Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Personel Maliyeti Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 09.05.2023

İçindekiler;

İşletmelerin en büyük gider kalemlerinden biri personel maliyetleridir. Personel maliyetlerinin en önemli basamağını ise personel maaşları oluşturmaktadır. Maaşların içinde pek çok gider kalemi de ayrı ayrıdır. Bunlar arasında; ödenen net maaş, sgk giderleri, vergi dilimleri sayılabilir. Bugünkü yazımızda personel maliyeti hesaplama konusuna değineceğiz.



Personel Maliyeti Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Personel Maliyeti Nedir?

 

Personel maliyeti bir işveren tarafından bir çalışana düzenli ve geçici yapılan iş karşılığında ödenen nakdi veya aynı toplam ücret olarak tanımlanır. Personel giderleri ücretler, maaşlar ve işverenlerin sosyal güvenlik giderlerinden oluşmaktadır. İşveren tarafından alıkonulan vergiler ve çalışanların sosyal güvenlik katkı payları ile işverenin zorunlu ve gönüllü sosyal katkı paylarını içerir.

 

Personel maliyetleri işveren için bir hayli önemli ve yüklü bir gider kalemidir. İşletmeler maliyetlerini azaltmak ve en aza indirmek için işletme maliyetlerini azaltarak karlılık sağlayabilmektedir.

 

Personel Maliyeti Nedir?

 

Personel Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

 

Personel maliyeti pek çok gider kaleminin belirlenip belirli kurallar çerçevesinde hesaplanması şeklinde gerçekleştirilir. Personel maliyetlerinde; SGK primleri, işçi payı, işveren payı, gelir vergisi oranları, brüt maaş, net maaş, işsizlik primi, damga vergisi vb. gibi pek çok kavram konusunda bilgi sahibi olunması gerekir. Tüm bu gider kalemlerinin işverene ve işçiye olan maliyetlerinin ortalaması personel maliyetini ortaya koymaktadır.

 

Personel Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

 

İşçi Maliyeti Hesaplama

 

Ortalama personel maliyetleri personel maliyetlerinin çalışan sayısına ücretli bölünmesine eşittir.

  

İşçi Maliyeti Hesaplama

 

Brüt maaş hesaplama

 

Personel maliyeti pek çok farklı alanda ayrı hesaplamalar gerektirmekte sonrasında ise ortalama bir maliyet hesaplaması ortaya konmaktadır. Personel maliyeti hesaplanırken brüt maaş hesaplaması ile işe başlanmalıdır. Brüt Maaş = Net Maaş + (SGK İşçi Primi + İşsizlik Primi) + Gelir Vergisi + Damga Vergisi şeklinde brüt maaş hesaplanmaktadır.

 

İşçi maliyeti hesaplama

 

İşçi maliyeti hesaplama da bir diğer personel maliyet kalemidir. İşçi maliyeti ise işçinin İşverene Maliyeti = Brüt Maaş + SGK İşveren Payı şeklinde hesaplanmaktadır.

 

İşçi maliyeti hesaplama

 

SGK ve işsizlik primi hesaplama

 

SGK ve işsizlik primleri de personel maliyeti için bilinmesi gereken gider kalemleridir. Sgk ve işsizlik primleri belirli oranlarda uygulanmaktadır. Bu oranlar taban ve tavan tutarları şeklinde belirlenmekte ve uygulanmaktadır. SGK primleri tavan ve taban rakamlar üzerinden hesaplanmaktadır.

 

Personel maliyet hesaplamasında SGK ve işsizlik primlerinin de hesaba dahil edilmesi gerekmektedir.

 

SGK Priminde işveren payı 20,5, işçi payı yüzde 14, toplam yüzde 34,5 şeklindedir. İşsizlik primine bakıldığında; işveren payı yüzde 2, işçi payı yüzde 1, toplam yüzde 3 şeklindedir. Toplam olarak bakıldığında ise işveren payı yüzde 22,5, işçi payı yüzde 15, toplam ise yüzde 37,5 şeklindedir.

 

Gelir vergisinin hesaplanması

 

Personelin maaşları gelir vergisine tabi olduğundan dolayı personel maliyeti hesaplamada gelir vergisi önemli bir yer tutmaktadır. Maaşlar üzerinden kesilen gelir vergilerini işçi adına devlete işveren ödemektedir. Personel maliyeti hesaplanırken bu gider kaleminin de dikkate alınması gerekmektedir.

 

Bunun için aşağıdaki hesaplamaların yapılması gerekmektedir;

 

Vergilenecek Maaş Tutarı = Brüt Maaş – SGK İşçi Payı (SGK İşçi Primi + İşsizlik Primi)
Vergi Tutarı = Vergilenecek Maaş Tutarı x Gelir Vergisi Oranı (%)

 

2023 ücret gelirleri için vergilenecek maaş tutarı ve gelir vergisi oranlarına aşağıda yer verdik;

 
  • 1.900.000 TL'den fazlasının 1.900.000 TL'si için 621.400 TL, fazlası: %40
  • 1.900.000 TL'nin 370.000 TL'si için 85.900 TL, fazlası: %35
  • 370.000 TL'nin 150.000 TL'si için 26,500 TL fazlası: %27
  • 150.000 TL'nin 70.000 TL'si için 10.500 TL, fazlası: %20
  • 70.000 TL'ye kadar olanlar: %15
 

İlgili İçerik; E-ticarette Vergilendirme Rehberi

 

İlgili İçerik; İş Kurma Kredisi Veren Bankalar 2021

 

Gelir vergisinin hesaplanması

 

2023 Asgari Ücret Personel Maliyeti Ne Kadardır?

 

Asgari ücrete yapılan zam ile birlikte bir asgari ücretle çalışan personelin işverene olan maliyeti de merak konusu olmaktadır.

 

2023 asgari ücret aylık brüt maaş 10.008,00 TL 2023 asgari ücret aylık net maaş 8.506,80 TL şeklindedir. Günlük brüt 333,6 TL şeklindedir.

 

2023 Yılı Asgari Ücret Hesaplaması şu değerler üzerinden hesaplanır;

 

Brüt Ücret: 10.008,00 TL
SGK Primi İşçi Payı (%14): 1.401,12 TL
İşsizlik Sig. Fonu (%1): 100,08 TL
Kesintiler Toplamı: 1501,20 TL
Toplam Net Ücret: 8.506,80 TL
Gelir Vergisi Matrahı: 8.506,80 TL

 

İşverene Toplam Maliyeti (2023 Ocak)

 

Brüt Ücret: 10.008,00 TL
SGK Primi İşveren Payı (%20,5): 2.051,64 TL
İşsizlik Sig. Fonu: 100,0 TL
Toplam Maliyet: 12.259,8 TL

 

Asgari ücrete 2023 yılı içerisinde yeni bir zam yapılması beklenmektedir. Yeni bir zam yapıldığında bu tutar da güncellenecektir.

 

İlgili İçerik; Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

2022 Asgari Ücret Personel Maliyeti Ne Kadardır?

 

İşçi Maliyetleri Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

İşverenler için maliyet hesaplamaları oldukça hassas ve dikkat edilmesi gereken pek çok noktayı barındırmaktadır. Bütçe açıklarını önlemek için hesaplamaların dikkatli yapılması gerekmektedir. Bunun için işyerinin gelir ve gider kalemlerinin iyi ve doğru analiz edilmesi gerekmektedir. Çünkü pek çok farklı gider kaleminin incelemeye alınması gerekmektedir. İşçinin SGK maliyeti, sgk prim özellikleri çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Bu nedenle işçi maliyetleri hesaplanırken dikkatli olunması gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi

 

İlgili İçerik; E-ticarette Muhasebe ve Finans Yönetimi Rehberi

 

İşçi Maliyetleri Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

İşletme Maliyetlerini Azaltmanın Yolları Nelerdir?

 

İşletme maliyetleri, işletmenizin günlük bakımı ve yönetimi için gerekli olan herhangi bir giderdir. Ayrıca genel gider olarak anılan bu temel işletme maliyetlerine elektrik, çalışan bordrosu ve ofis kiralamaları dahildir. İşletme giderlerini sürekli olarak analiz etmek, işletmelerin gereksiz harcamaları kısmasına ve maliyetleri düşürmesine olanak tanır. Bu ek yükü azaltmak karlılığınızı artırabilir. İşverenler personel maliyeti hesaplama konusunda işletme maliyetlerinin nasıl azalacağı konusunda yollar aramaktadır. İşletme giderlerini en aza indirerek işveren maliyetlerini de en aza indirmek mümkündür. Bunun için aşağıdaki yollar denenebilir;

 
  • Dış kaynak kullanılması
  • Bir stajyer programının başlatılması
  • Ofis kapasitesinin azaltılması, mümkünse home Office sistemine geçilmesi
  • Seyahatlerin azaltılarak, online toplantılara ağırlık verilmesi
  • Zaman alan görevlerin otomotize edilmesi
  • Vergi indirimleri ve devlet desteklerinden yararlanılması
  • Çalışma saatlerinin verimli kullanılmasının sağlanması
  • Kullanılmayan hizmet ya da uygulamalara son verilmesi
  • Yıllık bütçe dengesinin gözden geçirilmesi
  • Çevre dostu ve tasarruf ettiren uygulamalara geçilmesi
 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax