Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Grid Tasarım Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 01.03.2024

İçindekiler;

Grid tasarım ya da ızgara web tasarımında sıklıkla ihtiyaç duyulan uygulamalardan oluşmaktadır. Web tasarımında sayfa düzeniyle ilgili pek çok noktayla ilgilenir. Sayfanın düzenli ve uyum içinde olması için çeşitli uygulamalar barındıran ızgara tasarımları günümüzde pek çok alanda etkin olarak kullanılmaktadır. Yazımızda grid tasarım ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.



Grid Tasarım Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Grid Tasarım Nedir?

 

Grid tasarım nerelerde kullanılır dediğimizde; kullanım alanları oldukça geniştir. Gazete, dergi tasarımları, web sayfası tasarımları, kullanıcı arayüzleri, uygulamalar gibi pek çok alanda ızgaralara ihtiyaç duyulmaktadır.

 

En temel tanımıyla grid tasarım nedir dediğimizde; bir sayfayı sütunlara veya modüllere bölen bir dizi çizgiden oluşan bir yapıdır. Bu yapı, tasarımcıların sayfada içeriği düzenlemesine yardımcı olur. Grid tasarımlar sayfa düzeni için çerçeve görevi görmektedir.

 

Izgara, bir tasarımı bir arada tutan görünmez bir yapıştırıcı gibidir. Teknolojik cihazlar, bilgi arama şeklimizi ve günlük hayatımızda nasıl çalıştığımızı temelden değiştirdi. Bugün tüm medya etkileşimlerinin yüzde 90’ı, içeriğin cep telefonlarında, tabletlerde, dizüstü bilgisayarlarda, TV’lerde ve akıllı saatlerde görüntülendiği ekran tabanlıdır. Hal böyle olunca dikkat çeken tasarım yaparak fark edilmek işletmelerin işinin bir parçası haline gelmiştir.

 

İlgili İçerik; 5 Adımda Kolay Banner Tasarımı Yapmak

 

Grid Tasarım Nedir

 

Instagram Grid Nedir?

 

Instagram’da son yılların en popülerlerinden biri de grid tasarımlardır. Kullanıcıların birden fazla fotoğrafını tek bir kare haline çevirerek Instagram'da paylaşmaları gibi uygulamalar grid tasarıma örnektir. Öte yandan Instagram grid uygulamaları dediğimizde kullanabileceğiniz uygulamalar şöyledir;

 
  • Planoly
  • Feedr
  • Feedle
  • Preview
 

İlgili İçerik; Ücretsiz 5 Instagram Hikaye Tasarım Aracı

 

İlgili İçerik; Online Mağazalar İçin Tasarım Önerileri

 

Instagram Grid Nedir

 

Grid Çeşitleri Nelerdir?

 

Birçok farklı grid tasarım türü vardır ve hepsi farklı amaçlara hizmet eder. Aşağıda en sık kullanılanları sıraladık.

 

Satır Grid

 

Satır taban grid metnin nereye oturacağını belirleyen eşit aralıklı yatay çizgilerden oluşan yoğun bir ızgaradır. Satır taban çizgisi ızgaraları, her sütundaki metin satırlarının bir forma olarak hizalandığından emin olmak için genellikle sütun ızgaralarıyla birlikte kullanılır. Taban çizgisi ızgarasının basit bir örneği olarak okulda kullandığımız çizgili defterler örnek gösterilebilir.

 

Grid Çeşitleri Nelerdir? Satır Grid Nedir?

 

Sütun Grid

 

Grafik ve web tasarımcıları tarafından kullanılan en yaygın ızgara türü olan sütun grid bir sayfa almayı ve onu nesnelerin daha sonra hizalanacağı bir dizi dikey alana bölmeyi içerir. Gazeteler ve dergiler sütun ızgaralarını yoğun olarak kullanmaktadır.

 

Grid Çeşitleri Nelerdir? Sütun Grid Nedir?

 

Modüler Grid

 

Sütun ızgarasının bir çeşit uzantısı olan modüler ızgara, bir sütun ızgarasını alıp ona satırlar eklemeyi içerir. Kesişen satırlar ve sütunlar, daha sonra yerleşim kararlarını yönetmek için kullanılabilecek modüller oluşturur. Kurumsal raporlar hazırlanırken modüler ızgaradan yardım alınmaktadır.

 

Grid Çeşitleri Nelerdir? Modüler Grid Nedir?

 

Manuscript Grid

 

Metnin bir sayfada nereye oturacağını basitçe belirleyen tek sütunlu bir ızgaradır. Klasik, geleneksel kitaplar karşılıklı sayfa düzenleri birbirini yansıtan bir el yazması ızgarası kullanır.

 

Grid Çeşitleri Nelerdir? Manuscript Grid Nedir?

 

Hiyerarşik Grid

 

Hiyerarşik ızgara; belirli içerik ihtiyaçlarını karşılayan herhangi bir düzensiz ızgarayı ifade eder. Hiyerarşik bir ızgara tamamen serbest biçimli olabilir veya üst üste binen iki ızgaradan veya diğer ek ızgara öğelerinden oluşabilir.

 

Grid Çeşitleri Nelerdir? Hiyeraşik Grid Nedir?

 

Gotik Grid

 

Adını Gotik dönemde çokça kullanılan sayfa yapısından alan gotik grid düzenlenecek alanların oransallık açısından düzenlenmesine yönelik temellere dayanır. Gotik grid düzeninde yazı alanının yüksekliği sayfa genişliğine denktir.  



Grid Çeşitleri Nelerdir? Gotik Grid Nedir?

 

Diyagonal Grid

 

Diyagonal grid düzeninde önceki grid yapılarından farklı olarak sayfa üzerinde tasarım elemanlarını düzenlerken eğimlerden faydalanılmaktadır. Bu eğim tasarımlara yatay ve dikey düzenlemelere göre görünüm olarak bir farklılık katmaktadır.  
 

İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?

 

Grid Çeşitleri Nelerdir? Diyagonal Grid Nedir?

 

Grid Tasarım Ne İşe Yarar?

 

Dijital ürün tasarımındaki ızgara sistemleri, sayfadaki öğeleri düzenler ve boşlukları birbirine bağlar. Bir ızgara sistemi, bir tasarımın kalitesini arttırdığı gibi işlevini, estetikliğini, tasarımını da iyileştirmede iyidir. Aşağıda grid tasarım kullanımı konusunda sağlanan avantajlara değindik.

 

Tasarımlara Netlik ve Tutarlılık Katar

 

Izgara, bir tasarımdaki düzenin temelidir. Orantı, ritim, boşluk ve hiyerarşi, bilişsel hızı doğrudan etkileyen tasarım özellikleridir. Izgaralar bir arabirim boyunca bu öğelerin tutarlılığını yaratır ve uygular. Etkili bir ızgara, gözü yönlendirerek ekrandaki nesneleri taramayı daha kolay ve daha keyifli hale getirir. Bu, özellikle dijital ürünlerde önemlidir çünkü ürüne işlevsellik katmaktadır.

 

Tasarımlar farklı amaçlarla yapılan tasarımlara grid tasarım kullanabilirlik sağlamaktadır. Örneğin bir rezervasyon için bir siteye giren kullanıcı tüm adımları net ve tutarlı bir şekilde grid tasarım sayesinde gerçekleştirir. Tasarım ne kadar ergonomik ve açık olursa yeniden kullanım o kadar yüksek hale gelecektir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Web Sitesi Tasarımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Grid Tasarım Avantajları Nelerdir? Tasarımda Netlik ve Tutarlılık

 

Tasarıma Güven Katar ve Kullanımını Artırır

 

Kötü bir şekilde bir araya getirilmiş bir tasarımdan vazgeçiş saniyeler içinde gerçekleşebilecek hıza sahiptir. Bu nedenle tasarımı riske atmak akıllıca değildir. Grid tasarımlar bir ürünün kullanışlı ve güvenilir görünmesini sağlayacaktır. Izgaralar, öğelerin yerleşimde nereye gitmesi gerektiği gibi bir dizi kural sağlayarak tasarımın görsel hiyerarşisini birbirine bağlar ve güçlendirir.

 

Grid Tasarım Avantajları Nelerdir? Tasarıma Güven Katar

 

Her Cihaza Uyumlu Olması Cazip Kılar

 

Günümüzde dijitalleşmenin artmasıyla kullanılan cihazların da sayısını artmıştır. Tasarımların her cihaza uyumlu olacak şekilde hazırlanması gerekir ve bu da ürünü oldukça cazip hale getirmektedir. Çok cihazlı ortam, tasarımcıları sabit genişlikler yerine dinamik ızgara sistemleri açısından düşünmeye zorlar. Izgara kullanmak, farklı ekran boyutlarına sahip birden çok cihaz arasında tutarlı bir deneyim yaratır.

 

Grid Tasarım Avantajları Nelerdir? Uyumuluk Sağlar Responsive

 

Tasarım Sürecini Hızlandırır

 

Izgaralar, tasarımcıların boşluk ve kenar boşlukları gibi UI öğeleri arasındaki oranları yönetmesini sağlar. Bu, baştan piksel kusursuz tasarımlar oluşturmaya ve yanlış ayarlamalardan kaynaklanan zamanında yeniden çalışmayı önlemeye yardımcı olur.

 

Grid Tasarım Avantajları Nelerdir? Tasarım Sürecini Hızlandırır

 

Tasarımın Değiştirilmesini ve Yeniden Kullanılmasını Kolaylaştırır

 

Baskı üretiminin aksine, dijital ürünlere olan talep artarak devam etmektedir. Izgaralar sağlam bir temel sağlar çünkü her şey bir ızgaraya uyduğunda, tasarımın yeni bir versiyonunu oluşturmak için önceki çözümler kolayca yeniden kullanılabilir. Izgara, tamamen farklı görünümler üretmek için kullanılabilen bir iskelettir.

 

Grid Tasarım Avantajları Nelerdir? Tasarım Yenilemek Kolaydır

 

İş Birliğini Kolaylaştırır

 

Izgaralar, öğelerin nereye yerleştirileceğine ilişkin bir plan sağlayarak tasarımcıların tasarımlar üzerinde işbirliği yapmasını kolaylaştırır.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax