Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticaret ve Klasik Ticaret Arasındaki Farklar Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 08.01.2024

İçindekiler;

Ticaret yaparak gelir elde etmek isteyen kişilerin tercih edebileceği iki farklı yöntem bulunur. Bunlar klasik ticaret ve e-ticarettir. Klasik ticarette fiziksel mağazalar üzerinden satış yapan markalar e-ticaret geçtikleri takdirde internetten yani kısacası online mağazaları üzerinden satış yapabilmektedir.

 

Klasik ticaret ve e-ticaret aslına bakıldığında birbirinden çok ayrılan iki farklı satış yöntemidir. Her iki ticari yöntem de markaların belirli avantajlardan yararlanmasını ve belirli dezavantajlarla karşı karşıya kalmasını sağlamaktadır.

 

E-ticaret ve Klasik Ticaret Arasındaki Farklar Nelerdir adlı bu yazımızda ilk olarak geleneksel ticaret ve e-ticaret kavramları hakkında sizlere bilgi verdikten sonra geleneksel ticaret ve e-ticaret farklarından bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve bu konular hakkında bilgi edinebilirsiniz.
 


E-ticaret ve Klasik Ticaret Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Geleneksel Ticaret (Klasik Ticaret) Nedir?

 

Geleneksel ticaret ya da bilinen bir diğer ismi ile klasik ticaret, ticareti faaliyet gösteren markaların fiziksel mağazalar yani dükkanlar üzerinden satış yaptığı ticari yönteme verilen isimdir.

 

E-ticaret ve klasik ticaret farklarının en önemlisi geleneksel ticaret kavramının tanımında yatmaktadır. Çünkü klasik ticarette işletmeler bir dükkâna sahiptir.

 

Klasik Nedir

 

İlgili İçerik; Geleneksel Pazarlama Nedir? Yöntemleri Nelerdir?

 

E-ticaret Nedir?

 

E-ticaret ya da bilinen diğer adıyla elektronik ticaret, ticari faaliyet yürütmek isteyen markaların kendilerine ait online bir mağaza açarak internetten satış yaptığı ticari yönteme verilen isimdir.

 

E-ticarette markalar çoğu zaman e-ticaret siteleri ya da sosyal medya platformları üzerinden satış yapabilmektedir.



E-ticaret ve Klasik Ticaret Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

E-ticaret ve Klasik Ticaret Farkları

 

E-ticaret ve klasik ticaret yapan markalar gelir elde etse de aslına bakıldığında iş yeri, yönetim vb. birçok konu bakımından birbirinden ayrılan ticari yöntemlerdir.

 
  • İş Yapısı
  • İş Yeri
  • Sınırlılık
  • Hedef Kitle
  • Pazarlama Çalışmaları
  • Operasyonel Süreçler
 

E-ticaret ve klasik ticaret farklarının ortaya çıktığı alanlardır. Gelin şimdi bu alanlara daha detaylı bir şekilde göz atalım ve klasik ticaret ile e-ticaretin nasıl ayrıştığına bir bakalım.

 

E-ticaret ve Klasik Ticaret Arasındaki Farklar

 

İş Yapısı

 

Klasik ticaret ve e-ticaret farkları denilince ilk düşünülmesi gereken şey iş yapısı olmalıdır. Çünkü yapısal olarak klasik ticaret ve e-ticaret birbirinden oldukça çok ayrışmaktadır.

 

Örneğin: Klasik ticaret yaparak gelir elde etmek isteyen kişi ve işletmeler çoğu zaman son tüketiciye ürün ve hizmetlerini satmaktadır. Bununla beraber ürün ve hizmet satışı yapan işletmeler klasik ticarette her zaman stoklu satış yapmaktadır.

 

E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapacak olan markalar ise kendi iş modellerini kendisi belirlemektedir. B2B, B2C ve C2C e-ticaret modelleri e-ticaret firması kuracak olan kişi ve işletmelerin tercih edebileceği iş modelleri arasında yer almaktadır.

 

Bununla beraber e-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapmak isteyen işletmelerin hiçbir zaman ürün stoğu tutmasına gerek bulunmamaktadır. Çünkü e-ticaret yapacak işletmeler stoklu bir şekilde satış yapabilecekleri gibi stoksuz satış da yapabilmektedir. Bu da aslına bakıldığında geleneksel ticarette maliyetlerin arttığını gösterirken e-ticarette maliyetlerin azaldığını belli etmektedir.

 

Bu nedenle geleneksel ticaret mi e-ticaret mi daha avantajlı diyecek olan kişi ve işletmelere e-ticaretin daha avantajlı olduğunu söylemek mümkündür.

 

E-ticaret ve Klasik Ticaret Arasındaki Farklar İş Yapısı

 

İş Yeri

 

Klasik ticaret ve e-ticaret arasındaki fark deyince söz konusu olan bir diğer konu da iş yeridir. Çünkü geleneksel ticaret yapacak olan markalar ürünlerini hedef kitlelerinde yer alan kişilere sunmak ve satabilmek için bir mağazaya ihtiyaç duymaktadır. Bu mağazaların ise içinin iyi bir şekilde dekore edilmesi ve müşteriye ürünlerin iyi servis edilmesi gerekir.

 

Geleneksel ticaret yapmak markaların doğal gaz, su, elektrik, internet, kira, depo ve çalışan masrafları gibi maliyetlerinin artmasına neden olur ve bu durum da aslına bakıldığında geleneksel ticaret yapacak olan firmaların maliyetini arttırır.

 

E-ticaret dendiğinde ise internetten satış söz konusu olduğu için kişi ve işletmelerin herhangi bir mağazaya ihtiyacı bulunmaz fakat ürün satışı yapabilmek için e-ticaret sitesi kurması gerekir. Bu noktada markalar e-ticaret sitelerini kurarken çoğu zaman kendi bütçelerine göre e-ticaret paketlerine yönelmektedir. Bu da aslına bakıldığında e-ticaret firmalarının bütçelerine uygun bir şekilde e-ticaret sitesi kurmalarına olanak sağlamaktadır.

 

Bununla beraber geleneksel ticaret yaparken personel, depo vb. masraflar ile karşı karşıya kalan firmalar e-ticarette bu masraflardan kurtulmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticarete Yeni Başlayanlara Pazarlama Önerileri

 

E-ticaret ve Klasik Ticaret Arasındaki Farklar İş Yeri

 

Sınırlılık ve Hedef Kitle

 

Geleneksel ticaret yapan markalar her zaman fiziksel mağazalarının yakınında yer alan bölgelere hizmet verir. Bu durum geleneksel ticarin sınırlı olduğunu ve markaların hedef kitlelerine ulaşmakta güçlük yaşayabileceğini göstermektedir. Bununla beraber belirli bir çevrede faaliyet gösteren geleneksel ticaret firmalarının rakipleri de aynı bölgede yaşayan kişilere ulaşmak ve satış yapmak istediği için bu aynı bölgede rekabetin artmasına neden olmaktadır.

 

E-ticaret sektörü dendiğinde ise aslına bakıldığında sınırların olmadığı bir ticari faaliyetten bahsetmenin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü e-ticaret yapan firmalar internetten satış yapmaktadır ve bu durum e-ticaret firmalarının yalnızca bir bölgede faaliyet göstermesini engellemektedir. E-ticaret yapan markalar internet erişimi olan herkese kolay bir şekilde ulaşabilmekte ve satışlarını arttırabilmektedir.

 

E-ticaret ve Klasik Ticaret Arasındaki Farklar Hedef Kitle

 

Pazarlama Çalışmaları

 

Ticaret ve e-ticaret farkları arasında yer alan bir diğer önemli konu da pazarlama çalışmalarıdır. Çünkü geleneksel ticaret firmaları belirli bir bölgede hizmet verdikleri için pazarlamayı aktif olarak kullanmamaktadır. Genellikle bu noktada geleneksel ticaret markaları Outdoor reklamlara yönelmektedir.

 

E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapan markalar ise aslına bakıldığında pazarlamanın her alanında markalarını ön plana çıkarabilmektedir.

 
  • Sosyal Medya Reklamları
  • Arama Motoru Reklamları
  • SMS Pazarlaması
  • E-mail Marketing
  • Sosyal Medya Reklamları
  • Influencer Pazarlaması
  • Affiliate Marketing
 

Gibi birçok dijital pazarlama yöntemi e-ticaret firmaları tarafından aktif bir şekilde kullanılabilmektedir. Bu da e-ticaret firmalarının hedef kitlesinde yer alan kişilere ulaşmasını kolaylaştırmakta ve satışlarını arttırmalarına yardımcı olmaktadır. Kısacası geleneksel ticarette pazarlama oldukça sınırlı bir alanken e-ticaret sektöründe ise oldukça geniştir.

 

 

E-ticaret ve Klasik Ticaret Arasındaki Farklar Pazarlama

 

Operasyonel Süreçler

 

Operasyonel süreçler de e-ticaret ve klasik ticaret farkları arasında yer alan bir diğer durumdur. Çünkü e-ticaret firmaları ile klasik ticaret yapan firmaların operasyonel süreçleri birbirinden ayrılmaktadır.

 

Klasik ticarette markalar çoğu zaman müşteri ile iletişim kurarak ürün ve hizmet satışı yapar ve ardından ürün paketleyerek ödeme alır. Bu durum fiziksel mağazalarda çalışan personel ihtiyacını arttırır.

 

Aslına bakıldığında e-ticaret sektöründe ise bu durumun oldukça farklı olduğunu söylemek mümkündür. E-ticaret sektöründe markaların müşteri ile birebir iletişimi bulunmamaktadır. Siparişlerini markalar e-ticaret siteleri üzerinden aldığı için hedef kitlesinde yer alan kişiler sitelere üye olmakta, ürünlerin ödemesini yapmakta ve satın almaktadır. E-ticaret firmaları operasyonel olarak bu noktada satışı yapılan ürün ve hizmetleri kargolamakta ve siparişin takibin yapmaktadır.

 

Bunlar aslına bakıldığında e-ticaret sektörünün klasik ticarete oranla daha avantajlı olduğunu göstermektedir.

 

E-ticaret ve Klasik Ticaret Arasındaki Farklar Opsiyonel

 

E-ticaret’e Geç Kalmayın

 

E-ticaret ve klasik ticaret farkları hakkında artık daha fazla bilgi sahibisiniz. Bu noktadan sonra sizler de e-ticaret adım atmak istiyorsanız bir e-ticaret firması kurabilirsiniz ya da var olan işletmenizin dijital dönüşüm süreçlerini hızlı bir şekilde tamamlayarak internetten ürün satabilirsiniz. E-ticaret sitenizi açarken Ticimax’ı tercih edebilir ve sitenizi hızlı bir şekilde kurup anında internetten satış yapmaya başlayabilirsiniz.

  

İlgili İçerik; E-ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax