Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 12.07.2023

İçindekiler;

E-ticaret sektörünün gelişmesiyle birçok firma bu sektördeki yerini almaya başladı. E-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerin birçoğu kredi kartı kullanılarak yapılmaktadır. E-ticarette Fraud ise sahte veya çalıntı kredi kartlarının kullanılması ile yapılan online alışverişlerdir.

 

E-ticaret ile ilgilenen birçok firmanın en çok karşılaştığı durumlardan birisi olan Fraud, markaların güvenilirliğini sarsmakta ve müşterinin ilgili markaya olan güvenini zedelemektedir.

 

Bunlarla beraber Fraud kontrolü yapılmadığı takdirde markaların binlerce lira zarara uğradığı, ilgili işlemlerden dolayı borçlandıkları ve bu sayı arttığı takdirde ise kapandıkları görülmektedir. Peki sizler e-ticaret sitenizde fraud kontrolünü nasıl yapabilirsiniz? Gelin E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı bu yazımızda e-ticarette fraud hakkında her şeyi beraber ele alalım.



E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Fraud Nedir?

 

Fraud yukarıda da belirttiğimiz gibi sahte veya çalıntı kredi kartlarının kullanılarak yapıldığı alışverişlere verilen isimdir. Genellikle bu sahte kredi kartları offline ya da online ödeme platformları kullanılarak yapılmaktadır ve kart sahibinin yapılan bu işlemden haberi olmamaktadır.

 

İlgili kişi bu işlemi kendisinin yapmadığını bankaya bildirdiği takdirde ilgili işlem incelenmekte ve banka kararına göre alışveriş tutarı kişinin hesabına geri aktarılmaktadır.

 

Firmanızın bu tür durumlarla karşı karşıya kalarak problem yaşamaması, bu durumların gelirlerini ve marka bilinirliğini kötü etkilememesi için e-ticaret sitenizden yapılan alışverişlerde belirli problemleri yaşamamanız için Fraud kontrolü yapmanız oldukça önemlidir.




E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Nedir

 

Fraud Kontrolü Nedir?

 

E-ticarette Fraud ( Sahtecilik) her e-ticaret sitenin karşı karşıya kalabileceği bir durumdur. Günümüzde kullanılan güvenli ödeme kanalları aracılığıyla sahtecilik her ne kadar engellenmeye çalışılsa da tam olarak ortadan kalktığını söylemek mümkün değildir. Sizler de firmanızın dolandırıcılık faaliyetlerinden etkilenmemesini istiyorsanız belirli Fraud kontrol adımlarını uygulayarak bunları engelleyebilirsiniz.

 

CVV ve CVC2 Kodları

 

Kredi veya banka kartlarının arka kısmında yer alan CVV ve CVC2 kodları kart çalınmadığı takdirde elde edilmesi zor olan bilgilerdir. Bu nedenle bu bilgileri sorgulayarak fraud kontrolü sağlanabilmektedir.



E-ticarette Fraud (Sahtecilik) CVV CVC2 Kodları

 

Alışveriş Tutarları

 

Genellikle e-ticaret sitelerinde belli olan bir ortalama alışveriş tutarı bulunmaktadır. E-ticarette sahtecilik yaparak alışveriş yapan kişiler ise genellikle bu alışveriş tutarının üstünde sipariş geçmektedir. Ortalama alışveriş tutarının oldukça fazla üstüne geçildiği siparişlerde firmanızın bunu doğrulaması için ilgili müşteriyle iletişime geçmesi ve şüpheli bir işlem olup olmadığı hakkında bilgi alması gerekmektedir.

 

Böylece firmanız hem güvenilir bir firma imajı çizecek hem de müşterilerinizin sadakatini arttıracaktır.

 

Yanlış Girilen Kart Bilgilerini Dikkate Alın

 

İnternetten alışveriş yapan birçok kişi ödemelerini kredi veya banka kartı yöntemiyle yapmaktadır. Bu ödeme yöntemlerinde ise kart bilgileri istenmektedir. Firmanızdan yapılan alışverişlerin ödeme sırasında kart bilgilerinin yanlış girilip girilmediğini kontrol etmeniz, eğer yanlış girme sayısı fazla ise bunları not almanız oldukça önemlidir. Genellikle kredi veya banka kartı bilgileri birden fazla yanlış giriliyorsa dolandırıcılık durumu olarak değerlendirilebilmektedir.




E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Yanlış Girilen Kart Bilgileri

 

Şüpheli Ürün Alımı

 

Genellikle internetten alışveriş yapan kişiler ihtiyaçları kadar ürün veya hizmet almayı tercih etmektedir. Fakat firmanızdan yapılan alışverişlerde bir ürün veya hizmetten şüpheli miktarda alınmak isteniyorsa ilgili kart sahibiyle iletişime geçmeniz ve yaptığı işlemlerin teyidini almanız başlıca fraud adımlarından birisidir.

 

IP Kontrolü

 

E-ticarette Fraud yani sahteciliği saptayabileceğiniz başka bir yöntem ise IP kontrolü yapmaktır. Firmanızdan yapılan alışverişlerin geçerli bir IP adresinden mi yapıldığını kontrol edebilirsiniz. İlgili adımda herhangi bir problem ile karşı karşıya kalıyorsanız eğer alışveriş yapılan banka veya kredi kartının bağlı olduğu banka ile iletişime geçmeniz ve teyit almanız da fraud kontrol adımları arasında bulunmaktadır.



E-ticarette Fraud (Sahtecilik) IP Kontrolü

 

Üst Limit Belirlemek

 

E-ticaret siteleri sitelerinden alışveriş yapan müşterileri için bir üst ödeme limiti belirleyebilmektedir. Bu limit aşıldığında ise kişilerin internet sitenizden aynı gün içerisinde alışveriş yapması imkansızlaşacaktır. Bu yöntemle sizler de e-ticarette sahteciliğin önüne geçebilirsiniz.

 

Kimlik Talebiyle İşlemlerinizi Güvenli Bir Şekilde Yapın

 

E-ticaret siteleri fraud kontrolü yapmak için bazı dönemlerde ürün teslim esnasında alışveriş yapan kişiyi teyit etmek isteyebilmektedir. Genellikle bu işlem ürünü teslim alan kişi ile alışveriş yapan kişinin aynı olduğunu saptamak ve karşılaştırma yapmak için kullanılmaktadır. Sizler de kargo firmanız ile bu şekilde çalışmaya başlayabilir ve e-ticarette sahteciliğin önüne geçebilirsiniz.



E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Kimlik Talebi

 

E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Nasıl Önlenir?

 

E-ticarette Fraud tespiti için belirli adımları yukarıda sizlerle paylaştık. Yazımızın bu bölümünde ise e-ticarette fraud (sahtecilik ) nasıl önlenir bunlardan bahsedeceğiz. Genellikle e-ticaret siteleri e-ticarette fraudun önüne geçmek için şu yöntemleri kullanmaktadır.

 
  • Üyelik
  • Ip Adresi Kaydı
  • 3D Secure Kullanımı
  • Onay Mesajları
  • Online Klavye
  • Güvenli Sanal Pos
 

İle genellikle E-ticarette sahteciliğin önüne geçilebilmektedir. E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazımızın bu bölümünde bunların hepsini detaylı bir şekilde ele alacağız.

 

Üyelik Yönetimi

 

Genellikle e-ticaret sitelerinden alışveriş yapan kişiler üyelikle veya üyeliksiz olarak alışverişlerini gerçekleştirebilmektedir. Sizler de e-ticaret sitenizden alışveriş yapan müşterilerinizin güvenli bir ortamda ve güvenli bir şekilde alışveriş yapmalarını istiyorsanız üyelik oluşturularak alışveriş yapmalarına izin verebilirsiniz.

 

Üye hesaplarını doğrulamadan kişiler alışveriş yapamayacağı için firmanızın e-ticarette sahtecilikten etkilenme oranı da bir hayli azalacaktır.



E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Üyelik Yönetimi

 

IP Adreslerini Kayıt Edebilirsiniz

 

E-ticaret sitenizi ziyaret eden kişilerin IP Adresi kayıtlarını tutmak da e-ticarette sahtecilik ile savaşmak için kullanabileceğiniz yöntemlerden birisidir. Genellikle sahtecilik işlemi yaparak alışveriş yapacak olan kişiler IP adreslerini değiştirerek işlem yapmaktadır. Sizler de bunu engellemek için Amerika, Fransa, İngiltere, Hollanda gibi ülkelerin IP adresleri kullanılarak sitenizden alışveriş yapılmasını engelleyebilirsiniz.

 

3D Secure Kullanımı İle Güvenliği En Üst Sıralara Taşıyın

 

E-ticarette güvenlik dendiği zaman akla gelen ilk uygulamalardan birisi 3D Secure kullanımıdır. İnternetten alışveriş yapan kişiler 3D Secure ile güvenlikli alışveriş yapmaktadır. Bu nedenle sizler de e-ticaret sitenizde 3D Secure kullanımını aktif gale getirebilir ve müşterilerinizin güvenli bir ortamda alışveriş yapmasını sağlayarak sahteciliğin önüne geçebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; 3D Secure Nedir? Sanal Mağazalar İçin Neden Önemli?

 

E-ticarette Fraud (Sahtecilik) 3D Secure

 

Onay Mesajları

 

E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Hakkında Bilmeniz Gerekenler arasında bulunan başka bir sahtecilik önleme yöntemi ise onay mesajı gönderimidir. E-ticaret sitenizden gerçekleşen alışverişlerin onayını almak için müşterilerinize SMS ya da e-posta gönderebilir ve böylece alışverişleri teyit edebilirsiniz.

 

Bu yöntem şüpheli işlemlerde ise doğrudan takip yapmanızı kolaylaştırmaktadır.

 

Online Klavye Kullanımı

 

E-ticarette Fraud’u önlemek için kullanılacak başka bir yöntem ise online klavye kullanımıdır. Genellikle e-ticarette sahtecilik yapan kişiler kullandıkları keylogger programları ile bir kartın bilgilerini, güvenlik kodlarını kolay bir şekilde kopyalayabilmektedir. Fakat online klavye kullanıldığı takdirde kredi kartı bilgilerinin ve güvenlik kodlarının kopyalanması mümkün olmayacaktır. Bu da sahtecilik işlemlerini engellemenizi sağlayacaktır.



E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Online Klavye Kullanımı


 

Güvenli Sanal Poslar İle Ödemelerinizi Alın

 

E-ticaret yapan firmalar genellikle ödeme almak için sanal poslar kullanmaktadır. Birçok sanal pos ise işlemlerinizi güvenli bir şekilde yapmanıza olanak sağlamaktadır. Sizler de Ticimax e-ticaret paketleri içerisinde bulunan sanal poslar ile e-ticaret sitenizden ödeme alabilir ve e-ticarette sahteciliğin önüne geçebilirsiniz.

 
İlgili İçerik:  Ödeme Sistemi İş Ortaklarımız

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax