• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 22 Ocak 2024
  • Okuma Süresi 4 dakikada okunur

Dijital ikiz, bir ürünün veya sürecin nasıl performans göstereceğini tahmin edebilen simülasyonlar oluşturmak için gerçek dünya verilerini kullanan bir bilgisayar programıdır. Bu programlar, çıktıyı geliştirmek için nesnelerin internetini (Endüstri 4.0), yapay zekayı ve yazılım analitiğini entegre eder. Yazımızda; dijital ikiz teknolojisi ve dijital ikiz uygulamaları konusunda bilgilere ulaşabilirsiniz.


Dijital İkiz Teknolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Dijital İkiz Nedir?

 

Dijital ikiz, fiziksel bir nesnenin, işlemin veya hizmetin dijital bir temsilidir. Dijital ikiz günümüzde pek çok nesneye uygulanmaktadır. Fiziksel varlıkların yanı sıra dijital ikiz teknolojisi, nasıl performans göstereceklerini tahmin etmek için veri toplamak amacıyla süreçleri çoğaltmak için kullanılmaktadır.

 

Makine öğreniminin ilerlemesi ve büyük veri gibi faktörlerle birlikte bu sanal modeller, modern mühendislikte inovasyonu teşvik etmek ve performansı artırmak için temel bir unsur haline geldi. Özetle dijital ikiz teknolojisi nedir dediğimizde; stratejik teknoloji trendlerinin geliştirilmesine, fiziksel nesnelerde maliyetli arızaların önlenmesine ve ayrıca gelişmiş analitik, izleme ve tahmin yetenekleri, test süreçleri ve hizmetleri kullanılarak gerçekleştirilen bir teknoloji haline gelmiştir.


Dijital İkiz Nedir?

 

Dijital İkiz Nasıl Çalışır?

 

Dijital ikiz teknolojisi, orijinali simüle eden bir matematiksel model ile çalışır. Dijital ikizleri oluşturan geliştiriciler, sanal bilgisayar modelinin gerçek dünya versiyonundan veri toplayan sensörlerden geri bildirim alabilmesini sağlar. Bu, dijital versiyonun orijinal versiyonda olanları gerçek zamanlı olarak taklit etmesine ve simüle etmesine izin vererek, performans ve olası sorunlar hakkında bilgi toplama fırsatları yaratır. Dijital ikiz, geliştirildiği sırada ürün hakkında geri bildirim sunmak için bir prototiple birlikte kullanılabilmekte veya inşa edildiğinde fiziksel bir sürümle neler olabileceğini modellemek için kendi başına bir prototip görevi görebilmektedir.

 

İlgili İçerik; Dijital Cüzdan Nedir? Dijital Cüzdan Uygulaması Nedir?


Dijital İkiz Nasıl Çalışır?

 

Dijital İkiz Teknolojisinin Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?

 

Otomotivden sağlık ve enerji üretimine kadar çok çeşitli endüstrilerde pek çok zorluğu çözen dijital ikiz teknolojisi pek çok sektörde iyileşmeler sağlamada etkilidir. Dijital ikiz, kullanıcıların ürün yaşam döngüsünün uzatılması, üretim ve süreç iyileştirmeleri ve ürün geliştirme ve prototip testi için çözümleri araştırmasına olanak tanır. Bu gibi durumlarda, dijital ikiz sanal olarak bir sorunu temsil edebilir, böylece bir çözüm gerçek dünyadan ziyade programda tasarlanabilir ve test edilebilir.


Dijital İkiz Teknolojisinin Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?

 

Dijital İkiz Nasıl Ortaya Çıktı?

 

Dijital ikiz kavramı ilk olarak David Gelernter'in 1991 tarihli 'Ayna Dünyaları' adlı kitabıyla ortaya atıldı ve Florida Teknoloji Enstitüsü'nden Michael Grieves bu kavramı üretime uygulamaya devam etti. 2002 yılında Grieves, Troy, Michigan'daki bir Üretim Mühendisleri Topluluğu konferansında dijital ikiz konseptini resmen tanıttığında Michigan Üniversitesi'ne taşınmıştı. Bununla birlikte, dijital ikiz kavramını ilk benimseyen NASA oldu ve 2010 Yol Haritası Raporunda NASA'dan John Vickers konsepte adını verdi. Fikir, uzay kapsüllerinin dijital simülasyonlarını oluşturmak ve test için zanaat yapmak için kullanıldı.

 

Dijital ikiz konsepti, Gartner'ın onu en iyi 10 stratejik teknoloji trendinden biri olarak adlandırdığı 2017'de daha da yayıldı. O zamandan beri konsept, sürekli büyüyen bir dizi endüstriyel uygulama ve süreçte kullanılmaktadır.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Halkla İlişkiler (CPR) Kavramı Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Dijital İkiz Nasıl Ortaya Çıktı?

 

Dijital İkiz Nasıl Tasarlanır?

 

Dijital ikiz, örneğin bir prototipi veya tasarımı test etmek, bir ürün veya sürecin farklı koşullar altında nasıl çalışacağını değerlendirmek ve yaşam döngülerini belirlemek ve izlemek gibi çok çeşitli uygulamalar için oluşturulabilir. Veri toplanarak ve test etmek için hesaplama modelleri oluşturularak dijital bir ikiz tasarım yapılır. Bu, gerçek zamanlı olarak geri bildirim ve veri göndermek ve almak için dijital model ile gerçek bir fiziksel nesne arasında bir arayüz içerebilir. Aşağıda dijital ikiz teknolojisinin nasıl tasarlandığına dair doneleri sıraladık.


Dijital İkiz Nasıl Tasarlanır?

 

Veri

 

Dijital ikiz, gerçek dünya öğesinin veya prosedürünün davranışlarını veya durumlarını temsil edebilen sanal bir modelin oluşturulması için bir nesne veya süreç hakkında verilere ihtiyaç duyar. Bu veriler bir ürünün yaşam döngüsü ile ilgili olabileceği ve tasarım özelliklerini, üretim süreçlerini veya mühendislik bilgilerini içermektedir. Ayrıca ekipman, malzemeler, parçalar, yöntemler ve kalite kontrol dahil olmak üzere üretim bilgilerini içerebilmektedir.

 

İlgili İçerik; Büyümenin En Kritik Noktası; Veri Analitiği


Veri

 

Modelleme

 

Veriler toplandıktan sonra, çalışma etkilerini göstermek ve davranışları belirlemek için hesaplamalı analitik modeller oluşturmak için modellemeye ihtiyaç duyulur. Bu modeller mühendislik simülasyonları, fizik, kimya, istatistik, makine öğrenimi, yapay zeka, iş mantığı veya hedeflere dayalı eylemlerdir.

 

Bağlama

 

Dijital ikizlerden elde edilen bulgular, örneğin ekipman ikizlerinin bulgularını alıp bunları bir üretim hattı ikizine koyarak, daha sonra fabrika ölçeğinde bir dijital ikizi bilgilendirerek bir genel bakış oluşturmak için bağlama tekniği kullanılmaktadır.

 

Dijital İkiz Faydaları Nelerdir?

 

Dijital ikiz faydaları, ne zaman ve nerede kullanıldığına bağlı olarak farklılık gösterir. Dijital ikizler, üretim öncesinde prototip oluşturmak, ürün kusurlarını azaltmak ve pazara sunma süresini kısaltmak için kullanılabilir. Dijital ikiz kullanımı; çıktıya karşı personel seviyelerinin izlenmesi, bir tedarik zincirinin üretimi, bakım gereksinimleri, süreç iyileştirmeleri açısından faydalı olmaktadır.

 

Dijital ikiz; performansı artırmak, güvenilirlik ve kullanılabilirlik sağlamak açısından çeşitli faydalar sunmaktadır. Ayrıca arıza nedeniyle kaza riskini ve plansız duruş süresini azaltacağı gibi arızayı meydana gelmeden önce tahmin ederek bakım maliyetlerini azaltarak şirketlerin tasarruf etmesine önemli katkılarda bulunmaktadır.

 

İlgili İçerik; Analitik Düşünme Nedir? Veri Odaklı Düşünmek İçin Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir?


Dijital İkiz Faydaları Nelerdir?

 

Dijital İkiz Nerelerde Kullanılır?

 

Dijital ikiz, çeşitli uygulamalar ve amaçlar için çok çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Bazı alanları aşağıda sıraladık;

 

Otomotiv

 

Otomotiv endüstrisinde dijital ikizlerin kullanıldığı yerlere bir örnek, durumunu gerçek zamanlı olarak değerlendirmek ve ürün iyileştirmelerini bilgilendirmek için bir araçtan operasyonel verileri toplamak ve analiz etmektir.

 

İmalat

 

Dijital ikiz; imalat alanında; üretim sürelerini azaltırken üretimi daha üretken ve akıcı hale getirebilir.

 

İmalat

 

Perakende

 

İmalat ve sanayi dışında, dijital ikiz, perakende sektöründe, ister bir alışveriş merkezi düzeyinde isterse bireysel mağazalar için müşteri deneyimini modellemek ve artırmak için kullanılmaktadır.

 

Afet yönetimi

 

Küresel iklim değişikliğinin son yıllarda dünya çapında bir etkisi oldu, ancak dijital ikiz, daha akıllı altyapılar, acil durum müdahale planları ve iklim değişikliği izlemenin bilinçli olarak oluşturulmasıyla afetle mücadeleye yardımcı olmaktadır.


Afet Yönetimi

 

Akıllı şehirler

 

Dijital ikiz; şehirlerin daha ekonomik, çevresel ve sosyal olarak sürdürülebilir olmasına yardımcı olmak için de kullanılabilir. Sanal modeller, planlama kararlarına rehberlik ederek modern şehirlerin karşılaştığı birçok karmaşık zorluğa çözümler sunar.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<