Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kripto Para Nedir?

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

Kripto Paralar, yapılan işlemleri güvenli bir şekilde yapmak için kriptografi yani kısacası şifreleme kullanılarak tasarlanan dijital varlıklardır. Kripto paralar nakit değişim araçlarına alternatif olarak yaratılan sanal paralar olarak da tanımlanabilmektedir. Son dönemlerin en büyük yatırımlarının yapıldığı kripto para türleri her geçen gün artış göstermektedir ve kripto paralar sanal ve dijital döviz olarak da kullanılmaktadır.

 

Kripto paralar hakkında bilmeniz gereken 7 başlık adlı bu yazımızda sizlere kripto paralar hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz. Gelin, ilk olarak kriptoloji neymiş ona bir göz atalım.

 

Kripto Paralar Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Başlık

 

Kriptoloji Nedir?

 

Kripto paralar hakkında tam bilgiye ulaşmak için ilk olarak kriptolojinin ne olduğunu anlamamız oldukça önemlidir. Kriptoloji şifreleme bilimidir. Genellikle bu bilim dalı kullanılarak istenilen verilerin yazı, rakam, mesaj gibi birçok veri belirli sistemler kullanılarak şifrelenmektedir, bununla beraber bu işlemler sonrasında güvenli ortamlar kullanılarak ilgili veriler alıcıya gönderilmektedir.

 

Kriptoloji Nedir

 

Kripto Para Nedir?


Kripto paralar hakkında bilmeniz gereken 7 başlık arasında geldik farklı bir başlığa. Yazımızın bu bölümünde kripto paralar hakkında detaylı bilgiler vermeden önce kripto para nedir sorusuna yanıt vereceğiz.
 

Kripto para, kriptoloji bilimi kullanılarak oluşturulan dijital para birimleridir. Kripto paralar matematik temel alınarak şifrelenen para birimleridir. Aslında düşünüldüğünde kullanılan banka kartları, kredi kartları gibi birçok kartla internet üzerinden yapılan işlemlerin hepsi kripto paralar kullanılarak yapılmaktadır.

 

Bankaların birçok işlemde yararlandığı kriptoloji ve kripto paralar son dönemlerde hayatımızda oldukça gelişerek birçok kripto para türünün oluşmasına imkân sağladı. Bununla beraber kripto para birimlerinin merkezi bir otorite ve hükümet tarafından yönetilmemesi de kripto para birimlerinin güvenlik açısından oldukça üst düzeyde olmasına imkân sağlamaktadır.

 

Kripto Para Nedir

 

Kripto Para ve Para Arasındaki Farklar

 

Kripto paralar ile ilgili çok bilgi sahibi olmayan kişilerin büyük çoğunluğu kripto para ve normal para arasındaki farkları bilmemektedir. Kripto Paralar Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Başlık yazımızın bu bölümünde sizlere bunu açıklayacağız.

 
  • Kripto paralar birçok yönden ödeme sistemleri ve bankacılıktan ayrılmaktadır.
  • Genellikle bankalar ve diğer ödeme sistemleri bir merkeze bağlı olarak çalışırken kripto paralar herhangi bir merkeze veya hükümete bağlı çalışmamaktadır.
  • Normal paralar birçok unsurdan kaynaklı olarak değerlerini kaybedebilmekte ve manipülatif eylemlerin kurbanı olabilmektedir. Fakat Bitcoin gibi kripto paralara yapılacak olan müdahaleler genellikle yazılım ile yapılmaktadır.
  • Genellikle banka işlemleri düşünüldüğünde paraların transferi ve havalesinin aracı sistemler arasında yapıldığını söylemek mümkündür. Fakat kripto paraların transferinde herhangi bir aracı kuruma ihtiyaç duyulmamaktadır. Çünkü kripto paraların havalesi cüzdanlar arasında yapılmaktadır.
 

Kripto Para ve Fiziksel Para Farkları Nelerdir

 

Sanal Para Türleri Nelerdir?

 

Dünya’da kullanılan birçok sanal para türü olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Yazımızın bu bölümünde sanal para türleri hakkında bilgi vereceğiz.

 
  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Litecoin
  • Dash
  • Zcash
  • IOTA
  • Rıpple
 

Sanal Para Türleri Nelerdir

 

Bitcoin 

 

Bitcoin ilk kez 2009 yılında sanal piyasalarda yer alan bir kripto para birimidir. 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir kişi tarafından başlatılan ve bir banka, kuruluş ile ilişiği olmayan bu para birimi türü kısa sürede dünyada oldukça popüler hale geldi.

 

BTC kısaltması kullanılan ve diğer para birimlerine alternatif olan Bitcoin, genellikle en çok tercih edilen kripto para birimi türüdür. Bitcoin’in anı dalgalanmaları birçok Bitcoin zenginin ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır.

 

Kripto Paralar Bitcoin Nedir

 

Ethereum Nedir?


2015 yılında piyasaya sunulan Vitalik Buterin tarafından yazılan başka bir kripto para türü de Ethereum’dur. Ethereum açık kaynaklı bir şekilde yazılmıştır. Bu kripto para türü Bitcoin’in rakibi olarak bilinmektedir ve özel yazılımlar ile üretilmiştir. Bununla beraber Ethereum da Bitcoin gibi herhangi bir kuruluşa bağlı değildir.

 

Kripto Paralar Ethereum Nedir

 

Litecoin Nedir?


Hızlı transfer yöntemiyle herkes tarafından bilinen bir kripto para birimi olan Litecoin ilk kez 2011 yılında ortaya çıkmıştır. Sanal piyasada kullanılan diğer kripto para birimlerine göre daha ucuz olmasıyla bilinen Litecoin dünyada pek çok banka tarafından da kullanılmaktadır.

 

Kripto Paralar Litecoin Nedir

 

Dash Nedir?

 

Bitcoin’in altcoin birimi olarak 2014 yılında piyasaya çıkan Dash da bir kripto para türüdür. İlk ortaya çıkma amacı Bitcoin’in gizliliğini sağlamak olsa da kişisel gizliliği de sağlayan bu para birimi türü 2017 yılındaki yükselişinden sonra insanların gözde kripto para birimlerinden birisi haline gelmiştir.

 

Yukarıda sizlere bahsettiğimiz kripto para türleri arasında en çok kullanılan kripto para türü Bitcoin’dir. BTC’nin arkasından ise Ethereum gelmektedir.

 

Kripto Paralar Dash Nedir

 

Kripto Para Nasıl Alınır?


Kripto para ile ilgilenen kişilerin en çok merak ettiği şeylerden birisi Kripto Para Nasıl Alınır sorusuna yanıt bulmaktır. Kripto Paralar Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Başlık adlı yazımızın bu bölümünde sizlerin kripto para nasıl alınır sorusuna yanıt vereceğiz.
 

Kripto para satın almadan ilk karar vermeniz gereken şey hangi kripto parayı alacak olmanızdır. Hangi kripto parayı satın almaya karar verdikten sonra kripto para satışı yapan şirketler üzerinden kripto para alabilirsiniz. Genellikle Kripto para satışı yapan şirketler Türk ve Yabancı menşeili şirketlerdir.

 

Kripto para satın alacağınız şirketler Türk şirketlerinden birisi olursa eğer satın alma işlemlerinizin kolaylaşma süresi daha hızlı gerçekleşecektir. Çünkü ülkemizdeki banka hesaplarından ve banka kartları kullanılarak yapılan işlemler hesaplarınıza daha kolay yansıyacaktır.

 

Kripto Para Nasıl Alınır

 

Kripto Para Nasıl Üretilir?

 

Kripto para üretimi oldukça zorlu bir süreç olarak bilinmektedir. Kripto para üretimi yapılırken kullanılan yönteme ise madencilik denmektedir. Buradaki madenciliği geleneksel madencilik ile karıştırmamanız oldukça önemlidir.

 

Kripto para madenciliği, güçlü donanımlar kullanılarak ve ilgili yazılımların çalıştırılmasıyla birçok matematik işleminin çözülmesiyle ödül olarak kripto para alınması işlemidir.

 

Kripto Para Nasıl Üretilir

 

Kripto Para Şirketleri

 

Ülkemizdeki kripto para şirketleri göz önünde bulundurulduğunda bu şirketler içerisinden en çok işlem yapılan kripto para şirketlerini aşağıda görebilirsiniz.

 
  • Paribu
  • ICRYPEX
  • Bitlo
  • Koineks
  • Koinim
  • Bitturk
  • BTCTurk


Kripto Para Şirketleri Nelerdir

 

Ülkemizde en çok işlemin yapıldığı kripto para şirketleridir. İlgili şirketler ile görüşmelerinizi yaptıktan sonra sizler de hangi şirketten kripto para almanız gerektiğine karar verebilirsiniz.

 

İlk olarak Türkiye’de kripto para satın alım işlemi yapabileceğiniz şirketler hakkında bilgi verdikten sonra gelelim yurtdışından kripto para alabileceğiniz şirketlere.

 

Ülkemizde yeni yeni artış gösteren kripto para şirketlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Yabancı ülkelerdeki şirketler de göz önünde bulundurulduğunda ülkemiz dışında da kripto para alabileceğiniz şirketlerin olduğunu söylemek mümkündür. Yurtdışından Bitcoin, litecoin, ethereum gibi kripto para satın alınabilecek şirketler şunlardır;

 
  • Binance
  • Kraken
  • Coinbase
  • Cex.io
  • Bittrex
  • Bitfinex
 

Gibi şirketler yurtdışında en popüler kripto para alım satım şirketleri olarak bilinmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki yurtdışındaki birçok şirket kredi veya banka kartıyla ödeme kabul etmemektedir. Bununla beraber yurtdışı şirketlerinden yapılan işlemlerde transfer süreçleri daha uzun sürmektedir.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax