Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticaret SEO: Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Güncelleme Tarihi: 02.02.2024

İçindekiler;

E-ticaret sektörüne adım atan her markanın önem vermesi gereken çalışmalardan birsi SEO yani arama motoru optimizasyonudur. Arama motoru optimizasyonu markaların belirli anahtar kelimelerde Google’daki görünürlüğünü arttırarak rakipleri ile daha kolay rekabete girmesini ve satışlarını arttırmasını sağlamaktadır.

 

Bu avantajların yanı sıra E-ticaret seo teknikleri, markanız için bir marka bilinirliği yaratmak konusunda da sizlere yardımcı olmaktadır. Fakat bu noktada iyi bir seo çalışması yapmak için birçok unsura dikkat ederek hareket etmeniz gerekmektedir.

 
 

E-ticaret SEO: Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber adlı bu yazımızda e-ticaret seo çalışmaları için önemli olan konular hakkında bilgilendirmeler yapacağız. Siz de yazımızı inceleyerek e-ticaret sitenizde nasıl arama motoru optimizasyonu çalışmaları yapabileceğinizi öğrenebilir ve böylece seo ile hedef kitlenize ulaşarak satışlarınızı arttırabilirsiniz.


 


 

E-ticaret SEO Nedir?

 

E-ticaret seo, e-ticaret siteleri için yapılan arama motoru optimizasyonu çalışmalarına verilen isimdir. E-ticaret seo çalışmalarında e-ticaret alt yapısı seçimi, anahtar kelime seçimi, kategori, ürün ve marka açıklamaları, backlink çalışmaları, görsel optimizasyon çalışmaları gibi birçok konuya önem verilmesi gerekir.

 

Genellikle kişiler e-ticaret seo tekniklerinde yalnızca anahtar kelime çalışmalarının doğru olması gerektiğini savunur fakat aslına bakıldığında bu oldukça yanlış bir varsayımdır. Çünkü e-ticaret alt yapısı seçiminden site hızına, görsel çalışmalarından mobil uyumluluğa kadar birçok unsur e-ticaret seo çalışmalarında önemlidir.

 
İlgili İçerik; Gelişmiş SEO Uygulamaları 


E-ticaret SEO Nedir

 

E-ticarette SEO’nun Önemi

 

Seo çalışmaları yapan e-ticaret siteleri birçok avantajlı durumdan yararlanmaktadır. E-ticaret’te SEO’nun önemini daha kolay kavramak için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

 
  • E-ticaret SEO tekniklerine uygun çalışmalar yapan e-ticaret firmalarının görünürlüğü artmaktadır.
  • SEO çalışmaları ile işletmeler hedef kitlelerinde yer alan kişilere daha kolay bir şekilde ulaşabilmektedir.
  • Hedeflenen anahtar kelimeler sayesinde e-ticaret sitelerinin organik trafiği artış göstermektedir.
  • SEO çalışmaları ölçümlenebilir sonuçlar yaratmaktadır.
  • E-ticarette seoya önem veren işletmeler rakipleri ile daha kolay bir şekilde rekabete girebilmektedir.
  • SEO, firmaların uzun vadeli konumlandırılma fırsatından yararlanmasını sağlamaktadır.
  • E-ticarette seo sayesinde işletmeler sonuçlarını görebildiği yatırımlar yapabilmektedir.
 

Sizler de e-ticaret siteniz için bu tür avantajlı durumlardan yararlanmak istiyorsanız seo çalışmalarına önem vermeli ve hızlı bir şekilde optimizasyon çalışmalarına başlamalısınız.

 

Doğru E-ticaret Alt Yapısı Seçimi Yapın

 

E-ticaret sitesi kurulumu yaparken kişi ve işletmelerin tercih edebileceği birçok e-ticaret alt yapısı bulunuyor. Site kurulumu yaparken ucuz e-ticaret paketlerini tercih eden kişiler ise seo çalışmalarında istedikleri verimi alamıyor. Çünkü ucuz e-ticaret paketleri kullanarak e-ticaret yaparken sitenizin e-ticaret süreçlerini yönetebilmek ve e-ticarette başarılı olmak için alt yapınıza birçok modül ve eklenti eklemeniz gerekiyor.

 

E-ticaret sitenize ekleyeceğiniz her modül ve özellik aslına bakıldığında e-ticaret süreçlerinizi kolay yönetebilmenizi sağlasa da e-ticaret seo çalışmalarını yapmanızı engelliyor. Çünkü eklenen her modül ve özellik sitenizin yavaş çalışmasına ve kod yapısının bozulmasına neden oluyor.

 

Bu nedenle e-ticaret seo çalışması ile başarılı olmak isteyen her kişi ve işletmenin Ticimax gibi seo uyumlu olan hazır e-ticaret alt yapılarını tercih etmesi gerekiyor. Böylece markalar hem seo çalışmalarını profesyonel bir şekilde yapıyor hem de seo çalışmaları için önemli bir unsur olan site hızı çalışmalarında problem yaşamıyor.

 

İlgili İçerik; SEO Rehberi

 

E-ticaret SEO Altyapı

 

E-ticaret Sitenizde Kullanıcı Deneyimini Ön Planda Tutun

 

E-ticarette seo teknikleri hakkında araştırma yapan kişi ve işletmelerin ilk dikkat etmesi gereken şeylerden biri kullanıcı deneyimidir. Eskiden Google algoritması, linklemeyi ön planda tutacak bir şekilde çalışıyordu. Yani kısacası Google arama botları, bir e-ticaret sitesinde yer alan linklerin nereden alındığına bakmıyordu ve botlar için en önemli unsur kaç adet link alındığıydı.

 

Google Algoritmasında yapılan değişiklikler backlink yapısının biraz daha geri planda kalmasına neden oldu ve artık botlar daha çok kullanıcı deneyimine önem veren e-ticaret sitelerini ön plana çıkarmaya başladı. Bu nedenle bir e-ticaret sitesi kurarken;

 
  • İlk olarak kullanıcıların sitenizde nasıl davranışlar sergileyeceğini öngörerek çalışmalar yapmalısınız.
  • Tüketicileri e-ticaret sitenizde tutmak için aradıkları şeylere yönelik cevapları onlara sunmalısınız.
  • E-ticaret sitenizde User Experince ( Kullanıcı Deneyimi) konusunda optimizasyon çalışmaları yapmaya önem vermelisiniz.
 

E-ticaret SEO Eğitimleri Alın

 

E-ticaret seo çalışmalarında neler yapmanız gerektiği öğretilen birçok eğitim bulunuyor. Genellikle e-ticaret seo eğitimleri kullanıcılara ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki şekilde sunuluyor. Bu noktada kişilerin ve markaların doğru eğitimi seçmesi oldukça önemlidir. Çünkü e-ticaret seo eğitimi veren birçok kurum ve kuruluş yüksek fiyatlar ile kurslarını vermektedir.

 

Ticimax e-ticaret paketlerini kullanan kişi ve işletmelerin ücretsiz seo eğitimlerinden yararlanması mümkündür. Sizler de seo çalışmaları ile e-ticaret sitenizin pazarlama stratejisini güçlendirmek ve arama motorlarında daha fazla görünür olmak istiyorsanız sitenizi kurarken Ticimax’ı tercih edebilir ve eğitimlerden yararlanabilirsiniz.

 

E-ticaret SEO Eğitimleri
 

Önem Vermeniz Gereken E-ticaret SEO Teknikleri

E-ticaret seo çalışmaları yapacak olan kişilerin özellikle e-ticaret altyapısı seçimi, site hızı ve sitenin kod yapısının yanı sıra önem vermesi gereken e-ticaret seo teknikleri de bulunmaktadır.

  • Rakip Analizi Yapmak
  • Anahtar Kelime Seçimi
  • Ürün, Marke ve Kategori için SEO Çalışmaları
  • E-ticaret Sitesinde Kullanılan Görseller ve Tag Çalışmaları
  • Link Yapısı
  • On Page ve Off Page SEO Çalışmaları
  • Mobil Uyumluluk

E-ticaret seo tekniklerinde önem vermeniz gereken konular arasında yer almaktadır. Özellikle markalar bu noktada rakip analizini iyi bir şekilde yapmaya önem vermelidir. Çünkü kullanılacak olan anahtar kelimelerin belirlenmesi ve rakipler ile karşılaştırılması seo stratejinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.

 

İlgili İçerik; White Hat SEO Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; Black Hat SEO Hakkında Bilmeniz ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Rakiplerinizi Analiz Edin

 

E-ticaret siteleri için seo çalışması yapmak isteyen işletmelerin önem vermesi gereken bir diğer çalışma ise rakip analizidir. Çünkü bir e-ticaret firmasının seo çalışmalarında rakiplerinin ne tür çalışmalar yaptığını incelemesi kendi yapacakları çalışmaların yükünü hafifletecektir.

 

Rakiplerinizin SEO Çalışmalarını incelemek için;

 
  • Rakiplerinizi belirleyin.
  • Ahrefs ve SemRush gibi seo analiz araçlarını kullanarak rakiplerinizin backlink, organik trafik, organik anahtar kelimeleri hakkında incelemeler yapın.
  • Rakiplerinizin ve e-ticaret sitenizin karşılaştırmasını yaparak içerik boşluklarını belirleyin.
  • Rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerde nasıl sıralamalar elde ettiğini inceleyin.
  • Rakiplerinizin hangi sitelerden ne tür backlinkler aldığını gözlemleyin.
 

Böylece rakip seo analizini daha kolay bir şekilde yapabilir ve e-ticarette seo stratejilerinizi daha kolay bir şekilde belirleyebilirsiniz.

 
 

Anahtar Kelime Seçimi Yapın

 

E-ticaret seo tekniklerinde önemli olan unsurların başında anahtar kelimeler gelir. Çünkü internetten ürün ve hizmet arayan kişiler aramalarını anahtar kelimeler kullanarak gerçekleştirir. Bu noktada e-ticaret seo çalışmaları yapacak olan kişilerin doğru anahtar kelime seçimi yapması ve doğru bir strateji kurgulaması Google’daki görünürlüğünüzü arttır.

 
  • Semrush
  • Keywordtool
  • Ahrefs
 

Gibi analiz araçları anahtar kelime analizi yaparken kullanabileceğiniz araçlar arasında bulunur. Bu araçları kullanarak anahtar kelime seçimi yaparken de şunları göz önünde bulundurmanız önemlidir.

 
  • Anahtar kelime hacmi
  • Anahtar kelime zorluğu
  • Short tail keywordler
  • Long tail keywordler
 

Bir e-ticaret seo tekniklerinde anahtar kelime seçimi yaparken çalışmalarda kullanılması gereken stratejilerdir. Bir örnekle açıklayacak olursak seo çalışmaları yaparken markaların anahtar kelime volümünü göz önünde bulundurması ve bu anahtar kelimelerdeki rekabete göre seçim yapması gerekir. Özellikle işletmeler anahtar kelime seçimlerinde Short tail keywordler ile beraber Long tail keywordler de kullanmaya özen göstermelidir.

 

İlgili İçerik; Yeni Başlayanlar İçin Arama Motoru Optimizasyonu

 

E-ticaret SEO Anahtar kelime

 

Kategorileriniz ve Alt Kategorileriniz İçin Çalışın

 

E-ticaret seo çalışmalarında önem vermeniz gereken stratejilerden birisi kategoriler ve alt kategoriler üzerine çalışmak olmalıdır. Çünkü bir ürün ve hizmet arayan kişiler çoğu zaman ürün kategorileri ile arama gerçekleştirmektedir.

 

Örneğin; etek satın almak isteyen kişilerin büyük bölümü etek araması ya da pileli etek araması yapmaktadır. Bu nedenle satacağınız ürünleri bir kategori ağacı içine dahil etmeniz, ardından alt kategori ve ana kategorileriniz için çalışmalar yapmanız oldukça önemlidir.

 

E-ticaret SEO Kategori

 

Marka Sayfalarında Çalışmalar Yapın

 

E-ticaret sitelerinden alışveriş yapacak olan kişilerin bir bölümü yalnızca ürün ve hizmet araması yaparken büyük bir bölümü de marka arayışı içerisindedir. Örneğin; etek satın almak isteyen kişilerin büyük bir bölümü etek araması yaparken büyük bir bölümü de deniz butik gibi marka araması gerçekleştirmektedir.

 

Deniz Butik ürünlerini e-ticaret sitenizde satıyorsanız bu markanın ürün ve hizmetlerini arayan kişilere ulaşmak ve satış yapma ihtimalinizi arttırmak için her marka için özel seo çalışmaları yapabilirsiniz. Böylece marka sayfalarınıza yaptığınız e-ticaret seo teknikleri sayesinde doğru hedef kitleye ulaşabilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Marka İmajınızı Güçlendirecek 5 Taktik



E-ticaret SEO Marka Sayfası

 

Ürün Açıklamalarında Özgün Olun

 

E-ticaret seo çalışması için önemli olan bir diğer konu da ürün açıklamalarıdır. Ürün açıklamalarını doğru bir şekilde belirleyen ve özgün olarak kaleme alan her marka Google’da daha kolay ön plana çıkmaktadır. Fakat bu noktada kişi ve işletmeler anahtar kelime çalışması ile beraber ürün başlığı, ürün meta açıklaması ve etiketler gibi önemli seo metriklerini göz önünde bulundurarak hareket etmelidir.

 

Ürün açıklamalarında kullanıcılara bilgi veren açıklamalar kaleme alınmalıdır ve açıklamalarda abartıdan kaçınılmalıdır.


İlgili İçerik; Meta Açıklaması Nedir, Neden Önemlidir? 


E-ticaret SEO Ürün Açıklamaları

   

E-ticaret seo teknikleri dendiğinde profesyonel olmanız gereken konuların başında link yapısı da yer alıyor. Çünkü sitenizde kullandığınız link yapısı karmaşıklaştığında arama motorları bu linklerin ne olduğunu kavrayamıyor ve bu durum sitenizin indexlenme sürecini uzatıyor. Bu nedenle markaların link yapılarını seçerken 'www.siteadiniz.com/urun/kirmizi-etek vb.' bir link yapısı kullanması gerekiyor.

 

İlgili İçerik; SEO Analizi Nasıl Yapılır?

 

E-ticaret SEO Link Yapısı

   

Backlink çalışmaları e-ticaret seo çalışmalarında farklı sitelerden kendi e-ticaret sitenize referans bağlantılar aldığınız çalışmalardır. Backlinkler alan adı otoritenizi ve URL otoritenizi arttırdığı için önem vermeniz gereken çalışmaların başında yer alır. Genellikle bu noktada e-ticaret firmaları rakiplerini analiz ederek backlink almaları gereken sitelere karar verebilir.

 

Siz de Ahrefs ve Semrush gibi seo araçlarını kullanarak rakiplerinizin hangi sitelerden backlink aldığını tespit edebilir ve sitenize özel çalışmalar ile e-ticaret sitenizi güçlendirebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteniz İçin Doğal Backlink Kazanma İpuçları 


E-ticaret SEO Backlink

 

Sitenizi Hızlandırın

 

E-ticaret seo çalışmalarında önemli olan konuların başında site hızlandırma çalışmaları da yer alıyor. Bir e-ticaret sitesi hızlı bir şekilde çalıştığı takdirde arama motorları siteleri daha kolay tarıyor ve indexlenme süreci azalıyor.

 

Bu noktada e-ticaret sitesi kurulumu yapacak olan kişi ve markaların Ticimax gibi profesyonel e-ticaret alt yapıları ile çalışması gerekiyor. Böylece markalar sitelerinin yavaşlamasına neden olacak plugin ve eklentilerden kurtularak daha kolay site hızlandırma çalışmaları yapabiliyor.

 

 

Kaliteli İçerikler Üretin

 

Seo sırlamalarını arttırmak isteyen e-ticaret firmaları bazı dönemlerde içerik üretmektedir. İçerik pazarlaması yapan e-ticaret firmalarının başlıca amacı hedef kitlesinde yer alan kişilere ulaşmak ve ziyaretçi sayısını arttırmaktadır.

 

E-ticaret firmaları içerik üretimi yaparken seo çalışmalarına da önem vermelidir. Üretilecek içerikler için;

 
  • Anahtar kelime araştırması yapılmalıdır.
  • İçerikelerde h1 ve h2 başlıkları doğru bir şekilde ayarlanmalıdır.
  • Kullanılacak görseller önceden belirlenmelidir.
  • İçerikler özgün bir şekilde üretilmelidir.
 

Böylece işletmeler seo uyumlu içerikler üretebilmektedir. Sizler de kaliteli içerikleri seo çalışmalarınızın içerisine dahil edebilir ve e-ticaret sitenizin seo sıralamalarını daha kolay arttırabilirsiniz. 


E-ticaret SEO Teknikleri Kaliteli İçerik Üretimi

 

Mobil Uyumluluğa Önem Verin

 

E-ticaret sitesi kuran kişi ve işletmeler için önemli olan unsurlardan bir diğeri de mobil uyumluluktur. Günümüzde e-ticaret alışverişlerinin büyük bölümü mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu da kullanıcıların daha çok mobil uyumluluğu olan e-ticaret sitelerine yönelmesini sağlamıştır.

 

Bu nedenle seo çalışmaları yapmak isteyen e-ticaret firmaları sitelerini responsive olarak tasarlamaya özen göstermelidir.

 

SEO Raporlarına Önem Verin

 

E-ticaret SEO raporları web sitenizdeki seo çalışmalarıyla ilgili en doğru bilgileri alacağınız raporlardır. Bu raporlar sayesinde web sitenizdeki hataları bulabilir ve bu hataları düzelterek sizler de Google sıralamalarında kısa süreler içinde yükselebilirsiniz.

 

Seo raporlarını kendiniz oluşturabileceğiniz gibi bir seo ajansından yardım alarak da yaptırabilirsiniz. Genel olarak seo raporları oluştururken dikkat etmeniz gereken şeyler şunlardır;

 
  • Web Site Analizi (Hız)
  • Anahtar Kelime Analizi
  • Meta Açıklama
  • Etiketler
  • Resim Açıklamaları
  • Başlıklar
  • Bağlantılar (site içi linkeler, backlinkler)
 

Gibi maddeleri göz önünde bulundurmanız SEO raporlarında başarınızı gösterecektir.


E-ticaret SEO Teknikleri Raporlama ve  Analitikler

 

İlgili İçerik; Ölçümlemeniz Gereken Temel SEO Metrikleri

 

Ticimax ile SEO Uyumlu E-ticaret Sitenizi Kurun

 

İçerisinde en gelişmiş seo modülü bulunduran Ticimax e-ticaret alt yapıları ile sizler de SEO uyumlu e-ticaret sitenizi hızlı bir şekilde kurabilirsiniz.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax