Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Bilmeniz Gereken SEO Terimleri ve Anlamları

Güncelleme Tarihi: 07.03.2024

İçindekiler;

SEO yani bir diğer adıyla arama motoru optimizasyonu, markalarını dijitale taşıyan ve bir internet sitesine sahip olan herkesin sitelerini Google sıralamalarında ön plana çıkarmak için arama botlarının siteleri daha kolay bir şekilde taraması ve indekslemesi için yaptığı çalışmalardır. Seo çalışmalarına başlayacak olan kişi ve işletmeler ilk başlarda belirli seo terimleri ile karşı karşıya kalacaktır. SEO terimlerinin anlamlarını bilmek ise kişi ve markaların daha profesyonel bir şekilde hareket etmesini sağlayacaktır.

 

Bilmeniz Gereken SEO Terimleri ve Anlamları adlı bu yazımızda sizlere en çok kullanan seo terimleri ve seo terimlerinin anlamları hakkında bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve en çok kullanılan seo terimlerini öğrenebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticaret SEO: Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber


Bilmeniz Gereken SEO Terimleri ve Anlamları

 

Arama Motoru

SEO uzmanlarının en çok duyduğu kelimelerden birisi olan arama motoru, kullanıcıların internete bir kelime ya da kelime grubu yazarak araştırma yapmasına yardımcı olan yazılımlara verilen isimdir.

  • Google
  • Yandex
  • Bing
 

Gibi arama motorları dünyanın en çok kullanılan arama motorları arasında yer almaktadır. Bu yazılımlar içerisinde yer alan algoritmaları kullanarak kullanıcıların aradığı sonuçlara en uygun sayfaları listeler. Arama motoru optimizasyonu yani SEO çalışmaları da bir internet sitesi bulunan kişi ve işletmelerin bu sıralamalarda yükselmek için yaptığı çalışmalara verilen isimdir.


Arama Motoru

 

Organik Arama

 

SEO sözlüğü içerisinde bulunan organik arama terimi aslına bakıldığında SEO çalışmaları yapan kişi ve markaların hedefidir. Organik arama, arama sıralamalarında ücretli reklamlar haricinde yer alan sıralamaları ifade eden bir terimdir.


Organik Arama

 

Keyword – Anahtar Kelime

 

Seo çalışması yapacak olan markaların en çok karşı karşıya kaldığı seo terimlerinden birisi Keyword yani Türkçe anlamıyla anahtar kelimedir. Anahtar kelime, internet kullanıcılarının arama motorlarında bir bilgiye, ürüne ya da siteye ulaşabilmek için arama yaparken kullandığı kelimelerdir.


Keyword – Anahtar Kelime

 

Long Tail Keyword – Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime

 

Long tail Keyword yani bir diğer ismiyle uzun kuyruklu anahtar kelimeler, arama hacmi yüksek olmayan ve birden fazla anahtar kelimesinin bir araya gelmesiyle oluşan anahtar kelimelerdir. Örneğin; E-ticarette satış artırmak anahtar kelimesi long tail keywordler arasında yer almaktadır.


Long Tail Keyword – Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime

 

Short Tail Keyword – Kısa Kuyruklu Anahtar Kelime

 

Long tail keywordlerin aksine short tail keywordler, kullanıcıların arama motorlarında arama yaparken kullandığı kısa kelimelerdir. Genellikle shor tail keywordler bir ya da iki kelimesinin bir araya gelmesiyle oluşan anahtar kelimelerdir. Örneğin; E-ticaret ya da e-ticaret yapmak anahtar kelimeleri short tail keywordlere örnek verilebilecek anahtar kelimelerdir.

 

İlgili İçerik; En İyi ve En Çok Tercih Edilen SEO Analiz Siteleri ve Araçları


Short Tail Keyword – Kısa Kuyruklu Anahtar Kelime

 

Anahtar Kelime Yoğunluğu

 

SEO çalışmalarında kullanılan ya da kullanılacak olan anahtar kelimelerin yoğunluğunu ifade eden bir seo terimidir. Anahtar kelime yoğunluğu bir sayfada ya da içerikte ilgili anahtar kelimenin yüzde kaç oranında kullanılması gerektiğini göstermektedir. Genellikle tüm içeriklerde anahtar kelime yoğunluğu %1-%2 arasında değişiklik göstermektedir.


Anahtar Kelime Yoğunluğu

 

Volume

 

Anahtar kelime analizi yaparken karşılaşacağınız bir seo terimi olan volüme, bir anahtar kelimeye olan ilginin ne kadar fazla olduğunu gösteren bir seo terimidir. Çoğu zaman volüme kelimesi yerine arama hacmi teriminin kullanıldığını görmeniz mümkündür.


Volume

 

One Page Seo – Site İçin Optimizasyon

 

SEO terimleri ve anlamları arasında yer alan one page seo terimi de herkesin bilmesi gereken bir terimdir. One page seo, sitenin içerisinde yer alan sayfalar için yapılan optimizasyon çalışmalarına verilen isimdir.

 

İlgili İçerik; SEO Danışmanlığı Nedir? SEO Danışmanı Nasıl Seçilir?


One Page Seo – Site İçin Optimizasyon

 

Off Page Seo – Site Dışı Optimizasyon

 

OFF Page SEO, site dışı optimizasyon anlamına gelir. Backlink alımları, sosyal medya çalışmaları, sayfa popülerliği gibi SEO optimizasyonun etkisini artırmak için yapılan çalışmaların tamamına off page seo çalışmaları adı verilir.

 

Backlink

 

Off page seo çalışmalarında kullanılan bir teknik olan Backlinkler, bir internet sitesinde farklı bir siteye verilen bağlantılara verilen isimdir.

 

Anchor Text

 

Backlink çalışmalarında karşı karşıya kalacağınız bir seo terimi olan anchor text, backlink alımı yaparken kullanılan kelimelerdir.

 

Breadcrumb

 

SEO optimizasyonu yaparken kullanılan breadcrumblar, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ya da botların sitenizde daha kolay ve hızlı gezinmesini sağlamak için kullanılan ve sayfa üstünde yer alan navigasyonlara verilen isimdir.

 

Search Engine Results Pages – SERP

 

Search Engine Results Pages yani bir diğer adıyla SERP, kullanıcıların arama gerçekleştirdiği Google, Yandex, Bing vb. arama motorlarının sonuç sayfalarını gösteren bir terimdir. SERP sonuçlarından trafik elde etmek isteyen kişilerin başlık ve açıklama optimizasyonunu iyi bir şekilde yapması gerekir.


Search Engine Results Pages – SERP

 

Canonical Tag – Kanonik Etiket

 

Canonical tag ya da bilinen bir diğer adı ile kanonik etiket, bir internet sitesinde yer alan ve yinelenen sayfalar hakkında arama motorlarını bilgilendirmeye yarayan etiketlere verilen isimdir. Kanonik etiketler her zaman HTML yapısının Head bölümünde yer alır.

 

Canonical tagler, arama motorlarının bir internet sitesinde yer alan tüm sıralamaları standart sayfaya aktarmasına yaramaktadır. Kısacası internet sitenizde yer alan orijinal sayfaları ve bu sayfalara benze olan sayfaları belirlemeniz için kullanmanız gereken bir etiket türüdür.

 

İlgili İçerik; Black Hat SEO Hakkında Bilmeniz ve Dikkat Etmeniz Gerekenler


Canonical Tag – Kanonik Etiket

 

Redirection – 301 Yönlendirmesi

 

SEO terimleri arasında 301 yönlendirmesi olarak bilinen redirection, yeniden yönlendirme anlamına gelen bir terimdir. 301 yönlendirmesi yapılan sayfalara tıklandığında kullanıcılar farklı sayfalara erişim sağlamaktadır.

 

301 yönlendirmeleri kalıcı olarak yapılabilecek bir yönlendirme türü olduğu gibi bazı durumlarda geçici yönlendirmeler de yapılmaktadır.


Redirection – 301 Yönlendirmesi

 

No Follow

 

Off page seo çalışmalarında karşı karşıya kalacağınız seo terimlerinden birisi de no followdur. No follow linkler, bir internet sitesi için backlink veren sitelerde kullanılmaktadır.

 

No follow etiketleri her zaman arama motorlarına ilgili bağlantıyı takip etmemeleri gerektiğini söyleyen bir etiket türüdür. Bir link verilirken rel=”nofollow” etiketi eklenmediği takdirde arama motorları link veren internet sitesini referans olarak kabul etmektedir.

 

Do Follow

 

No follow etiketlerin aksine dofollow linkler, bir internet sitesine referans olan bir diğer sitenin ilgili linki takip etmesi gerektiğini söyleyen bir etiket türüdür. İlgili siteyi tarayan arama motorları do follow etiketi ile karşılaştıkları takdirde ilgili siteyi referans olarak görmektedir.

 

Local SEO - Yerel SEO

 

Local Seo ya da bir diğer adıyla Yerel SEO, bir işletmeye ait internet sitelerinin yerel arama sonuçlarında gözükmesini sağlayan seo çalışmasına verilen isimdir.

 

Genellikle Yerel SEO çalışmalarında ön plana çıkmak için lokasyon bazlı anahtar kelimeler kullanılmasına önem verilmesi gerekir. Bunun yanı sıra local seo çalışmalarında önemli olan bir diğer unsur da işletmelerin Google My Business sayfalarıdır. Sayfalarda yer alan yorum sayısı ve değerlendirmeler ne kadar fazla olursa yerel aramalarda işletmenizin ön plana çıkma sayısı o kadar artış göstermektedir.


Local SEO - Yerel SEO

 

 

Google gibi arama motorlarında bir SERP’in en üst bölümünde yer alan alana Featured Snippet alanı ya da bir diğer adıyla sıfırıncı sıra denmektedir. Featured Snippet’ler çoğu zaman 5N 1K sorularına (Nedir, Nasıl, Ne Zaman, Nerede, Niçin ve Kim) sorularına yanıt veren alanlardır.


Featured Snippet

 

SEO Çalışmalarınızı Profesyonelce Yapın

 

SEO Çalışmalarında zaman kazanmak ve profesyonel çalışmalar yapmak istiyorsanız sizler de e-ticaret sitenizi kurarken Ticimax’ı tercih edebilirsiniz. Ticimax e-ticaret altyapısında yer alan modüllerden birisi olan en gelişmiş SEO modülünü kullanabilir ve böylece çalışmalarınızda hız kazanabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax