Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Geleneksel Pazarlama Nedir? Yöntemleri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 23.02.2024

İçindekiler;

Geleneksel pazarlama, online olmayan her türlü pazarlama faaliyetini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Geleneksel pazarlama örnekleri dediğimizde baskı, yayın, doğrudan posta, telefon ve reklam panoları, gazete, dergi gibi pek çok alanı kapsamaktadır. Yazımızda sizler için geleneksel pazarlama yöntemleri ve detayları konusunda bilgiler hazırladık.



Geleneksel Pazarlama Nedir? Yöntemleri Nelerdir?

 

Geleneksel Pazarlama Nedir?

 

Geleneksel pazarlama dediğimizde eski pazarlama biçimleri akla gelmektedir. Dijital pazarlama teknikleri arttıkça geleneksel pazarlama geriye atılmaya başlanmıştır. Fakat günümüzde dijital pazarlama ile iç içe geçmiş bir durumdadır. Geleneksel pazarlama dijital alanlar ne kadar yayılmış olsa da dijitali besleyen bir alan olarak varlığını sürdürmeye devam etmektedir.

 

Dijital pazarlama nedir dediğimizde işletmelerin çevrimiçi olarak yürüttüğü pek çok alanı kapsamaktadır. Bunlar; e-posta pazarlaması, sosyal medya pazarlaması, içerik pazarlaması, SEO teknikleri vb. gibi pek çok alanı içine almaktadır.

 

Dijital pazarlamanın içinde eski ve kanıtlanmış yollardan oluşan geleneksel pazarlama halen kullanılmaya devam etmektedir. Özellikle büyük ve gelişmiş şirketlerde her pazarlama tekniğini bir arada kullanmak her kullanıcıya hitap etmek için önemlidir. Geleneksel pazarlama anlayışı dediğimizde geleneksel pazarlama yöntemleri kitlesel pazarlamayı da içine alan kitle iletişim araçlarıyla iç içe geçmiş bir alanı kapsamaktadır.

 

Geleneksel Pazarlama Nedir?

 

Geleneksel Pazarlama ile Dijital Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Dijital pazarlama çevrimiçi her yöntemi barındırırken geleneksel pazarlama ise çevrimiçi olmayan somut, fiziki yöntemlerden oluşmaktadır. Dijital pazarlama daha dinamik ve yenilikçi bir yapıdadır. Geleneksel pazarlama ise daha stabil ve eski yöntemlerde oluşmaktadır. Yenilikle beslenen bir alan değildir. Geleneksel pazarlama radyo, televizyon, gazete, dergi, billboard gibi kitle iletişim araçlarını barındırmaktadır.

 

Dijital pazarlama ise teknolojiyle ve yeniliklere takip eden bir alandır. Sosyal medya, e-posta, Google reklamları gibi pek çok dinamik alana kanalize olabilen bir alandır. Geleneksel pazarlama karmaları yerel kitlelere ulaşmak için başvurulan bir yöntemdir. Kitlesel pazarlamanın bir parçasıdır. Geniş kitlelere hitap ederken başvurulan bir yöntemdir. Dijital pazarlama ise spesifik, özelleştirilmiş hedef kitle ile direkt teması kolaylaştıran bir araçtır.

 

Geleneksel Pazarlama ile Dijital Pazarlama Farkları Nelerdir

 

Geleneksel Pazarlama Yöntemleri Nelerdir?

 

Geleneksel pazarlama yöntemleri günümüzde hepimizin bildiği tanıdık olduğu yöntemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşağıda detaylandırdık.

 

Reklam panoları: Yolda, araçtayken, yürürken maruz kaldığımız reklam panoları sıkça başvurulan bir geleneksel pazarlama yöntemidir. Geniş kitlelere ulaşmada etkili olan reklam panoları tanıtımı duyuru vb. gibi pek çok alan için kullanılmaktadır. Reklam panoları yanında otobüs giydirme, bina boyama vb. gibi yöntemler de geleneksel pazarlama teknikleri konusunda iyi sonuçlar vermektedir.

 

Doğrudan posta gönderimi: Doğrudan posta gönderimi geleneksel pazarlama yöntemlerinin en eski kalan yöntemlerinden biridir diyebiliriz. E-posta pazarlaması doğrudan postanın önüne büyük oranda geçmiş durumdadır.

 

El ilanları ve broşürler: Sokaklar veya alışveriş merkezleri, el ilanlarının ve broşürlerin kullanışlı olabileceği yerlerden sadece birkaçıdır. Bunlar hala özel indirimler ve kampanyalar için en çok tercih edilen yöntemlerdir. Yüz yüze yapılan geleneksel pazarlama, çok daha bağlayıcı ve etkileşimlidir. İşletmenize yeni büyüme fırsatları getirmek için el ilanları ve broşürler etkili olmaktadır. Doğrudan posta ve kartvizitler de duygusal tepkileri ortaya çıkarmada etkilidir.

 

Yüz yüze etkileşim ve satış: Yüzyüze etkileşim yapan satış temsilcileri de geleneksel pazarlamanın bir parçasıdır. İkna etme, güven verme, ürün detaylarını detaylı bir şekilde anlatan geleneksel pazarlama yöntemleri halen kullanılmaktadır.



Basılı Reklamlar: Basılı reklamlar da gelişimini sürdürmektedir. Gazeteler ve dergiler dijital ortamlarda görülebilir oldu ve varlığını bir başka biçimde sürdürmektedir.

 

Telepazarlama: Giden ve gelen telefonla pazarlama hala pazarlama endüstrisinin önemli bir parçasıdır. Telepazarlama geleneksel pazarlama yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Etkinlik Pazarlaması: Seminerler, etkinlikler, fuarlar gibi etkinlik pazarlaması geleneksel pazarlamasının önemli bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

İlgili İçerik; Dikkate Almanız Gereken 5 Dijital Pazarlama Stratejisi

 

İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?

 

Geleneksel Pazarlama Yöntemleri Nelerdir?

 

Geleneksel Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

 

Sosyal medyanın yükselişiyle birlikte geleneksel pazarlama, pazarlamacılar tarafından geriye itilse de firmalara sunduğu pek çok avantaj da yok değildir. Geleneksel pazarlama, tüketicinin günlük yaşamında hala büyük bir yere sahiptir. Geleneksel pazarlama kanalları günümüzde hala pek çok kitle tarafından önemsenmektedir. Örneğin gazete, dergi okumak, radyo yayınları, TV sektörü, doğrudan posta gönderimi gibi kanallardır. Geleneksel pazarlama özellikleri dediğimizde şunları sayabiliriz;

 
  • Etkileyici ve anlaşılması kolaydır.
  • Günlük yaşamda pek çok kitleyi etkisi altına alma özelliğine sahiptir.
  • Günlük yaşamda etkileşime geçmeyi kolaylaştırır.
  • Basılı pazarlama malzemeleri daha kalıcıdır.
  • Daha akılda kalıcıdır.
 

Geleneksel Pazarlama Avantajları Nelerdir

 

Geleneksel Pazarlama Dezavantajları Nelerdir?

 

Geleneksel pazarlamanın dezavantajları da yok değildir. Özellikle dijital pazarlama teknikleri ile tanışan işletmeler için bu dezavantajlar son yıllarda daha fazla anlaşılmaya başlanmıştır. Aşağıda birkaçına değindik.

 
  • Kampanyaları ölçümlemek zordur. Marka izleyiciler gibi geleneksel pazarlama kampanyalarını ölçmenin yolları vardır, ancak bunlar dijital pazarlama için mevcut araçlar kadar derinlemesine değildir.
  • Geleneksel pazarlama yöntemleri daha yüksek bütçeler gerektirir. Eğer küçük ya da orta ölçekli bir işletmeyseniz geleneksel pazarlama yöntemleri sizleri zorlayacaktır. TV reklamlarına baktığımızda genellikle büyük ve kendini kanıtlamış markaların reklamlarının sıkça döndüğünü görürüz.
  • Tüketiciyle doğrudan etkileşim olmaması da geleneksel pazarlamanın bir dezavantajı olarak karşımıza çıkmaktadır.
 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışlarının E-ticaretteki Önemi

 

Geleneksel Pazarlama Avantajları Nelerdir

 

Firmalar Hangi Pazarlama Aracını Kullanacağına Nasıl Karar Vermelidir?

 

Geleneksel pazarlama da dijital pazarlama da kendi içinde pek çok artısı olan iki pazarlama yöntemidir. Firmaların iki pazarlama yöntemini de iç içe kullanması en doğrusudur. Fakat ikisi arasında karar vermesi gereken firmaların bütçesi, işletme büyüklüğü, hedef kitle beklentisi, hedefleri gibi konular belirleyici unsurlar olmaktadır. Hedef kitlenizi bu noktada tanımak, beklentilerine hangi yöntemin daha iyi karşılık vereceği konusunda fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.

 

Hedef kitlenizin hangi kuşağı oluşturduğu da pazarlama yöntemleri açısından önemlidir. Örneğin genç bir kuşağa hitap ediyorsanız dijitalde hedef kitlenizi yakalama oranınız yüksektir. Fakat orta yaş ve üstü bir kuşağın geleneksel pazarlama araçları alanında var olma oranı da yüksektir. Dijital pazarlama, yalnızca Y kuşağı ve Z kuşağı için değil, her yaş için uygun bir yoldur. Günümüzde pek çok yaş ortalamasından kişinin internetten kolaylıkla online alışveriş yapabilmesi buna en iyi örnektir. Burada en önemlisi hedef kitlenizin ne istediğini bildiğiniz sürece hem dijital hem de geleneksel pazarlama işinize yarayabilmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax