Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Müşteri Psikolojisi Nedir? Neden Önemlidir?

Güncelleme Tarihi: 17.02.2023

İçindekiler;

Ticari faaliyet yürüten markaların en büyük amacı müşterilerini etkilemektir. Müşterilerini etkilemek ve satışlarını artırmak isteyen her marka ise satış stratejilerini müşteri psikolojisi çerçevesinde geliştirmektedir. Her ne kadar he müşterinin psikolojisi alışveriş esnasında farklı işliyor olsa da müşteri psikolojisini etkileyen belirli ortak unsurlar bulunmaktadır.

 

Ticarette ve e-ticarette müşteri psikolojisini etkileyen unsurlar hakkında bilgi sahibi olmak ve müşteri davranışlarını analiz ederek bir strateji geliştirmek markaların daha kolay ve hızlı bir şekilde satış yapmalarını sağlarken sadık müşteri kazanmalarına ve satışlarını artırmalarına da yardımcı olmaktadır.

 

Müşteri Psikolojisi Nedir? Neden Önemlidir? Adlı bu yazımızda markalarını geliştirmek isteyen kişi ve işletmeler için müşteri psikolojisinin önemi hakkında bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve e-ticarette müşteri psikolojisi kavramını daha yakından tanıyarak ne tür stratejiler ile müşterilerinizin psikolojisini etkileyeceğinizi ve böylece nasıl satış yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticaret ve Kitle Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Müşteri Psikolojisi Nedir?

 

Müşteri Psikolojisi Nedir?

 

Müşteri psikolojisi, internetten ya da fiziksel mağazalardan alışveriş yapmak isteyen ya da bir ürün ve hizmeti satın alma potansiyeli bulunan kişilerin duygu ve düşüncelerine verilen isimdir.

 

Çoğu zaman alışveriş yapmak isteyen kişiler belirli bir ihtiyaca yönelik ürün ve hizmetleri satın almak istese de aslına bakıldığında bir probleme çözüm üreten ürünleri satın almaktadır. Bu nedenle ticari faaliyet yürüten kişi ve markaların müşteri psikolojisini anlamak için yalnızca ürün satışına odaklanmaması ve bir çözüm sattığını bilmesi gerekir.


Müşteri Psikolojisi Nedir?

 

Müşteri Psikolojisini Etkileyen Faktörler

 

Bir ürün veya hizmeti satın almaya meyilli olan tüketicilerin davranışlarını etkileyen belirli faktörler bulunmaktadır. Müşterilerin satın alma kararını etkileyen faktörler genellikle dört farklı grupta incelenebilmektedir. Bunlar;

 
  • Sosyal Faktörler
  • Kültürel Faktörler
  • Psikolojik Faktörler
  • Kişisel Faktörlerdir.
 

Müşteri psikolojisini etkileyen sosyal faktörler kişilerin yaşadığı aile, ailedeki rol ve statüsü ile ilgiliyken kültürel faktörler ise içinde bulunulan kültür, alt kültür ve sosyal sınıf çerçevede gelişmektedir. Tüketici davranışlarını etkileyen psikolojik faktörler kişilerin motivasyonu, algılama süreci, öğrenmesi ve inançları ile bağdaşmıştır. Kişisel faktörler ise bunların dışında kalan faktörlerdir. Bir müşterinin psikolojisini etkileyen kişisel faktörler yaş, meslek, yaşam tarzı, ekonomik durumu ve kişiliği ile bağdaştırılabilmektedir.

 

İlgili İçerik; Psikolojik Fiyatlandırma Nedir? Nasıl Yapılır?


Müşteri Psikolojisini Etkileyen Faktörler

 

Müşteri Psikolojisi Neden Önemlidir?

 

Müşteri psikolojisini anlayan ve tüketici davranışlarını analiz ederek hareket eden kişi ve işletmeler müşterilerine en uygun olan hizmeti vererek onları satın almaya teşvik edebilmektedir. Bununla beraber müşteri psikolojisini anlamak markaların birçok avantajdan yararlanmasını da sağlamaktadır.

 
  • Sadık müşteri kazanma
  • Satışları artırma
  • Marka güveni yaratma
  • Memnuniyet oranlarını artırma
 

Gibi avantajlar müşteri psikolojisini anlayan kişi ve işletmelerin yararlanabileceği başlıca avantajlardır. Bu avantajlardan yararlanmak için de her kişi ve markanın tüketici davranışlarını analiz etmesi ve buna göre bir strateji geliştirmesi gerekmektedir. Gelin şimdi müşteri psikolojisini anlamanın sağladığı bu avantajlara daha detaylı bir göz atalım.


Müşteri Psikolojisi Neden Önemlidir?

 

Sadık Müşteri Kazanmanızı Sağlar

 

Ticarette ya da e-ticarette müşteri psikolojisini anlayan ve tüketici davranışlarını analiz eden markalar, müşterilerin davranışlarına uygun ürün ve hizmetleri daha kolay bir şekilde geliştirir.

 

Müşteri psikolojisi üzerinden satış stratejilerini geliştiren markalar her zaman müşterilerinin kendilerini güvende hissedeceği, bir markaya yakın hissedebileceği bir strateji ile karşılarına çıkar. Örneğin; e-ticarette müşteri psikolojisini ön planda tutarak hareket eden bir e-ticaret firması;

 
  • Müşterilerin satın aldığı ürünlere hızlı bir şekilde ulaşmak istediğini göz önünde bulundurarak teslimat süreçlerini profesyonelce yürütür.
  • Sadık müşteriler kazanmak için müşterilerin en çok sevdiği hediye çeki kampanyalarını sürekli aktif tutar.
  • Müşteriler ile iletişimini kuvvetlendirerek onların güvenini kazanır.
 

Kısacası bir müşterinin psikolojisini anlayan markalar onların kendilerini güvende hissedebilmesini sağlayan aksiyonları daha kolay bir şekilde almaktadır.


Sadık Müşteri Kazanmanızı Sağlar

 

Satışlarınızı Artırmanıza Yardımcı Olur

 

Müşteri psikolojisini iyi bir şekilde kavrayan markaların satışlarını daha hızlı bir şekilde artırdığı görülmektedir. Çünkü bir alıcının tüketici davranışlarını analiz etmek ve onlara uygun çözümler üretmek alışveriş yapmak isteyen kişilerin kayıtsız kalamayacağı şeyler arasında yer alır. Örneğin; müşteri psikolojisine uygun bir satış stratejisi geliştirmek isteyen markalar;
 

  • Ürün fiyatlarını çoğu zaman 9,99 TL gibi ayarlar. Çünkü müşteriler 10 TL yerine 9,99 TL tutardaki ürün ve hizmetlere alışmıştır.
  • Sarı etiket ya da indirimler müşteri psikolojisini olumlu etkiler ve onların alışveriş yapmasını sağlar. Bu nedenle e-ticaret firmaları ya da ticaret yapan işletmeler sürekli olarak satışlarını artırmak için kampanyalar düzenler.
  • Tüketicilerin satın alma davranışları incelendiğinde call to actionların faydalı olduğu görülür. Bu nedenle internetten ürün ve hizmet satışı yapanlar müşteri psikolojisine en uygun olan satın al, fırsatı kaçırma, hemen incele gibi call to action metinlerini daha çok kullanmayı tercih eder.
  • Müşteri psikolojisinde tek tıkla satın al gibi butonların müşterilere zaman kazandırdığı algısı vardır. Bu nedenle markalar satışlarını artırmak için çoğu zaman bu call to action metinlerinden yararlanmaktadır.
 

Sizler de müşteri psikolojisinde önemli olan ve tüketici satın alma davranışlarını etkileyen bu unsurları göz önünde bulundurarak hareket edebilir ve böylece satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Ayıplı Mal Nedir, Tüketicilerin Hakları Nelerdir?


Satışlarınızı Artırmanıza Yardımcı Olur

 

Marka Güveni Yaratmanızı Kolaylaştırır

 

Bir tüketicinin satın alma kararını etkileyen en önemli unsurlardan birisi güvenilirliktir. Genellikle internetten ürün ve hizmet satın alan kişiler güvendikleri e-ticaret siteleri ya da markalar üzerinden alışveriş yapmayı tercih etmektedir. Bir markanın;

 
  • Hızlı teslimat
  • Kolay ödeme seçenekleri
  • Hızlı iletişim kurma
  • İptal ve iade yönetimi
 

Gibi seçenekleri müşterilerin size daha kolay güvenmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra müşterilerin sürekli olarak markanızı görmesi de güven duygusunun pekişmesinde yardımcı olmaktadır. Bu nedenle sizler de müşterilerinizin güvenini kazanmak için onlara hızlı teslimat seçeneği sunabilir, ödemelerini güvenli ve kolay bir şekilde yapmalarını sağlayabilir ve onlarla olan iletişiminizde güven duygusunun gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışlarının E-ticaretteki Önemi


Marka Güveni Yaratmanızı Kolaylaştırır

 

Memnuniyet Oranlarınız Artar

 

Müşteri psikolojisini iyi bir şekilde kavrayan ve müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik hizmetler veren markaların müşteri memnuniyet oranları hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Genellikle müşterilerin bir firmadan yaptığı alışverişten memnun kalması bir sonraki alışverişinde de ilgili firmayı tercih etmesini sağlamaktadır.

 

Markalar müşterilerine profesyonel bir hizmet verdikleri ve onların alışveriş süreçlerinden memnun kalmalarını sağlayan stratejiler ile hareket ettikleri takdirde ise memnuniyet oranlarını kolay bir şekilde artırabilmektedir. Bir müşterinin alışveriş yaptığı markadan memnun kalması ise bu markayı çevresine önermesinde yardımcıdır. Kısacası müşteri psikolojisini önemseyen ve müşterilerine profesyonel hizmetler veren markalar onların çevresine de ulaşarak satışlarını artırma fırsatı yakalamaktadır.


Memnuniyet Oranlarınız Artar

 

Ticimax ile Kusursuz Bir Müşteri Deneyimi Sunun

 

Müşteri psikolojisine ve tüketici davranışlarına uygun bir hizmet ve pazarlama stratejisi geliştirmek istiyorsanız sizlerin de sipariş yönetimi, lojistik yönetimi, pazarlama, ödeme seçenekleri gibi önemli konular çerçevesinde operasyonel süreçlerinizi planlaması gerekir.

 

Müşteri psikolojisine uygun bir satış ve pazarlama stratejisi geliştirmek isteyen e-ticaret firmaları da profesyonel hareket etmek için Ticimax e-ticaret altyapılarını tercih eder. Ticimax e-ticaret altyapısında yer alan sipariş yönetimi, teslimat yönetimi, ödeme yönetimi ve canlı destek araçları sayesinde markalar müşterilerinin alışveriş ve teslimat yönetimini profesyonel bir şekilde yürütebilmekte ve böylece onların güvenini kazanabilmektedir.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax