Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Pazarlama Terimleri Sözlüğü (Mini 2024)

Güncelleme Tarihi: 01.03.2024

İçindekiler;

Etkili ve ölçülebilir bir pazarlama için temeldeki dinamikleri iyi analiz etmek gerekmektedir. E-ticaret sektöründe firmalar ürün ve hizmetlerini tüketicilere ulaştırmak için bu pazarlama dinamiklerine ihtiyaç duymaktadır.

 

Dijitalleşen dünyada doğru pazarlama stratejileri geliştirmek, doğru tüketici analizleri yapmak için somut verilere ihtiyaç duyulmaktadır. Pazarlama dünyasına daha iyi hakim olabilmek ve etkili kampanyalar oluşturmak için firmaların ihtiyacı olan pazarlama terimleri konusunu yazımızda sizler için derledik.



 Pazarlama Terimleri Sozlüğü
 

Firmaların Bilmesi Gereken Pazarlama Terimleri

 

Pazarlama, davranış ve verilerin iç içe geçmiş halidir. Firmalar verilerini doğru şekilde analiz ederek, hedef kitlenin davranışlarını doğru okuyarak etkili pazarlama yöntemleri geliştirebilir. Firmalar ürünlerinin pazarlamasını günümüzde dijital yöntemler kullanarak gerçekleştirmektedir.

 

E-ticaret firmaları pazarlama faaliyetlerini yürütmek için çoğu zaman ajanslardan destek alır ve pazarlama terimlerine bu noktada sıklıkla ihtiyaç duyarlar. Aşağıda bilinmesi gereken 8 önemli pazarlama terimini bulabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir; Reklam Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Kriter


İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?



Firmaların Bilmesi Gereken Pazarlama Terimleri

 

Pazarlamada Brief Nedir?

 

Pazarlama faaliyetlerinde yapılan; planlama ve geliştirme sonucundaki başarının gelmesinde etkilidir. Pazarlama faaliyetlerinde firmaların çalışılacak ajans ya da markalara kampanya öncesinde verdiği brief, kampanyanın oluşumundan gidişatına kadar tüm süreçleri etkileyen bir faktördür.

 

Pazarlama terimleri arasında en çok kullanılanlardan biri olan brief ne demek dediğimizde pazarlama kampanyanızın kılavuzudur demek yanlış olmaz. Brief; pazarlama stratejilerini, planını, hedefini ana hatlarıyla barındıran bir bildirimdir. Kampanyayı oluşturacak, yürütecek ekibe brief vermek projenin öncesi ve sonrasını ana hatlarıyla şekillendirmek için gereklidir.

 

Brief metninin içermesi gereken bazı ana başlıklar mevcuttur.

 
  • Marka ya da firma hakkında kısa bilgi
  • Firmanın pazardaki konumu
  • Önceki kampanyaların geçmişi hakkında bilgi
  • Kampanya hedefleri hakkında bilgi
  • Hedeflenen kitle hakkında bilgi
  • Kampanyanın iletişim kanalları
  • Kampanyanın içereceği genel mesaj



İlgili İçerik; E-ticarete Yeni Başlayanlara Pazarlama Önerileri

 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2024 Yeni)



 Pazarlamada Brief Ne Demektir
 

CTA Nedir?

 

Call to action (CTA) potansiyel müşterilerin müşteriye dönüşmesini sağlayan önemli terimlerden biridir. CTA pazarlama faaliyetlerinde kullanılan kullanıcıları satın almaya teşvik edecek pazarlama mesajlardır. Bir eylem çağrısı olarak tanımlanan CTA pazarlamacıların hedef kitlesini eyleme geçirmek istediği alanlarda o adımı atmasını sağlayan bir pazarlama terimidir.

 
 

İlginizi Çekebilir; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

İlginizi Çekebilir; Müşterilerinizin Sepeti Terk Etmemesi İçin 5 İpucu



CTA (Call To Action) Nedir

 

CTA Örnekleri

 
  • “Hemen satın al”
  • “Hemen abone ol”
  • “Alışverişe başla”
  • “Sepete Ekle”
  • “Demo hesabı oluştur”
  • “Daha fazla oku”
 

Call to action e-ticaret sektöründe de sıkça kullanılan ve eylem çağrısı anlamına gelen bir pazarlama terimidir. Siteye gelen kullanıcıları satın almaya teşvik edecek mesajların olması ziyaretçilerin müşteriye dönüşmesinde etkili bir yöntemdir.

 
 

İlginizi Çekebilir; E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu
 

İlginizi Çekebilir; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden

 

CTA (Call To Action) Örnekleri
 

CTR Nedir?

 

Tıklama oranı anlamına gelen CTR (Clickthrough Rate) firmanızın pazarlama kampanyasından aldığı tıklama oranını gösteren bir pazarlama terimidir. Dijital pazarlamada sıkça kullanılan pazarlama terimleri arasında yer alan tıklama oranı kampanyalarda alınan tıklama sayısını gösteren bir istatistiktir.

 

Kampanyalar için önemli bir metrik olan tıklama oranı firmaların kampanyalarının başarısını ölçmede önemli katkılar sunar. Peki tıklama oranları neden önemlidir?

 
  • Kampanyanın gidişatı hakkında bilgi verir.
  • Hedeflenen kitleye ulaşılıp ulaşılmadığını gösterir.
  • Verilen mesajın tıklama oranlarına etkisi analiz edilir.


 CTR (Click Trough Rate) Nedir
 

KPI Nedir?

 

KPI (Key Performance Indicator) Türkçe ifadesiyle Anahtar Performans Göstergesi anlamına gelmektedir. Pazarlamada KPI, kampanyanın durumunu takip etmek ve sonuçlarını ölçümlemek için pazarlama terimleri arasında en çok bilinmesi gereken terimlerden biridir.

 

Kpi nedir dediğimizde anahtar performans göstergesi anlamına gelen KPI’lar bir kampanyanın başarısını birçok segmentte derecelendiren ve veriye döken bir performans derecesidir. KPI’nin firmaların başarı derecelerini ölçümlemede etkisi büyüktür. Bir kampanya sürecinde anahtar performans göstergesi sayesinde birçok metrik ölçümlenerek durum analizi yapılabilir.

 

Pazarlamada KPI önemi

 
  • Kampanya sırasındaki gidişatı göstermeye yarar.
  • Kampanyanın sonunda performansı ölçümlemeyi sağlar.
  • Pazarlama faaliyetlerinde hedeflerinize ulaşmanızı sağlar.
  • Kampanyanızdan daha iyi sonuçlar almanız için yol gösterici olur.
  • Pazarlama faaliyetlerinizde somut veriler elde etmenizi sağlar.


 KPI (Key Performance Indicator) Nedir

 

E-ticarette KPI’lar Nasıl Kullanılır?

 

E-ticarette günlük, haftalık ya da aylık olarak performans ölçümü yapılması ve verilere uygun şekilde hareket edilmesi gerekir. E-ticaret firmaları performanslarını çeşitli metriklere göre analiz ederek pazarlama faaliyetlerin bu verilere göre planlamaktadır. E-ticaret firmalarının takip ettiği bazı performans kategorilerini aşağıda görebilirsiniz.

 
  • Satış verileri
  • E-ticaret site trafiği
  • Ziyaretçi ve müşteri sayısı
  • Potansiyel ve yeni müşteri analizi
  • Dönüşüm oranları
  • Kampanya ölçümlemeleri
 

İlgili İçerik; KEY Performance Indicator (KPI) Nasıl Ölçülür?



 E-ticarette Nasıl KPI (Key Performance Indicator) Kullanılır
 

SEO Nedir?

 

Organik yollarla yapılan bir pazarlama şekli olan SEO pazarlama terimleri arasında özellikle son yıllarda yıldızı parlayan bir kavramdır. Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bu kavram e-ticaret sitelerinde yapılan bazı düzenlemeler ile organik olarak site trafiğinin artırılmasını ve arama motorlarında üst sıralara yükselmenin hedeflendiği bir uygulamadır.

 

Pazarlamada SEO ipuçları;

 
  • Sitenizin trafik çektiği anahtar kelimeleri analiz edin
  • Sitenizdeki içerikleri uygun anahtar kelimeler ile düzenleyin
  • Organik aramadaki rakiplerinizi araştırın ve analiz edin
  • Sitenizdeki görsel metinlerini SEO uyumluya çevirin
  • Sitenize daha fazla trafik çekmek için içerik sayısını artırın
  • SEO çalışmalarınızı Google Analytics’ten ölçümleyin
 

İlgili İçerik; SEO Rehberi

 

İlgili İçerik; E-ticaret SEO Teknikleri

 

İlgili İçerik; Ücretli ve Ücretsiz SEO Araçları



 SEO (Search Engine Optimization) Nedir

 

SEM Nedir?

 

Search engine marketing yani arama motoru pazarlama anlamına gelen SEM sitelerin arama motorlarında görünür olmasını sağlayan ücretli bir pazarlama yöntemidir. Çoğunlukla Google Ads üzerinden sitenin trafik alması ve tıklanması hedeflenmektedir.

 

SEO ve SEM birbiriyle karıştırılsa da birbirinden farklı iki yöntemdir. SEO organik ve ücretsiz stratejiler barındırırken SEM ücretli içerik ve arama reklamları üzerine odaklanan bir çalışmadır.



 SEM (Search Engine Marketing) Nedir
 

B2B Nedir?

 

Business-to-business yani işletmeden işletmeye pazarlama şekli olan B2B bir işletmenin başka bir işletmeye mal ve hizmet sağlamasına verilen isimdir. Pazarlama terimleri arasında bulunan B2B sistemi firmaların üretim yapabilmesi için ihtiyacı olan kaynağı başka bir firmadan tedarik etmesidir.

 

İşletmeler kendi işlerini daha ileriye taşımak ve geliştirmek için mutlaka başka firmalardan ürün ve hizmet almaya ihtiyaç duyarlar. Pazarlama döngüsünün doğal bir parçası olan B2B şirketlerine örnek olarak genellikle ham madde satan üretici firmalar örnek gösterilebilir.

 

B2B şirketlerinin hedef kitleleri firmalar olduğu gibi hedef kite ve kampanya stratejileri de buna göre şekillenir. Firmaların karşılıklı çıkarına dayalı olan bu iş modelinde firmalar birbirlerine fayda sağlamaktadır.

 

İlgili İçerik; B2B'nin Faydaları Nelerdir?



 B2B (Business To Business) Nedir
 

B2C Nedir?

 

 

Business-to-consumer yani işletmeden tüketiciye şeklinde olan B2C iş modeli ise işletmelerin son tüketiciye ulaşmasını hedefleyen bir sistemdir. Pazarlama terimleri arasında sıkça kullanılan ve dijitalleşme süreci ile online platformlarda da sıkça kullanılan bu iş modelinde ürün ve hizmetleri direk olarak tüketiciye satma süreciyle ilgilidir.

 

Tüketicilerin ihtiyaçlarına yönelik çalışan bu modelde ilişki odaklı bir süreç yoktur. Kısa ve süreklilik arz eden satış döngülerinden oluşan B2C iş modelinde pazarlama faaliyetleri tüketici davranışlarına yönelik oluşturulur ve müşteri memnuniyeti kazanmak için pazarlama yatırımları yüksek bir alandır.

 

B2C iş modelinde firmaların kimliği ve marka algısı önemlidir. Amazon gibi dünya devleri sayesinde B2C modeli her geçen gün geniş bir hizmet ağında hizmet vermeyi sürdürmektedir.

 

İlgili İçerik; B2C'nin Amaçları Nelerdir?



 B2C (Business To Consumer) Nedir
 

B2C ile B2C Arasındaki Farklar Nelerdir?

 
  • B2B iki işletme arasındaki satın alma sürecidir. B2C ise doğrudan tüketiciyi hedeflemektedir.
  • B2B işletmeleri ürün ve hizmetleri yine bir işletmeye satarken B2C işletmeleri ürün ve hizmetlerini bireysel olarak tüketicilere satar.
  • B2B pazarlama faaliyetlerinde hedef kitle, pazarlama dili ve kampanyalarını işletmelere göre düzenler. B2C işletmeler ise tüketici davranışlarına göre kampanya oluşturur.
  • B2B daha somut şekilde hedef kitlesini etkilemek zorundadır. B2C ise tüketicilerin duygularına da hitap edebilmektedir.
  • B2B işletmelerin hedef kitlesi daha sınırlıdır. B2C işletmeler ise daha geniş kitlelere hitap eder.
 

B2B - B2C Arasındaki Farklar Nelerdir
 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax