Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Alan Adı (Domain) Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 13.07.2023

İçindekiler;

Yeni bir iş kuran veya mevcut işini internete taşımak isteyen firmaların alan adı seçimini yaparken dikkatli olması gerekir. Alan adları, firmaların internetteki yüzü olduğu için alan adı seçimi yaparken firmalar belirli unsurları göz önünde bulundurmalıdır.

 

Alan Adı seçiminde dikkat edilmesi gereken 6 şey adlı bu yazımızda alan adı seçimi yapacak firmaların neleri göz önünde bulundurması gerektiği hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

 

Alan Adı (Domain) Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Alan Adı Nedir?

 

Alan adı yani domain, bir internet sitesinin internet ortamındaki adına ve adresine verilen isimdir. Alan adları, internette arama yapan kişilerin aramaları esnasında IP adresleri yerine bir isim kullanmasını sağlamaktadır.

 

Alan Adı (Domain) Nedir

 

Domain Uzantısı Nedir ve Domain Uzantılarının Anlamı Nelerdir ?

 

İnternette arama yapan ve internet sitelerini ziyaret eden kişiler genellikle adres çubuğuna www.ticimax.com, www.wikipedia.org gibi domainler yazarak aramalarını gerçekleştirmekte ve bu internet sitelerini ziyaret etmektedir.

 

Domainlerin sonunda bulunan .com, .org gibi uzantılara domain uzantısı adı verilmektedir. Domain uzantılarının birbirinden farklı olmasında ise belirli unsurlar etkilidir. Domain uzantıları bir internet sitesinin hangi amaçla kurulduğunu göstermek için kullanılmaktadır. Gelin şimdi hep beraber domain uzantılarının anlamlarına bir göz atalım.

 
   
Domain Uzantısı    
   
Anlamı   
   
.com   
   
Ticari amaçla kurulan internet sitelerinde kullanılır.   Commercial kelimesinin ilk üç harfinin kısaltılmasıdır.    
 
   
.org    
   
Organizasyonlar tarafından kullanılan alan adı türüdür. Organization   kelimesinin ilk üç harfinin kısaltmasıdır.   
 
   
.net   
   
Teknoloji odaklı sitelerde kullanılır ve network   kelimesinin ilk üç harfinden türetilmiştir.   
 
   
.gov   
   
Genellikle devlet kuruluşları tarafından kullanılır ve   government kelimesinin ilk üç harfinden türetilmiştir.   
 
   
.edu   
   
Eğitim kurumlarının kullandığı alan adı türüdür. Education   kelimesinin ilk üç harfinin kısaltılmış halidir.
    
 

Alan Adi ( Domain ) Seçimi E-ticaret Siteleri İçin Neden Önemli?

 

Alan adı ( domain) seçimi yapmak e-ticaret siteleri için oldukça önemli bir konudur. Gelin şimdi hep beraber alan adı seçiminin e-ticaret siteleri için neden önemli olduğuna bir göz atalım. alan adları;

 
  • Müşterilerinizin firmanıza nasıl ulaşacağını belirler.
  • E-ticaret sitelerinin tanınırlığını arttırmada önemlidir.
  • E-ticaret firmalarının prestiji için büyük önem taşır.
  • Marka Bilinirliğinizin artmasında etkilidir.
 

Bunlar göz önünde bulundurulduğunda marka bilinirliğini arttırmak ve müşterilerine daha kolay bir şekilde ulaşmak isteyen firmaların alan adı seçiminde dikkatli olması gerektiğini söylemek mümkündür.

 

Alan Adı (Domain) Seçimi Önemi

 

Alan Adı ( Domain) Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Alan Adı (Domain) Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 6 Önemli Şey yazımızın ilk bölümünde sizlere alan adı nedir, alan adı uzantılarının anlamları nelerdir, alan adı seçiminin e-ticaret siteleri için önemi nedir gibi konular hakkında bilgiler verdik. Yazımızın bu bölümünde ise alan adı ( domain ) seçiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler vereceğiz.

 

İlgili İçerik; E-Ticaret Hosting, E-Ticaret Siteleri İçin Hosting Seçimi Nasıl Yapılır?

 

Alan Adınızın Kısa Olmasına Dikkat Edin

 

Alan Adı ( Domain) Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler arasında ilk sırada yer alan şey alan adınızın kısa olması.

 

Kısa alan adları, internetten arama yapan insanların akıllarında daha kolay bir şekilde kalıyor. Bu nedenle e-ticaret sitesi isim bulma çalışmaları yapacak firmaların kısa alan adı seçimi yapması oldukça önemli. Sizler de alan adınızı seçerken kısa alan adlarını tercih edebilir ve müşterilerinizin alan adınızı yazarken yazım hatası yapmasının önünde geçerek ziyaretçi sayınızı arttırabilirsiniz.

 

Alan Adı (Domain) Uzunluğuna Dikkat Edin

 

Alan Adınızın Kolay Yazılabilir Olmasına Dikkat Edin

 

Alan adı ( domain) seçimi yapacak firmaların dikkat etmesi gereken bir diğer unsur da alan adının kolay yazılabilir olmasıdır. Sizler de e-ticaret sitesi isim bulma çalışmalarınızda kolay yazılabilir alan adlarına önem vermelisiniz. Kolay yazılabilir alan adları seçmek için örneğin; Sevgi kelimesi yerine Sevqi şeklinde bir yazımdan kaçınmanız gerekmektedir.

 

Bunu göz önünde bulundurarak seçeceğiniz bir alan adı hem müşterilerinizin akıllarında yer etmenizi sağlayacak hem de ziyaretçi sayınızın artmasını beraberinde getirecektir.

 

Alan Adınızda Anahtar Kelimeler Kullanmaya Özen Gösterin

 

Domain seçimi yapacak e-ticaret firmalarının alan adlarında anahtar kelime kullanımı oldukça kritik bir durumdur. Genellikle insanların arama motorlarında araştırma yaparken belirli anahtar kelimeler kullandığı bilinmektedir. Google Botları, anahtar kelimeler ve sayfa kalitesini göz önünde bulundurarak Google Sıralamalarını belirlediği için e-ticaret firmalarının alan adlarında anahtar kelime kullanımına önem vermesi oldukça önemlidir.

 

Örneğin; Kadın giyim sektöründe faaliyet gösteren bir e-ticaret firması olduğunuzu düşünelim. Alan adı seçiminizi yaparken kadinkiyafetleri.com, kadinelbiseleri.com alan adlarını kullanmanız Google sıralamalarında ilgili anahtar kelimeler ile arama yapan kişilere gösterilmenizi sağlayacaktır.

 

Alan adı seçiminde anahtar kelime kullanmanız hem Google sıralamalarında yüksek pozisyonlar elde etmenizi sağlayacak hem de ziyaretçi sayınızın artmasını beraberinde getirecektir. Bu nedenle sizler de domain seçimi yaparken anahtar kelime kullanımına önem vermelisiniz.

 

Alan Adı (Domain) Anahtar Kelime Kullanımı
 

Gereksiz Karakterler Kullanmaktan Kaçının

 

Alan adı seçimi yapacak olan e-ticaret firmaları alan adlarında sayı ve tire gibi işaretler kullanabilmektedir. E-ticaret firmanız için alan adı seçimi yaparken sayı ve tire gibi işaretleri kullanmamanız oldukça önemlidir. Çünkü;

 
  • Alan adlarında sayılar kullanıldığında adres çubuğunda arama yapacak kişiler örneğin 5gun.com yazmak yerine besgun.com yazarak arama yapabilecektir. Yani insanlar alan adınızda yer alan sayının rakamla mı yoksa sayıyla mı yazıldığına karar veremeyecekleri için e-ticaret sitenizin trafiğinde düşüşler yaşanabilecektir. Bu nedenle alan adı seçiminde sayı kullanılmaması oldukça önemlidir.
  • Tire gibi işaretlerin alan adında kullanılması ise e-ticaret siteleri için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Çünkü adres çubuğunda alan adınızı yazarak e-ticaret sitenize ulaşmak isteyen kişiler tirenin nerede kullanıldığını unuttuğunda veya nerede kullanacağına karar veremediğinde e-ticaret sitenizin trafiği düşecek ve insanlar farklı firmaların sitelerine gidecektir.
 

Domain seçimini yaparken bunları göz önünde bulundurmanız hem e-ticaret sitenizin trafiğinin artmasını sağlayacak hem de marka bilinirliğiniz üzerinde etkili olacaktır.

 

İlgili İçerik; Marka Sloganı Yaratırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey

 

Akılda Kalıcı Olmasına Özen Gösterin

 

Alan Adı (Domain) Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 6 Önemli Şey yazımızın bu bölümünde alan adları için oldukça önemli olan bir diğer unsur olan akılda kalıcıktan bahsedeceğiz. Alan adı seçimi esnasında e-ticaret firmalarının önem vermesi gereken unsurlardan biri de alan adlarının akılda kalıcı olmasıdır.

 

Genellikle e-ticaret firmaları müşterilerinin aklında kalabilmek için; marka ismi, alan adı seçimi gibi unsurları göz önünde bulundurmaktadır. E-ticaret firmanız için alan adı seçimi yaparken ilk hedeflemeniz gereken şey akılda kalıcı olmaktır. Domain seçimini yaparken marka isminiz, hizmetleriniz gibi unsurları ön plana çıkaran bir alan adı seçimi yapmalı ve firmanızın daha kolay bir şekilde hatırlanmasını sağlamalısınız.

 

Alan Adı (Domain) Akılda Kalıcılığının Önemi
 

Sosyal Medya Hesaplarına Önem Verin

 

Domain seçiminde dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan en önemli unsurlardan biri de seçeceğiniz alan adının sosyal medya hesaplarıdır. Günümüzde sosyal medya kullanımının artması ve her geçen gün önem kazanması kurumsal firmaların sosyal medya kullanmasını zorunlu hale getirmiştir.

 

Genellikle e-ticaret firmaları sosyal medya hesapları oluştururken alan adları ve marka isimleri ile hesaplar yarattığı için e-ticaret firmaları bir alan adı seçimi yapmadan önce bu alan adlarını sosyal medya platformlarında aratmalı ve kullanılabilir olup olmadığına karar vermelidir. Aksi takdirde alan adınız bir sosyal medya platformunda kullanılıyorsa marka itibarınızın zedelenmesi an meselesidir.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

 

Alan Adı (Domain) Seçimi Sosyal Medya

 

Ticimax ile E-ticaret Sitenizi Kurun

 

E-ticaret sektöründe faaliyet göstermek isteyen bir firmaysanız sizler de Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edebilir ve alan adı satın alma masraflarından kurtulabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax