Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Damga Vergisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler (Güncel Rehber)

Güncelleme Tarihi: 22.01.2024

İçindekiler;

Damga vergisi devlet tarafından vergi çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişi ve kurumlar arasındaki anlaşma ve sözleşmelerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan bir vergi çeşididir. Özetle resmi belge niteliğindeki her belgeden alınan vergi türüne damga vergisi adı verilmektedir. Yazımızda damga vergisi ile ilgili tüm kavramlara yer verdik.


damga vergisi nedir

 

Vergi Türleri Nelerdir?

 

Vergi türleri Türkiye Cumhuriyeti vergi mevzuatına göre belirlenmektedir. Kurumlar, kuruluşlar, gerçek ya da tüzel kişiler için vergi sorumlulukları mevcuttur. Vergi ödeme yükümlülüklerinin belirlenmesi işletmenin büyüklüğü, satış hacmi, geliri, vergi oranlarına göre değişiklik göstermektedir. Vergi ödemeleri nasıl olur dediğimizde ise belirli periyotlar halinde olmaktadır. Bunlar 3 aylık, yıllık gibi değişkenlik gösterebilmektedir.

 

Damga vergisi dediğimizde ödemekle mükellef olunan farklı vergi türleri de mevcuttur. Aşağıda bunlar;

 
  • KDV (Katma Değer Vergisi)
  • Basit usulde yıllık gelir vergisi
  • Muhtasar beyanname
  • Yıllık gelir vergisi
  • Damga vergisi


Damga Vergisi Tutarı Nasıl Belirlenir

 

Damga Vergisi Nedir?

 

Damga vergisi günlük resmi işlerde sıklıkla karşımıza çıkan bir vergi türüdür. Resmi vergi statüsünde olan, ibraz edilebilen resmi belgelerden alınan vergi türüne damga vergisi adı verilmektedir. Damga vergisi kurumların kendi aralarında yaptığı sözleşme, anlaşmalar, tüzel ya da gerçek kişiler arasında hazırlanan belgelerden alınmaktadır. Buradaki önemli nokta ibraz edilebilen bir belge olmasıdır.

 

İlgili İçerik; Basit Usule Tabi Vergi Mükellefleri E-ticaret Yapabilir Mi?


Damga Vergisi Tutarı Nasıl Belirlenir

 

Damga Vergisi Tutarı Nasıl Belirlenir?

 

Damga vergi tutarı çeşitli kriterlere göre belirlenmekle birlikte belgenin oluşturulduğu belgenin tarihine, türüne, beyan edilmesine göre ödenecek tutar da değişiklik göstermektedir. Damga vergisinin belirlenen tutarı belirli tarihlerde ödenmelidir.

 

Damga vergisi hesaplama dediğimizde çeşitli vergi dilimleri damga vergisi tutarını belirlemektedir. Bu oranlar Damga Vergisi Mevzuatı tarafından belirlenmektedir.


damga vergisi nasıl belirler

 

Kimler Damga Vergisi Öder?

 

Damga vergisini ödemekle mükellef olan kişiler kimlerdir dediğimizde ibraz edilebilen bir belgeyi imzalayan kurumlar, tüzel ya da gerçek kişiler damga vergisini ödemekle mükellef olmaktadır. Fakat bu noktada bazı istisnalar söz konusudur. Mevzuata göre resmi kurumlar damga vergisi ödememektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri için Vergi Muafiyeti


Kimler Damga Vergisi Öder?

 

Damga Vergisi Nasıl Ödenir?

 

İki türlü damga vergisi ödeme şekli mevcuttur. Bunlardan biri maktu bir diğeri ise nispi ödemedir. Nispi ödeme sözleşmede belirtilen ödeme türüne göre hesaplanarak belirlenen tutardır. Maktu ödeme ise sözleşmede değerin belirtilmediği belge türlerinde ödenecek tutar olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

İlgili İçerik; Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Damga Vergisi Ödeme Süresi Ne Kadardır?

 

Damga vergisi yukarıda belirttiğimiz türlere göre tutar olarak belirlendikten sonra mükellef kişi vergi beyanında bulunarak damga vergisi ödeyebilmektedir. Beyanlar ayın 23’üne kadar vergi dairesinden yapılmaktadır. Beyan edildikten sonra ayın 26’sına kadar ise damga vergisi ödemesi gerçekleştirilmelidir.

 

İlgili İçerik; E-imza Nedir? Elektronik İmza Nasıl Alınır?


  Damga Vergisi Ödeme Süresi Ne Kadardır

 

Damga Vergisine Tabi Olan Durumlar Nelerdir?

 

Hangi işlemler damga vergisine tabi tutuluyor konusu da kişiler tarafından merak edilmektedir. Çeşitli oranlarda damga vergisine tabi tutulan kağıtlardan bazılarına bakıldığında şöyle olduğu görülmektedir;

 
  • Temliknameler
  • Kefalet senetleri
  • Taahhütnameler
  • Mukavelenameler
  • Tahkimnameler
  • Sulhnameler
  • Rehin senetleri
  • İrat senedi
  • Toptan elektrik satışı sözleşmeleri
  • Taksitli satış sözleşmeleri
  • Devre ve uzun süreli tatil sözleşmeleri
  • Teminat belgeleri
  • İpotekli borç senedi
  • Abonelik sözleşmeleri
  • Tüketicilere yapılan doğalgaz satışına ilişkin belgeler
  • Mesafeli satış sözleşmeleri
  • Muhtasar beyannameleri
  • Yıllık gelir vergisi beyannameleri
  • Sigorta prim belgeleri
 

Damga Vergisine Tabi Olan Durumlar Nelerdir

 

Damga Vergisi Alınma Sebebi Nedir?

 

Damga vergisinin alınma amacı pek çok kişi tarafından merak konusu olabilmektedir. Bu vergi tutarının alınma sebebi taraflar arasında yapılan sözleşmelerin resmi bir kayda geçmesini sağlamaktır. Vergiye tabi olan belge ve sözleşmelerinin devlet dairesinde de bir geçerliliği olmakta ve belgelenme resmi şekilde yapılmış olmaktadır.

 

Damga Vergisi 2023 Oranı Nedir?

 

Damga vergisi oranı belediye ve il özel idarelerine verilen beyannameler ve sosyal güvenlik birimlerine verilen sigorta prim bildirgeleri için 144,40 TL'dir. Muhtasar beyannamelerinin damga vergisi 230,70 TL'dir. Kurumlar vergisi beyannamesi için ise 393,90 TL ödenmek gerekmektedir.


Damga Vergisi 2022 Oranı Nedir

 

Damga Vergisi Beyannamesi Nasıl Verilir?

 

Damga vergisi beyannamesi nasıl verilir sorusu da merak edilen sorular arasındadır. Kişiler ve kurumlar arasında yapılan anlaşma ve işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan bir vergidir. Damga vergisi, aylık ödenir. Beyannamesi ise, izleyen ayın 23. günü, vergi olduğu zaman verilir, izleyen ayın 26. gününde de ödenir.

 

Beyanname bir konu hakkında yazı ile yapılan bildirimlere verilen isimdir. Yani bir konunun ilgili kurum tarafından kişiye beyan edilmesi yani bilgilendirilmesi işlemidir. Beyanname kullanım alanları nedir dediğimizde; maliye işleri, vergi daireleri, sicilli ticaret beyannameleri, mühür beyannameleri ve imza beyannameleri şeklindedir. Farklı kullanım alanlarına göre düzenlenen beyanname çeşitleri de mevcuttur. Bunları şöyle sayabiliriz; kdv beyannamesi, yıllık kurumlar vergisi beyannamesi, muhtasar beyanname, geçici vergi beyannamesi, basit usulde yıllık gelir vergisi, damga vergisi beyannamesi ve yıllık gelir vergisi beyannamesi şeklindedir.

 

Beyanname vergi dairelerinde; mükellef, vergi sorumlularına karşı yapılan borç bildirimlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Beyanname elden, posta yoluyla ya da online şekilde gerçekleştirilmektedir. Vergi bildirimi beyannamesinde yer verilmesi gereken bilgiler dediğimizde ise; mükellefin adı, adresi, vergi dairesi bilgileri, matrah ve vergi bildirimi şeklindedir.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax