Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Doğal Pazarlama (Native Marketing) Nedir?

Güncelleme Tarihi: 22.01.2024

İçindekiler;

Günümüzde pazarlama çalışmaları yapan markalar doğal stratejiler ile hareket etmedikleri takdirde hedef kitlelerine reklam yaptıklarını belli eder. Genellikle markaların hedef kitlelerinde yer alan kişiler bu çalışmalardan dolayı ilgili markaya karşı antipati oluşturabilir ve bu da aslına bakıldığında markaların dezavantajlı olmasına yol açar.

 

Pazarlama çalışmaları yaparken markalar bu problemin önüne geçebilmek için her zaman doğal pazarlama stratejisi yani native marketing stratejisi geliştirmeyi hedefler. Özellikle Instagram ve tiktok kullanımının artması ve markalar için hizmet veren ınfluencerlar sayısının artış göstermesi e-ticaret firmalarının daha çok native marketing stratejisine yönelmesini sağlamıştır.

 

Doğal reklamcılık ile bir strateji geliştirmek ve hedef kitleleri üzerinde kalıcı etki yaratmak isteyen markaların native marketinge yönelmesi gerekir. Pekin nedir native marketing, hangi platformlardan yapılır ve nasıl bir strateji geliştirilmesi gerekir? Gelin hep beraber Doğal Pazarlama (Native Marketing) Nedir adlı bu yazımızda bu konuya daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 

İlgili İçerik; Ücretsiz Banner Tasarımı Nasıl Yapılır?

 

Doğal Pazarlama (Native Marketing) Nedir?

 

Doğal Pazarlama (Native Marketing)

 

İnternet kullanımın her geçen gün artması ile beraber ortaya çıkan bir kavram olan dikkati dağılmış tüketicilere ürün ve hizmetlerini doğal yollar ile pazarlamak isteyen markaların reklam mesajı vermeden yaptığı pazarlama çalışmalarına doğal pazarlama yani bir diğer adıyla native marketing adı verilmektedir.

 

Doğal pazarlama stratejisinde markalar hedef kitlelerinde yer alan müşterilerine farklı pazarlama stratejileri ile ulaşır. Influencer marketing, afflilate marketing ve içerik pazarlaması çalışmaları gibi dijital pazarlama yöntemleri markaların doğal pazarlama çalışmaları yapmak için tercih ettiği dijital pazarlama yöntemleridir.

 

Doğal Pazarlama (Native Marketing)

 

Doğal Pazarlama (Native Marketing) Çalışmalarının İşletmelere Sağladığı Avantajlar

 

Günümüzde sayısı her geçen gün artış gösteren dikkati dağılmış tüketicilere ulaşmak ve reklam mesajı vermeden ürün, hizmet ve marka tanıtımı yapılmasına olanak sağlayan bir pazarlama türü olan doğal pazarlama yani native marketing işletmelere birçok avantaj sağlamaktadır.

 
  • Doğal pazarlama stratejisi markaların hedef kitlesinde yer alan kişilere reklam mesajı vermeden ilgili ürün, hizmet ya da markanın tanıtılmasını sağlar.
  • Müşteriler ilgili çalışmaların reklam çalışması olduğunu anlamayabilir ve bu da aslına bakıldığında ilgili ürün, hizmet ya da markaya güvenmesini sağlar.
  • Genellikle doğal pazarlamada kullanılan hikayeleştirme stratejisi bir markanın yalnızca ürün satmamasına ve bu ürün ile o ürünün hikayesini de satmasına olanak tanır.
  • Doğal reklamcılık stratejisi markaların hedef kitlesinde yer alan kişilere ulaşmasını kolaylaştırır.
  • Doğal reklamlar sayesinde markaların yaptığı ürün satışları artış göstermektedir.
  • İşletmeler native marketing stratejisi ile hedef kitlelerini genişletebilir.
  • Doğal reklamcılık yani native marketing bir markanın rakipleri ile daha kolay bir şekilde rekabet etmesine olanak sağlar.
  • Doğal reklamcılık modellerinin dönüşüm oranları diğer reklam türlerine göre daha fazladır ve kısacası bu reklam türlerini tercih eden markalar amaçlarına daha hızlı ulaşır.
  • Reklamlardan satışa dönüşme oranları bir hayli fazladır.
 

Doğal reklamcılık yani native marketing çalışmalarının markalara en çok avantaj sağladığı durumlar bunlar olsa da aslına bakıldığında daha değinilmesi gereken birçok avantaj bulunur. Bu avantajlar gereği ise internetten ürün ve hizmet satışı yapan markaların bu pazarlama stratejisini daha fazla tercih ettiği bilinir.

 

İlgili İçerik; Personel Maliyeti Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gerekenler 



Doğal Pazarlama (Native Marketing)

 

Doğal Reklamcılığın Dezavantajlı Olabileceği Durumlar

 

Doğal reklamcılık yani native marketing e-ticaret firmaları için her ne kadar avantajlı olsa da dezavantajlı bazı durumları da beraberinde getirebilir. Gelin şimdi hep beraber doğal pazarlama stratejisinin dezavantajlı olabileceği durumlara bir göz atalım.

 
  • Doğal pazarlama türleri e-ticaret firmalarının tanıtım ve pazarlama çalışmaları için iyi bir bütçe ayırması gereken pazarlama stratejilerinden birisidir.
  • Çalışılacak olan ınfluencerlar ya da mecralar iyi bir şekilde seçilmediği takdirde markaların harcayacağı bütçe artış gösterir.
  • Doğal pazarlama türleri iyi bir şekilde kurgulanmadığı takdirde markaların hedeflerine ulaşması zorlaşabilir.
  • Çalışmalar genellikle kısa sürelidir. Bu da hedef kitlenizin tamamı ile etkileşime geçmenizi zorlaştırır.
 

Bu tür dezavantajlı durumlar bulunuyor olsa da aslına bakıldığında doğal reklamcılık yani native marketing e-ticaret firmaları için oldukça avantajlı bir dijital pazarlama stratejisidir.

 

Doğal Reklamcılığın Dezavantajlı Olabileceği Durumlar

 

Doğal Pazarlama Türleri

 

Doğal pazarlama yapmak isteyen markalar genellikle belirli reklam türlerinden yararlanarak stratejilerini geliştirmektedir. Gelin şimdi doğal pazarlama türlerinde en çok kullanılan reklam modellerine bir göz atalım.

 
  • İçerik pazarlaması
  • İnfografiklerden yararlanma
  • Özel projeler yaratma
  • İnteraktif sayfa tasarımı
  • Test oluşturma
  • Listeler yaratma
 

Gibi pazarlama stratejileri en yaygın kullanılan native marketing yani doğal reklam türleridir. Bu reklam türleri ile ürün, hizmet ve marka pazarlaması yapacak olan işletmelerin ise iyi bir kurgu geliştirmesi gerekir.

 

Doğal Pazarlama Türleri

 

İçerik Pazarlaması

 

Doğal Marketing çalışmaları yapacak olan işletmelerin en çok tercih ettiği dijital pazarlama stratejilerinden birisi içerik pazarlamasıdır. Genellikle markaların hedef kitlesinde yer alan kişiler yalnızca ürün ve hizmet araması gerçekleştirmemektedir.

 

Genellikle bilgi içeren içerikler de hedef kitlelerde yer alan kişiler tarafından çok aranmaktadır. Bu da içerik pazarlaması yani native marketing stratejisi geliştiren işletmelerin hedef kitlelerinin önüne doğal bir şekilde çıkmalarını sağlamaktadır. Böylece hedef kitlede yer alan kişiler hem ilgili internet sitesini daha fazla ziyaret etmekte hem de markaya daha fazla yakınlaşmaktadır.

 

İçerik Pazarlaması

 

İnfografiklerden Yararlanın

 

Doğal marketing stratejinizi geliştirmek için tercih edeceğiniz stratejilerden birisi de infografiklerdir. Genellikle markalar belirli bir konu hakkında bilgi vermek için zaman zaman istatistiksel verilerin yer aldığı, belirli değerlerin paylaşıldığı infografikleri sosyal medya hesapları ya da blog paylaşımları üzerinden kullanıcılar ile paylaşmaktadır.

 

Bir konu hakkında bilgi arayan kişiler çoğu zaman infografikleri incelediği için markalar infografikler sayesinde hedef kitlelerinde yer alan kişilere ulaşabilmektedir.

 

İlgili İçerik; Özgün Marka İsmi Nasıl Bulabilirsiniz?

 

İnfografiklerden Yararlanın

 

Özel Projeler Yaratın

 

Doğal pazarlama stratejisinden yararlanmak isteyen her markanın zaman zaman projeler geliştirmesi gerekir. Kurumsal iletişim departmanı tarafından düzenlenen sosyal sorumluluk projeleri, iş birliği geliştirmeleri, ınfluencer çalışmaları native marketing stratejileri arasında en çok ilgi gören dijital pazarlama yöntemleridir.

 

Markalar düzenleyecekleri özel projeler sayesinde hem farklı firmalar ile iş birliği yapabilir ve farklı firmalar ile yakınlaşırken hem de kullanıcılarına daha fazla güven verebilmektedir. Sizler de özel projeler geliştirebilir ve markanızı doğal bir şekilde pazarlayabilirsiniz.

 

Özel Projeler Yaratın

 

Testler Yaratın

 

Son dönemlerde blog siteleri ve haber siteleri gibi sitelerin kullandığı stratejilerden birisi olan testler internet kullanıcılarının yoğun bir şekilde ilgisini çekmektedir. Genellikle markalar bu siteler ile iş birliği yaparak kendilerine özel testler yaratmakta ve kullanıcıların dikkatini çekmeye çalışmaktadır.

 

Testlere olan ilgi her geçen gün artış gösterdiği için e-ticaret firmaları ya da farklı türde hizmet veren firmaların oluşturduğu bu içerikler markalarını doğal bir şekilde hedef kitlelerine ulaştırmak isteyenlerin tercih edebileceği bir pazarlama yöntemidir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret ve Klasik Ticaret Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Testler Yaratın

 

Kullanıcılar için Listeler Oluşturun

 

Bilmeniz gereken 10 şey, seyahat etmeniz gereken 10 ülke gibi liste içerikleri de markalarını hedef kitlelerine doğal yöntemler ile ulaştırmak isteyen kişi ve işletmelerin tercih edebileceği bir doğal pazarlama yöntemidir. Genellikle markalar bu tür içerikler sayesinde hem internet sitelerinin trafiğini artırmakta hem de hedef kitlelerine doğal yöntemler ile ulaşabilmektedir.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax