%40 İndirim+3 Ay Sonra Ödeme Fırsatı için SON
  • Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 23 Şubat 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Şirketlerde insan kaynakları departmanı tarafından yürütülen bir süreç olan kurum içi kariyer planlaması, çalışanların çalıştıkları iş yerindeki kariyer süreçlerini yönetmek, ilerletmek için yapılan stratejik planlamalara verilen isimdir. Bir diğer adıyla şirket içi kariyer planlaması da denilmektedir.

 

Kurum içi kariyer planlaması, çalışanların şirketlere olan bağlılığını artıran unsurlar arasında yer alırken bir şirketin kendi ihtiyacı olan elemanları yetiştirmesini de sağlamaktadır. Çünkü şirketler mevcut bir pozisyonda çalışan kişilerin yeteneklerini göz önünde bulundurarak etkili bir kariyer planı oluşturmaktadır.

 

Şirket içi kariyer planlaması yapmak isteyen her işletmenin bu noktada profesyonel bir şekilde hareket etmesi ve çalışanlarını iyice analiz ederek kararlarını vermesi gerekir. Aksi halde yanlış yapılan planlamalar çalışanların yetersiz olabileceği pozisyonlarda çalışmalarına neden olurken verimliliğin azalmasına da neden olabilir.

 

Kurum İçi Kariyer Planlaması Nedir, Nasıl Olmalıdır adlı bu yazımızda çalışanlarınızı şirket içerisinde farklı pozisyonlarda değerlendirmek ve onların kariyer yolculuğunda aktif rol almak için nelere önem vermeniz gerektiğinden bahsedeceğiz. Bununla beraber kurum içi kariyer planlamasını nasıl yapmanız gerektiği hakkında da sizleri bilgilendireceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve böylece kurum içi kariyer planlaması hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir:Başarılı Bir Kariyer İçin Mutlaka Okumanız Gereken 5 Kitap

 

Kurum İçi Kariyer Planlaması Nedir?


Kurum İçi Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır
 

Kurum içi kariyer planlaması, şirketlerin çalışanları adına yaptığı planlamaya verilen isimdir. Şirket içi kariyer planlaması sayesinde şirket çalışanlarının kariyer gelişimini yönetmekte ve çalışanların kariyer hedeflerine ulaşmasını sağlamaktadır. Bu süreçte çalışanların iş yetenekleri analiz edilerek hareket edildiği için kurum içi kariyer planlaması sayesinde işletmeler çalışanlarını daha verimli bir şekilde kullanmaktadır.

 

Kurum İçi Kariyer Planlamasının Avantajları

 

Kurum içi kariyer planlaması çalışanların kariyer yönetimi ve hedefleri için birçok avantaj sağlarken şirketler için de bir dizi avantajı beraberinde getirmektedir. Kurum İçi Kariyer Planlamasının Avantajları şunlardır:

 
  • Şirket içi kariyer planlaması sayesinde şirketler çalışanlarının hedeflerine ulaşmasını sağlar. Bu da onlara kariyer gelişimi fırsatları sunarak mevcut iş yerine olan bağlılığını artırır.
  • Çalışanların şirkete karşı olan memnuniyeti artış göstermektedir.
  • Kurum içi kariyer planlaması süreçlerinde çalışanların yetenekleri analiz edildiği ve bu yetenekleri geliştirmeye yönelik çalışmalar yapıldığı için çalışanların verimliliği artış göstermektedir.
  • Genellikle şirketler ihtiyaçlarına yönelik de bir kurum içi kariyer planlaması yaptıkları için verimli çalışan kişileri farklı departmanlarda kullanabilmekte ve mevcut iş gücünü etkili bir hale getirebilmektedir.
  • Kurum içi kariyer planlamasında çalışanlar yükselmek istedikleri kariyere daha hızlı bir şekilde ulaşabilmek adına kendileri de büyük çaba sarf eder. Bu durum ise çalışanların mevcut işlerindeki performansını artırır.
  • Şirket içi kariyer planlaması sayesinde şirketteki çalışan kişiler arasında liderlik potansiyeli bulunan kişileri tespit etmek kolaylaşmaktadır. Bu da aslına bakıldığında bir şirketin lider havuzunu güçlendirir.
  • Personeller kariyer süreçlerinde şirketlerden destek gördüğü için sadakatleri artış gösterir.
  • Kurum içi kariyer planlaması süreçlerinde çalışanlar ile yapılan düzenli toplantılar ve verilen geri bildirimler iş süreçlerinin gelişmesine de katkı sağlar.
 

Kurum içi kariyer planlaması doğurduğu avantajlardan kaynaklı olarak hem çalışanlar hem de şirketler için oldukça önemlidir. Çalışanların kariyerlerine ulaşmalarını sağlarken organizasyonlarda ise uzun vadeli bir başarıyı beraberinde getirmektedir.

 

İlginizi Çekebilir:Pomodoro Nedir

 

Kurum İçi Kariyer Planlaması Dezavantajları

 

Kurum içi kariyer planlaması belirli avantajlar doğuruyor olsa da bazı dezavantajları da beraberinde getirebilmektedir. Kurum İçi Kariyer Planlamasının Dezavantajları şunlardır:

 
  • Kariyer planlama süreçlerinde şeffaf bir şekilde hareket edilmezse çalışanlar arasında adaletsizlik algısı oluşabilmektedir.
  • Yanlış yapılan bir kurum içi kariyer planlaması çalışanlar arasındaki ilişkinin bozulmasına neden olabilir.
  • Çalışanlar arasında memnuniyetsizlik ve motivasyon kaybı ortaya çıkabilir.
  • Çalışanların gelişimi için mentörlük ve eğitim kaynakları sunulmazsa çalışanların kurum içi kariyer planlamasındaki hedeflerine ulaşması zorlaşabilir.
  • Teknoloji ve sektörel değişimlere ayak uydurulmadığı takdirde kurum içi kariyer planlamasından verim alınamayabilir.
  • Sürekli bir çalışan üzerine planlar yapmak ilgili kişinin tükenmişlik sendromu yaşamasına neden olabilmektedir.
  • Belirli bir dönemde yapılan kurum içi kariyer planlaması ilerleyen zamanlarda yetersiz olabilir.
 

Kurum İçi Kariyer Planlaması Dezavantajları bunlardır. Bu nedenle bu dezavantajlar ile karşı karşıya kalmak istemeyen işletmelerin iyi bir strateji geliştirmesi gerekir.

 

Kurum İçi Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

 

Kurum içi kariyer planlaması yapmak isteyen işletmelerin birçok unsura dikkat etmesi gerekir. Kurum içi kariyer planlaması yapmak için:

 
  • Hedef belirleyin
  • Çalışanlarınızı değerlendirin
  • Çalışanların kariyer hedeflerini belirleyin
  • Çalışanlara yönelik eğitim ve gelişim fırsatları sunun
  • Mentörlük ve koçluk desteği sağlayın
  • Düzenli iletişime önem verin
 

Kurum içi kariyer planlaması önemli bir süreç olduğu için şirketlerin bu unsurlara önem vermesi oldukça önemlidir. Böylece doğru bir kariyer planı yaratılabilmekte ve başarılı kariyer süreçleri de ortaya çıkmaktadır.

 

Hedef Belirleyin

 
Kurum İçi Kariyer Planlaması Hedef Belirleme
 

Kurum içi kariyer planlaması yapmak isteyen kişi ve işletmelerin en önem vermesi gereken konulardan birisi hedef belirlemek olmalıdır. Bu noktada belirlenecek hedefler hem çalışanlar için hem de gelecekte işletmenin ihtiyaç duyacağı iş gücü için yapılmalıdır. Böylece kariyer planlama süreçleri profesyonel bir şekilde yürütülebilmektedir.

 

Çalışanları Değerlendirin

 

Kurum içi kariyer planlamasında önem vermeniz gereken bir diğer nokta da çalışan değerlendirmeleri olmalıdır. Genellikle bu süreçte her çalışanın becerileri ve çalışma performansları iyi bir şekilde değerlendirilmeli ve gelişim alanlarına karar verilmelidir.

 

Kariyer Hedeflerini Belirleyin

 

Kurum içi kariyer planlamasında önem vermeniz gereken bir diğer konu da çalışanların kariyer hedefleridir. Kurum içi kariyer planlamasında kariyer hedeflerini belirlemekte personellerin gelişimine oldukça önemli bir katkı sağlar ve markaya olan sadakatini artırır. Bunu yapabilmek için ise kurum içi kariyer planlanmasında:

 
  • Personellerin değerleri
  • Güçlü ve zayıf yönleri
  • Uzun ve kısa vadeli hedefleri
  • Networkleri
  • Gelişime açık olup olmamaları
  • Ekip çalışmasına yatkınlıkları
  • Becerileri
 

Oldukça önemlidir. Bu unsurlar göz önünde bulundurularak insan kaynakları departmanının hem yetenek analizi yapması hem de personellerin kariyer yolculuğuna önem vermesi gerekmektedir.

 

Mentörlük ve Koçluk Desteği Sağlayın

 
Kurum İçi Kariyer Planlaması Mentörlük
 

Kurum içi kariyer planlaması yaparken ihtiyacı olan kişilere mentörlük ve koçluk desteğinin de sağlanması gerekir. Bir şirkette çalışan kişilerin doğru kişilerden mentörlük alması onların hedeflerine daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlarken potansiyellerini artırmaya da olanak sağlar.

 

Bu nedenle deneyim ve uzmanlık alanları göz önünde bulundurularak çalışanlara mentörlük edilmesi gerekir. Kurumsal şirketlerde bunu yapmak için ise belirli aralıklarla mentörlük programlarının açılması ve bu programlarda bilgi paylaşımı yapılması oldukça önemlidir. Bu noktada çalışanlara yalnızca bilgi paylaşımı yapmak yerine ihtiyaç duydukları alanlarda ve karşılaştıkları zorluklarla çıkma stratejilerinin de öğretilmesi gerekmektedir.

 

İlginizi Çekebilir:Yeni Bir İşletme Nasıl Kurulur

 

Düzenli İletişime Önem Verin

 

İş hayatının ve kurum içi kariyer planlamasının olmazsa olmazlarından birisi düzenli iletişimdir. Çalışanlar ile düzenli iletişim kurmak şirket içindeki etkileşimi artırırken iş birliği yapmayı da kolaylaştırmaktadır.

 

Özellikle kurum içi kariyer planlaması sürecinde çalışanlar ile açık ve şeffaf bir ilişkinin kurulması oldukça önem verilmesi gereken bir konudur. Bununla beraber düzenli toplantılar yapılması ve ekip üyelerinin kariyer planları hakkında bilgi verilmesi, bu noktadaki feedbacklerin paylaşılması da kariyer planlama sürecinde önem verilmesi gereken bir diğer konudur.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<