%40 İndirim+3 Ay Sonra Ödeme Fırsatı için SON

Psikolojik fiyatlandırma günümüzde online ya da fiziki mağazaların sıklıkla uyguladığı, satışları arttırmaya yönelik bir stratejidir. Psikolojik fiyatlandırma, tüketicileri harcamaya zorlamak için psikolojinin gücünü kullanma uygulamasıdır. Tüketicinin dikkatini çeken bir ürünü daha da çekici hale getirmek için fiyatlandırma, pazarlama ve satıştan oluşan ortak bir çabadır. Alışveriş yapan kişiyi ürünü satın almaya teşvik eder ve acele hissi verir. Psikolojik fiyatlandırma yöntemleri oldukça çeşitli ve pek çok bölümle iç içe geçmiş durumdadır. Psikolojik fiyatlandırma örnekleri ve yöntemleri ile ilgili yazımızdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.



Psikolojik Fiyatlandırma Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Psikolojik Fiyatlandırma Nedir?

 

Psikolojik fiyatlandırma, fiyatları bir tam sayıdan daha düşük belirleme uygulamasıdır. Psikolojik fiyatlandırmanın arkasındaki fikir, müşterilerin biraz daha düşük fiyatı okuması ve ona gerçekte olduğundan daha ilgili davranmasıdır. Psikolojik fiyatlandırma bir örnekleri dediğimizde bir ürüne 3,99 TL yazıldığında tüketici onu 4 olarak değil 3 olarak algılamakta ve satın alma potansiyeli artmaktadır.

 

Psikolojik fiyatlandırmanın amacı, müşteriyi ürünün gerçekte olduğundan daha ucuz olduğuna inandırmaktır. Psikolojik fiyatlandırmanın ana avantajı, bir işletmenin, ürünü gerçekten değiştirmeye gerek kalmadan müşterilerin bir ürünü görme şeklini etkilemesine izin vermesidir.

 

İlgili İçerik; Pazarlama Terimleri Sözlüğü



İlgili İçerik; E-ihracatta Ürün Fiyatlandırması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 
 

Psikolojik Fiyatlandırma Nedir

 
 

Psikolojik Fiyatlandırma Stratejileri

 

Psikolojik fiyatlandırma, belirli fiyatların psikolojik bir etkisi olduğu teorisine dayanan bir fiyatlandırma ve pazarlama stratejisidir. Bu fiyatlandırma yöntemi genellikle aşağıdaki rakamlarla ifade edilir, yani 19,99 TL. Psikolojik fiyatlandırma teknikleri birçok biçimde gelir. İşte psikolojik fiyatlandırma strateji örnekleri.

 

Değere dayalı fiyatlandırma: Değere dayalı fiyatlandırma, “temel” bir fiyatlandırma stratejisidir ancak bir araya getirilmesi en zor olanlardan biridir çünkü pazarın mükemmel bir şekilde anlaşılmasını gerektirir. Değere dayalı bir fiyatlandırma stratejisinde, fiyatınızı, tüketicinin ürününüzü anlamasını kontrol etmenin bir yolu olarak kullanılır. Değere dayalı fiyatlandırma, hedef pazarınız, rekabet ortamınız ve iş hedefleriniz hakkında çok fazla araştırma gerektirir.

 

Yapay zaman kısıtlamaları: Birkaç günlük zaman kısıtlamaları da psikolojik fiyatlandırmanın bir parçasıdır. Sadece birkaç günlüğüne ya da birkaç saatliğine bazı ürünlerin fiyatının indirime girmesi psikolojik fiyatlandırma stratejisi arasındadır.

 

Ürün adet kısıtlamaları: Ürün adet kısıtlamaları da psikolojik fiyatlandırma stratejileri arasında etkili olmaktadır. Son 2 ürün, tükenmek üzere gibi ifadelerle tüketicinin harekete geçmesi ve duygusal davranması psikolojik fiyatlandırma sistemine örnek olarak gösterilmektedir.

 

Fiyatlandırma taktikleri: Yapılan araştırmacılar 9 ile biten fiyatların, ürünler için artan müşteri talebi yarattığını kanıtladı 1.99 TL’lik yeni bir fiyatla karşılaştığımızda, önce 1'i görürüz ve fiyatı 2.00 TL değil 1 TL olarak algılarız. Bu da müşterilere harika bir fiyat olarak görünür ve ürünü hemen satın almaya yönelirler. Tek çift fiyatlandırma da bir diğer taktiktir. Tek çift fiyatlandırma tüketicileri harekete geçirmek için sayı psikolojisinin gücünü kullanan psikolojik bir fiyatlandırma taktiğidir. 7,99, 24,90, 12,00 vb. gibi taktikler de bazı ürünler için kullanılmaktadır.

 

İlgili İçerik; FOMO Nedir, Pazarlamada Nasıl Kullanılır?

 

İlgili İçerik; Fiyat Karşılaştırma Sitesi Nedir?

 
 

Psikolojik Fiyatlandırma Stratejileri Nelerdir

 

Psikolojik Fiyatlandırmanın Avantajları Nelerdir?

 

Psikolojik fiyatlandırma, tüketicilerin satışa sunduğunuz mal veya hizmetlere karşı değer yaratma uygulamasıdır. Satın almaya teşvik etmek için tüketicilerin fiyatlarınıza duygusal olarak nasıl tepki vereceğini saptamanız önemlidir. Bu da psikolojik eylemlerle mümkün olmaktadır. Psikolojik fiyatlandırma indirim, promosyon algısıyla da satışları arttırmayı mümkün kılmaktadır.

 

Psikolojik fiyatlandırmanın avantajları şöyledir;

 

Bir işletmeye yatırımlarından yüksek bir getiri sağlayabilir: Psikolojik fiyatlandırma yöntemleri satılan bir ürünün fiyatını arttırabilir. Ürüne olan talep seviyesi yüksek olduğunda daha yüksek bir fiyat uygulayarak, ürünü piyasaya sürmek için yapılan ilk yatırımlardan daha yüksek bir getiri elde etmek mümkün hale gelir.

 

Rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlar: Psikolojik fiyatlandırma rekabet ortamında fark yaratmanızı sağlayabilir. Piyasadaki boşlukları analiz ederek uygun fiyat politikası ile satışlarınızı artırabilirsiniz. Uygun fiyat politikası tüketicilerin duygusal tepki vermesini sağlayacaktır.

 

Tüketiciler için karar verme sürecini basitleştirir: Birçok tüketici maliyet bilincine sahiptir, bu nedenle birincil tarama noktalarından biri maliyettir. Sabit fiyatlandırma teknikleri ile, karşılaştırılabilir bir üründen daha iyi fiyatlandırıldığında müşterileri daha ucuz bir ürüne bakmaya teşvik edebilirsiniz.

 

Ürüne olan ilgiyi artırır: Mağazalarda satılan ürünlerin %70’e varan cazip fırsatlarla sunulması, “99,95 vb.” şeklindeki fiyat politikasıyla ürüne olan ilgiyi ve satın alımı arttırabilirsiniz.

 

Müşterinin dikkatini çekmek için birçok yol sunar: Bu pazarlama kategorisinde günümüzde kullanılan en yaygın strateji cazip fiyatlandırma olsa da kullanılabilecek başka psikolojik fiyatlandırma yöntemleri de vardır. Müşteriye değer katacak pek çok satış stratejisi gerçekleştirerek müşterilerinizin duygusal satış yapmasını sağlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Nöro Pazarlama (Neuromarketing) Teknikleri


İlgili İçerik; Ürünleriniz İçin İdeal Fiyatı Bulmaya Yönelik 6 Strateji 



Psikolojik Fiyatlandırma Avantajları Nelerdir

 

Psikolojik Fiyatlandırmanın Dezavantajları Nelerdir?

 

Psikolojik fiyatlandırmanın bazı dezavantajları da mevcuttur.

 

Uzun vadeli fiyat beklentileri oluşturabilir: Satışları teşvik etmek için her zaman psikolojik fiyatlandırma kullanırsanız, tüketiciler mümkün olan en düşük fiyatı görmeyi bekleyecektir. Her zaman en ucuz fiyatı arayan müşteriler firmaya değil fiyata sadıktır. Bu nedenle başka stratejiler de uygulayarak müşteri sadakatini sağlamak gerekmektedir.

 

Etkili olması için tutarlı talep seviyeleri gerekir: Psikolojik fiyatlandırma, yalnızca ürünler veya hizmetler için talep seviyeleri tutarlı tutulduğunda etkilidir. Örneğin zamanla fiyatları düşürmeye başlarsanız, tüketicilerin bir sonraki öğeye geçmeden önce daha düşük fiyatları beklediğini görebilirsiniz. Pek çok psikolojik fiyatlandırma stratejisi uzun vadede uygulanamaz çünkü tüketiciler sonunda algılanan anlaşmaların o kadar güçlü olmadığı gerçeğini anlarlar.

 

Markanızın itibarına zarar verebilir: Bazı psikolojik fiyatlandırma stratejileri kabul görmektedir. Fakat sürekli yapılan fiyat farklılıkları tüketicide olumsuz bir algı oluşturabilir. Fiyatlandırma politikası müşteri tepkilerine göre şekillendirilmelidir.

 

Müşterilerin manipüle hissi uyandırması: Günümüzde rekabet ortamında fiyatlandırma politikalarına tüketici tarafından bir güvensizlik oluşmuştur. Bu nedenle tüketiciler artık bir ürünü hemen satın almak yerine fiyat karşılaştırması, açıklamaları, yorumları gibi detaylı araştırma ihtiyacı hissetmektedir.

 

Rekabette öne çıkmanıza izin vermez: Günümüzde her işletme psikolojik fiyatlandırma stratejisini uygulamaktadır. Bu nedenle sektöre fark yaratmanız oldukça zor bir hal almış durumdadır. Kitlenizde neyin en iyi yankı bulduğunu anlayabilmeli, ardından bu stratejiyi satış büyümesini teşvik etmek için kullanmalısınız.

 
İlgili İçerik; E-ticaret ve Kitle Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler



Psikolojik Fiyatlandırma Dezavantajları Nelerdir

 

E-ticarette Psikolojik Fiyatlandırmanın Önemi Nedir?

 

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine bakıldığında insanların temel ihtiyaçlarında uygulanan psikolojik fiyatlandırma e-ticarette de oldukça önemlidir. İnsanlar genel güvenlik ve güvenlikleri konusunda daha fazla endişe duymaya başlarlar. Maslow’un hiyerarşisi, modern pazarlama teorisinin temel bir unsurudur. E-ticaret uzmanları insanları neyin harekete geçirdiğini analiz ederek fiyatlandırma politikalarını bu şekilde gerçekleştirmelidir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<