Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sevk İrsaliyesi Nedir, Nasıl Düzenlenir?

Güncelleme Tarihi: 07.03.2024

İçindekiler;

Sevk irsaliyesi, işletmeler tarafından satılan ya da satılacak malların nakli için düzenlenen, naklin konusu, kime ait olduğu, birim, nakil adresi, eşya bilgileri ve şirketler hakkında bilgileri barındıran belgelere verilen isimdir. Sevk irsaliyeleri ürün satışı sonrasında verilen bir makbuzdur ve sevk irsaliyesi satış sonrasında fatura olarak kullanılamamaktadır.

 

Sevk irsaliyesi düzenlemek isteyen kişi ve işletmeler bu irsaliyeyi düzenlerken birçok unsuru göz önünde bulundurarak hareket etmelidir. Bununla beraber işletmelerin sevk irsaliyesi hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olması da gerekmektedir.

 

Sevk irsaliyesi düzenlemek isteyen kişi ve işletmeler için hazırladığımız Sevk İrsaliyesi Nedir, Nasıl Düzenlenir adlı bu yazımızda sizlere sevk irsaliyesi ve sevk irsaliyesi düzenleme konuları hakkında bilgiler vereceğiz. Bununla beraber sevk irsaliyesi hakkında sık sorulan soruları da yanıtlandıracağız. Siz de Sevk İrsaliyesi Nedir, Nasıl Düzenlenir adlı yazımızı inceleyebilir ve sevk irsaliyeleri hakkında bilgi sahibi olarak bu belgeleri kolayca düzenleyebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Hızlı Teslimat ve E-ticaret İlişkisi

 

Sevk İrsaliyesi Nedir, Nasıl Düzenlenir?

 

Sevk İrsaliyesinde Bulunması Gereken Bilgiler

 

Sevk irsaliyesi düzenlemek isteyen kişi ve işletmelerin Sevk İrsaliyesinde Bulunması Gereken Bilgiler çerçevesinde irsaliyelerini düzenlemesi gerekmektedir. Sevk İrsaliyesinde Bulunması Gereken Bilgiler şunlardır;

 
  • Sevk irsaliyesinin düzenlenme tarihi
  • İrsaliyeye ait belge numarası
  • Gönderimi yapılan malların cinsi ve miktarına yönelik bilgiler
  • İrsaliyeyi düzenleyen kişi ve firmaya yönelik bilgiler ( Kişinin ad ve soyad bilgisi, unvanı, iş adresi, hesap numarası)
  • Müşteriye ait bilgiler ( ad ve soyad, ticari unvan, vergi numarası, vergi dairesi, iş adresi, teslimat adresi)
  • Malların sevk tarihi ( saat ve dakika olarak da bildirilmelidir.)
  • Malları taşıyan personel ya da şoföre ait bilgiler ( isim, Soyisim, TC. kimlik no )
  • Kargo firması ile yapılan gönderimlerde ( Ticari unvan, Vergi numarası)
  • Malın gönderileceği adres bilgileri
  • Noter tasdik mührü
  • Sevk İrsaliyesini düzenleyen kişinin imzası
  • Malı teslim eden kişi ve kişilerin imzası
  • Malı teslim alan kişinin imzası
 

Gibi bilgiler çerçevesinde Sevk İrsaliyesi düzenlenmelidir. Genellikle sevk irsaliyesi düzenlemek isteyen kişi ve işletmeler kâğıt üzerinde irsaliye düzenleyebilecekleri gibi e-irsaliye programlarından da yararlanarak sevk irsaliyesi düzenleyebilmektedir.

 

Sevk İrsaliyesi Bulunan Bilgiler

 

Sevk İrsaliyesi ve Fatura Arasındaki Farklar

 

Sevk irsaliyesi, satışı yapılan bir malın depodan çıkarıldığını ve alıcıya teslim edildiğini kayıt altına alan belgelere verilen isimdir. Faturalar ise ürün satışı sonrasında kesilen ve ürün satışının kesinleştiğini gösteren belgelere verilen isimdir. Bu nedenle Sevk İrsaliyesi ve Fatura arasında farklar bulunmaktadır.

 
  • Faturalarda yer alan ürün satış tarihi, ödeme tutarı vb. bilgiler sevk irsaliyelerinde bulunmamaktadır.
  • Faturalar satıcı firma tarafından kesilirken sevk irsaliyelerini kesen ise taşıyıcı firmaya göre farklılık göstermektedir. Ürünleri satın alan firma taşıma işlemi gerçekleştirdiği takdirde sevk irsaliyesini kendisi düzenleyebilmektedir.
 

Sevk irsaliyesi ve fatura arasındaki başlıca farklar bunlardır.

 

Sevk İrsaliyesi ile Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir

 

Sevk İrsaliyesinden Kaç Gün Sonra Fatura Kesilmelidir?

 

Sevk irsaliyesi ile mal ve hizmetlerin taşındığını kayıt altına alan işletmelerin sevk irsaliyesi kesim tarihinden sonraki 7 gün içerisinde fatura kesme yetkisi bulunmaktadır. Genellikle sevk irsaliyesi düzenleyen firmalar sevk irsaliyesi ile beraber faturalarını da alıcı firmaya iletmekte ve böylece satışı yasallaştırmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-Fatura Nedir, E Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

 

Sevk İrsaliyesi Kaç Gün Sonra Kesilir

 

Sevk İrsaliyesi Kim Tarafından Düzenlenir?

 

Sevk irsaliyesi, ürün ve hizmet satışı yapan ve ürün ve hizmetleri satın alan tüketicilere ulaştırmak zorunda olan kişi ve işletmeler tarafından düzenlenir.

 

Satılan ürün ve hizmetler satıcı tarafından taşındığı durumlarda sevk irsaliyesi düzenleme görevi satıcılara aittir. Fakat satılan ürün ve hizmetleri alıcı firma taşıdığı durumlarda ise sevk irsaliyesinin alıcı tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Sevk İrsaliyesi Kim Tarafından Düzenlenir

 

Sevk İrsaliyesi Kaç Nüsha Düzenlenir?

 

Sevk irsaliyesinin en az 3 nüsha olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Düzenlenen sevk irsaliyelerinin 2 tanesi ürün ve malları taşıyan araçta bulunmaktadır.

 

3 adetten az sevk irsaliyesi düzenlendiğinde ya da satılan malları taşıyan taşıyıcılara 1 adet olarak verilen sevk irsaliyesi verildiği durumlarda, ilgili yönetmelik kapsamında sevk irsaliyesi hiç düzenlenmemiş olarak sayılmaktadır.

 

Sevk irsaliyelerinin hangi nüshası müşteriye verilmelidir sorusuna yanıt arayan kişilerin ise ilk iki nüshayı müşterilerine vermesi gerektiğini bilmelidir.

 

Sizler de bunları göz önünde bulundurarak sevk irsaliyelerinizi düzenleyebilir ve yasal bir şekilde sattığınız malların gönderimini yapabilirsiniz.

 

Sevk İrsaliyesi Kaç Nüsha Düzenlenir

 

Sevk İrsaliyesi Zorunlu Mudur?

 

Herhangi bir mal sevkiyatı gerçekleştirecek işletmelerin sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğu bulunmaktadır.

 

İşletmeler, firmalarına ait depolar arasında transfer yapacak dahi olsa mal transferi yaparken sevk irsaliyesi düzenlemek zorundadır. Bununla beraber toptan ya da perakende satış yapan kişilere gönderilen mallar için de sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğu bulunmaktadır. Her ne kadar taşıma yapılan araçta ürünlerin satıldığına dair bir fatura bulunsa da faturalar sevk irsaliyesi yerine gösterilememektedir.

 

Sevk İrsaliyesi düzenleme zorunluluğu bulunmayan yalnızca bir durum vardır. Tüketicilerin satın aldıkları ürünleri kendi naklettiği durumlarda sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğu ortadan kalkmaktadır. Bu gibi durumlarda ürün satışı sırasında müşteri adına kesilen faturalar ya da fişler yeterli olmaktadır.

 

Sevk İrsaliyesi Zorunlu Mudur

 

Sevk İrsaliyesi Fatura Yerine Geçer Mi?

 

Sevk İrsaliyesi, ürün nakli sırasında kesilen irsaliyelere verilen isimdir ve yalnızca satışı yapılan ürün ve hizmetlerin adrese teslimatı için düzenlenmektedir. Sevk irsaliyesinin asıl amacı satışı yapılan ürünlerin depodan çıktığını ve teslimat adresine ulaştığını göstermektir. Bu nedenle sevk irsaliyesi fatura yerine geçmemektedir.

 

Sevk irsaliyesi dahilinde ürün teslimatı yapan işletmelerin teslimat sonrasında ödeme alabilmeleri için fatura düzenlemeleri gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Proforma Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?

 

Sevk İrsaliyesi Fatura Yerine Geçer mi

 

İrsaliyeli Fatura Nedir?

 

İrsaliyeli fatura hem sevk irsaliyesinde hem de faturalarda bulunması gereken bilgilerin yer aldığı fatura türüne verilen isimdir. Sevk irsaliyesi ve fatura kesmek yerine İrsaliyeli faturaları tercih eden markalar bir belgeyi hem fatura hem de sevk irsaliyesi olarak kullanabilmektedir.

 

İrsaliyeli fatura kesmek isteyen işletmeler belirli bilgilere yer vererek fatura kesimi yapabilmektedir;

 
  • Maliye Bakanlığı Klişesi veya Noter Tasdiki
  • İrsaliyeli Fatura ibaresi
  • Satılan ürün ve hizmetlerin; adı, miktarı, cinsi, fiyatı veya tutarı
  • İrsaliyeli faturayı düzenleyen işletmeye ait bilgiler ( Ticari unvan, Şirket Vergi Kimlik Numarası, Vergi Dairesi)
  • İrsaliyeli faturayı düzenleyen kişiye ait bilgiler
  • Mal ve hizmetleri alan firmaya ait bilgiler ( Ticari Unvan, Vergi No, Vergi Dairesi )
  • Mal ve Hizmetleri satın alan firmanın teslimat adresi
  • İrsaliyeli Faturaya ait sıra ve seri no bilgileri
  • Faturanın düzenlendiği saat ve tarih
  • Faturayı düzenleyen kişinin imzası
  • İrsaliyeli Faturayı basan matbaaya yönelik bilgiler
  • KDB oranı ve tutarına ait bilgiler
 

Dahilinde sizler de İrsaliyeli fatura kesebilir ve böylece hem fatura hem de sevk irsaliyesi kesme derdinden kurtulabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Fatura Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler

 

İrsaliyeli Fatura Nedir

 

Ticimax İle Siparişleriniz İçin Anında Fatura Oluşturun

 

E-ticaret sitenizi kurarken sizler de Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edebilir ve e-ticaret paketlerimiz içinde yer alan bir sürü özellikten yararlanabilirsiniz. E-ticaret siteniz üzerinden sattığınız ürünler için;

 
  • E-arşiv ve E-fatura Kesme
  • Toplu Fatura Yazdırma
  • Siparişe Fatura Oluşturma
 

Özelliklerinden yararlanabilir ve siparişleriniz için anında fatura oluşturabilirsiniz. Bunların yanı sıra firmamızın anlaşmalı olduğu Muhasebe ve ERP entegrasyonlarını kullanabilir ve böylece tüm finansal süreçlerinizi daha kolay yönetebilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax