Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Bulut Teknolojisi Nedir? Bilmeniz Gereken Kilit Noktalar

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

Bulut teknoloji uygulamaları kullanıcıların internete bağlı cihazları (bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve giyilebilir cihazlar) aracılığıyla; depolama ve erişim gibi faaliyetlerin gerçekleşmesini sağlar. Bulut teknoloji sağlayıcıları, verileri son kullanıcılardan ayrı bir konumda depolar ve işler. Yazımızda bulut teknolojisi ne işe yarar ve birçok soru hakkında cevaplara ulaşabilirsiniz.

 

Bulut Teknolojisi Nedir? Bilmeniz Gereken Kilit Noktalar

 

Bulut Teknolojisi Nedir?

 

"Bulut", internet üzerinden erişilen sunucuları ve bu sunucularda çalışan yazılım ve veri tabanlarını ifade eder. Bulut sunucuları coğrafi olarak dünyanın farklı yerlerine dağıtılmış veri merkezlerinde bulunmaktadır.

 

Birkaç başlıkta bulut teknolojisi nedir;

 
  • Temel olarak bulut bilişim, verileri ve programları sabit disk yerine internet üzerinden depolama ve bunlara erişme becerisine sahip olmak anlamına gelir.
  • İşletmelerin; daha büyük, daha yalın ve daha çevik olmak ve çok daha büyük şirketlerle rekabet etmek için güçlü yazılım ve BT altyapısından yararlanabileceği anlamına gelir.
  • Geleneksel donanım ve yazılımdan farklı olarak bulut teknolojisi, işletmelerin ekipman satın alma, bakım ve servis işlemlerine büyük yatırımlar yapmak zorunda kalmadan teknolojinin ön saflarında yerini almasını mümkün kılar.
  • Bulut teknolojisini büyük, orta ya da küçük işletme fark etmeksizin her işletme kullanabilir.
 

Bulut Teknolojisi Nedir?

 

Bulut Bilişimin Tarihçesi Nedir?

 

Bulut bilişim bir terim olarak 2000'li yılların başından beri kullanılmaktadır. Bulut teknolojisinin gelişimi de PC’nin yükselişi, kurumsal veri merkezlerinin yükselişi gibi ivmelerle eş zamanlıdır.

 
İlgili İçerik; Veritabanı (Database) Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Bulut Teknolojisi Ne İşe Yarar?

 

Bulut teknolojisi kullanarak, kullanıcılar veya şirketler fiziksel sunucuları kendileri yönetmek veya kendi makinelerinde yazılım uygulamaları çalıştırmak zorunda kalmazlar. Bu sayede kendi yöneteceği veri merkezleri bulundurmak, bu veri merkezlerinin fiziksel güvenliğini kendileri sağlama zorunlulukları yoktur. Ayrıca veri merkezlerini sürekli aktif tutmak için uğraşmazlar. Bu hizmetleri tamamıyla bulut teknolojisi uygulamaları sunan firmalardan satın almak yeterlidir.

 

Veriler, yerel olarak kullanıcı cihazında değil, bir veri merkezindeki sunucularda saklandığında bulut; kullanıcıların hemen hemen her cihazdan aynı dosya ve uygulamalara erişmesini sağlar. Bu nedenle, bir kullanıcı eski telefonu bozulduktan sonra yeni bir telefonda Instagram hesabına giriş yapabilir ve tüm fotoğrafları, videoları ve konuşma geçmişiyle eski hesabını yerinde bulabilir. Gmail veya Microsoft Office 365 gibi bulut e-posta sağlayıcılarıyla ve Dropbox veya Google Drive gibi bulut depolama sağlayıcılarıyla aynı şekilde çalışır.

 

İlgili İçerik; Yapay Zeka (AI) Nedir? Yapay Zeka Uygulama Örnekleri

 

Bulut Teknolojisi Ne İşe Yarar

 

İşletmeler için Bulut Teknolojisinin Önemi Nedir?

 

İşletmeler için bulut bilişime geçiş, bazı BT maliyetlerini ve ek yükü ortadan kaldırır. Örneğin, kullandıkları bulut satıcısı bunu yapacağı için artık kendi sunucularını güncellemeleri ve bakımlarını yapmaları gerekmez.

 

Kendi iç altyapılarını karşılayamayan, ancak altyapı ihtiyaçlarını bulut aracılığıyla uygun maliyetli bir şekilde dışarıdan temin edebilen küçük işletmeler için bir etki yaratmaktadır.

 

Bulut ayrıca, çalışanların ve müşterilerin aynı dosya ve uygulamalara herhangi bir yerden erişebilmesi nedeniyle, şirketlerin uluslararası alanda faaliyet göstermelerini de kolaylaştırabilir.

 

İlgili İçerik; Proxy Nedir? Proxy Ayarları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bulut Teknolojisi Nasıl Çalışır?

 

Bulut bilişim, sanallaştırma adı verilen bir teknoloji sayesinde mümkündür. Bulut, ortamlarda büyük fiziksel bilgisayarlarda içerisinde sanallaştırma yazılımları çalışır. Bu yazılımlar ile fiziksel makine kaynaklarını kullanarak birçok sanal makine oluşturulabilir. Bu sanal makinelerin fiziksel makinelerden bir farkı yoktur.

 

Sanal makineler, onları barındıran donanımdan verimli bir şekilde yararlanır. Birçok sanal makineyi aynı anda çalıştırarak, bir sunucu birçok sunucu haline gelir ve bir veri merkezi, birçok kuruluşa hizmet verebilecek bir dizi veri merkezi haline gelir. Böylece bulut sağlayıcılar, sunucularının kullanımını, müşterilere aynı anda sunabilir ve bunu düşük bir maliyetle yapabilirler.

 

Bulut servis sağlayıcıları genel olarak her zaman çevrimiçi ve her zaman kullanılabilir olmalıdır. Bulut satıcıları genellikle hizmetlerini birden çok makinede ve birden çok bölgede yedekler. Bölgesel kesintiler olsa dahi coğrafi yedeklemeler ile her zaman online çalışmak için önceden yedeklemelerini yapmak zorundadırlar.

 
İlgili İçerik; E-Ticaret Hosting, E-Ticaret Siteleri İçin Hosting Seçimi Nasıl Yapılır?

Bulut Teknoloji Hizmetleri Nelerdir?

 

Bulut teknolojisi hemen hemen her hizmet artık bulut aracılığıyla sunulabilmektedir.

 

Bulut teknoloji hizmetleri şöyledir;

 
  • Bulut depolama teknolojisi
  • Ağ oluşturma
  • İşlem gücünün temelleri
  • Doğal dil işleme
  • Yapay zeka teknolojisi
  • Bulut teknolojisi uygulamaları
 

İlgili İçerik; E-Ticaret Yazılımı Nedir?

 

Bulut Teknolojisi Hizmetleri

 

Bulut Teknoloji Türleri Nelerdir?

 

Bulut teknoloji türleri denildiğinde; Hizmet Olarak Yazılım (SaaS), Hizmet Olarak Platform (PaaS) ve Hizmet Olarak Altyapı (IaaS) dahil olmak üzere birçok bulut bilişim türü vardır.

 

Hizmet Olarak Sunulan Yazılımlar (SaaS): SaaS, kullanıcıların indirmeye, yüklemeye, depolamaya gerek kalmadan yazılım uygulamalarına erişebildiği bir bulut bilişim çeşididir. Abonelik mantığıyla çalışan SaaS uygulamaları pratik bir kullanıma sahiptir ve kullanıcı dostudur. Kullanıcılar herhangi bir donanım ya da teknik bilgiye ihtiyaç duymadan güncelleme, bakım gibi hizmetleri satın alır.

 

Hizmet Olarak Platform (PaaS): Geliştiricilere kendi yazılımlarını, web uygulamalarını veya diğer programlama projelerini oluşturmaları için kullanımı kolay bir platform sağlayan bir bulut teknoloji çözümüdür. İşletmeler, sunuculara veya özel test ortamlarına ihtiyaç duymadan tescilli uygulamalar ve programlar oluşturmak için PaaS’ı kullanır.

 

İlgili İçerik; SaaS (Software as a Service) Nedir, Örnekleri Nelerdir?

 

Bulut Teknolojisi Örnekleri Nelerdir?

 

Bulut teknolojisi çok sayıda hizmetin temelini oluşturur. Buna, Gmail gibi tüketici hizmetleri veya akıllı telefonunuzdaki fotoğrafların bulut yedeklemesi dahildir. Bulut teknolojisi büyük kuruluşların tüm verilerini barındırmasına ve tüm uygulamalarını bulutta çalıştırmasını mümkün kılmaktadır.



Bulut Teknolojisi Örnekleri

 

E-ticaret Siteleri için Bulut Teknolojilerinin Önemi Nedir?

 

Bulut teknolojisi e-ticaret yakından ilişkilidir. E-ticaret yapmak isteyen işletmelerin herhangi bir teknik bilgisi olmadan hazır yazılım hizmeti alarak kendi işlerinin sahibi olabilmektedir. Bulut bilişim e-ticaret sitelerine; yazılım, depolama, erişim gibi pek çok alanda destek sağlar.

 

Bir bulut teknoloji türü olan SaaS hizmeti e-ticaret sektöründe en çok tercih edilen hizmetlerdendir. Güvenli bir altyapı eşliğinde e-ticaret sitesinin kurulmasını sağlayan bu hizmetler ayrıca pek çok gelişmiş çözüm ile e-ticaret sitenize bütüncül bir hizmet sunmaktadır.

 

Bulut tabanlı gelişmiş yazılım altyapısı ve e-ticarette ihtiyacınız olan tüm çözümleri sunan Ticimax e-ticaret paketleri ile işinizi her daim geliştirmeyi sürdürebilir, esnek çözümler ile geleceğe taşıyabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax