Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Metaverse'in E-ticarete Etkisi Nasıl Olacak?

Güncelleme Tarihi: 14.07.2023

İçindekiler;

Metaverse bir diğer adıyla meta veri deposu fiziksel ve arttırılmış sanal gerçekliği birleştiren gerçek hayatla bağlantılı yeni bir oluşumdur. Metaverse sürekli içinde olduğumuz internetteki deneyimlerimizi üç boyutlu bir alanda yapmamızı mümkün kılar. Bu deneyimler doğru ekipman, VR kulaklık, gözlük gibi cihazlarla mümkün olacak. Metaverse sayesinde sanal gerçeklikte sevdiğimiz bir mağazaya ışınlanma, orada kıyafetleri deneme gibi şansımız olacak. Yazımızda metaverse e-ticaret etkisi konusunu aktaracağız.



Metaverse'in E-ticarete Etkisi Nasıl Olacak?

 

Metaverse Nedir?

 

Metaverse veya Türkçe tabiriyle sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazlar aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları deneyimlemektir. Metaverse bir diğer adıyla meta veri deposu sürekli içinde olduğumuz internetteki deneyimlerimizi üç boyutlu bir alanda yapmamızı mümkün kılar. Bu deneyimler doğru ekipman, VR kulaklık, gözlük gibi cihazlarla mümkündür. Metaaverse sayesinde sanal gerçeklikte sevdiğimiz bir mağazayı dolaşma, beğendiğimiz kıyafetleri deneme ve satın alma şansımız olacak.

 

Metaverse ne demek dediğimizde İnternet'in varsayımsal bir yinelemesidir. Meta veri deposu insanların gerçek hayatta yapabilecekleri her şeyi 3 boyutlu bir ortamda yapmalarına izin vermeye odaklanır. Metaverse'de bir iş toplantısına gitmek, arkadaşlarla buluşmak, alışveriş yapmak, konserler, performanslar ve hatta geziler bile teknik olarak yapılabilmektedir. Öte yandan metaverse arsa alımı da günümüzde oldukça popülerdir.

 

İlgili İçerik; Blockchain Teknolojisi (Blok Zinciri) Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

 

Metaverse Nedir

 

Metaverse Nasıl Girilir?

 

Metaverse giriş için ve tam olarak deneyimlemek için VR ekipmanlarına ihtiyaç vardır. Metaverse ekipmanları dediğimizde sanal gerçeklik gözlüğünden oluşan bir set Türkiye’de de satışa sunulmaktadır. Oculus Quest 2 Metaverse evreniyle bağlantıya geçmek mümkündür. Sanal gerçeklikte arkadaşlarınızla buluşup sohbet edebilir veya çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz. Setin kullanılması için akıllı telefon yeterlidir.

 

Ekipmandan sonra metaverse dünyasına giriş için kripto cüzdanına ihtiyacınız vardır. Metaverse tamamen sanal bir dünya ile ilgili olsa da ilk adım kendi dijital avatarınızı yaratmaktır. Decentraland gibi platformlar ile avatarınızı oluşturup özelleştirebileceğiniz bir panel sunar. Saçınızı, göz renginizi, kıyafetinizi değiştirme ve hatta karakterinize aksesuar ekleme seçeneği sunar. Karakterinizin giydiği kıyafeti beğenmiyorsanız, istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

 

Metaverse Nasıl Girilir

 

Metaverse Ticaret Alanına Yansımaları Neler Olacak?

 

Fiziksel, artırılmış ve sanal gerçekliği bir araya getiren Metaverse, işletmeler için yeni bir dönemin başlangıcını işaret etmektedir. 2021’in ortalarında yola çıkmaya başladığından beri markalar, organizasyonlarını bu yeni teknolojik sınıra uyarlamak üzerine çalışmaktadır. E-ticaret de metaverse dünyasına hızla kanalize olacak en önemli alanlardan biridir. Çünkü e-ticaret işletmeleri her gün ürünlerini alıcılara yakınlaştırmanın ve satışlarını artırmanın yollarını ararken böyle bir teknolojiyi kullanmaması düşünülemez.

 

İlgili İçerik; Kripto Paralar Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Başlık

 

Metaverse Ticarete Etkileri Nelerdir

 

E-ticaret Siteleri Meta Veri Deposunu Nasıl Kullanmalı?

 

Meta veri deposunun yolunu açan en son teknolojiler, online müşterilere şu anda e-ticarette eksik olan gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazaların avantajlarını sağlayacaktır. Günümüzde sanal ortamda yapılan online alışverişlerde ürünleri deneme şansımız olmamakta iade etme şansı sunulmaktadır. Metaverse dünyası bu deneyimleme şansını e-ticaret sitelerine getirecek özellikler sunacak.

 

Tüketiciler metaverse alanında diledikleri mağazayı ziyaret ederek beğendikleri ürünü deneyebilecek. Böylece sanal ortamda ürün deneyimleyerek online satın alma işlemini gerçekleştirebilecek. Bu durum metaverse dünyasının e-ticarete yeni bir soluk ve deneyim kazandıracağını ortaya koymaktadır. Artırılmış gerçeklik (AR) ve 3D modellemenin çevrimiçi perakendeye entegrasyonuyla markalar, müşterilerine ürünlerinin gerçekçi görüntülerini sunabilecek. Bu teknolojiler ilerledikçe, müşterilere ürünlerin özelliklerini anlama konusunda daha iyi bir şans sağlayacaktır.

 

E-ticaret Siteleri Metaverse Nasıl Kullanır

 

Metaverse’ün E-ticaret Dünyasına Sağlayacağı Avantajlar Nelerdir?

 

Metaverse e-ticaret alanında hızlanacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. Teknoloji büyüdükçe, çevrimdışı alışverişi çevrimiçi alışverişle birleştiren yeni özellikler sunacak. Artırılmış gerçeklik, teknolojisinin artan popülaritesi, tüketicilerin satın almadan önce bir ürünün kalitesine ve uygunluğuna tam olarak güvenmelerini sağlayacak. Aynı zamanda satıcıların iadeleri azaltmasına ve müşteri tabanlarını genişletmesine yardımcı olacak.

 

Ürün keşfi ve kişiselleştirme hızlanacak. Metaverse teknolojisi, markaların alışveriş yapanlara son derece kişiselleştirilmiş bir dijital deneyim sunmasına olanak tanıyacak. Meta veri deposu, alışveriş yapanların tam olarak istediklerini, tam olarak istedikleri zaman bulmalarını kolaylaştıran kusursuz bir deneyim olacaktır. Kişiselleştirilmiş dijital alışveriş deneyimlerinin mevcut sınırlamalarının aksine, meta veri deposu, markaların alışveriş deneyimini her zamankinden daha fazla müşteriye ulaşmak için geniş ölçekte özelleştirmesini sağlayacak.

 

Metaverse E-ticaret Avantajları Nelerdir

 

Metaverse Sanal Mağaza Oluşturma Mümkün Mü?

 

Meta veri deposu platformları giderek daha popüler hale geldikçe, markalar sanal mağazalar, açılır pencereler ve sergi salonları oluşturarak bu yeni alanları test etmeye başlamışlardır. Bunlar, insanların fiziksel dünyada olduğu gibi girip dolaşabilecekleri, dijital olarak inşa edilmiş alanlardır. Bu platformlarda kullanıcılar, gerçek hayatta olduğu gibi mağazalarda alışveriş yapmanın keyfini çıkarabilir ve başkalarıyla etkileşim kurabilir.

 

Metaverse örnekleri dediğimizde dünyaca ünlü markalar Gucci, Balenciaga ve Mercedes Benz gibi şirketler online mağazalarını çeşitli metaverse platformlarında oluşturmaya başladı. Bazıları sanal ürünler satıyor, bazıları ise sanal ve artırılmış gerçeklikleri birleştirerek gerçek hayattan ürünler satıyor.

 

Metaverse Sanal Mağaza Nasıl Oluşturulur

 

E-ticaret Siteleri Metaverse İle Neler Yapabilecek?

 

Topluluk oluşturma, e-ticaretin temel direklerinden biridir. Müşteri incelemeleri, sosyal medya etkileşimleri ve forumlar gibi stratejiler aracılığıyla müşterilerin birbirleriyle ve markanın kendisiyle etkileşim kurmasını sağlar. Tüm bunlara ek olarak, metaverse, markalara müşterilerinin katılabileceği etkinliklere ev sahipliği yapma fırsatı sunar. Bunlara canlı konserler, oyunlar, yarışmalar ve sanal partiler dahildir.


Takas edilemeyen tokenler olarak ifade edilen NFT kullanan markalar da alışveriş deneyimine yeni bir boyut kazandırmaktadır. E-ticaret sitelerinin halihazırda yürüttüğü dijital pazarlama faaliyetlerini metaverse de taşıması bu yeniliğe adapte olması açısından oldukça önemlidir. Dünyaca ünlü içecek şirketi Coca-Cola, Uluslararası Dostluk Günü'nü kutlamak için dört benzersiz NFT'den oluşan bir set yayınladı. Bu da markaların yavaş yavaş bu dünyaya geçtiğini ortaya koymaktadır.

 

Metaverse İle Neler Yapılır

 

E-ticaret Dünyası Metaverse Dünyasına Nasıl Hazırlanmalı?

 

Metaverse eticaret ile şimdiden şekilleniyor. Yeni e-ticaret dünyasının nasıl görüneceğine hazırlanmak için markalar pek çok yeniliği takip etmeli. Bunlardan birkaçını aşağıda sıraladık.

 

AR ve VR yenilikleri

 

Artırılmış ve sanal gerçeklik, markaların yenilikçi deneyimler sağlamak için araştırması gereken iki konudur. Bu iki kavram e-ticaret dünyasında kullanılmaya başlanmalı ve müşterilere farklı deneyimler sunulmalıdır. Örneğin Amazon, müşterilerin mobilyaları kendi alanlarında görselleştirmelerine olanak tanıyan bir Room Decorator aracını tanıttı.

 

Metaverse E-ticaret AR - VR

 

Hiper kişiselleştirme

 

Kişiselleştirilmiş müşteri deneyimlerine olan talep artmaktadır. Markalar, hedeflenen promosyonlar, ilgili ürün veya hizmet önerileri, personelle birebir etkileşimler ve canlı alışveriş gibi katılım fırsatları sunmanın yollarını buluyor. Meta veri deposu, kişiselleştirilmiş müşteri deneyimlerini yeni bir düzeye taşıyacak. Dijital bir dünyada tüketiciler, örneğin zaman, yerçekimi ve coğrafya gibi fiziksel dünyanın engelleri olmadan markalarla etkileşime girebilir. İstedikleri her yerde ve her zaman sanal mağazaları ziyaret edebilirler. Ek olarak, markalar sanal oyunlar gibi yeni deneyim türlerini araştırmaktadır.

 

Metaverse E-ticaret Hiper Kişiselleştirme

 

Genişletilmiş satın alma platformları

 

Metaverse dünyasının yayılmasıyla ürünlerin direkt olarak burada da satışa sunulması mümkün hale gelecek. Markaların bu platforma ayak uydurması ve geçiş yapmasını sağlayan hazırlıkları yapması gerekiyor.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax