• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 22 Ocak 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Teknolojinin değişmesi ve gelişmesi ile beraber insanların para taşıma alışkanlıkları da farklılaşmaya başladı. Özellikle kredi ve banka kartı kullanımının artış göstermesi ile artık birçok kişi nakit para taşımak istemiyor ve bu kişiler çoğu zaman alışverişlerinde kredi kartı ya da debit kartları kullanmaya özen gösteriyor.

 

Kredi kartı kavramı hepimizin yakın olduğu bir kavramdır ve günlük hayatta oldukça çok kullanılan bir kart türüdür fakat debit kart dendiğinde birçok kişi bu kart türünün ne anlama geldiğini bilmemektedir.

 

Debit Kart Nedir? Debit Kart Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı bu yazımızda günlük hayatımızda farkında olmadan çok sık bir şekilde kullandığımız debit kartlar hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve debit kart nedir sorunuza yanıt bulurken debit kartlar hakkında da önemli bilgiler edinebilirsiniz.

 

debit kart nedir ? debit kart nasıl kullanılır ?

 

Debit Kart

 

Debit kart ya da Türkçe anlamı ile banka kartı bireylerin banka hesabına bağlı olan bir kart türüdür. Çoğu zaman banka hesabına bağlı olmak ile beraber debit kartlar maaş kartı olarak da kullanılır.

 

Debit kartlar ile işlem yapan kişiler kredi kartlarındaki gibi borçlanarak işlem yapmaz ve her seferinde banka hesaplarında yer alan paradan harcama yaparlar. Bunun yanı sıra debit kartlar içerisinde yer alan nakit tutarlar ATM’ler üzerinden de çekilebilir.

 

İlgili İçerik; Tiktok'ta Canlı Yayın Yapma Rehberi


debit kart

 

Debit Kartlar’da Yer Alan Bilgiler

 

Kredi kartlarında da olduğu gibi debit kartlarda da belirli bilgiler yer almaktadır. Kişisel bir kart türü olan debit kartlarda yer alan başlıca bilgiler şunlardır:

 
  • Kart Türü (VISA, Master, Maestro) logo olarak bulunmaktadır.
  • Kart Sahibinin Ad ve Soyad Bilgisi
  • Kart Numarası (16 Hane Olarak Kartın Üstünde Yazar)
  • Kart Sahibinin Müşteri Numarası
  • Kart Sahibinin Hesap Numarası
  • Kartın Iban Bilgisi
  • Son Kullanma Tarihi (Ön yüzde ya da arka yüzde yer alır. XX/ZZ şeklindedir)
  • Kartın CVV Kodu (Arka yüzde yer alır.)
  • Banka Logosu
 

Genellikle bankalara göre farklılık gösteriyor olsa da bir debit kart üzerinde bu bilgiler yer almaktadır. Bazı bankalarda yalnızca Kart numarası, kart sahibinin adı ve soyadı, son kullanma tarihi ve cvv kodu bilgisi yer alırken bazı bankalarda ise yer alan bilgiler artış göstermektedir.)


debit kart'da yer alan bilgiler 

 

Debit Kartlar ile Hangi İşlemler Yapılır?

 

Debit kart kullanan kişiler normal kredi kartlarında yapabildikleri her işlemi yapabilmektedir. Fakat gelin bunlara da bir göz atalım.

 
  • Debit kartlar ile ATM’den para çekebilirsiniz
  • Yaptığınız alışverişlerin ödemesini debit kartlarınız ile yapabilirsiniz
  • E-ticaret siteleri üzerinden online alışveriş yapabilirsiniz
  • E-ihracat sitelerinden online alışveriş yapabilirsiniz
  • Avans hesabınız bulunuyorsa debit kartınızdan avans çekebilirsiniz
  • Otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz
 

Debit kartlar ile yapılan işlemler her ne kadar daha fazla olsa da aslına bakıldığında kullanıcılar tarafından bilinmesi gereken en önemli bilgiler bunlardır.

 

İlgili İçerik; İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2023 Yeni)

 

debit kart ile hangi işlemler yapılır

 

Debit Kartlar Güvenilir mi?

 

Maaş ya da hesap kartı olarak kullanabileceğiniz debit kartlar hakkında en çok yanıt aranan sorulardan birisi de debit kartlar güvenilir mi sorusudur. Çünkü günümüzde hala internetten alışveriş yaparken güvenli olmadığını düşünen birçok kişi bulunur. Aslına bakıldığında bu durum oldukça tersinedir. Çünkü debit kartlar da kredi kartları da alışveriş esnasında güvenilir bir kart türüdür.

 

Özellikle e-ticaret ve e-ihracat sitelerinde yer alan 3D secure ile ödeme sistemi sayesinde debit kart ve kredi kartları ile internetten alışveriş yapmanın güvenliği artırılmıştır. Fakat her noktada ister banka kartınız olsun ister kredi kartınız olsun bu karta yönelik bilgileri başkaları ile paylaşmamanız oldukça önemlidir.

 

debit kartlar güvenilirmi ? 

 

VISA ve Mastercard Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Bir banka kartı yani debit kart kullanan kişiler visa ya da mastercard türlerindeki debit kartları kullanmaktadır. Bu iki banka kartı türü Türkiye’de en çok kullanan debit kartlar arasında yer almaktadır. Dünya genelinde kullanım oranları incelendiğinde %70’lik bir kullanım oranının Vısa ve Mastercardlara ait olduğu görülmektedir.

 

Açıkçası birbirine rakip olan bu iki kart türünün birbirinden pek farkı bulunmamaktadır. Aksine VISA ve Mastercardlar birbirine çok benzeyen iki kart türüdür. Çünkü sürekli olarak hem visa hem de mastercardlarda birbirine benzer birçok kampanya düzenlenmektedir.

  İlgili İçerik; Trendyol'da En Çok Satan Ürünlerin Listesi 


vısa ve mastercard arasındaki farklar nelerdir ?

 

Debit Kart (Banka Kartı) Nasıl Alınır?

 

Debit kart almak için kişilerin ve işletmelerin ilk olarak kart almak istedikleri bankaya karar vermesi gerekir. Ardından belirli belgeler ile bankaya yazılı bir şekilde başvurmaları gerekmektedir.

 
  • Nüfus cüzdanın aslı ya da fotokopisi
  • İkametgâh belgesi (e-devlet üzerinden alınabilir)
  • Banka kartı çıkarmak isteyen kişinin adres bilgisi
  • Banka kartı almak isteyen kişinin iletişim bilgileri
  • Bankanın size ulaşabileceği bir cep telefonu numarası
  • Meslek bilgisi
  • Gelir belgesi
 

Gibi bilgi ve belgeler ile debit kart almak istediğiniz bankaya başvurabilir ve bu bankada hesap açtırabilirsiniz. Ardından banka hesabınız açılacak ve tarafınıza banka kartınız teslim edilecektir. Genellikle banka kartı teslim süreci bankaya göre farklılık göstermektedir. Bazı bankalarda anlık kart basımı yapılabilirken bazı bankalarda ise 1- 15 iş günü içerisinde banka kartınız size teslim edilmektedir.



debir kart ( banka kartı) nasıl alınır ?

 

Debit Kart Almak İçin Yaş Sınırı Bulunuyor mu?

Banka hesabı açmak ve debit kart almak için yasal yaş sınırı bulunmaktadır. 18 yaşından büyük olan kişiler kendileri için banka hesabı açtırabilmekte ve debit kart alabilmektedir.

 

Vekaleti ailesine bağlı olan ve 18 yaşından küçük olan kişilerin ise aile vekaleti ile işlem yapması mümkündür. Fakat 18 yaşından küçükler için banka kartı süreci çalışacağınız bankaya göre farklılık gösterebilmektedir.

 

Sizler de 18 yaşını aştıysanız bir bankaya başvurabilir ve kendinize debit kart çıkarabilirsiniz. Eğer 18 yaşından küçükseniz aileniz ile bankaya başvurabilir ve debit kartınızı alabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Trendyol’da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

 

Debit Kart Almak İçin Yaş Sınırı Bulunuyor mu?

 

Debit Kart Kaç Günde Gelir?

 

Bir banka hesabı açtırdıktan sonra tarafınıza verilecek olan debit karınızın teslim edilme süreci farklılık göstermektedir. Genellikle bazı bankalarda banka kartı verme süresi yoktur. Çünkü bu bankalar hazır kartları kullanır. Fakat hazır kartlar üzerinde sizlerin kişisel bilgileri yer almamaktadır.

 

Banka kartı basım süreci yürüten ve kişiye özel banka kartı gönderen bankaların ise kart gönderim süresi farklılık göstermektedir. Genellikle kart basımı yaparak banka kartı gönderen bankaların kart teslimatı kuryelere ile yapılmakta ve teslim süreci 3- 21 iş günü içinde tamamlanmaktadır fakat bu süreçte kişiler mobil bankacılık kullanarak ilgili kartları ile işlem yapabilmektedir.



Debit Kart Kaç Günde Gelir?

 

Banka Kartı Kaybolduğunda Ne Yapmalıyım?

 

Debit kart yani bir diğer adıyla banka kartları çalınabilmekte ve kaybolabilmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında ise ilgili bankanın müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeniz ve bankayı bu durum hakkında bilgilendirmeniz gerekmektedir.

 

Bankanız ile iletişime geçerek kartınızın kaybolduğunu onlara iletebilir ve böylece kartınızın kullanıma kapatılması hakkında yardım alabilirsiniz. Banka personelleri hızlı bir şekilde banka kartı kayıp talebinizi inceleyecek ve ardından işleme yaparak kartınızı kullanıma kapatılacaktır.

 

Kartınız kullanıma kapatıldıktan sonra ilgili banka adınıza yeni bir banka kartı basacak ve en kısa sürede debit kartınızı tarafınıza iletecektir. Debit kartınızın teslimat süreci de 3-21 iş günü içerisinde tamamlanacaktır.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<