Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

FOMO Nedir, Pazarlamada Nasıl Kullanılır?

Güncelleme Tarihi: 12.07.2023

İçindekiler;

Fomo kavramı tarihsel olarak eskilere dayansa da sosyal medya kullanımının artmasıyla hayatımıza giren ve araştırmalara konu olan bir kavram haline gelmiştir. Fomo açılımı ve Fomo ne demek gibi soruların cevabını yazımızdan ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.

 

Fomo Nedir Pazarlamada Nasıl Kullanılır

 

Fomo Nedir?

 

Psikolojide “fırsatı kaçırma korkusu” olarak tanımlanan Fomo açılımı Fear of Missing Out şeklindedir. Kişilerin; deneyimleri, fırsatları, ürünleri vb. gibi durumları kaçırmış hissine kapılmasına neden olan duyguya psikolojide Fomo adı verilmektedir. Kişileri genellikle kendi yaşamıyla karşı tarafın hayatını bir kıyaslamaya sevk eder.

 

Fomo ne demek dediğimizde kişilerin; bir yeniliği, fırsatı, imkanı kaçırma korkusu olarak nitelendirilir. Bu kaçırma duygusu sonucunda kişilerin duyguları karmaşık bir hal alır ve kıskançlık, kıyaslama, pişmanlık, mutsuzluk gibi duygular açığa çıkmaya başlar.

 

FOMO’nun yaygınlaşmasında sosyal ağların etkisi büyüktür. Sosyal ağlarda hayatın her anının gösterilmesi kişilerin kaçırma korkusunu daha şiddetli hissetmesine neden olmaktadır. Sosyal ağlar kişilerde FOMO duygusunu şiddetlenir.

 

Sosyal ağlarda FOMO duygusu nasıl ortaya çıkar?

 
  • Kişinin takip ettiği kişilerden daha az eğlendiği, gezdiği hissine kapılması
  • Başkalarının daha iyi hayatlar yaşadığı hissinin açığa çıkması
  • Başkalarının deneyimlediklerinin daha iyi görülmesi
 

FOMO’nun ortaya çıkardığı duygular;

 
  • Pişmanlık
  • Kıskançlık
  • Dışlanmışlık hissi
  • Kıyaslama
  • Paranoya
  • Çarpıntı
  • Mutsuzluk
 

İlgili İçerik; E-ticaret ve Kitle Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Fomo Nedir

 

FOMO Kavramının Tarihsel Geçmişi Nedir?

 

Yaşadığımız çağa yönelik olarak ortaya çıkmış gibi bir terim gibi dursa da FOMO kavramının ortaya çıkışı 1996 yıllarına dayanmaktadır. Dr. Dan Herman tarafından bir araştırma makalesine konu olan FOMO kavramı sosyal medya ve hızlı dijitalleşme ile sosyolojik olarak da araştırılmaya başlanmıştır.

 

Sosyal medyanın hayatlarımıza girmesiyle birlikte iyiden iyiye irdelenmeye başlanan Fomo nedir denildiğinde bir nevi “kaçırma korkusu” anlamına gelmektedir. Psikolojik olarak değerlendirildiğinde kişilerin hayatlarını başkalarının hayatlarıyla karşılaştırması ve onlardan geri kaldığınızı hissetme duygusu olarak tanımlanmaktadır.

 

Günümüzde sosyal medyanın bu kadar sık kullanılması FOMO duygularını kişiler üzerinde daha belirgin hale getirmiştir. Sosyal medyaya baktığımızda diğerlerinin hayatını kendi hayatımızdan üstün görme olarak tanımlanan bir kavramdır.

 

Fomo ne demek denildiğinde duygular üzerinde yarattığı çarpıklaşma nedeniyle pek çok açıdan bu duyguya kapılmayı mümkün hale getirmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

Fomo Kavramının Tarihsel Gelişimi

 

FOMO’dan En Çok Etkilenen Gruplar Kimlerdir?

 

Fomo üzerine yapılan araştırmalarda FOMO’nun en büyük tetikleyicisinin akıllı telefonlar olduğu ortaya çıkmıştır ve her yaş grubundan insanı etkilediği ortaya konmuştur.

 

FOMO’nun akıllı telefon ve sosyal medya çok sık kullanan kişilerde daha kolay ortaya çıkabileceği ve pek çok kişinin de bunu çoğunlukla farkına varmadığını ortaya koymaktadır.

 

Kötü haber ise yapılan araştırmalara göre, kaçırma korkusunun kişileri daha fazla sosyal ağ kullanmaya sevk ettiğini ortaya koymaktadır.

 

İlgili İçerik; Pazarlama Terimleri Sözlüğü

 

Fomodan En Çok Etkilenen Gruplar

 

FOMO’dan En Az Etkilenmek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

 

Her yaş ya da gruptan kişinin deneyimlediği FOMO’dan daha az etkilenmenin yolları mevcuttur. Bu nedenle FOMO’yu öncelikle farkına varmak ve onu şiddetlendiren durumlardan uzaklaşmak gerekmektedir. Bunu mümkün kılan birkaç başlığı aşağıda sıraladık.

 

Farklı bir alana odaklanın: Öncelikle size FOMO duygularını hissettiren insanlardan uzaklaşmayı denemelisiniz. Sosyal medya kullanımını daha verimli hale getirerek sizi bu duygular yerine pozitif duygular aşılayan kişilerle etkileşime geçmelisiniz.

 

Sosyal medyadan uzaklaşmak: Günümüzde sıkça yapılmaya başlanan sosyal medya detoksuna başlayabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarını bir süre dondurmak size zarar veren duygulardan uzaklaşmak için çok iyi bir fırsat olacaktır. Böylece uzak kaldığınız süre boyunca kendinize boşuna zarar verdiğinizi ve yersiz duygularla boşuna meşgul olduğunuzu farkına varacaksınız.

 

Hobi edinin: Bir hobi edinmek başkalarının hayatına değil de kendi hayatına odaklanmak ve mutlu hissetmek için çok etkili bir yoldur. Size iyi gelen bir hobiyle meşguliyetinizi artırmak FOMO ile başa çıkmak için etkili bir yöntemdir.

 

Anılarınızı saklayın: Yaşadıklarınızı kimsenin onayına sunmaya ihtiyacınız ya da sosyal medyada sergilemeye ihtiyacınız yok. Geçmişten günümüze size iyi hissettiren anılara dönmeniz FOMO duygularından odaklanmanızı sağlayacaktır.

 

Gerçek bağlantılar kurun: Sosyal medya yerine size iyi gelen gerçek kişilerle yüz yüze iletişime geçmek FOMO duygularından uzaklaşmanız için çok iyi bir yoldur. Üstelik yüz yüze iletişim aidiyet duygunuzu da artıracaktır ve hissettiğiniz duygularla kendinizi haksızlık yaptığınızı farkına varmanıza yardımcı olacaktır.

 

Bardağa dolu tarafından bakın: Hayatın size vermediği değil de verdiklerine odaklanarak FOMO’nun sebep olduğu duygulardan arınabilirsiniz. İyi hissetmek için başkalarının sahip oldukları değil kendi sahip olduklarınızla mutlu olmaya ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız.

 

Fomodan En Az Etkilenmek İçin Yapılması Gerekenler

 

FOMO Pazarlama Nedir?

 

FOMO duygusu firmaların pazarlama açısından lehine kullandıkları bir kavram olarak farklı bir boyut olarak karşımıza çıkmaktadır. Firmalar marka ve ürünlerini pazarlamak amacıyla tüketicilerin kaçırma korkusundan yararlanmaktadır. Firmaların kişilerin FOMO duygularını kullanarak yaptığı pazarlama tekniklerine ise FOMO pazarlama adı verilmektedir.

 

FOMO pazarlama tüketiciler ile farklı bir iletişim şekli kullanılmaktadır. Bu nedenle FOMO pazarlama teknikleri konusunda bilgi sahibi olunmalıdır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları

 

FOMO pazarlama özellikleri;

 
  • FOMO pazarlama için tüketicilerin elde ettikleri fırsatı yakalama arzusunu iyi bir şekilde kullanmanız ve bunu ürün ve hizmetinize doğru stratejilerle entegre etmeniz gerekmektedir.
  • Hedef kitlenize vereceğiniz eyleme geçirici mesajların kişilerin FOMO duygusunu tetiklemesi gerekmektedir.
  • Müşterilerin FOMO duygusunu açığa çıkararak hızlı bir şekilde satın alma eylemini gerçekleştirmelerine odaklanılmalıdır.
  • FOMO duygusunu açığa çıkarmak amacıyla kişilerde ürünün satın almazsa pişmanlık duyacak hissine kapılması sağlanmalıdır.
  • Tüketicide satın almayı tetiklemek için; indirim, kısıtlı ürün, zaman gibi araçlardan kullanılarak kişide panik duygusu ortaya çıkarılmalıdır.
 


Fomo Pazarlama Nedir

 

Bilinmesi Gereken FOMO Pazarlama Teknikleri Nelerdir?

 

FOMO pazarlama için belirli pazarlama teknikleri bilinerek doğru stratejilerle kişilere iletilmesi gerekmektedir. Aşağıda FOMO pazarlama için bilinmesi gereken birkaç pazarlama tekniğini sizler için sıraladık.

 

Zaman sınırı ayarlanması: FOMO pazarlaması için zaman kavramı önemlidir. Bu nedenle doğru ve etkili bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Zaman kısıtlaması kullanılması tüketici üzerinde kaçırma korkusunu açığa çıkarmaktadır bu durum da hızlı satın almayı tetiklemektedir.

 

Zaman sınırı örnekleri;

 
  • Günün fırsatı
  • Haftanın fırsatları
  • İndirim günleri
 

Sosyal kanıta yer verilmesi: Sosyal kanıt kullanılması FOMO’nun önemli bir tetikleyicisidir. Sosyal ağlardan sıkça beslenen bu duyguları açığa çıkarmak için karar aşamasını sosyal kanıt doğrudan etkileyebilmektedir. Sosyal kanıt göstermek için;

 
  • Ürün gönderi ve paylaşımların gösterilmesi
  • Gerçek kullanıcı yorumlarına yer verilmesi
  • Markayla ilgili görüşlere yer verilmesi
  • Ürünlerin kullanıcı gözünden değerlendirilmesi
 

Influencer pazarlamadan yararlanma: Marka ve ürüne uygun Influencer’dan yararlanarak ürün ya da hizmet üzerinde FOMO algısı etkili bir şekilde oluşturulmaktadır. Ürünü influence ederek etkili ve hızlı bir şekilde satın alınmasını sağlayabilirsiniz. Instagram’ı Influencer pazarlama ve FOMO pazarlama teknikleri için kullanabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Influencer Marketing ile Etkileşimleri Arttırmak

 

Farklı kanallar kullanma: Tüketicinin karşısına farklı kanallardan çıkarak onları bir şekilde yakalamak hedeflenmelidir. Tüketicileri e-ticaret sitenizden satış yapma konusunda harekete geçirmek için onlara pek çok farklı kanaldan da ulaşmanız gerekir. Sosyal medyayı etkili kullanmak, özel içerikler üretmek FOMO duygusunu harekete geçirmek için oldukça etkilidir.

 

Uygun mesaj geliştirmek: FOMO pazarlama tekniğine uygun bir mesaj dili geliştirmek sürecin en önemli aşamasıdır. Verilecek mesajda tüketicide bir aciliyet duygusu oluşturulmalı, ürünü hızlı bir şekilde satın alma dürtüsü harekete geçirilmelidir.

 
  • Harekete geçirici eylemler kullanmak
  • Ürün üzerinde ihtiyaç duygusu oluşturmak
  • Zaman kavramına atıfta bulunmak
  • Geri çevrilmeyecek teklifler sunmak
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax