Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Nöro Pazarlama Nedir?

Güncelleme Tarihi: 04.08.2023

İçindekiler;

Neuromarketing denilen pazarlama türü insan beynindeki satın alma algılarını inceleyen ve buna bağlı olarak teknik ve stratejiler geliştiren bir pazarlama türüdür. Nörobilim ve pazarlama faaliyetlerinin birleşimi olan nöropazarlama günümüz pazarlama stratejilerinin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Online alışveriş sektöründe sıkça başvurulan bir teknik olan nöro pazarlamanın doğru kullanılması e-ticarette başarıyı getiren önemli bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır

 

Nöropazarlama nedir dediğimizde İngilizce olarak neuro marketing olarak adlandırılmaktadır. İnsan beynindeki satın alma algılarını inceleyen ve buna bağlı olarak teknik ve stratejiler geliştiren bir pazarlama türüdür. Nöropazarlama “Tüketici sinirbilimi” olarak da adlandırılır.

 

Nöropazarlama aşağıdaki konular üzerinde çalışmaktadır.

 
  • Tüketicilerin satın almadaki sosyal nedenleri
  • Tüketici davranışlarının incelenmesi
  • Tüketicilerin satın almadaki psikolojik nedenleri
  • Duyguların satın almadaki etkisi
  • Hedef kitleye uygun psikolojik satış teknikleri geliştirmek
 

Nöropazarlama Nedir?

 

Nöropazarlama Ne İş Yapar?

 

Nöropazarlama, nörobilim ve bilişsel bilimin pazarlamaya uygulanmasıdır. Bu, anketler ve odak grupları gibi geleneksel yöntemlerin ortaya çıkaramadığı müşteri ihtiyaçlarını, motivasyonlarını ve tercihlerini keşfetmeye çalışan pazar araştırmasını içermektedir. Nöropazarlama, müşterilerin bilinçsiz düzeyde nasıl tepki verdiğini daha doğru anlamak için belirli reklam, pazarlama, paketleme, içerik vb.'nin değerlendirilmesini içerebilir. Ayrıca, belirli reklamları veya diğer materyalleri test etmeden pazarlamayı daha etkili hale getirmek için nörobilim ve bilişsel bilim araştırmalarından elde edilen bilgilerin uygulanmasını içermektedir.

 

Nöropazarlama Ne İş Yapar?

 

Nöro pazarlama Ticarette Neden Önemlidir?

 

İnsanlar mantıkla değil, duygular tarafından yönlendirilir. Kararların yüzde 95'i bilinçaltında verilir. Karşılıklılık, otorite ve sosyal kanıt gibi sosyal normlar davranışlarımızı etkiler. Belirli renkler belirli bir duygusal tepkiyi ortaya çıkarır. Görseller kelimelerden daha hızlı işlenir. Güzel kadınların, çocukların ve yavru hayvanların görüntüleri evrensel olarak daha dikkat çekicidir. Bir mesajın ilk ve son bölümleri, bir mesajın nasıl algılandığına ilişkin bağlamın belirlenmesinde özellikle önemlidir. Bu nedenle nöropazarlama örnek dediğimizde tüm bu donelerin kullanıldığı pek çok nöropazarlama tekniğini ulusal ve uluslararası pek çok marka tarafından kullanmaktadır.

 

Nöro pazarlama Ticarette Neden Önemlidir?

 

Geleneksel Pazarlama ve Nöropazarlama Arasındaki Fark

 

Geleneksel pazarlama araştırması, bir tüketicinin karar verme sürecini bilinçli bir bakış açısıyla anlamaya çalışırken, nöropazarlama müşteri davranışını anlamayı amaçlar. Geleneksel pazarlama ağırlıklı olarak tüketicinin düşündüklerini, hissettiklerini ve inandıklarını somut olarak raporlamaya dayanır.

 

Çevremizdeki dünyaya ilişkin algımız genellikle ruh halimize bağlıdır ve sıklıkla değişebilir. Bazen bir görüşü bilinçli olarak tutarken, bilinçaltında başka bir şeye inanırız, aksi takdirde bilişsel uyumsuzluk ortaya çıkar. Bu nedenle pazarlamacılar, tüketici anketlerine veya odak gruplarına körü körüne güvenemezler. Geleneksel pazarlama yöntemleri bu nedenle işletmeler için her zaman bir yoldur.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

Geleneksel Pazarlama ve Nöropazarlama Arasındaki Fark

 

Nöropazarlama Teknikleri Nelerdir?

 

Neuro marketing alanında kullanılan temel teknikler arasında; Fonksiyonel magnetik rezonans görüntüleme cihazı (fMRI), EEG, Göz takip, Biyometrik analiz, yüz kodlama bulunmaktadır. Göz takibi araştırma katılımcılarınızın göz hareket modellerini ölçmekten oluşur.

 

Nöropazarlama Teknikleri Nelerdir?

 

Göz takip tekniği

 

Markanızı, mağazanızı veya reklamınızı müşterilerinizin gözünden görmenizi sağlayan bir araçtır. Modern göz izleme ekipmanı çok hafif ve taşınabilir olduğundan, gerçek zamanlı senaryolar oluşturmak ve tüketicilerin doğal göz bakışlarını kaydetmek mümkündür. Mağaza içi olanakların yanı sıra göz takibi, tüketicilerin online olarak bakışlarını da ölçebilir. Örneğin, TV programları sırasında ürün yerleştirmenin insanları gerçekten bir ürüne daha fazla bakıp bakmadığını ölçmek için kullanılabilir.

 

Göz Takip Tekniği

 

EEG ve FMRI tekniği

 

İnsanların gördüklerinden çok ne düşündükleri bilinmek istendiğinde bu yöntemlere başvurulmaktadır. fMRI ve EEG ekipmanı gibi beyin aktivitesini okuyabilen tıbbi bir bağlamdan bilebileceğiniz bazı cihazlardır. Bu beyin tarayıcıları günümüzde nöropazarlamacılar tarafından çekici reklamlar, web siteleri ve müşterinin satın alma düğmelerine basmalarını sağlayan motivasyonları yakalamak için kullanılmaktadır.

 

Beyin dalgalarını analiz etmek için bu değişkenleri EEG taramalarıyla ölçmek, büyük zamansal çözünürlük sağlar, yani belirli bir uyaranın beyin aktivitesi üzerindeki etkileri inanılmaz bir hızda okunabilir. Örneğin, bu, bir reklamdaki hangi kesin dizilerin pozitif olarak değerlendirildiğini ve hangilerinin olmadığını analiz etmek için çok kullanışlıdır.

 

EEG ve FMRI tekniği

 

Yüz kodlaması tekniği

 

Bilim tüketicilerin yüzlerinden de çok şey öğrenebileceğimizi göstermektedir. Beynimizi ve gözümüzün bakışını ölçen cihazlarla aynı çizgide, yüze takılabilen ve küçük kas hareketlerini ölçebilen sensörler mevcuttur. Gülümseme gibi belirli duyguları gösterdiğimizde, bunu başarmak için belirli kasları kullanırız. Aynı ilke, öfke veya şaşkınlık gibi diğer duygular için de geçerlidir. Yüz kodlama ekipmanı, bir şey hakkında nasıl hissettiğimiz hakkında bilgi tutan uyaranlara karşı ince, çoğu zaman bilinçaltı tepkileri ölçmektedir.

 

Yüz kodlaması tekniği  

 

Duyusal pazarlama tekniği

 

Dokunma, ses veya koku gibi çeşitli duyusal pazarlama biçimleri vardır ve bunlar duyusal uyarım yoluyla bir marka izleyicisini etkilemeyi amaçlar. Bir moda mağazasında satılanlar gibi duygusal ürünlerle, biraz hoş kokular müşterilere yepyeni bir deneyim yaşatacak ve ürünlerin daha seçkin ve kaliteli görünmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte, donanım veya ofis perakende mağazaları gibi oldukça tarafsız ortamlar, göze çarpan kokuları sınırlamaktan daha iyidir.

 

E-ticaret’te Nöropazarlama Nasıl Çalışır?

 

E-ticarette nöropazarlama, örtük çağrışımların testini ve diğer biyometrik araçları, yöntemleri ve teknikleri de kullanır. Psikofizyolojik reaktiviteyi ölçmeyi, göz izlemeyi, kalp atış hızını ve solunum hızını değerlendirmeyi ve elektrodermal reaktiviteyi ölçmeyi içerir. Bu araçlardan elde edilen bilgiler, e-ticaret pazarlamacıları araştırmacılarının tüketici davranışının sinirsel etkinliğini gerçek zamanlı olarak analiz etmelerine yardımcı olur. Ayrıca bu araçlar bir müşterinin algıladığı ilk izlenimi ve ayrıca web sitenizin düzeniyle etkileşim kurma kolaylığını yakalamayı kolaylaştırır.

 

E-ticaret’te Nöropazarlama Nasıl Çalışır?

 

E-ticarette Satışları Artırmak İçin 15 Nöro pazarlama Taktiği

 

Pazarlamacılar, etkili bir şekilde dönüşüm gerçekleştirebilecek potansiyel müşterileri çekmek pek çok strateji geliştirmektedir. E-ticarette nöropazarlama için en etkili stratejilerden bazılarına aşağıda yer verdik.

 

Yarışma ve çekilişler düzenlemek

 

Yarışmalar ve çekilişler satın almaya teşvik eden bir etkileşim olarak görülmektedir. E-ticaret sahiplerinin trafik çekmesine, yeni e-posta fırsatları oluşturmasına ve satış yapmasına yardımcı olan yarışmalar pek çok farklı şekilde yapılmaktadır. Yarışmalar, müşterilerinize markanız hakkında bilgi vermenin ve onları satın almaya teşvik etmenin etkili bir yoludur. Öte yandan sunacağınız teklifler ve hediyeler müşterilerinizin yarışmaya katılmak için çaba motivasyon oluşturmasına katkı sunar.

 

İlgili İçerik; Instagram Çekilişi Nasıl Yapılmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Yarışma ve çekilişler düzenlemek

 

Sosyal kanıt kullanılması

 

Sosyal kanıt gerçek kullanıcıların marka ya da ürünle ilgili yorumlarını, görüşlerini ortaya koymasıdır. E-ticaret sitenize, sosyal medyaya, e-postalara, blog gönderilerine ve kampanyalara sosyal kanıt ekleyebilirsiniz. Tüm bunların tek bir amacı, markanızı satın alan yeni müşteriler üzerinde olumlu bir izlenim yaratmaktır. Böylece marka itibarınızı, güveninizi ve özgünlüğünüzü oluşturarak rakiplerinizi geride bırakabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

Sosyal kanıt kullanılması

 

Tüketiciler üzerinde FOMO etkisi oluşturmak

 

Müşterilerde kaybetme ya da geç kalmışlık korkusu yaratmak, satıcıların ürünlerini etkili bir şekilde satmalarına yardımcı olur. Aciliyet duygusu yaratmak için kıtlık ipuçlarını "Sınırlı Sayıda" veya "Neredeyse tükendi" reklamlarından yararlanır. Bir zamanlayıcı ile müşterilerin vakit kaybetmeden satın alma yoluna gitmesi amaçlanır.

 

İlgili İçerik; FOMO Nedir, Pazarlamada Nasıl Kullanılır?

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax