• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 22 Temmuz 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

En çok ithalat yapan ülkeler, yurt dışına ürün satışı yapmak isteyen kişi ve işletmelerin en çok dikkatini çeken ülkelerdir. Çünkü işletmeler en çok ithalat yaptığımız ülkelere yönelerek hedef pazara kolay bir şekilde girebilmekte ve böylece ürün ve hizmetlerini daha kolay bir şekilde satışa sunabilmektedir.

 

Türkiye’nin ithalat yaptığı ülkelere de yönelmek işletmelerin hem ithalat süreçlerini daha kolay yönetmesini sağlamakta hem de satışlarını artırmaktadır. Bu nedenle yurt dışına ithalat yapacak işletmelerin Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkelere yönelmesi daha doğru bir strateji olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

En Çok İthalat Yapan Ülkeler adlı bu yazımızda sizlere Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir, ürün ve hizmetlerinizi bu ülkelere satmayı düşünebilirsiniz.

 

En Çok İthalat Yapan Ülkeler

 

En Çok İthalat Yapan Ülkelerin İstatistikleri

 

En çok ithalat yapan ülkelerin ithalat rakamlarını milyon dolar cinsinden ve yıl bazında aşağıda görüntüleyebilirsiniz.

Ülke İthalat Rakamı ( Milyon $) Yıl
ABD 3,375,948 2022
Çin Çin 2,715,999 2022
Almanya 1,571,057 2022
Japonya 905,099 2022
Fransa 830,300 2022
Birleşik Krallık 816,300 2022
İtalya 743,030 2022
Güney Kore 731,366 2022
Hollanda 712,801 2022
Hindistan 677,240 2022
Hong Kong 669,093 2022

 

Hong Kong

 

Dönem dönem istikrarsızlaşan iç dinamikleri ile ön plana çıkan ülkelerden birisi olan Hong Kong da en çok ithalat yapan ülkeler arasında yer almaktadır. İthalat istatistikleri incelendiğinde Hong Kong’un 669,093 milyon $ değerinde ithalat yaptığı görülmektedir. Özellikle Güney Kore gibi Hong Kong’da daha çok ithalatını Asya ülkeleri ve Çin’den yapmayı tercih etmektedir.

 

Hollanda

 

En çok fosil yakıtlar, elektrikli makineler ve ekipmanlar ithal eden ülkelerden birisi olan Hollanda, 712,801 Milyon $ ithalat hacmine sahip olmasıyla ön plana çıkıyor. Akıllı donanım ve yazılım ürünleri ithalatı konusunda Hollanda iyi bir pazar olarak ön plana çıkıyor.

 

Hollanda

 

Güney Kore

 

Teknolojiye yaptığı yatırımlarla öne çıkan bir ülke olan Güney Kore’de en çok ithalat yapan ülkelerden birisi olarak ön plana çıkıyor. Güney Kore 731,366 Milyon $ ithalat hacmine sahipken Asya ve Çin pazarı ile doğrudan ilişki içerisinde olan bir ülke olarak ön plana çıkıyor ve bu nedenle Güney Kore bu ülkelerden ithalat yapmaya önem veriyor.

 

İtalya

 

En çok ithalat yapan ülkeler listesinde yer alan İtalya en büyük ithalatçı ülkelerinden biri. Araba, zeytinyağı, kahve ve teknoloji gibi alanlarda aynı zamanda ihracat kapasitesi yüksek. İtalya normal ekonomik şartlarda iyi bir ithalat pazarı ve yıllık ortalama 743,030 Milyon $ ithalat hacmine sahip olan ülke Türkiye’den de en çok ithalat yapan ülkelerden birisi.

 

Birleşik Krallık

 

Dünyanın en büyük ithalat yapan ülkeleri ve Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler listesinde de ilk sıralarda yer alan Birleşik Krallık, cevherler ve değerli madenleri ithal etmesi ile ön planda olan bir ülkedir. 816,30 milyon $ ithalat hacmine sahiptir.

 

Fransa

 

Türkiye ile dış ticaret ilişkileri oldukça eskiye dayanan bir ülke olarak ön planda olan Fransa da, hem dünyadan hem de Türkiye’den ithalat yapan bir ülkedir.

 

Türk girişimciler için bilindik, tanındık bir pazar olan Fransa en çok parayı bilgisayarlı makinelere, araçlara ve fosil yakıtlara harcamayı tercih etmektedir. Ülkenin ithalat rakamı ise 830,300 milyon $’dır.

 

Japonya

Uzak doğunun dev üretim gücü Japonya'nın endüstri sanayinde öne çıkan bir hikayesi bulunmaktadır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra silah sanayi oluşturamayan Japonya, endüstriyel üretimde bütün enerjisini araba, sanayi ve teknolojiye yönlendirmiştir. Dev bir endüstri ve ithalat ülkesi olan Japonya, dünyanın en çok ithalat yapan ülkeleri arasında yer almaktadır. Japonya’nın ithalat hacmi ise 905,099 milyon $’dır.

 

japonya

 

Almanya

 

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olarak ön planda olan Almanya, Türkiye ile ekonomik ilişkileri ile ön plana çıkan bir ülkedir. Her ne kadar bir sanayi devi olsa da üretim yapmak için Almanya büyük yatırımlar yapmaktadır.

 

Türkiye’nin En Çok İthalat Yaptığı Ülkeler ve İstatistikleri tablosunda 3.sırada olması ile ön plana çıkan bir ülke olan Almanya, 1,571,057 milyon $ ithalat hacmi ile Avrupa’nın en çok ithalat yapan ülkelerinden birisidir. Özellikle Almanya ithalat yaparken tekstil, hazır giyim, gıda, demir- çelik, makina, taşıt araçları, kimyasal ürünleri ithal etmeye özen göstermektedir.

 

Çin

 

Dünya ekonomisindeki en önemli ülkelerden birisi olan Çin, hem yaptığı ihracat hem de ithalat ile ön planda olan bir ülkedir. Ülkedeki gelişmiş sanayi ve üretim ağı Çin’in düzenli olarak hem ithalat hem de ihracat yapmasına olanak sağlamaktadır. Bu nedenle de Çin’in en çok ithalat yapan ülkeler listesinde ilk sıralarda yer alması oldukça doğal karşılanmaktadır.

 

Üretimini kuvvetlendirmek ve ihracat ağını da güçlendirmek için Çin çoğu zaman hammadde, elektronik ve madenleri ithal etmeyi önemsemektedir. Dünyanın en çok ithalat yapan ülkeleri arasında yer alan Çin, 2,715,999 milyon $ ithalat hacmine sahiptir.

 

Amerika

 

Dünya ekonomisinde Çin kadar bir etkiye sahip olan ülkelerden birisi de Amerika’dır. Özellikle ithalata oldukça fazla para harcayan Amerika’nın ithalat hacminin 3,375,948 milyon $ olduğunu söylemek mümkündür.

 

Amerika’nın bir önceki yıllardaki ithalat istatistikleri de incelendiğinde özellikle ülkenin dış ticaret için oldukça kaynak ayırdığını da söylemek mümkündür. Özellikle hammadde ve değerli madenler için dışarıdan alım yapan Amerika, Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkelerden de birisidir. Özellikle Amerika’nın dış ticaret istatistikleri incelendiğinde ABD’nin Türkiye’den en çok demir ve çelik, hammadde, otomotiv ve yedek parça ürünleri, mobilya gibi ürünleri ithal ettiği görülmektedir.

 

Türkiye’nin En Çok İthalat Yaptığı Ülkeler ve İstatistikleri

 

Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler ve ülkelerin istatistiklerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

 

Ülke İthalat Rakamı (Milyar $) Yıl Ürünler
Rusya Federasyonu 45,611 2023 Doğal gaz, ham petrol, demir-çelik ürünleri, tahıl
Rusya Federasyonu 45,611 2023 Doğal gaz, ham petrol, demir-çelik ürünleri, tahıl
Çin 44,980 2023 Elektronik ve elektrikli cihazlar, makine ve teçhizat, tekstil ürünleri, kimyasal ürünler
Almanya 28,685 2023 Makine ve teçhizat, motorlu taşıtlar ve parçaları, kimyasal ürünler, elektrikli cihazlar
ABD 10-12 milyar dolar 2023 Havacılık ürünleri, makineler, tıbbi cihazlar, otomotiv ürünleri, kimyasal ürünler
İtalya 10 milyar dolar 2023 Makine ve teçhizat, motorlu taşıtlar ve parçaları, kimyasal ürünler, tekstil ve konfeksiyon ürünleri

 

Türkiye’nin 2023 en çok ithalat yaptığı üç ülke, Rusya Federasyonu, Çin ve Almanya oldu. 2023 yılında Türkiye’nin En Çok İthalat Yaptığı Ülkeler listesinde Rusya’ya 45 milyar 611 milyon dolar, Çin’e 44 milyar 980 milyon dolar, Almanya’ya 28 milyar 685 milyon dolar değerinde ithalat yapıldı.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<