E-ticaret (elektronik ticaret), kişi ya da işletmelerin internet üzerinden ürün ve hizmetlerini sattığı ticari faaliyete verilen isimdir. 1990’lı yıllarda internetin kullanılmaya başlanmasıyla hayatımıza giren bir kavram olan E-ticaret, kıyafetten otomotive, uçak bileti satışından otel rezervasyonuna kadar internetten yapılan her alım-satım işlemini kapsar.
1994 yılında kitap satışı yapmak için Amazon’un ve 1995 yıllında Ebay’in kurulması modern e-ticaretin kapılarını araladı. İnternetin yaygınlaşması ile beraber bireylerin çevrimiçi alışveriş yapmaya başlaması e-ticaretin popüler bir iş modeli haline gelmesini sağladı. Özellikle 2019 yılında başlayan COVID-19 pandemisi kişilerin alışveriş alışkanlıklarında değişiklikler yaşanmasına neden oldu ve e-ticaretin büyümesine etki etti.
Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan 2022 yılı e-ticaret verileri geçtiğimiz yıl sektörde %109’luk bir büyüme yaşanarak e-ticaret hacminin 800,7 milyar TL’ye ulaştığını gösteriyor.
E-ticaret’in Tarihçesi
1990’lı yılarda internetin halka açılmasının ardından World Wide Web (www) kurulmuştur ve bunun sonrasında internet kullanımı yaygınlaşmaya başladı. E-ticaret’in tarihi gelişimi incelendiğinde birçok şirketin sektörde öncü rol oynadığı görülüyor. 5 Temmuz 1994 tarihinde Jeff Bezos tarafından kitap satışı yapmak için kurulan Amazon, modern e-ticaretin öncüsü oldu.
3 Eylül 1995 tarihinde Pierre Omidyar tarafından eBay’in kurulması elektronik ticarete olan ilginin arttığını gösteriyor. 1999 yılına gelindiğinde Çin’de Alibaba’nın kurulması toptan e-ticaretin kapılarını açtı. Bu süreç sonrasında Alibaba Asya pazarındaki etkisini artırmış ve Asya ülkelerinde e-ticaretin yaygınlaşmasında etkin rol oynadı.
2000’li yıllarda Web 2.0 teknolojisine geçildikten sonra Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya platformlarının kullanılmaya başlanması e-ticaretin giderek yaygınlaşmasını sağladı. Yine aynı yıllarda Türkiye’nin en büyük pazaryeri platformlarından birisi olan Hepsiburada kullanıma açıldı.
2005’te Ticimax’ın kurulmasıyla beraber Türkiye’de e-ticaret yapmak isteyen markaların e-ticaret sitesi kurma süreçleri hızlandı. İşletmeler Ticimax sayesinde sitelerini hızlı bir şekilde açarken anında internetten satış yapmaya başladı.
2010 yılında Türkiye’nin öncü firmalarından birisi olan Trendyol giyim ürünleri satışı yapmak için kurulmuş ve ardından iş modelini değiştirerek e-ticaret pazaryeri platformu olarak hizmet vermeye başladı. 2013 yılında pazaryeri olarak kurulan N11 ile beraber ise ülkemizdeki popüler e-ticaret platformlarının sayısı artış gösterdi.
2019 yılında COVID-19’un ortaya çıkması ile Türkiye’de ve Dünya’da e-ticaret en çok büyüyen sektör oldu. Bu yılda e-ticaret hacmi 136 Milyar TL iken 2020 yılında 226 Milyar TL, 2021 yılında 381 Milyar TL’ye kadar arttı ve 2022 yılında 800,7 Milyar TL’ye ulaştı. Aynı yıllarda e-ticaret yapan kişi ve işletme sayısının da büyük oranda artığı görülüyor.
Okumanızı Öneririz
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
E-ticaret, internet üzerinden ürün ve hizmet satışıdır. Kendinize ait e-ticaret sitesi kurarak, e-ticaret pazaryerlerinde mağaza açarak ya da sosyal medya platformları üzerinden e-ticaret yapabilirsiniz. E-ticaret yapmak için:
- Pazar araştırması yapın.
- Satacağınız ürünlere karar verin.
- E-ticaret iş modelinizi belirleyin ve iş planınızı hazırlayın.
- Şirket kuruluşu gerçekleştirin.
- Hangi platformlardan satış yapacağınızı seçin.
- E-ticaret markanızı yaratın.
- E-ticaret sitenizi kurun ya da pazaryerlerinde mağaza açın.
- Sanal pos ve kargo anlaşması yapın.
- Markanızı ve ürünlerinizi pazarlayın.
Online alışveriş sitenizi kurmak için sizler de Ticimax’ı tercih edebilir ve e-ticaret markanızın ihtiyaç duyacağı tüm modül ve özelliklere ulaşarak firmanızı büyütebilirsiniz.
E-ticaret’in nasıl yapıldığını daha detaylı incelemek için e-ticaret yaparken başucu kitabı olması gereken detaylara sahip E-ticaret Nasıl Yapılır yazımızı okumanızı öneririz.
E-ticaret’in Avantajları
E-ticaret, fiziksel mağazalara göre birçok avantaja sahip bir ticari faaliyettir. E-ticaret’in faydaları şunlardır:
- 7 gün 24 saat açık olan bir mağazanız olur.
- Fiziksel mağaza masraflarınız ortadan kalkar.
- Global ve Küresel satışlar yapabilirsiniz.
- Daha fazla ürün satabilirsiniz.
- Tedarik zincirini kolayca yönetebilirsiniz.
- Pazarlama bütçenizi etkili kullanabilirsiniz.
- Hem fiziksel mağazanız hem de e-ticaret sitenizden aynı ürünleri satabilirsiniz.
- Sınırsız ürün listeleyebilirsiniz.
- Müşteriler ile birebir iletişim kurmanıza olanak tanır.
- Satın alma maliyetleriniz düşer.
- Kişiselleştirilmiş ürünler sunarak satışlarınızı artırabilirsiniz.
- Farklı pazarlama yöntemleriyle mağazanızı ve ürünlerinizi ön plana çıkarabilirsiniz.
- Kampanya kurguları sayesinde daha fazla satış yapabilirsiniz.
E-ticaret Türleri
E-ticaret, işletmelerin çalışma şekline, satılan ürün türlerine ve çeşitliliğine, satış yapılan platformlara göre türlere ayrılır. E-ticaret türleri arasında en yaygın olan modeller B2B (işletmeden işletmeye), B2C (İşletmeden Tüketiciye), C2C (Tüketiciden Tüketiciye) ve Yatay E-ticaret Modelidir. E-ticaret türleri satış modeline, iş modeline ve e-ticaret yapılan platformlara göre farklılık gösterir.
Satış Modeline Göre E-ticaret Türleri |
B2B-(Business to Business) |
İşletmeden İşletmeye |
B2C-(Business to Consumer) |
İşletmeden Tüketiciye |
C2C-(Consumer to Consumer) |
Tüketiciden Tüketiciye |
C2B-(Consumer to Business) |
Tüketiciden İşletmeye |
B2E-(Business to Employe) |
İşletmeden Çalışanına |
B2G-(Business to Government) |
İşletmeden Devlete |
G2B-( Government to Business) |
Devletten İşletmeye |
G2C- (Government to Consumer) |
Devletten Tüketiciye |
C2G-(Consumer to Government) |
Tüketiciden Devlete |
G2G-(Government to Government) |
Devletten Devlete |
M2M-(Machine to Machine) |
Makineden Makineye |
İş Modeline Göre E-ticaret Türleri |
Yatay E-ticaret |
E-ticaret Pazaryeri |
Dikey E-ticaret |
|
Platforma Göre E-ticaret Türleri |
M-Ticaret |
Sosyal Ticaret |
E-ticaret yapmak isteyen her markanın satış modeline, iş modeline ve platforma göre farklılaşan e-ticaret türleri hakkında bilgi alması gerekir. Çünkü markaların tercih ettiği e-ticaret türlerine göre site kurma süreçleri ve pazarlama planları farklılaşmaktadır. Gelin şimdi hep beraber e-ticaret nedir sorusuna göz atarken e-ticaret türlerini de detaylı bir şekilde inceleyelim.
B2B (Business to Business) E-ticaret
Business to Business teriminin kısaltması olan B2B Türkçe’ye İşletmeden İşletmeye satış olarak çevrilmiştir. B2B E-ticaret markaların ürün ve hizmetlerini işletmelere sattığı bir iş modelidir.
B2B E-ticaret modeli ürün fiyatları kadar tekliflerin de önemli olduğu bir e-ticaret türüdür. Genellikle bu iş modeli ile internetten satış yapacak olan e-ticaret firmaları kısa vadeli birlikler yerine uzun vadeli birlikleri tercih eder.
B2C (Business to Consumer) E-ticaret
Business to Consumer yani bilinen kısaltmasıyla B2C E-ticaret, işletmelerin ürün ve hizmetlerini son kullanıcıya sattığı bir iş modelidir.
Bu iş modelinde markaların hedef kitlesinde yer alan kişiler tüketicilerdir ve son kullanıcıya ulaşmak için dijital pazarlama çalışmaları oldukça çok tercih edilmektedir. B2C E-ticaret modeli 7/24 satış yapabilme ve açık mağazaya sahip olunduğu için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.
C2C (Consumer to Consumer) E-ticaret
Consumer to consumer yani C2C, ürün ve hizmet alım satımlarının tüketiciler arasında gerçekleştiği iş modeline verilen isimdir. Dolap, Letgo, Sahibinden gibi aracı platformlar C2C E-ticaret’in gerçekleşmesine olanak sağlamaktadır. Genellikle bu siteler üzerinde ilan mantığı ile satış yapılmaktadır ve kişiler ilan, üyelik ya da komisyon ücreti ödeyerek bu platformlardan satış yapabilmektedir.
C2B (Consumer to Business) E-ticaret
C2B E-ticaret bilinen adıyla consumer to business, son kullanıcıların ürün ve hizmetleri işletmelere sattığı e-ticaret modelidir. İnternet üzerinden freelance yapılan işler, ikinci el ürün satışları, verilen hizmetler C2B E-ticaret modeli içerisinde değerlendirilir.
Özellikle e-ticaret yapan markalar sürdürülebilirlik ve yenilik çalışmaları için C2B iş modeliyle kampanyalar düzenleyebilir. Örneğin; eskiyi getir yeniyi götür kampanyaları, eski ürünleri getirene %x indirim gibi e-ticaret kampanya modelleri C2B e-ticarette yaygın bir şekilde kullanılır.
B2E (Business to Employe) E-ticaret
B2E, Business to Employe kısaltmasıdır ve Türkçe’ye işletmeden çalışanına olarak çevrilmiştir. Bu e-ticaret modelinde markalar personel aidiyetini artırmak için onlara özel indirimli ürünler sunmaktadır. B2E e-ticaret modeli çoğu zaman indirim kodları, üyeye göre fiyatlandırma vb. altyapısal özellikler ile yürütülmektedir.
B2G (Business to Government) E-ticaret
B2G E-ticaret, işletmelerin devletlere satış yaptığı e-ticaret modelidir. Genellikle ihaleler üzerinden yürüyen bir e-ticaret türüdür. Devletler online platformlar aracılığı ile ihalelerini açar ve bu ihalelere katılım internet üzerinden gerçekleşir ürün ve hizmet satışı yapıldığında da B2G E-ticaret yapılmış olur.
G2B, G2C ve G2G E-ticaret
G2B, devletten işletmelere yapılan e-ticarete verilen isimdir. Bu e-ticaret modelinde ürün ve hizmet satan taraflar devletlerken ürün ve hizmeti satın alanlar ise işletmelerdir. Genellikle devletler tarafından yapılan hammadde, ürün ve hizmet satışları G2B e-ticaret içinde değerlendirilir.
Yapılan satışlarda satıcı devletlerken alıcıların tüketiciler olduğu iş modeline G2C, alıcıların farklı devletler olduğu iş modeline ise G2G e-ticaret modeli denmektedir.
M2M (Machine to Machine) E-ticaret
Machine to machine yani bilinen kısaltması ile M2M E-ticaret Türkçe’ye makiden makineye olarak çevrilmiştir. Endüstri 4.0’ın gelişmeye başlaması ile hayatımıza giren bir e-ticaret modeli olan M2M, alım ve satım işlemlerinin makineler arasında gerçekleşmesi beklenen bir e-ticaret türüdür.
Örnek olarak teknolojinin gelişmesi ile beraber evlerimizde kullandığımız kahve makineleri yapılan yazılımlar ile makine haznesinde yer alan kahvenin azaldığını fark edecek ve bu ihtiyacı karşılamak için belirlediğiniz e-ticaret siteleri üzerinden sipariş verecektir.
E-ticaret nedir sorusuna yanıt verirken satış modeline göre e-ticaret türlerini inceledik. Gelin şimdi iş modeline göre e-ticaret türlerine de bir göz atalım.
Yatay E-ticaret
Yatay E-ticaret, markaların e-ticaret siteleri üzerinden farklı kategorilerde çok sayıda ürün sattığı e-ticaret türüne verilen isimdir. Genellikle yatay e-ticaret modeli ile çalışan işletmeler daha geniş bir hedef kitleye hitap ederek satışlarını gerçekleştirir. Günümüzde iş modeline göre en yaygın olan e-ticaret modelleri arasında yer alır.
Dikey E-ticaret
Dikey E-ticaret, yatay e-ticaretin aksine geniş bir ürün yelpazesi olmayan ve belirli kategorilerde az ürünle satış yapılan e-ticaret türüdür. Dikey e-ticaret yapan markalar çoğu zaman niş bir kitleye hitap etmektedir.
E-ticaret Pazaryeri
E-ticaret pazaryerleri alıcılar ve satıcıların buluşmasını sağlayan aracı sitelere verilen isimdir. Genellikle bu platformlar yapılan satışlar üzerinden komisyon alarak kazanç sağlamaktadır. Bir ürün ve hizmet satmak isteyen kişiler pazaryerlerinde mağaza açar ve alıcılar da bu ürünleri satın alır. Pazaryeri platformların da yapılan satışlar üzerinden kategoriye ya da ürüne göre belirlenen komisyon oranları üzerinden pazaryeri platformları gelir elde eder.
Örneğin; Trendyol'da satış yapmak isteyen bir işletme Trendyol’a mağaza açma başvurusu yapar ve mağaza açma sürecini tamamlayarak ürünlerini yüklemeye başlar. Trendyol’dan ürün satın almak isteyen bir kişi ise bu mağazanın ürünlerini satın alır ve satıcı ürünleri müşteriye gönderir. İlgili süreçte işletmeler satış yaptıkça pazaryerleri ilgili satışlar üzerinden komisyon geliri alır.
Mobil Ticaret: M-Ticaret
M-ticaret, mobil ticaretin kısaltmasıdır. E-ticaret süreçleri mobil uygulamalar veya mobil siteler üzerinden gerçekleşir. Özellikle bu iş modelinde aktif olarak native mobil uygulaması olan markalar daha ön plana çıkmakta ve satışlarını artırma şansı yakalamaktadır.
Hemen İnceleyin: Ticimax Native Mobil APP
Sosyal Ticaret
Sosyal Ticaret, markaların ürün ve hizmetlerini Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya platformları üzerinden sattığı, ürün ve hizmet tanıtımlarının sosyal medya platformlarından yapıldığı e-ticaret modeline verilen isimdir.
Okumanızı Öneririz: Instagram'dan Satış Yapmak
Stoksuz E-ticaret
Türkçe’ye Stoksuz E-Ticaret olarak çevrilen dropshipping, e-ticaret firmalarının herhangi bir ürün stoğu tutmadan internetten satış yaptığı bir e-ticaret modelidir. Markalar stoksuz e-ticarette dropshipping tedarikçilerinin ürünlerini kendi sitelerine XML bağlantısı ile aktarmaktadır.
Ürün stoğu yapılmadığı ve operasyonel süreçler tedarikçiler tarafından yürütüldüğü için stoksuz e-ticaret günümüzde birçok marka tarafından tercih edilir. Stoksuz e-ticaretin markalara sağladığı başlıca avantajlar şunlardır:
- Stok tutulmadığı için e-ticaret firmalarının depo masrafları ortadan kalkar.
- Lojistik süreçler tedarikçiler veya dropshipping veren firmalar tarafından yürütüldüğü için personel ihtiyacı azalır.
- Dropshipping yapan e-ticaret firmalarının ürün maliyetleri ortadan kalkmaktadır.
- Stoksuz e-ticaret yapan markalar büyük bir sermayeye ihtiyaç duymadan internetten satış yapabilmektedir.
- XML alacağınız marka sayısında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. İstediğiniz kadar tedarikçi ile anlaşabilir ve e-ticaret sitenizdeki ürün çeşitliliğini artırabilirsiniz.
- Kargo anlaşması yapmaya ihtiyacınız yoktur.
Stoksuz e-ticaret yapacak olan markaların e-ticaret süreçlerini profesyonel bir şekilde yürütebilmeleri için kullanacağı e-ticaret altyapısını iyi bir şekilde seçmesi gerekmektedir.
E-Ticaret İçin Gerekli Belgeler
E-ticaret için şirket kurmak ve internetten satışa başlamak isteyen kişi ve işletmelerin şirket kuruluşu ve e-ticaret sitesi kurma süreci için ihtiyaç duyacağı belgeler bulunmaktadır. E-Ticaret Yapmak İçin Gerekli Belgeler:
- Vergi Levhası
- İmza Beyannamesi veya İmza Sirküleri
- KEP Adresi
- Ticaret Sicil Gazetesi
- E-ticaret Altyapısı ile Anlaşma
- Sanal Pos Anlaşması
- Kargo Anlaşması
E-ticaret Satış Kanalları
E-ticaret satış kanalları markaların internetten satış yaparken kullandığı farklı platformlara verilen isimdir. E-ticaret siteleri, pazaryeri platformları, sosyal medya, mobil uygulamalar başlıca e-ticaret satış kanalları arasında yer alır.
Satış Kanalı |
|
E-ticaret Siteleri |
E-ticaret firmalarının kendilerine ait ürün ve hizmetlerini sergilediği sanal mağazalardır. |
Pazaryerleri |
Alıcılar ve satıcıları bir arada bulunduran platformlardır. |
Sosyal Medya Platformları |
İnternet kullanan kişilerin birbirleri ile etkileşime geçtiği platformlardır. E-ticaret firmaları kendilerine ait bir mağaza açarak satış yapabilmektedir. |
Mobil Uygulamalar |
Markaların kendilerine ait olan ve mobil müşterilere ulaşmalarını sağlayan uygulamalardır. |
Okumanızı Öneririz: İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Online Satış Hakkında Bilmeniz Gerekenler
E-Ticaret ile Geleneksel Ticaretin Farkları
E-ticaret markaların ürün ve hizmetlerini internet üzerinden sattığı ticari faaliyetken geleneksel ticaret ise tamamen yüz yüze yapılan satışları kapsayan bir ticari faaliyettir. Geleneksel ticaret ve e-ticaret birbirine benziyor olsa da aslına bakıldığında belirli noktalardan kaynaklı birbirlerinden ayrılmaktadır.
- Geleneksel ticarette satışlar yüz yüze yapılırken e-ticarette internetten satış yapılmaktadır.
- Geleneksel ticarette ürün ve hizmetlerin tahsilatları mesai saatleri içinde gerçekleşirken e-ticarette 7/24 tahsilat yapılabilmektedir.
- Geleneksel ticaret yapan markalar günün belirli saatlerinde hizmet verirken e-ticarette ise markalar 7/24 açık bir mağazaya sahiptir.
- Geleneksel ticarette satış yapılan ürün sayısı kısıtlıyken e-ticarette listelenecek ürün sınırı yoktur.
- Geleneksel ticarette markaların pazarlama yöntemleri sınırlıyken e-ticarette dijital pazarlama alanı oldukça geniştir.
- Geleneksel ticaret yapan markalar çoğu zaman belirli bir kitleye satış yaparken e-ticaret firmalarının hedef kitlesi oldukça geniştir.
- E-ticaret markaların zaman ve harcamadan tasarruf etmesini sağlamaktadır.
- E-ticarette geleneksel ticarete oranlar ödeme yöntemleri daha çeşitlidir.
E-ticarette Yükselen Trendler
E-ticaret sürekli değişen ve gelişen bir sektördür ve bu nedenle e-ticaret trendleri sürekli olarak değişiklik göstermektedir. E-ticarette yükselen trendler şunlardır:
- Telefon kullanımının artması mobil cihazlar ve mobil uygulamalar üzerinden yapılan e-ticaret alışverişlerini artırmıştır.
- Instagram, Facebook ve Pinterest gibi sosyal medya platformları üzerinde gelişen sosyal ticarete olan ilgi her geçen gün artmaktadır.
- E-ticaret firmalarından alışveriş yapan müşteriler ilgi alanlarına ve tercihlerine göre kişiselleştirilmiş ürünlere yönelmektedir.
- Genellikle tüketiciler ücretsiz kargo hizmeti sunan markalardan alışveriş yapmayı tercih etmektedir.
- E-ticaret firmaları müşteri sadakatini artırmak ve daha fazla kanal üzerinden satış yapmak için omnichannel pazarlama stratejisine yönelmiştir.
- Metaverse’in gelişimi e-ticaret firmalarını da olumlu etkilemiş ve birçok marka metaverse platformları üzerinde mağaza açmaya başlamıştır.
Yaşanacak olan teknolojik gelişmeler ve e-ticarete olan ilginin artışı ile beraber e-ticaret uzmanları e-ticarette yeni trendlerinde bizleri beklediğini söylemektedir.
E-Ticaret Faaliyetlerinin Ürün veya Hizmetlere Göre Sınıflandırılması
E-ticaret çeşitli ürün ya da hizmetlerin internet üzerinden alım ve satımı yapılan bir ticari faaliyettir. Markalar ürün ve hizmetlerini belirli sınıflandırmalara göre satışa sunabilmektedir. Bunlar fiziksel ürünler, dijital ürünler ve hizmetlerdir.
Satış Kanalı |
|
E-ticaret Siteleri |
E-ticaret firmalarınınkendilerine ait ürün ve hizmetlerini sergilediği sanal mağazalardır. |
Pazaryerleri |
Alıcılar ve satıcıları birarada bulunduran platformlardır. |
Sosyal Medya Platformları |
İnternet kullanan kişilerinbirbirleri ile etkileşime geçtiği platformlardır. E-ticaret firmalarıkendilerine ait bir mağaza açarak satış yapabilmektedir. |
Mobil Uygulamalar |
Markaların kendilerine ait olanve mobil müşterilere ulaşmalarını sağlayan uygulamalardır. |
E-ticaret Alışveriş Deneyimini Nasıl Değiştiriyor?
E-ticaret alışverişleri geleneksel perakende alışverişlerine göre müşteri deneyimi olumlu bir şekilde etkiliyor. Kullanım kolaylığı, geniş ürün yelpazesi, kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi, karşılaştırma yapabilme gibi birçok konuda müşterilere avantajlı fırsatlar sunar.
- Kullanım Kolaylığı: E-ticaret tüketicilerin aradıkları ürün ve hizmetlere kolay bir şekilde ulaşmalarını sağlar. Mağaza gezmek ya da fiziksel bir şekilde ürün incelemenin yanı müşteriler internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan e-ticaret sitelerini ziyaret edebilmekte ve ürünleri inceleyerek satın alabilir.
- Geniş Ürün Yelpazesi: Fiziksel ticaret yapılan mağazalarda sergilenen ürün sayısı oldukça kısıtlıdır fakat e-ticaret sitelerinde listelenebilecek birçok ürün olduğu için tüketiciler aynı anda farklı ürünleri satın alma imkânı bulur.
- Kişiselleştirilmiş Alışveriş: E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren markalar kullanıcıların geçmiş verilerine ve davranışlarını göz önünde bulundurarak onlara özel kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunar.
- Karşılaştırma: E-ticaret sitelerinde genellikle aynı kategorideki ürünlerin satışı yapılır. Kullanıcılar site üzerinden benzer ürünleri inceleyerek fiyat ve performans açısından inceleme yapabilir ve istedikleri ürünlere ulaşabilir.
E-ticaret müşterilerin alışveriş deneyimlerinin dijitalleşmesine olanak sağlarken daha çeşitli ürünlere ulaşmalarını sağlıyor. Bunun beraber tüketiciler ihtiyaçlarına yönelik ürünlere daha uygun fiyatlar ile ulaşabiliyor.
E-ticaret’in Geleceği ve E-ticaret Trendler
E-ticaret, teknolojinin gelişimi ve değişimiyle beraber büyük sektör haline geldi ve hala büyük bir potansiyel taşıyor. E-ticaret’in geleceğini etkileyen belirli unsurlar şunlardır:
- Mobil Alışverişe Olan İlginin Artması
- Yapay Zekâ ve Kişiselleştirme
- Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarının Kullanımı
- Sosyal Ticaret’e Olan İlginin Artması
- Sesli Konuşma Uygulamalarının Artışı
Mobil Alışverişe Olan İlgi Artışı
Akıllı telefon kullanımının artması ile beraber kullanıcılar mobil platformlar üzerinden alışveriş yapıyor. Gelecekte e-ticaret uzmanları e-ticaret firmalarının kendilerini mobil cihazlara entegre edeceğini her e-ticaret firmasının mobil uygulamalara yöneleceğinin altını çiziyor. Özellikle bu noktada mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapacak olan kişilerin deneyimlerini iyileştirmek de önem verilmesi gereken konular arasında yer alıyor.
Yapay Zeka ve Kişiselleştirme
Yapay Zeka uygulamalarının kullanılması e-ticaretin geleceğinde etkin bir rol model olacak. Yapay zeka uygulamaları zamanla tüketici davranışlarını gözlemleyecek ve onların tercihlerine göre kişiselleştirilmiş ürünler sunarak alışveriş deneyimlerini olumlu etkileyecek. Bu da e-ticaret sektöründe markaların müşteri memnuniyetini artırmalarını sağlayacak.
Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarının Kullanımı
E-ticaret sektöründe müşterilerin alışveriş deneyimlerini etkileyecek bir diğer nokta da sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanımıdır. E-ticaret firmalarının kullanacağı bu teknolojiler alışverişleri daha interaktif hale getirecek ve müşterilerin satın alma kararını değiştirecek.
Sosyal Ticaret ile Ürün Satışı
E-ticaret potansiyeli yüksek bir sektör olduğu için sosyal medya platformlarının da ilgisini çekiyor. Günümüzde birçok sosyal medya uygulaması e-ticarete adım atmak için belirli özellikler geliştirmiş olsa da gelecekte tüketicilerin platformlar üzerinden ürün alma şansı yakalayacağı da ön görülüyor.
Sesli Asistanlar ile Alışveriş
Siri, Amazon Alexa, Google Asistan gibi konuşma tabanlı olan uygulamalar zamanla tüketicilerin alışveriş deneyimine etki edecek. Tüketiciler asistanlar kullanarak sesli komutlar verebilecek ve istedikleri ürünleri arayarak satın alabilecek.
E-ticaret ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
E-commerce Nedir?
E-commerce, markaların internet üzerinden ürün ve hizmet satışı yapmasına verilen isimdir. E-commerce terimi Türkçe’ye “elektronik ticaret” ve “e-ticaret” isimleri ile geçmiştir.
E-ticaret Sitesi Nedir?
E-ticaret sitesi internetten satış yapacak olan işletmelerin ürün ve hizmetlerini sergilediği dijital mağazalara verilen isimdir.
E-ticaret için Sermaye Gerekli mi?
Dropshipping yöntemi ile e-ticaret için gerekli olan sermaye oldukça azdır. Şirket kuruluşu, E-ticaret altyapısı, XML bağlantısı, sanal pos ve kargo ücretleri düşünüldüğünde 1000 – 10.000 TL arasında az sermaye ile e-ticaret yapabilmeleri mümkündür.
E-ticaret İçin Ne Kadar Sermaye Gereklidir?
E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapacak işletmelerin şirket kuruluşu, e-ticaret altyapısı, ürün tedarik süreçleri, sanal pos anlaşması, kargo anlaşması ve dijital pazarlama çalışmaları için bütçe ayırması gerekir. E-ticaret için gerekli olan sermaye kurulacak şirket türüne göre 1000 – 100.000 TL arasında farklılık göstermektedir.
E-Ticaret İçin Şirket Kurmak Gerekli midir?
Türk Ticaret Kanunu’na göre internetten satışını yaptığınız ürünlerin faturasını kesmek ve vergilerinizi ödemek için şirket kurmanız gereklidir.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.