• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 22 Temmuz 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Yasal olarak faaliyet göstermek isteyen işletmelerin alması gereken belgelerden birisi faaliyet belgesidir. Özellikle bir e-ticaret pazaryeri platformunda mağaza açmak ya da bankalardan ticari hesap açma süreçlerinde işletmelerden faaliyet belgesi istenebilmektedir. Resmi bir belge olan faaliyet belgesi işletmelerin iş kolu hakkında bilgi vermektedir.

 

Özellikle faaliyet belgesi almak kişi ve işletmelerin süreçlerini hızlandırmaktadır. Bu nedenle günümüzde birçok kişi faaliyet belgesi nedir, nasıl alınır sorularına yanıt aramaktadır. Faaliyet Belgesi Nedir? Nasıl Alınır adlı bu yazımızda sizlere faaliyet belgesi hakkında bilgi verirken faaliyet belgesi nedir, avantajları nelerdir, içeriği nedir gibi konulardan da bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece faaliyet belgeleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

Faaliyet Belgesi Nedir?

 
Faaliyet Belgesi Nedir?
 

Faaliyet belgesi, bir meslek kolunda faal olarak iş yürüten işletmelerin yaptıkları işler hakkında bilgi veren ve alındığı tarih itibari ile 3 ay geçerliliği bulunan belgeye verilen isimdir. Faaliyet belgesi içerisinde iş yerinin unvanı, oda kayıt tarihi, faaliyet konusu ve adresi gibi bilgiler bulunmaktadır.

 

Faaliyet Belgesi Türleri

 

Faaliyet belgesi almak isteyen kişi ve işletmeler iş yerlerinin faaliyet gösterdiği bir belgeyi odalar üzerinden alabilecekleri gibi belirli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler ise e-devlet üzerinden faaliyet belgesi alabilmektedir.

 

Ticaret, Sanayi ve Hizmet Sektöründeki Faaliyet Belgeleri ve Tehlikeli Madde Firma Faaliyet Belgesi olarak ticaret, sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ile tehlikeli madde işlemleri yapan firmalar faaliyet belgesi alabilir.

 

Faaliyet Belgesi Alabilecek İşletme Tipleri

 
Faaliyet Belgesi İşletmeleri
 

Faaliyet belgesi genellikle belirli bir türde bulunan şirketlere ve işletme tiplerine verilen bir belge türüdür.

 
  • Şahıs şirketleri
  • Esnaflar
  • Limited Şirketleri
  • Anonim şirketleri
  • Adi ortaklıklar
  • Ortaklık şirketleri
  • Kolektif ortaklıklar
 

Faaliyet belgesi alabilecek işletme tipleridir. Sizlerin de kurduğu şirket türü bu işletme tipleri arasında yer alıyorsa faaliyet belgesi almak için bağlı olduğunuz odaya başvuru yapabilirsiniz.

 

Faaliyet Belgesinde Bulunan Bilgiler Nelerdir?

 

Alındığı tarihi itibari ile 3 ay geçerliliği bulunan faaliyet belgelerinde belirli bilgiler bulunmaktadır. İşletmelerin vergi mükellefi olduğunu da gösteren faaliyet belgelerinde bulunan bilgiler şunlardır:

 
  • Yapılan işin konusu
  • Firmanın ticari unvanı
  • İş yerinin mersis numarası
  • Şirketin sermayesi
  • Kayıt tarihi
  • Firmanın faaliyet gösterdiği iş koluna ait NACE kodu
  • Belgenin kime verileceği
 

Bilgileri faaliyet belgesinde yer alır. Kısacası faaliyet belgesinde yer alan bu bilgiler işletmelerin ne iş yaptığı, hangi süreden beri yaptığı hakkında kişi ve makamlara bilgi verir.

 

Faaliyet Belgesi Nasıl Alınır?

 
Faaliyet Belgesi Nasıl Alınır?
 

Günümüzde faaliyet belgesi almak isteyen kişi ve işletmelerin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi de faaliyet belgesi nasıl alınır sorusudur. Aslına bakıldığında faaliyet belgesi alma süreci oldukça hızlı ilerleyen bir süreçtir. Faaliyet belgesi almak isteyen kişi ve işletmelerin, bulunduğu bölgelerde yer alan odalara başvurması gerekir. Bunun yanı sıra faaliyet belgesi internet üzerinden de alınan bir belgedir. Yine bu işlem odaların siteleri üzerinden gerçekleştirilmektedir. Faaliyet belgesi almak için:

 
  • Firmanızın bulunduğu ildeki Ticaret odasının internet sitesine girin.
  • Ticaret odası sitesinde yer alan online servisler, online işlemler, online hizmetler ya da işlemler gibi sayfaların olup olmadığını kontrol edin. Bu sayfalardan birisi bulunuyorsa ilgili sayfaya giriş yapın.
  • İlgili işlemler arasında “Faaliyet Belgesi” bölümünü arayın. Bu bölümü bulduktan sonra giriş yapın.
  • Ardından açılacak olan pencereye işletmenizin sicil numarası ve şifresi ile giriş yapın.
  • Bu alandan faaliyet belgesi alma başvurunuzu gerçekleştirin.
 

Faaliyet belgesi almak için başvuru yaparken sizlerden güvenlik için e-imza istenebilir. Daha önce e-imza almadıysanız bu esnada e-imza için de başvuru yapabilirsiniz. E-imza başvurunuz kabul edildikten sonra faaliyet belgesi alabilirsiniz. Eğer daha önce e-imza aldıysanız bu esnada faaliyet belgesi için bir ücret çıkarsa ödeme yapabilir ve işletmeniz için faaliyet belgesi alabilirsiniz.

 

Faaliyet Belgesi Almak İçin Gerekli Olan Belgeler


Faaliyet belgesi nasıl alınır diyen kişilerin bilmesi gereken bir diğer konu da faaliyet belgesi almak için gerekli olan bilgi ve belgelerdir. Çünkü faaliyet belgesi almak için başvuru yaparken sizlerden belirli bilgi ve belgeler istenebilmektedir. Başvuru esnasında bu bilgi ve belgeleri paylaşmak da aslına bakıldığında başvuru sürecinizin kısalmasını sağlamakta ve faaliyet belgenizin daha hızlı bir şekilde çıkmasını kolaylaştırmaktadır.

 
  • Ticaret sicil gazetesi
  • Vergi levhası
  • İmza Sirküleri
  • Başvuruyu yapan kişinin firma sahibi olduğunu gösteren belge ya da vekilse vekaletname
 

Gibi belgeler faaliyet belgesi almak için gerekli olan belgeler arasında yer alır. Sizler de bu bilgi ve belgeler ile faaliyet belgesi almak için başvuru yapabilirsiniz.

 

Faaliyet Belgesi Ne İşe Yarar?

 
Faaliyet Belgesi Ne İşe Yarar
 

Faaliyet belgesi almak, bir işletmenin ya da şirketin yasal olarak faaliyet göstermesine izin verildiğini gösteren bir belge türüdür. Faaliyet belgesi alarak:

 
  • İşletmenizin faal olarak işlerini yürüttüğünü gösterebilirsiniz.
  • Firmanızın unvanı, adresi ve odaya kayıt tarihi hakkında bilgi verebilirsiniz.
  • İş yerinizin faaliyet konusu hakkında bilgi verebilirsiniz.
  • Faaliyet belgenizi pazaryeri platformlarında mağaza açmak için kullanabilirsiniz.
 

Faaliyet Belgesi Geçerlilik Süresi Nedir?

 

Faaliyet belgelerinin bir geçerlilik süresi bulunur ve bu süre alınan odaya göre farklılık gösterir. Bu yüzden faaliyet belgesi almadan önce alınacak oda ile görüşülmeli ve geçerlilik süresinin ne olduğu hakkında bilgi alınmalıdır. Fakat yine de faaliyet belgelerinin 1-3 ay arasında geçerli olduğu bilinmektedir.

 

Faaliyet Belgesi Kaç Günde Çıkar?

 

Faaliyet belgesi almak için online ya da fiziki başvuru yapabilmek mümkündür. Genellikle fiziki ve online başvurularda faaliyet belgesi aynı gün içinde çıkmaktadır. Çıkan faaliyet belgeleri ise e-posta aracılığı ile ya da başvuru yapılan ekranlar üzerinden takip edilmektedir.

 

Faaliyet Belgesi Ücreti Ne Kadar?

 

Faaliyet belgesi ücretleri genellikle alınmak isteyen meslek grubuna, faaliyet belgesinin alınacağı şehre veya odaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle faaliyet belgesi almak isteyen kişilerin faaliyet belgesi almak istedikleri odalara başvurması ve ücretleri odadan öğrenmesi gerekir.

 

Faaliyet belgesi ücretleri genellikle 150 – 300 TL arasında değişiklik gösterir. Başvurularını online olarak yapacak kişilerin kredi ya da banka kartı ile online ödeme yapması gerekirken fiziksel faaliyet belgesi başvurusu yapacakların ise veznede ödeme yapması gerekmektedir.

 

Faaliyet Belgesi E-devletten Alınır mı?

 
Faaliyet Belgesi E-devletten Alınır mı?


E-devlet üzerinden faaliyet belgesi almak mümkündür. Fakat e-devletten faaliyet belgesi alabilecek işletmelerin tehlikeli madde işleri ile uğraşması gerekir. Eğer işletmeniz için tehlikeli madde firma işlemleri yapmak istiyorsanız aşağıdaki adımları tamamlayarak faaliyet belgesi alabilirsiniz.

  • E-devlete giriş yapın.
  • Kurumlar sekmesine girin.
  • Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’na tıklayın.
  • Tehlikeli madde firma işlemleri ya da tehlikeli madde kişi işlemleri bölümüne giriş yapın.
 

TMFB Faaliyet Devir Sözleşmesi İşlemleri, TMFB Faaliyet Devir Sözleşmesi İşlemleri (Tüzel Kişi), TMFB Faaliyet Tespit Raporu İşlemleri, TMGD Faaliyet Raporu İşlemleri gibi faaliyet belgesi türlerini ve raporlarını bu sekme üzerinden alabilirsiniz.

 

Faaliyet Belgesi Vergi Levhası Yerine Geçer mi?

 

Faaliyet belgesi vergi levhası yerine geçen bir belge değildir. Vergi levhası, mükelleflerin vergiye esas olan tutarlarını ve kazançlarına karşılık gelen oranı gösterirken faaliyet belgesi iş yerinin faal bir şekilde süreçlerine devam ettiğini gösterir.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<