Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Chargeback (Ters İbraz) Hakkında Kapsamlı Rehber

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

Chargeback bir diğer adıyla ters ibraz banka kartları ya da kredi kartları ile yapılan harcama sonrası kart hamilinin harcamayı kendisine ait olmadığı gerekçesiyle bankaya itirazda bulunmasıyla gerçekleşen bir işlemdir. Yazımızda ters ibraz itirazı ve chargeback süresi gibi pek çok konuda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.



Chargeback (Ters İbraz) Hakkında Kapsamlı Rehber

 

Chargeback Nedir?

 

Ters ibraz nedir dediğimizde kart kullanıcılarının korunmasına yönelik ortaya çıkan bir kuraldır. Mastercard, Amex, Troy, Visa gibi ödeme kuruluşlarının şartları arasında ters ibraz yer almaktadır. Kredi kartı hamillerinin başvurabildiği ters ibraz işlemi kredi kartı sahiplerinin kendileri tarafından yapılmayan işlemler olduğunda ve bunlar tespit edildiğinde gerçekleşmektedir. Kredi kartı hamilleri chargeback denilen ters ibraz başvurusu yaparak ilgili bankaya harcama konusunda itiraz ederek ödemenin kendilerine yapılmasını talep etmektedirler.

 

Chargeback Nedir?

 

Ters İbraz İşlemi Nedir?

 

Ters ibraz satın alma, işleme, itiraz ve ters ibraz süreci şeklindeki süreçleri kapsamaktadır. Satın alma sürecinde işletmenizden kredi kartı ile alışveriş yapılır. İşleme sürecinde işlem işlenir ve şirketinizden parayı tahsil eder. Sonrasında müşteri ödemeye itiraz edebilir. Müşteri işlemi görür ve kredi kartı şirketine ters ibrazda bulunur. Sonrasında ters ibraz süreci başlar. Kartı veren banka ters ibraz sürecini başlatır.

 

Ters ibrazda satıcı ters ibrazı reddedebilir. Öte yandan, ters ibraza itiraz etmek için belgeler sağlanırsa, bankanın kanıtları değerlendirmesi ve ters ibrazın geçerli olup olmadığına karar vermesi gerekir. Ters ibrazlar genellikle tüketiciler tarafından başlatılır.

 

Ters İbraz İşlemi Nedir?

 

Chargeback Tahsilat Nedir?

 

Chargeback, banka ya da kredi kartı ile ödemesi yapılan bir mal veya hizmetin alınmaması, dolandırıcılık gibi farklı sebeplerle kart sahibinin kartı aldığı bankaya başvurarak ödenen bedelin iadesini talep etmesi işlemine denir. Bu işleme chargeback tahsilat adı verilmektedir.

 

Chargeback Tahsilat Nedir

 

Ters İbraz Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

Ters ibraz başvurusu dediğimizde kart sahiplerinin bizzat kendileri tarafından yapılan itirazlar olarak dikkat çekmektedir. Sonrasında banka işlemde ters ibraz olabilecek koşulları tespit eder. Kart sahibi haklı bulunduğunda banka işyerine tahsil edilen parayı geri alarak kart sahibine iade eder. Ters ibraz işlemi bankanın gerçekleştirdiği bir işlemdir ve prosedürler her banka kuruluşu için değişmez, aynıdır. Ters ibraz başvurusu nereye yapılır dediğimizde ise kart hamili chargeback başvurusunu kartı aldığı bankaya yapar. Başvurular bankanın temin ettiği matbu formlar aracılığıyla ya da bir dilekçeyle yapılabilir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Ödeme Sistemleri Hakkında 3 Önemli Başlık

 

Ters İbraz Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

Chargeback İtiraz Süresi Ne Kadardır?

 

Harcama itirazı süresi dediğimizde itirazın nedenine göre değişiklik göstermektedir. Fakat hiçbir koşulda 540 günü aşmamalıdır. İtirazlar teslim ya da işlem tarihinden itibaren 120 gün içinde yapılmalıdır.

 

Chargeback İtiraz Süresi Ne Kadardır?

 

Ters İbraz Ve Geri Ödeme Nasıl Yapılır?

 

Hem ters ibrazlarda hem de para iadelerinde müşteriye para iadesi yapılabilse de ikisi arasında önemli farklar vardır. İşletme sahibi olarak ters ibraz sürecini teknik olarak başlatabilseniz de bu durumda yaptığınız şey para iadesidir. Bu nedenle, bir işletme sahibi, bir ürünü iade eden veya mal veya hizmetlerinizden memnun olmayan bir müşteriye geri ödeme yapmak için bir geri ödeme başlatırken, müşteriler bankaları aracılığıyla ters ibraz başlatır.

 

Ters ibraz ile geri ödeme arasındaki bir diğer fark, bankanın müşteri adına ters ibraz sürecini kolaylaştırmasıdır. Geri ödemelerde ise müşteri, sorunu çözmek ve ödemesini tahsil etmek için doğrudan işyeri ile çalışır.

 

Bazı müşteriler, geri ödeme sürecinin algılanan güçlükleriyle uğraşmak yerine, kolaylık nedeniyle bir ters ibrazda bulunsa da ters ibrazların işlenmesi ve çözülmesi, geri ödemelerden çok daha uzun sürer. Charback süresi dediğimizde ters ibrazlar genellikle birkaç hafta içinde çözülür. Geri ödemeler genellikle üç ila yedi iş günü sürer.

 

İlgili İçerik; Kapıda Ödemeli Satış Nasıl Yapılır? Kapıda Ödeme Rehberi (2021 Güncel)

 

Ters İbraz Ve Geri Ödeme Nasıl Yapılır?

 

Ters İbraz Nedenleri Nelerdir?

 

Ters ibrazlar, küçük işletme sahipleri için hem operasyonel hem de finansal bir sorundur. Müşterilerin neden ters ibraz başlattığını ve bunları hem önlemek hem de itiraz etmek için neler yapabileceğinizi anlamak önemlidir. Müşterilerin ters ibrazda bulunmasının en yaygın nedenlerinden bazıları;

 

Dolandırıcılık

 

Bazı durumlarda, ters ibraz amaçlarına hizmet eder. Müşterilere kredi kartı ekstrelerinde sahte işlemleri bildirmeleri için hızlı ve kolay bir yol sağlar. Herhangi bir tehlikeli durumda kişilerin ters ibraz talep etmeleri dolandırıcılığın önüne geçerek bankanın ve kişilerin gerekli önlemleri almalarını sağlar.

 

Dolandırıcılık

 

İade sürecinden kaçınma

 

Müşteri bir satın alma için iade sürecinden geçmek istemediğinde işlem sonrası geri ödeme almak için bir ters ibrazda bulunabilir. Müşteri iade sürecinin çok zor olduğunu, anlamadığını veya iade politikasında belirtilen sürenin dolduğunu düşünebilir. Bu doğru olmayan bir yoldur ve karşı tarafın itirazıyla sonuçlanabilir.

 

İade sürecinden kaçınma

 

Teslimat sorunu

 

Bir siparişin tesliminde bir sorun varsa ters ibrazda bulunma söz konusu olabilmektedir.

 

Teslimat sorunu

 

Fiyatlandırma sorunu

 

Müşteri, siparişi için fazla ücret alındığını, yanlış fiyat verildiğini veya iki kez ücretlendirildiğini anlarsa kredi kartı düzenleyicisine bir ters ibraz gönderebilir.

 

Fiyatlandırma sorunu

 

Ürün veya hizmetten memnun kalmama

 

Müşteri, aldığı ürün veya hizmetten memnun değilse, durumu düzeltmek için satıcıya gitmek yerine ters ibrazda bulunabilir. Benzer şekilde, bir müşteri hasarlı veya kusurlu bir ürün alırsa bir itirazda bulunabilir.

 

Ürün veya hizmetten memnun kalmama

 

İşlemi tanıma

 

Bazı durumlarda, bir müşteri işlem yaptığını unutabilir ve bir itirazda bulunabilir. Aboneliğe dayalı bir işletme yürütüyorsanız ve düzenli ödemeler ayarladıysanız, bir müşteri aboneliğini unutursa veya iptal etmeyi unutursa potansiyel olarak ters ibrazda bulunabilir.

 

İlgili İçerik; 3D Secure Nedir? Sanal Mağazalar İçin Neden Önemli?

 

İşlemi tanıma

 

Ters İbraz Nasıl Önlenir?

 

İşletmenizin karşı karşıya kaldığı ters ibrazların sayısını azaltmak için uygulayabileceğiniz en iyi taktiklerden bazılarını aşağıda sıraladık.

 

Güvenli ödeme seçenekleri sunma

 

Güvenilir bir POS sistemi veya ödeme alt yapısı kullanmak, müşteriye güven vermek, fatura düzenlemek, kredi kartlarının güvenini maksimum düzeyde sağlayan araçlar kullanmak, iyi bir kimlik tanıma sistemi ve güvenli ödeme yöntemi kullanmak ters ibrazları azaltmaya katkı sağlayacaktır.

 

Güvenli ödeme seçenekleri sunma

 

Politikaları şeffaf şekilde hazırlama

 

Bir diğer ters ibraz önleme yolu ise gizlilik politikası, iade politikası gibi şartları şeffaf ve anlaşılır bir şekilde yürüterek müşterilerin işini kolaylaştırmak olacaktır. Müşterilerin malları iade etmelerini, nakliye zaman çizelgesini anlamalarını ve sorunları hakkında sizinle konuşmalarını mümkün olduğunca kolaylaştırmak gerekmektedir.

 

Politikaları şeffaf şekilde hazırlama

 

Şeffaf ve güvenli bir güvenlik politikası kullanma

 

Fiyatlandırmanızı net ve belirgin hale getirmek de ters ibrazları önleyen bir diğer yöntemdir. Fiyat karışıklığı olmaması için makbuzlarda veya onaylarda her şeyi ayrıntılandırmak gerekmektedir. Müşterileri sorunlarıyla ilgili olarak size telefon, e-posta veya canlı sohbet yoluyla ulaşmaya ve müşteri şikayetlerine anında yanıt vermeye teşvik etmeniz de bir diğer önlemdir. Makul beklentiler belirlemeye çalışabilir ve hizmetiniz veya ürününüzle ilgili meşru sorunları çözmek için müşteriyle birlikte çalışmak için elinizden geleni yapabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Sanal Pos Nasıl Alınır?

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax