Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticarette İade Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

Güncelleme Tarihi: 01.03.2024

İçindekiler;

E-ticaret siteleri ya da e-ticaret pazaryerleri üzerinden satış yapan işletmelerin çoğu zaman karşılaştığı durumlardan birisi ürün iadesidir. Genellikle tüketiciler satın aldıkları ürünleri beğenmediğinde, hasarlı ürün gönderiminde, ürünün fotoğraflar ve açıklamalar ile uyuşmadığında ve ürünün beklentiyi karşılamadığı durumlarda satın alma işleminden vazgeçmekte ve ürünü iade etmektedir.

 

E-ticaret firmalarının iade ve iptal gibi durumlarla karşı karşıya kaldıklarında e-ticarette iade yönetimini profesyonel bir şekilde yapması oldukça önemlidir. Çünkü iade yönetiminde profesyonel davranmak müşterilerinizin firmanıza olan bağlılığını arttıracak ve sadık müşteriler kazanmanıza olanak sağlayacaktır.

 

E-ticarette iade yönetimi nasıl yapılmalıdır adlı bu yazımızda e-ticaret iade süresi, e-ticarette iade süreci ve e-ticarette iade yönetimi gibi temel konular hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve e-ticarette iade yönetimi nasıl yapılır sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

  
 

E-ticarette İade Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

 

E-ticarette İade Nedir?

 

E-ticarette iade, müşterilerin e-ticaret siteniz ya da pazaryeri mağazalarınız üzerinden aldığı ürünleri denediklerinde ve herhangi bir problemle karşılaştıklarında başlattıkları sürece verilen isimdir. E-ticarette iade süreci müşterilerin satın almaktan vazgeçtiği ürünleri aynı kargo firması ile işletmenize geri göndermesi ile son bulmaktadır. Ürünler e-ticaret firmanıza ulaştığında ilgili kontroller yapılarak ürün ücreti müşterilere iade edilmektedir.

 
İlgili İçerik; E-ticarette Yeni Düzenleme: İade Koşulları Kolaylaşıyor



E-ticarette İade Nedir

 

E-ticarette İade Süresi Nedir?

 

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun gereğince, e-ticaret firmaları üzerinden bir ürün satın alımı gerçekleştiren tüketiciler ürün teslimat tarihinden itibaren 14 gün içinde satın aldıkları ürünlerden vazgeçebilmektedir ve 14 gün süre zarfında tüketiciler herhangi bir sebep gösterme zorunluluğu bulunmadan ürünlerini iade edebilmektedir. Kısacası e-ticarette iade süresi 6502 sayılı kanun gereğince teslimat tarihinden sonra 14 gün olarak belirlenmiştir.

 

E-ticarette İade Süresi Nedir

 

E-ticarette İade Zorunlu Mu?

 

E-ticarette iade zorunluluğu satılan ürünün cinsine göre farklılık göstermektedir. Müşteriler E-ticarette iadesi olmayan ürünler kapsamında yer almayan her ürün grubunu teslimat tarihinden sonraki 14 gün içinde herhangi bir sebep göstermeden satın aldıkları firmaya iade edebilmektedir.

 

Bu nedenle e-ticaret firmaları, E-ticarette iadesi olmayan ürünler grubunda yer almayan ürünleri satıyorsa iade kabul etmek zorundadır.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Ürün Paketlemede Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

E-ticarette İade Zorunlu Mudur


 

E-ticarette İadesi Olmayan Ürünler?

 

E-ticaret iade yönetim sürecinde önemli olan konulardan birisi E-ticarette iadesi olmayan ürünlerdir. Çünkü birçok ürün grubu e-ticarette iadeye uygun görülürken birçok ürün grubunun da iadesi kabul edilmemektedir ya da koşullu bir şekilde iade kabulü yapılabilmektedir.

 
Ürün Grubu Örnekler
Finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara göre fiyatında değişiklik olan ürünler  
Ziynet Altın, Gram Altın, Gümüş, Külçe Altın gibi ürünler  
Bozulma İhtimali Olan Ürünler Gıda vb.
Son Kullanma Tarihi Geçme Riski Olan Ürünler Hızlı tüketim ürünleri ve gıdalar
Online teslim edilen ürünler Dijital ürünler, dijital servisler ve hizmet ürünleri
Basılı Ürünler Kitap, gazete ve dergi vb.
Ses ve Görüntü Ürünleri Kaset, CD ve DVD gibi ürünler
Özelleştirme Yapılan Ürünler Kişiselleştirilmiş ürünler
 

E-ticarette iadesi kabul edilmeyen ürünlerdir. E-ticarette iadesi belirli koşullara göre kabul edilen ürünler de bulunmaktadır.

 
  • Mayo
  • Kozmetik ürünleri
  • İç çamaşırı
  • Hijyen ürünleri
 

Gibi internetten satılan ürünlerin iade kabulü yapılabilmesi için ürünün denenmemiş ve paketi açılmamış şartlarını taşıma zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi halde ilgili ürünlerin paketi açıldığında ya da denendiğinde iadesi kabul edilmemektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette İptal ve İade Oranları Nasıl Azaltılır?

 

E-ticarette İade Olmayan Ürünler Nelerdir

 

E-ticarette İade Yönetimi Nasıl Yapılır?

 

E-ticarette iade süreci hakkında sizleri önemli konular hakkında bilgilendirdik. Yazımızın devamında e-ticarette iade yönetimi nasıl yapılır sorunuza yanıt vereceğiz ve e-ticarette iade yönetimi yaparken önem vermeniz gereken konulardan bahsedeceğiz.

 
  • İade Koşulları
  • Paketleme Koşulları
  • Gönderi Koşulları
  • İade ücretleri
  • Müşteri İletişimi
 

E-ticarette iade yönetimi yaparken önem verilmesi gereken süreçlerdir. Bu nedenle her firmanın bu konuları önemseyerek hareket etmesi gerekmektedir.


İlgili İçerik; E-ticarette Kargo Paketleri Nasıl Olmalıdır? 



E-ticarette İade Yönetimi Nasıl Yapılır

 

İade Koşullarınızı Belirleyin

 

E-ticarette ürün iadesi kabul eden firmaların iade koşulları birbirine göre farklılık gösterebilir. Çoğu firma Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun çerçevesinde hareket ederken birçok firma da kendi inisiyatifine göre tüketicilere farklı haklar tanımlar. Genellik müşterilerine inisiyatifli bir şekilde davranmak isteyen e-ticaret firmaları e-ticarette ürün iade süresini uzatır.

 

Bu inisiyatifler ve iade süreçleri genellikle e-ticaret firmalarının iade koşulları çerçevesinde şekillenir. Bu nedenle her işletmenin e-ticaret sitesinde yer alması gereken sayfalardan birisi de iade koşullarıdır. E-ticaret sitenizde iade koşulları sayfası oluşturup burada tüketicilerin hangi durumlarda iade yapabildiğini ve iade süresini belirtmeniz önemlidir. Böylece ürün iadesi yapmak isteyen tüketicilerin işletmenizin iade koşulları hakkında bilgi almasını sağlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Ürün Yönetimi Nedir?

 

E-ticarette İade Koşulları Belirlemek

 

Ürün Paketleme Koşullarınızı Belirleyin

 

Ürün iadesi yaparken iade edilen ürünlerin zarar görmemesi için iade koşullarınız altında ürün paketleme koşullarını da belirleyebilirsiniz. Ürün paketleme koşullarını belirleyerek tüketicilerin kargolarını doğru bir şekilde paketlemesini ve firmanıza iletmesini sağlayabilirsiniz.

 

E-ticaret İade Ürün Paketleme Koşulları

 

Gönderi Koşullarına Yer Verin

 

E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren işletmeler genellikle kargo masraflarını azaltmak için kargo firmaları ile anlaşmalı bir şekilde çalışmaktadır. Hem ürün teslimat sürecinde hem de iade sürecinde işletmelerin gönderi koşulları birbirine göre farklılık gösterebilmektedir.

 

Çoğu e-ticaret firması ürün iade sürecinde anlaşmalı oldukları kargo firmaları ile iade edilmek istenen ürünün firmaya gönderilmesini istemektedir. Bu durum iade sürecinde artabilecek kargo masraflarının azalmasını sağlamaktadır ve firmalar genellikle anlaşmalı oldukları kargo firmasından farklı bir firma ile gönderi yapıldığında iadeyi kabul etmemektedir.

 

Bununla beraber bazı e-ticaret firmaları ürün iadesinde kargo ücretlerini karşılarken bazı e-ticaret firmaları ise kargo ücretlilerini alıcının ödemesini istemektedir. Eğer böyle politika ile e-ticarette iade yönetimi yapacaksanız bu süreç hakkındaki bilgileri tüketiciler ile iade koşulları sayfanızda paylaşmaya özen göstermelisiniz.

 

E-ticaret İade Gönderi Koşulları Belirleme

 

İade Ücretleri

 

E-ticarette ürün iadesi sürecinde önem verilen bir diğer konuda iade ücretleridir. Çoğu e-ticaret firması ürün iadesi gerçekleştiğinde sipariş tutarını anında tüketicilere aktarırken bazı e-ticaret firmaları ise 3 ila 14 gün arasında geri ödeme gerçekleştirmektedir. Firmalara göre değişen iade politikaları içerisinde yer verilmesi gereken konulardan birisi olan ücret iade durumuna iade koşulları sayfanızda yer vermeniz müşterilerinizin iade yönetimi konusunda bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır.

 

E-ticaret İade Ücretleri Nelerdir

 

Müşteriler ile İletişim Kurmaya Özen Gösterin

 

Her e-ticaret firması için müşteriler oldukça önemli kişilerdir ve işletmeler müşterileri ile iletişim kurarak markalarına olan güvenlerini arttırmakta ve sadık müşteriler kazanmaktadır.

 

E-ticarette ürün iade yönetimi sürecinde markaların müşteri ile iletişimi değişiklik gösterebilmektedir. Bazı işletmeler markaları ile iletişime geçilmeden ürün iadesi kabul etse de çoğu e-ticaret firması ürün iadesi yapılmadan önce firmaları ile iletişime geçilmesini istemektedir.

 

İlgili yazışma ve konuşma süreçlerinde e-ticaret firmaları müşterilerine bir iade kargo barkodu vermektedir. Bununla beraber konuşma sürecinde ürünün neden iade edildiği hakkında da bilgi alarak firmalarını geliştirme imkânı yakalamaktadır. Sizler de e-ticarette iade yönetimi yaparken böyle bir politika uygulayabilirsiniz. Böylece tüketicilerin problemlerini ve ürünler ile ilgili eksiklikleri anlayarak hem iade yönetim sürecini profesyonel bir şekilde geliştirebilir hem de markanıza değer katabilirsiniz.

 
İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir?


E-ticaret İade Müşteri İle İletişim Kurmak

 

Ticimax ile Ürün İade Yönetimi Yapın

 

Ticimax e-ticaret alt yapılarında yer alan güçlü sipariş modülü sayesinde sizler de e-ticarette önemli olan sipariş yönetimi ve iade yönetimi gibi süreçleri profesyonelce yapabilir ve işletmeniz için sadık müşteriler kazanabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax