Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Tediye Makbuzu Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Güncelleme Tarihi: 17.02.2023

İçindekiler;

İki işletme arasındaki alış ve satış işlemlerinde kesilen bir makbuz türü olan tediye makbuzu, bir şirketin farklı bir şirketten satın aldığı ürün veya hizmetler için ödedikleri ücreti gösteren belgeye verilen isimdir.

 

Her işletme için oldukça önemli belgelerden birisi olan tediye makbuzu genellikle tahsilat makbuzları ile karıştırılan bir makbuz türüdür. Fakat tahsilat makbuzu ve tediye makbuzlarının birbirinden farklı olduğunu söylemek mümkündür.

 

Tediye Makbuzu Nedir ve Nasıl Hazırlanır adlı bu yazımızda alış ve satış işlemlerinde almanız ya da kesmeniz gereken bir makbuz türü olan tediye makbuzları hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve tediye makbuzu ve tediye makbuzu kesmek ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Paraşüt Kolay E-fatura Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey


Tediye Makbuzu Nedir ve Nasıl Hazırlanır

 

Tediye Makbuzu

 

İşletmeler arasında mal ve hizmet satışı gerçekleştiği durumlarda kesilen bir makbuzlardan birisi olan tediye makbuzu ödenen ücreti gösteren ve resmi bir şekilde belgelendiren makbuz türüdür. Her zaman tediye makbuzları ödemeyi yapan taraf tarafından kesilmektedir.

 

Tediye makbuzları tahsilat işlemi fark etmeksizin kesilmesi gereken bir makbuz türüdür. Yani nakit, çek ya da kredi kartı ödemeleri ile gerçekleşen her alışverişte tediye makbuzu kesilmektedir.


Tediye Makbuzu

 

Tediye Makbuzu Fatura Yerine Geçer mi?

 

Tediye makbuzu kesmek isteyen her işletmenin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi tediye makbuzu fatura yerine geçer mi sorusudur. Bilinenin aksine tediye makbuzları yalnızca tahsilatın gerçekleştiğini gösteren bir makbuz türüdür ve bu yüzden tediyeme makbuzu hiçbir zaman fatura yerine geçmemektedir.


Tediye Makbuzu Fatura Yerine Geçer mi?

 

Tediye Makbuzu Ne İşe Yarar?

 

Verilen hizmetler sonrasında kesilen makbuzlardan birisi olan tediye makbuzu yapılan ödemenin kayıt altına almasına yarar. Resmi bir belge niteliği bulunan tediye makbuzu ger zaman ödeme yapan firmanın düzenlediği bir belge türüdür.

 

Tediye makbuzu ödemeyi gerçekleştiren firmaların ve bu firmada çalışan sorumluların aldıkları hizmetler sonrasında ortaya çıkan ücretlerin ödendiğini ispat eder ve her firmanın muhasebe departmanı için önemlidir.

 

İlgili İçerik; Proforma Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?


Tediye Makbuzu Ne İşe Yarar?

 

Tediye Makbuzunda Yer Alması Gereken Bilgiler

 

Makbuzlar ve faturalar her zaman belirli bilgileri barındıran belgelerdir. Bu nedenle tediye makbuzu keserken de makbuzu kesecek olan kişi ve işletmelerin belirli bilgiler çerçevesinde kesim işlemini yapması gerekmektedir. Tediye makbuzunda yer alması gereken başlıca bilgiler şunlardır:

 
  • Ödeme yapan şirkete ait olan bilgiler
  • Ödeme yapılan şirkete ya da kişiye ait olan bilgiler (firma adı, kişinin adı ve unvanı, firma ya da ödeme yapılan kişinin iletişim ve adres bilgileri)
  • Tediye makbuzunun kesim tarihi
  • Tahsilatın gerçekleşme şekli
  • Tahsilata yönelik bilgiler ( tahsilatın yapıldığı şube, banka hesabı, Iban, çek numarası ya da çek tarihi gibi bilgiler)
  • Tahsilata yönelik bilgiler (birim, yazı türünden ve rakam tutarı)
 

Tediye makbuzunda yer alması gereken başlıca bilgilerdir. Bu bilgileri barındırmayan makbuzlar çoğu zaman resmi bir belge niteliği taşımayacaktır.


Tediye Makbuzunda Yer Alması Gereken Bilgiler

 

Tediye Makbuzu Nasıl Düzenlenir?

 

Tediye makbuzu kesmek isteyen kişi ve markaların en çok yanıt aradığı sorulardan birisi tediye makbuzu nasıl düzenlenir sorusudur. Tediye makbuzu düzenlerken; bir ürün ya da hizmet alan firma ile ticaretin gerçekleşmesi beklenmektedir. Yani tediye makbuzu alışveriş sonrasında düzenlenmesi gereken bir makbuz türüdür.

 

Tediye makbuzu düzenlenirken ilk olarak ödeme biçimi göz önünde bulundurmalı ve ödeme biçimine uygun olan her alan doldurulmalıdır. Ardında boş kalan diğer alanların ise üstünün çizilmesi gerekmektedir.

 

Tediye makbuzu düzenlenirken önem verilmesi gereken bir diğer konu ise tahsilatı yapan kişiye yönelik bilgilerdir. Tediye makbuzlarında tahsilatı yapan kişinin bilgileri eksiksiz bir şekilde bulunmalıdır. Bunun yanı sıra kişinin yaptığı tahsilat bilgilerinin de eksiksiz bir şekilde makbuz üzerinde olması gerekmektedir.


Tediye Makbuzu Nasıl Düzenlenir?

 

Tediye Makbuzunda Hangi Nüsha Verilir?

 

Tediye makbuzu kesiminden sonra bir nüshanın tahsilat yapan firmada kalması ve bir nüshanın ise tahsilatın yapıldığı firmaya verilmesi gerekmektedir. Peki tediye makbuzunda hangi nüsha sizde kalmalıdır?

 

Her zaman tediye makbuzu kesimi sonrasında makbuzun aslının tahsilatı yapan yani makbuzu kesen firmada kalması gerekmektedir. İkinci nüshanın ise makbuzun kesildiği firmaya verilmesi gerekir. Burada kafa karıştırmaması gereken en önemli konu firma bilgileridir. Çünkü her iki makbuzda da makbuzu kesen firma ile ücreti ödeyen firmanın bilgileri aynı olacaktır.

 

İlgili İçerik; Fatura Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler


Tediye Makbuzunda Hangi Nüsha Verilir?

 

Tediye Makbuzu Yasal mı?

 

İki firma arasında gerçekleşen ticareti göstermek için kesilen tediye makbuzları bir ürün ya hizmet ticaretinin gerçekleştiğini göstermek ve bu ticareti kayıt altına almak için kesilmesi gereken bir makbuz türüdür. Yani tediye makbuzu kesmek yasal olarak zorunludur.

 

Tediye makbuzunun yanı sıra firmaların tercih edebileceği farklı kayıt yöntemleri bulunuyor olsa da çoğu zaman markalar ürün ve hizmet ticaretlerini kayıt altına alabilmek için tediye makbuzlarını tercih etmektedir.


Tediye Makbuzu Yasal mı?

 

Tediye Makbuzu Kaç liraya Kadar Kesilmelidir?

 

Tediye makbuzu kesmek için bir gün içerisinde 7000 TL tutarını aşan ya da farklı dönemlerde belirli aralıklar ile yapılacak ödemelerin 7000 TL’yi aşması durumunda kesilmesi gerekir. Kısım kısım ödeme yapılacağı durumlarda ödemelerin finansal kurum ve kuruluşlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir.


Tediye Makbuzu Kaç liraya Kadar Kesilmelidir?

 

Tahsilat Makbuzu Nedir?

 

Tahsilat makbuzu, bir ürün veya hizmet satışı sonrasında ilgili ürün ve hizmetin ödemesine yönelik evrak, para, çek ya da mal alındığını gösteren makbuz türüdür. Müşterilerin bir firmadan alışveriş yaptıktan sonra yaptığı ödemeyi kanıtlamaya yaramaktadır.

 

Mal ve hizmet alış satışına yönelik resmi bir evrak olan tahsilat makbuzlarının kesilebilmesi için belirli bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.

 
  • Kaşe
  • Mal ve hizmete yönelik bilgiler
  • Firmanın adres bilgisi ve logosu
  • Makbuzun seri numarası
  • Makbuzu düzenleyen kişinin adı, soyadı ve unvanı
  • Makbuzun düzenlendiği tarih
  • Ödemeyi gerçekleştiren kişi ya da kuruma yönelik bilgiler
  • Ödemenin yazı ve rakamla gösterilmesi
  • Çek ile ödeme gerçekleştiğinde banka ve çek bilgileri
  • Ödemenin yapılma sebebi
 

Gibi bilgiler çerçevesinde tahsilat makbuzları kesilmektedir. Her zaman tediye ve tahsilat makbuzları birbirleri ile karıştırılıyor olsa da tediye ve tahsilat makbuzu birbirinden farklı makbuz türleridir.


Tahsilat Makbuzu Nedir?

 

Tediye ve Tahsilat Makbuzu Arasındaki Farklar

 

Tediye ve tahsilat makbuzları her zaman firmaların bir ödemeyi resmi kayda geçirmesini sağlayan makbuz türleri olsa da aslında bakıldığında birbirinden farklıdır. İşlevsel olarak aynı nitelikte bulunan tediye makbuzu ve tahsilat makbuzları taraflar bakımından birbirinden farklılaşmaktadır.

 

Tahsilat makbuzu, makbuzu düzenleyen ve ödeme yapılan firmanın aynı olduğu makbuz türüdür. Yani bir ürün ya da hizmet alış satış işleminde tahsilat makbuzu ürünü satan ya da hizmeti sağlayan firma tarafından kesilir.

 

Tediye makbuzunda ise durum tam tersidir. Tediye makbuzunu kesen firma hem ödemeyi yapan hem de hizmet ya da ürünü satın alan firmadır. Yani tediye makbuzu alıcı tarafından kesilmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ihracat Faturası Nasıl Kesilir?


Tediye ve Tahsilat Makbuzu Arasındaki Farklar

 

Ticimax ile E-ticaret Yaparak Gelir Elde Edin

 

Sizler de yeni bir iş kurmak veya işinizi geliştirmek istiyorsanız kendinize ait sanal bir mağaza açarak internetten satışa başlayabilirsiniz. Sanal mağazanızı açarken Ticimax e-ticaret altyapısını tercih edebilir, Ticimax ile e-ticaret sitenizi kolayca kurabilirsiniz. Altyapımızda yer alan modül ve özellikler ile e-ticaret süreçlerinizi profesyonelce yönetebilir ve sizler de e-ticarette başarılı olabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax