Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Affiliate Marketing Nedir? Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 17.01.2024

İçindekiler;

Affiliate marketing, bir ürün ve hizmet satışı yapan markaların hedef kitlelerine ulaşmak, ürün tanıtımı yapmak, e-ticaret sitelerine trafik çekmek, kampanyalarını duyurmak ve satışlarını artırmak için farklı kişilerin çabalarını kullandıkları ve ortaklık programına dayanan bir dijital pazarlama yöntemidir.

 

Affiliate marketing stratejisinde markalar, ürünlerini tanıtacak olan affiliate’elere satışı yapılan ürünler üzerinden belirli bir komisyon ödemesi yapmaktadır ve affiliate’ler kendi internet siteleri, bloglar, sosyal medya platformları ya da canlı yayınlar üzerinden ilgili markanın ürün ve hizmetlerini tanıtmaktadır.

 

Dijital pazarlama stratejileri arasında son dönemlerde oldukça popüler bir hale gelen affiliate marketing sistemi hem şirketler hem de affiliate’ler için birçok avantaj sağlar.

 

Affiliate Marketing Nedir? Nasıl Yapılır adlı bu yazımızda internetten ürün satışı yapan firmalar için affiliate marketing hakkında bilgi vereceğiz. Bununla beraber affiliates olmak isteyen kişilere de bu süreci nasıl yönetebileceklerinden bahsedeceğiz.

 

Okumanızı Öneririz: Influencer Marketing Nedir, Nasıl Yapılır?

 

Affiliate Marketing'in Tarihi ve Gelişimi


Affiliate Marketing'in Tarihi ve Gelişimi
 

Affiliate Marketing'in tarihi gelişimi incelendiğinde internetin kullanımının artması ve e-ticaretin gelişmesiyle bu dijital pazarlama yönteminin yaygınlaştığını söylemek mümkündür.

 

1994 yılında Amazon’un ürünlerini tanıtmak ve daha fazla satış yapmak için başlattığı Associates Programı affiliate marketing’in öncüleri arasında görülmektedir. 1996 yılında CDNOW’un satışlarını artırmak için internet siteleri ile yaptığı anlaşmalar da affiliate marketing örnekleri arasında gösterilir.

 

1998 yılında Commision Junciton’un kurulmasıyla beraber markaların affiliate programlarını yönetmeleri kolaylaşmış ve affiliate marketing yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlamıştır.

 

Sosyal medya kullanımının 2000’li yıllarda artış göstermesi ise aslına bakıldığında markaların affiliate marketing’e daha fazla ilgi göstermesini sağlamıştır. 2010’da Influencer Marketing ve İçerik Pazarlamasına olan ilginin büyümesi ve farklı sosyal medya platformlarında hizmet veren kişi sayısının artması da affiliate marketing’in yaygınlaşmasına olanak tanımıştır.

 

Affiliate pazarlama stratejisi etkin bir şekilde kullanılmaya başlandığı bu dönemlerden sonra markaların ve affiliates’lerin kullanabileceği birçok komisyon ve satış ortaklığı platformu açılmıştır. Özellikle ülkemizdeki e-ticaret platformları göz önünde bulundurulduğunda Trendyol, Hepsiburada, Amazon vb. pazaryeri platformlarının kendi affiliate programlarını yarattığı görülmektedir.

 

Affiliate Marketing'in Avantajları Nelerdir?


Affiliate Marketing'in Avantajları
 

Affiliate marketing hem internetten satış yapan işletmelerin marka görünürlüklerinin artmasını sağlarken satışlarını da artırmalarına olanak tanımaktadır. Affiliate Marketing'in Avantajları şunlardır:

 
  • Affiliate Marketing, markaların düşük maliyetler ile tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapmasına olanak tanır.
  • E-ticaret firmaları ürün ve hizmetlerini daha fazla kişiye ulaştırır.
  • Satış ortaklığı yapan kişiler komisyon kazancı elde ederken markalar, sitelerine trafik çekebilmekte, marka bilinirliği yaratmakta ve daha fazla satış yapılmaktadır.
  • Affiliate sistemi, e-ticaret firmaları tarafından oluşturulabilmekte ve işletmeye göre özelleştirilebilmektedir.
  • Her marka kendine özgü affiliate kurguları yarabilmektedir.
  • Satış ortaklığı sistemi sayesinde işletmeler daha geniş Pazar ülkelerine hizmet verebilmektedir.
  • Affiliate Marketing markaların 7/24 satış yapabilmelerine olanak tanıyan bir sistemdir.
  • Satışları artırılmak istenilen ürünlere yönelik yapılacak kurgular sayesinde işletmeler istenilen bir ürünün stokları azaltılabilmektedir.
  • Performansa göre komisyon ödemesinin yapılması şirketlerin kârlılığını artırmaktadır.
  • Kazanılan üye sayısı, toplam ciro, hak ediş, ödeme tutarı ve kalan tutar gibi raporlar sayesinde markalar finansal süreçlerini analiz edebilmektedir.
  • Yaratılan koleksiyonlar üzerinden işletmeler ve satış ortakları ziyaretçi analizi yapabilmektedir.
 

Affiliate Marketing’den verim almak isteyen işletmelerin önem vermesi gereken en önemli konu kurgularını yaratmak ve stratejilerini iyi belirlemek olmalıdır. Satış ortaklığı programına dahi olmak isteyen kişilerin ise iyi bir araştırma yapması satış ortaklığı programı avantaj sağlayan markalar ile iş birliği yapması gerekmektedir.

 

Affiliate Marketing’de Rol Alan Taraflar


Affiliate Marketing’de Rol Alan Taraflar
 

Affiliate Marketing sistemi içerisinde belirli taraflar rol alır. Genellikle bu sistem şirket ve satış ortağı arasında gerçekleşen bir iş birliği gibi gözükse de Affiliate Marketing’de Rol Alan Taraflar oldukça çeşitlidir.

 
Taraf Açıklama
Şirket İnternetten ürün satışı yapan, sattığı ürün ve hizmetleritanıtmak isteyen satıcılar ya da şirketlerdir.
Affiliate / Satış Ortağı Bir ürün ve hizmetin satışını artırmak için tanıtım vepazarlama çalışmaları yapan kişilerdir.
Potansiyel Hedef Kitle Şirketlerin ürün ve hizmetlerini satmak istediği kişi veyakişilerdir.
Müşteri Bir şirketin ürün ve hizmetlerini satın alan kişilerdir.
Affiliate Ağı Affiliate Marketing stratejisi kurgulamanıza olanaksağlayan yazılım firmaları ya da şirketlerdir.
Üretici Şirketlerin satacağı ürünleri üreten ve tedarik edenfirmalardır.
 

Affiliate Marketing Sistemi içerisinde yer alan tarafların rolü kurulan ya da kurulmak istenen iş birliklerine göre farklılık göstermektedir.

 

Okumanızı Öneririz: Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

 

E-ticaret Siteleri Etkili Bir Affiliate Marketing Stratejisi Oluşturma Adımları


E-ticaret Siteleri Etkili Bir Affiliate Marketing Stratejisi Oluşturma Adımları
 

E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapan markalar Affiliate Marketing’e daha çok ilgi duyar. Çünkü işletmeler Affiliate Marketing Stratejileri sayesinde pazarlama bütçelerini azaltabilmekte ve kârlılıklarını artırabilmektedir. Bu süreçte ise üzerine iyi bir şekilde çalışılmış ve güçlü bir Affiliate Marketing Stratejisi oluşturmaya önem verilmelidir.

 
  • Markamın şu anki konumu ne?
  • Gelecekteki hedeflerim neler?
  • Hedef kitlem kimlerden oluşuyor?
  • Hedef kitleme ulaşmak için hangi kanalları kullanmalıyım?
  • Hangi influencer’lar ile çalışma yapabilirim?
  • Affiliate sistemim ne olacak?
  • Ödeme sürecini nasıl yöneteceğim?
 

Sorularına yanıtlar vererek işletmeniz için etkili bir affiliate marketing stratejisi yaratabilirsiniz.

 

Markanızın Konumunu Belirleyin

 

Affiliate marketing stratejinizin başarılı olup olmadığını gözlemlemek için ilk yapmanız gereken çalışma affiliate pazarlamaya başlamadan önce markanızın konumunu belirlemek olmalıdır. Markanız bulunduğunuz sektörde ne kadar bir Pazar payı alıyor, müşteri ve sadık müşteri sayısı ne oranda, günlük satış ve kargo sayınız nasıl değişiklik gösteriyor, rakipler ile rekabette ne derece avantaj sağlıyor ve marka bilinirliği açısından hangi konumda bulunuyor gibi metrikler çerçevesinde hareket edebilir ve mevcut Pazar içinde markanızın konumunu belirleyebilirsiniz.

 

Gelecekteki Hedeflerinizi Belirleyin


Gelecekteki Hedeflerinizi Belirleyin
 

Affiliate pazarlama çalışmalarına başlamadan önce hedeflerinizi belirlemeniz de bu dijital pazarlama stratejisinden verim alıp almadığını görmenize olanak tanır.

 

Gelecekteki hedeflerinizi belirlerken satış artırmaya yönelik 6 ay sonra günlük satışınızı 100’e çıkarmayı hedefleyebilirsiniz, ya da mevcut pazardaki markalar arasında 1 yıl sonra lider konumda olmayı isteyebilirsiniz.

 

Bu süreçte ölçülebilir ve büyük olmayan hedefler belirlemeniz adım adım gelişmenize olanak sağlayacak ve affiliate marketingden verim almanıza olanak tanıyacaktır.

 

Affiliate pazarlama stratejisini tercih eden işletmelerin birçok noktada markalarına yarar sağlamaları mümkündür.

 
  • Marka bilinirliği yaratmak
  • Satışları artırmak
  • Hedef kitleye ulaşmak
  • Hedef kitleyi genişletmek
  • Geniş bir pazarda faaliyet göstermek
 

Gibi birçok amacını ve hedefinizi olabilir. Bu amaçlara göre ise yürütmeniz gereken stratejiler ve ortaklıklar farklılık göstermektedir.

 

Örneğin; marka bilinirliği yaratmak isteyen markaların daha çok geniş bir takipçi kitlesi bulunan kişiler ile iş ortaklığı yapması gerekirken satış artırmak isteyen markaların ise hem mikro hem makro hem de mega Influencer ile satış ortaklığı programı kurgulaması gerekir. Hedef kitlesini genişletmek isteyen işletmelerin ise farklı kitlelere sahip kişiler ile iş ortaklığı yapması gerekmektedir.

 

Bu nedenle amaçlarınıza ve hedeflerinize ulaşabilmek ve etkili bir affiliate marketing stratejisi yaratmak için bu pazarlama yöntemini neden tercih ettiğinize karar vermeniz oldukça önemlidir.

 

Okumanızı Öneririz: Bilgilendirici Pazarlama (Informative Marketing) Nedir?

 

Hedef Kitlenize Karar Verin

 

Hedef kitlenizi belirlemeniz etkili bir affiliate marketing stratejisi belirlemek için oldukça önemlidir. Hedef kitlenizi belirledikten sonra demografi, ilgi alanları, yaş ve cinsiyet gibi metriklerle onları gruplandırmanız affiliate marketing’den ne tür bir verim aldığınızı anlamanıza olanak tanır. Bu nedenle;

 
  • Mevcut Pazarda ürün ve hizmetlerinize olan ilgiyi analiz edin.
  • Markanızın mevcut müşteri verilerini analiz etmeye özen gösterin.
  • İdeal müşteri profilinizin kim olduğuna karar verin.
  • Ne tür bir hedef kitle ve ideal müşteri profili istediğinizi belirleyin.
 

Affiliate marketing stratejisinde hedef kitlenizi belirledikten sonra bu kitleyi elinde bulunduran influencer’ları araştırabilir ve iş ortaklığı anlaşması yapabilirsiniz.

 

Pazarlama Kanallarınıza Karar Verin


Pazarlama Kanallarınıza Karar Verin
 

Affiliate marketing’de markalar genellikle hedef kitlelerine birçok kanal üzerinden ulaşabilmektedir. Günümüzde her ne kadar affiliate marketing dendiğinde aklımıza ilk gelen sosyal medya platformları olsa da web siteleri, bloglar, içerik pazarlaması gibi dijital pazarlama yöntemleri de markaların hedef kitlesine ulaşmasını sağlar.

 

Örneğin; Kamp Eşyaları satan bir e-ticaret firması kamp yapan kişiler ile instagram üzerinden iş ortaklığı yapabilir. Bunun yanı sıra gezi ve seyahat blogları da ilgili markanın affiliate marketing çalışmalarında kullanılabilmektedir.

 

Affiliate Marketing'de Çalışacağınız Influencer’ları Belirleyin


Çalışacağınız Influencer’ları Belirleyin
 

Affiliate marketing stratejinizde influencer’lar ile çalışacaksanız titiz davranmanız gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü her sektörde çalışabileceğiniz influencer’lar birbirinden farklılaşabilmektedir. Bu süreçte de iyi bir şekilde analiz yapmak doğru influencer seçimi yapmanıza olanak tanımaktadır. Affiliate marketing’de influencer seçimi yaparken;

 
  • Influencer’ın ilgi alanlarını analiz edin ve yapmak istediğiniz çalışmayla uyumlu olup olmadığına karar verin.
  • Takipçi sayısı ve etkileşim oranlarını göz önünde bulundurun.
  • Markanızın hedef kitlesine ulaşıp ulaşamayacağınıza karar verin.
  • İçeriklerinin kalitesine göz atın.
  • Daha önce yaptığı çalışmaları inceleyin ve önemseyin.
  • Hangi sosyal medya platformlarında aktif bir şekilde çalışma yaptığına önem verin.
 

Influencer’larda her şeyi inceleyerek seçim yapmanız markanızın etkili bir affiliate marketing çalışması yapmasına olanak tanımaktadır.

 

Affiliate Programınızı Belirleyin

 
Affiliate Programınızı Belirleyin


Affiliate marketing çalışmalarında genellikle markalar bir sistem kurgular ve bu kurguyu geliştirir. Özellikle e-ticaret sektöründe yapabileceğiniz birçok kurgu bulunur. Affiliate marketing’de yapabileceğiniz başlıca kurgular şunlardır:

 
  • Yapılan satışlar üzerinden %X Satış Ortaklığı
  • Her Satıştan X TL Kazanç
  • 1000 Ziyaretçide X TL Kazanç
  • X Kodu Üzerinden Yapılan Alışverişlerde %Y Satış Ortaklığı
 

Kurguların iyi bir şekilde seçilmesi hem doğru influencerlar ile çalışmanızı sağlamakta hem de kampanyanızın başarısını artırmaktadır.

 

Okumanızı Öneririz: Doğal Pazarlama (Native Marketing) Nedir?

 

Ödeme Süreçlerini Belirleyin

 

Affiliate marketing çalışmalarında influencerlara komisyon tutarı ve kazanç üzerinden öneme yapılır. Günlük, haftalık, aylık, yıllık ya da belirli bir tarihte ödeme yapmak için anlaşmanız mümkündür. Ödeme süreçlerini belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken noktalar şunlardır:

 
  • Komisyon yapısını iyi bir şekilde belirleyin. Satış başına mı yoksa eylem başına mı komisyon ödeyeceğinize karar verin.
  • Affiliate marketing modülleri kullanarak komisyon takibi yapın.
  • Hangi yöntemler ile ödemelerinizi gerçekleştireceğinize karar verin.
  • Ödeme takvimimizi belirleyin ve bu takvime uygun bir şekilde hareket edin.
  • Affiliate programınızdan minimum hangi ödeme eşiğinde ödeme yapılacağını belirleyin.
  • Ödemelerinizi düzenli ve profesyonelce yapmaya özen gösterin.
 

Ödeme sürecini şeffaf bir şekilde yönetebilir ve çalıştığınız affiliate’ler ile iyi bir ilişki kurabilirsiniz. Böylece sürekli bir iş ortaklığı kurabilir ve markanızı büyütebilirsiniz.

 

Affiliate Marketing’de Başarı Ölçümü

 

Affiliate Marketing’de çalıştığınız influencer’lardan ne tür bir verim aldığınızı ölçümleyebilirsiniz. Başarı ölçümü yaparken de belirli unsurları göz önünde bulundurarak hareket edebilirsiniz.
 


Metrikler

Tanım

Satış

Affiliate marketing’in en önemli metriklerinden birisidir. Yaptığınıziş ortaklıkları üzerinden şirketinizin ne kadar gelir elde ettiğiniölçümleyebilirsiniz.

Tıklama Sayısı

Verdiğiniz affiliate linklerinden ne adar trafik elde ettiğinigösterir.

Dönüşüm Oranı

Tıklama sayısından elde edilen satışların oransal değerini gösterenbir başarı metriğidir.

Ortalama Sipariş Değeri

Affiliate’ler üzerinden gelen ortalama siparişlerin değerinigösterir.

Kâr Marjı

Affiliate’lerin satışlarınız üzerindeki etkisini gösteri veşirketinizin kârlılık durumu hakkında bilgi verir.

Yeni Müşteri

Daha önce sitenizden alışveriş yapmayan kişileri gösteren birmetriktir.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax