Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri

Güncelleme Tarihi: 08.01.2024

İçindekiler;

E-ticaret yapan veya e-ticarete başlayan kişilerin en çok merak ettiği şeylerden biri de e-ticarette ürün fiyatlandırma stratejileridir. E-Ticaret firmaları arasında rekabet oldukça büyük olduğu için firmalar genellikle fiyatları ile ön plana çıkmakta ve müşterilerini çekmektedir.

 

Sizlerin de doğru fiyatlandırma yapabilmesi ve rakipler karşısında ön plana çıkan firmalardan biri olabilmesi için e-ticarette ürün fiyatlandırma stratejileri adlı bu yazımızda fiyatlandırma nasıl yapılır, fiyatlandırma yapılırken nelere dikkat edilmelidir ve doğru fiyatlandırma stratejileri nelerdir bunları ele alacağız.

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri

 

Fiyatlandırma Nedir?

 

Fiyatlandırma, bir firmanın ürün veya hizmetlerini satacağı fiyatı belirlediği süreçtir. E-ticaret firmaları için oldukça önemli olan fiyatlandırma ile firmanız rakiplerinizin önüne geçebilecek ve firmalar arasında büyüyen rekabette ön plana çıkacaktır.

 

Fiyatlandırma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

E-ticarette ürün fiyatlandırma yazımızda sizlerin doğru fiyatlandırma yapabilmesi için fiyatlandırma yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler vereceğiz.

 

İnsanların alışveriş alışkanlıklarının belirlenmesindeki en önemli etkenlerden biri fiyatlandırmadır. Fiyatlandırma yaparken dikkat edilmesi gereken unsurları dikkate alarak sizler de doğru fiyatlandırma yapabilirsiniz. Bu da sizlerin rakipleriniz önünde ön plana çıkmanıza olanak sağlayacaktır. Gelin şimdi hep beraber fiyatlandırma yaparken nelere dikkat etmeliyiz bakalım;

 
  • Rakip Analizi
  • Hedef Kitle Analizi
  • Talepler
  • Ürün Alış Fiyatları
  • Ürün Maliyetleri
 

Gibi birçok unsur ürün fiyatı belirlerken göz önüne almanız gereken şeylerdendir. Özellikle e-ticarette ürün fiyatlandırma stratejileri arasında rakip analizi oldukça önemlidir.

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Rakip Analizi ile Rakiplerinizi Doğru Bir Şekilde Tanıyın

 

E-ticarette ürün fiyatlandırma yaparken ilk adım olarak rakip analizi yapmak gerekmektedir. Yapacağınız rakip analizi sayesinde sizler de e-ticaret ile gelir elde eden rakiplerinizin fiyat ve kampanya stratejilerini görebilir ve bu stratejileri göz önünde bulundurarak fiyatlarınızı belirleyebilirsiniz.

 

Rekabet odaklı yapacağınız fiyatlandırma stratejisi ürün fiyatlandırma yaparken en çok kullanılan stratejilerden birisidir. Rakiplerinizin analizini yaparken ürün maliyetleri, ürünün lojistik süreçleri gibi birçok unsuru da göz önünde bulundurmanız kar etmenizi kolaylaştıracaktır.

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Rakip Analizi

 

Hedef Kitle Analizi İle Müşterilerinizi Tanıyın

 

E-ticaret’in en önemli unsurlarından biri hedef kitledir. E-ticaret firmaları doğru bir şekilde yaptıkları hedef kitle analizi sayesinde müşterilerini daha yakından tanıyabilmekte ve bu kişiler hakkında bilgiler edinerek potansiyel müşterilerini müşteriye çevirme oranlarını arttırmaktadır.

 

Sizler de ürün fiyatlandırması yaparken ilk olarak hedef kitlenizde yer alan kişilerin alışveriş alışkanlıkları, cinsiyetleri ve yaş aralıkları gibi birçok unsuru göz önünde bulundurabilir ve hem ürünlerinizi doğru bir şekilde tespit edebilir hem de ürün fiyatlandırmasını göz önünde bulundurabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Hedef Kitle Nedir?

 

İlgili İçerik; Google Analytics Nedir, Neden Önemli?

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Hedef Kitle Analizi

 

Buybox Takibi Yapın

 

Buybox, internetten satılan ürünün hemen al fiyatı olarak bilinmektedir. Genellikle bu tarzda çalışan ve farklı markaların ürün fiyatlarını aynı kategori veya ürün altında sergileyen siteler vardır. Bu siteler üzerinden alışveriş yapan kişiler ise genellikle en ucuz olan ürünü satın almayı tercih etmektedir.

 

Trendyol, N11, Hepsiburada, Gittigidiyor gibi pazaryerlerinin veya aynı ürünü satan diğer e-ticaret sitelerinin fiyatlarını toplayan ve bu fiyatlar üzerinden satış yapılmasına olanak sağlayan bu tür siteler firmaların ürün satışlarını kolaylaştırmaktadır. Sizler de e-ticaret siteniz için bu türde oluşturulan internet sitelerine kaydolabilir ve entegrasyonunuzu yaparak ürünlerinizi satabilirsiniz.

 

Bu tür internet sitelerinden daha hızlı satış yapmak için ise en ucuz ürün fiyatlarını takip edebilir ve ürün fiyatlarınızı revize ederek ideal ürün fiyatını bulabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; İnternetten Satış Yapmak İçin Pazaryerlerinden Faydalanın

 

İlginizi Çekebilir; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden



İlginizi Çekebilir; Ticimax Pazaryeri Entegrasyonları
 

Pazar Araştırması Yapın

 

E-ticaret ile internetten ürün satan kişilerin iş planlarında genellikle Pazar araştırması yapmak yer almaktadır. Bir Pazar araştırması yapmak firmaların hangi ürünleri nasıl fiyatlandıracağını, nasıl pazarlayacağını ve nasıl satacağını belirlemesinde oldukça etkilidir.

 

İnternetten satacağınız Ürünleriniz İçin İdeal Fiyatı Bulmaya Yönelik 6 Strateji arasında bulunan şeylerden birisi de Pazar araştırması yapmaktır. Ürünleriniz için ideal fiyatı bulmak istiyorsanız;

 
  • Satacağınız ürünlere olan arz ve talebi göz önünde bulundurun.
  • Rakiplerinizin fiyatlarını ve nasıl farklılaştığını inceleyin.
  • Müşterilerin bu ürünlere ihtiyacı var mı?
  • Müşterileriniz bu ihtiyaçları için satın alma kararı verebilir mi?
 

Gibi sorulara yanıt verin. Bunun sonrasında satacağınız ya da sattığınız ürünlerin genellikle e-ticaret sitelerinde hangi fiyatlar ile satıldığını göz önünde bulundurun. Rakiplerinizi inceledikten ve Pazar araştırmanızı tamamladıktan sonra ürün fiyatlarınızı belirlerken rakiplerinize en yakın fiyatları belirleyin.

 

Böylece belirlediğiniz fiyatlar sayesinde hem rakipleriniz ile rekabete girebilir hem de rakiplerinizden farklılaşan özellikleriniz varsa ürünlerinizi daha kolay satabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri

 

İlginizi Çekebilir; Pazarlama Aracı Olarak Kitle İletişim Araçları
 

E-ticaret Sitenizin İstatistiklerini Göz Önünde Bulundurun

 

E-ticaret sitelerinin doğru fiyatlandırma stratejileri belirlemesini kolaylaştıracak başka bir strateji ise genellikle e-ticaret sitesine üye olan kişilerin istatistiklerine bakmak olacaktır.

 
  • En çok satış yapılan ürünler
  • En çok ziyaret edilen ürünler
  • En çok alışveriş yapan yaş grupları
 

Gibi unsurları göz önünde bulundurarak ürün fiyatlarınızda değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin en çok ziyaret edilen ürünler üzerinden nasıl bir fiyatlandırma stratejisi yapılması gerektiğini belirleyelim.

 

E-ticaret sitenizde ziyaretçilerin ilgisini çeken birçok ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerin ziyaret satıları ve satış oranlarını belirleyebilirsiniz. En çok ziyaret edilen ürünler arasında satış oranı az olan ürünler bulunuyorsa, burada ziyaretçilerin bu ürünü daha uygun fiyatlarla aradığını düşünebilir ve bu ürünün fiyatında indirim yaparak satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma İstatistikler

 

Arz ve Talebi Göz Önünde Bulundurun

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri arasında bulunan en önemli konulardan birisi de arz ve taleptir. Genellikle üretim alanında yaşanan problemler, sevkiyatlar ve gümrük süreçleri gibi birçok nedenden dolayı bazı dönemlerde insanların aradığı ürünler piyasada azalmaktadır.

 

Bu dönemlerde belirli ürünlere olan talep artarken arz da azalmalar meydana gelmektedir. Bu durumu sürekli olarak incelemeniz oldukça önemlidir. Belirli bir dönemde bir ürüne karşı talep artarken arz azalıyorsa sizler de bu ürünün fiyatında yükselişe giderek kar oranınızı arttırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Türkiye’de En Çok Satılan Ürünler

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Arz ve Talepler

 

Fiyatlandırma Stratejisi Türleri

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri genellikle firmaların ihtiyaçlarına göre şekillenmiştir. E-ticarette ürün fiyatlandırması yaparken kullanılabilecek birçok fiyatlandırma stratejisi türleri bulunmaktadır. Genel olarak fiyatlandırma stratejileri şunlardır;

 
  • Biçimlendirme Fiyatlandırması
  • Rekabetçi Fiyatlandırma
  • Çoklu Fiyatlandırma Stratejisi
  • İndirimli Fiyatlandırma Stratejisi
 

E-ticarette en çok kullanılan fiyatlandırma stratejileri arasında yer almaktadır. Gelin şimdi E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri yazımızın bu bölümünde bu fiyatlandırma stratejileri nelermiş bir göz atalım.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Strateji Türleri

 

Biçimlendirme Fiyatlandırması

 

E-ticarette en çok kullanılan fiyatlandırma stratejisi türlerinden birisi biçimlendirme fiyatlandırmasıdır. Biçimlendirme fiyatlandırması genel olarak firmaların ürün maliyeti üzerinde işaretleme yapılarak önceden belirlenmektedir.

 

Genel olarak endüstri standartlarında yapılan kâr marjı yüzdesi baz alınarak ürün fiyatlandırması yapılır ve fiyatlar satılan malın maliyetine eklenerek hesaplanmaktadır.

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri Biçimlendirme

 

Rekabetçi Fiyatlandırma

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri adlı yazımızın Fiyatlandırma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler bölümünde sizlere rakip analizi yapmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Rakip analizleri rekabetçi fiyatlandırma yapabilmek için oldukça önemli bir konudur.

 

İnternetten alışveriş yapan tüketiciler genel olarak bir ürünü satın almadan önce birçok e-ticaret sitesinde bu ürünlere yönelik aramalar gerçekleştirmektedir. Bunun sonrasında ise tüketiciler bir ürünü satın alırken en iyi fiyatı sunan e-ticaret sitesine yönelmektedir.

 

Rekabetçi fiyatlandırma stratejisi, rakip firmaların fiyatları karşılaştırılarak bu fiyatlar üzerinden yapılan fiyatlandırmalar için kullanılan bir terimdir. Rekabetçi fiyatlandırma stratejisi yapmak isteyen firmalar ilk olarak rakiplerini analiz etmeli ve bunun sonrasında kendi fiyatlarını belirlemelidir.

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri Rekabetçi

 

Çoklu Fiyatlandırma Stratejisi

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri arasında bulunan çoklu fiyatlandırma stratejisi genellikle kampanya dönemlerinde e-ticaret siteleri tarafından en çok kullanılan fiyatlandırma stratejileridir.

 

Çoklu fiyatlandırma stratejisi genellikle daha çok ürün satışı gerçekleştirmek isteyen e-ticaret siteleri tarafından kullanılan bir fiyatlandırma politikasıdır. Çoklu fiyatlandırma stratejisi tüketicilerin daha çok ilgisini çekmektedir ve çoklu fiyatlandırma stratejisi doğru bir şekilde kullanıldığında firmanızın satışları büyük olasılıkla artacaktır.

 

Çoklu fiyatlandırma yapmak ve satışlarınızı arttırmak istiyorsanız eğer belirli yöntemler kullanarak fiyatlarınızı belirleyebilirsiniz. Örneğin; e-ticaret sitenizden satışını yaptığınız mallar için belirli paketler oluşturabilirsiniz. 3 ürün 20 TL, 5 ürün 45 TL gibi birçok yöntem çoklu fiyatlandırma içerisinde ele alınmaktadır. Genel olarak bir ürüne 10 lira veren müşteriniz bu üründen 3 tane aldığında 20 TL ödeyeceğini gördüğü zaman ürünü alma kararını daha hızlı verecektir.

 

Çoklu fiyatlandırma yaparken bu paketleri oluşturacağınız ürünleri belirlemek ise oldukça önemlidir. Örneğin çok satmayan ürünlerinizi bu paketler içerisinde belirleyebilir ve sizler de ürün satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri Çoklu

 

İndirimli Fiyatlandırma Stratejisi

 

İndirimli fiyatlandırma stratejisi satılan bir ürüne indirim tanımlayarak ürünün satılmasını kolaylaştıran bir fiyatlandırma stratejisidir. Genellikle indirimli olarak satılan ürünlerde firmalar çok kar elde etmemektedir fakat indirimli fiyatlandırma kâr marjı yüksek olan ürünlerin satışını kolaylaştırmaktadır.

 

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri İndirimli

 

E-Ticaret’e Ticimax ile Atılın

 

İnternetten para kazanmak için e-ticaret yapmak isteyenler arasındaysanız sizler de Ticimax e-ticaret alt yapılarını kullanarak e-ticaret sitenizi hızlı bir şekilde kurabilirsiniz. Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisinde bulunan gelişmiş ürün yönetim sistemi sayesinde ürünlerinizin fiyatlarını hızlı bir şekilde belirleyebilir ve satışını gerçekleştirerek gelir elde edebilirsiniz.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax