza giren blockchain teknolojisi çağın en merak edilen teknolojilerinden biri halini almıştır. Dijital bir kimlik, dijital bir kontrol alanı sunan blok zinciri alanı küresel bir ağda pek çok işlemin güvenli bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlayan bir teknolojidir.

 

Blockchain Teknolojisi (Blok Zinciri) Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

 

Blockchain Nedir?

 

Kripto para birimlerini takip eden, yatırım yapan kişi ya da kurumlar öncelikle bu sistemin nasıl çalıştığını sorgulamaktadır. Merkeziyetsiz bir sisteme sahip olan blockchain nedir ya da blokzincir nedir dediğimizde bloklardan oluşan şifrelenmiş bir yapıda yapılan işlemlerin takibini yapan bir veritabanıdır. Blok yapısına bakıldığında dağıtılmış ve halka açık olduğu görülmektedir.

 

Blockchain sistemindeki her bir işlem bir bloğa karşılık gelmektedir. Şifreli bir zincir şeklinde işleyen sistemde oluşturulan bloklar değiştirilemez ve şifreler kırılamaz durumdadır. Tüm işlemlerin dijital olarak gerçekleştiği bir sistem olan blok zincir teknolojisi pek çok alanda kullanılmaktadır. Fakat en yaygın kullanım alanı kripto para işlemleri ve kripto para madenciliğidir.



Blockchain Teknolojisi (Blok Zinciri) Nedir

 

Blok Zinciri Teknolojisinin Özellikleri Nelerdir?

 

Blog zinciri nasıl yapılır konusunu daha iyi anlamak adına sistemin birkaç önemli özelliğini aşağıda maddeler halinde sıraladık.

 
  • Küresel dijital bir hesap cüzdanıdır.
  • Zincirdeki her blok bir dizi işlem içerir ve blok zincirinde her yeni işlem gerçekleştiğinde, bu işlemin bir kaydı her katılımcının blockchain cüzdanına eklenir.
  • Birden çok katılımcı tarafından yönetilen veritabanı, dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) olarak bilinmektedir.
  • Blockchain işlemleri, hash adı verilen değişmez bir kriptografik imza ile kaydedilmektedir.
  • Zincirdeki bir bloğun değiştirilmesi mümkün değildir.
  • Her blok şifrelenmiş bir şekildedir.
 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi

 

Blockchain Teknolojisi (Blok Zinciri) Teknolojisi Özellikleri


 

Blog Zinciri Nasıl Yapılır?

 

Blokchain modeli bloklar ve kayıtlardan oluşmaktadır. Kayıtlar dediğimizde sistematik yapıdaki tüm içerik ve verilerden oluşmaktadır. Kayıtlar oldukça önemlidir. Çünkü tüm girdi-çıktı, para aktarımları, girilen alım-satım talimatları, müşteri kayıtları bu alanda kaydedilmektedir. Bloklar dediğimizde ise kayıtların işlenerek blok haline getirilmesidir. Kayıtlar blok zincirinin yapısını oluşturmaktadır. Özel algoritmalar eşliğinde tamamen dijital ve maksimum şifreleme ile oluşturulur.

 

Blockchain Teknolojisi (Blok Zinciri) Nasıl Yapılır

 

Blockchain Kullanım Alanları Nelerdir?

 

Blockchain teknolojisi sadece kripto paraların alım-satım, üretim işlemlerinde değil pek çok farklı alanda da yaygınlaşmaya başlamıştır. Hala güven problemi duyulan bir alan olsa da küresel çapta kullanım alanını gittikçe genişleyen blok zincir sisteminin kullanım alanlarını aşağıda bulabilirsiniz.

 

Finans sektörü: Finansal sektör blok zincir sisteminin en çok kullanılma sebebidir. Bu zincirde kripto paralar ile her türlü ödeme işlemi gerçekleştirilmektedir. Ödemeler peer to peer denilen yöntemle yapılır ve bankalardaki gibi ekstra komisyon ücretleri talep edilmemektedir. Blok zincir teknolojisinde finansal işlemler hem bireysel hem de kurumsal olarak gerçekleştirilmektedir.

 

Dış ticaret: Dış ticaret işlemlerinde kullanılmaya başlanan ve faiz, komisyon gibi yüksek ödemelerin önüne geçen zincirde dış ticaret ödemelerinde kullanım oranı yüksektir. Öte yandan blockchain teknolojisiyle birlikte dış ticarette öne çıkan pek çok basamak da aşılarak evrak, aracı, komisyon gibi pek çok konudan bağımsız avantajlı bir dış ticaret yapılması mümkündür. Akıllı sözleşme, dijital fatura eşliğinde blockchain teknolojisi ithalat ve ihracat sektöründe de adından söz ettirmektedir.

 

Tedarik zinciri: Tedarik zincirinin hızlı, güvenli, daha az maliyetle yapılmasını mümkün kılan blok zincir teknolojisinin sunduğu akıllı kontratlar sayesinde tüketiciye sorunsuz ürün ulaştırmada etkili bir yöntem haline gelmiş durumdadır.

 

Akıllı sözleşme: Blok zinciri üzerinden yapılan işlemlerde tüm işlemlerin dijital ve güvenli olması sürecin kısalmasını ve evrak vb. gibi maliyetlerin de azalmasını sağlamaktadır. Bu nedenle günlük pek çok işin hızlı ve güvenli halledilmesini sağlayan blok zincir teknolojisi bireysel ya da kurumsal işlemlerde akıllı sözleşmeleri kullanarak işlemlerin sorunsuz halledilmesini sağlamaktadır.

 

Sağlık sektörü: Sağlık sektöründe kişisel ya da kurumsal olarak sağlık bilgilerine hemen ulaşmayı sağlayan bir veritabanına sahiptir. Bireyler sağlık bilgi ve verilerini blok zincirde depolayarak gerektiği her durumda hızlıca ulaşmayı sağlayabilmektedir.

 

Bağış: Blok zinciri bağış toplama gibi sosyal sorumluluk projelerinde de küresel çapta kullanılmaktadır. Tüm aşamalar kaydedilip bağışçı tarafından görülebilir ve blok zincirin şeffaf bir yapıda olması bu alanda bağışçılar ve kurumlar için oldukça avantajlıdır.

 

İlgili İçerik; İnovasyon Nedir? İnovasyon Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Blockchain Teknolojisi (Blok Zinciri)  Kullanım Alanları

 

Blockchain Kullanan Kripto Para Çeşitleri Nelerdir?

 

Blog zinciri çeşitleri denildiğinde blok zinciri teknolojisi pek çoğunun hayatına kripto paralar ile girmiştir. Sanal paralar ya da diğer adıyla kripto paralar blockchain uygulaması kullanarak alım-satım, üretim ya da diğer işlemleri yapmaktadır. Blockchain türleri arasında en yaygın kullanılan ve ilk akla gelenler ise Bitcoin ve Ethereum denilen kripto para çeşitleridir.

 

Sanal paralar hangileri dediğimizde ise bitcoin ve ethereum haricinde pek çok kripto para birimi vardır ve blockchain finansal para piyasasında her biri önemli bir kapasiteye sahip olan kripto paraları aşağıda sıraladık.

 

Bitcoin: Dijital para birimleri arasında en fazla bilinen, dolar ve euro gibi para birimlerine alternatif olan bir kripto paradır. BTC olarak kısaltılır ve ilk kripto para olma özelliğindedir. İlk kripto parayı kim buldu sorusunun cevabı ise 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından bulunmuştur. Bitcoin’in piyasa değeri dalgalanmalı olsa da büyüme ivmesi göstermektedir.

 

Ethereum: Blockchain 2.0 olarak nitelendirilen Ethereum, 1994 doğumlu Rus - Kanadalı yazar ve programcı Vitalik Buterin tarafından bulunmuştur. Ethereum günümüzde en çok tercih edilen ve aynı zamanda yüksek oranda madenciliği de yapılan kirpto para birimidir. Bitcoin’den sonra en yüksek piyasa kapasitesine sahip kripto para birimidir. Ethereum madenciliği ise küresel çapta 600 bini aşkın kişi tarafından yapıldığı bilinmektedir.

 

Dogecoin(DOGE): Tercih edilme oranı yüksek popüler bir kripto para birimidir. Doge olarak da bilinir. Piyasa değeri yüksektir.

 

Cardano: 2017 yılında bulunan bir sanal para birimidir. Merkeziyetsiz bir blockchain teknolojisi yapısındadır. Toplam arzı 45 milyar adet olarak sınırlandırılmıştır.

 

Chiliz (CHZ) : 2018 yılında ortaya çıkmış bir kripto para birimidir. Alexandre Dreyfus bulunmuştur.

 

Ripple (XRP): Merkezi bir kripto para birimidir. Blockchain teknolojisi kullanır fakat defterler blockchain cüzdan değil Ripple Net tarafından yönetilmektedir.

 

Litecoin (LTC): Charlie Lee tarafından bulunmuştur. İlk altcoin’dir.

 

Tether (USDT): Değeri Amerikan dolarına bağlıdır. Stabilcoin olarak nitelendirilmektedir. Bir tether bir ABD Doları ile eşdeğerdir.

 

Chainlink (LINK): SmartContract isimli bir işletme tarafından ortaya çıkarılmıştır. Merkeziyetsiz bir kripto para birimidir. Blockchain teknolojisi alanında zincir dışındaki farklı işlemlerin gerçekleştirilebildiği bir birimdir. Toplam arzı 1 milyardır.

 

İlgili İçerik; Dijital Dünya’nın 2021 Yılı Analizleri

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax