Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Global Ticari Ürün Numarası (GTIN) Nedir?

Güncelleme Tarihi: 23.02.2024

İçindekiler;

E-ticaret yapan kişiler için en önemli şeylerden birisi ürünlerdir. Genel olarak e-ticaret yapan kişiler ve firmalar bir ürünün satışı gerçekleştirerek para kazandığı için bu ürünler ile ilgili birçok bilgiyi edinmelidir. Ürünleriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız için kaleme aldığımı Global Ticari Ürün Numarası (GTIN) Nedir adlı bu yazımızda sizlere her üründe bulunan GTIN hakkında bilgi vereceğiz.


Global Ticari Ürün Numarası (GTIN) Nedir?
 

GTIN Nedir?

 

Dünya üzerinde bulunan her ürünün bir GTIN’i vardır. GTIN, global ticari öğe numarası anlamına gelmektedir. Yani, sizlerin satışını yaptığı her ürünün bir global ticari öğe numarası olduğunu söylememiz mümkündür. Her ürüne ait yalnızca bir adet GTIN olduğu için bu numara benzersiz ve uluslararası alanda kabul gören bir numaradır. Genel olarak GTIN numaraları satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerin ambalajında veya kitapların kapağında ürün barkodunun yanında yer almaktadır.


GTIN’ler; genel olarak satılacak olan ürünün hangi ülkede üretildiği, hangi şirket tarafından üretildiği ve ürün kalemi hakkında bilgi almamızı sağlayan bir kod olarak da bilinmektedir. Dünyada ürün üreten ve satan her ülkenin bu ürünler için bir GTIN numarası belirlemesi oldukça önemlidir.

 
(GTIN) Global Ticari Ürün Numarası Nedir?
 

GTIN’in Özellikleri

 

Global ticari ürün numarası ile ilgili bilgi verdiğimiz yazımızın bu bölümünde sizlere GTIN’in özellikleri hakkında bilgi vereceğiz.
 

 
  • GTIN, genel olarak satılan ürünlerin kimlik numarası olarak bilinmektedir.
  • GTIN, genellikle ürünü üretimini yapan üretici tarafından belirlenmektedir. Bunu şöyle açıklayabiliriz. Üretim yapan bir fabrika, ürettiği ürünler için bir GTIN numarası alacaktır. Bu ürünlerin satışını gerçekleştiren firmalar ise, her zaman bu GTIN ile satış yapacaktır. Kısacası, bir ürünün satışını gerçekleştiren tüm firmalar GTIN ile satışlarını yapmaktadır.
  • Firmaların satışını yaptığı ürünler için bir GTIN belirlendiyse bu numaralar ürünün paketi üzerinde yer alan barkodun altındaki sayılardır.
  • GTIN kodları genellikle, gösterge, ülke, simge kodu, şirket tanımlayıcı, ürün referansı ve ürün kontrol numarasından oluşmaktadır.
  • GTIN’ler 8 ve 14 arasında yer alan bir haneye sahiptir. Bununla ilgili bilgiye, yazımızın devamında yer alan GTIN Türleri bölümünden ulaşabilirsiniz.

(GTIN) Global Ticari Ürün Numarası Özellikleri Nelerdir

GTIN Türleri Nelerdir?

 

Her ürün için benzersiz ve uluslararası olarak kabul gören GTIN’ler farklılaşmaktadır. GTIN'ler genel olarak uzunluk, ürün türü ve ürünün satılacağı yere göre farklılıklar göstermektedir.


Global Ticari Ürün Numarası GTIN Nedir adlı yazımızın bu bölümünde,  GTIN Türleri hakkında bilgi vereceğiz.
 

 

UPC

 
  • Kuzey Amerika’da karşınıza çıkacak bir GTIN türü olan UPC, genel olarak GTIN-12 olarak bilinmektedir.
  • GTIN-12, 12 haneli sayılardan oluşan bir GTIN türüdür.
  • 8 haneli UPC-E kodları bulunuyorsa eğer bu kodların dönüştürülmesi gerçekleştirilmelidir. Dönüştürme gerçekleştirirken ise dikkat edilmesi gereken şey 12 Haneli UPC-A kodlarına dönüştürme işlemidir.
 

EAN

 
  • EAN GTIN türü, genel olarak Avrupa’da kullanılan bir GTIN türüdür.
  • Bu GTIN türü 13 haneli sayılardan oluşmaktadır.

JAN

 
  • JAN, Japonya’da kullanılan GTIN türüdür.
  • Genel olarak JANlar, 8 veya 13 haneli sayılardan oluşmaktadır.

ITF-14

 
  • Genellikle çoklu ambalajlar için kullanılan bu GTIN türü, ITF-14 kadar GTIN-14 olarak da bilinmektedir.
  • Genellikle 14 haneli sayılardan oluşmaktadır.
 

ISBN

 
  • ISBN, her zaman kitaplar için kullanılan bir GTIN türüdür
  • 13 haneli sayılardan oluşmaktadır.
  • Eğer ISBN-10 kullanıldıysa, bu değerlerin ISBN-13 değerlerine dönüştürülmesi oldukça önemlidir.

Türkiye’de GTIN Nasıl Alınır?

 

GTIN standartları GS1 tarafından belirlenmiştir. GS1’in Türkiye’de bulunan temsilcisi ise TOBB’dir. Yani, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Türkiye’deki GS1 temsilcisi olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle, GTIN almak isteyen firmaların ilk olarak TOBB’a başvurması gerekmektedir. TOBB’un size sunduğu paketlerden birini seçebilir ve bu paketlerin ücretini ödeyerek sizler de şirketinize özgü GTIN’leri buradan satın alabilirsiniz. Bu ücretlerin genellikle yıllık olarak belirlendiğini bilmeniz GTIN alırken oldukça önemli bir unsurdur.


(GTIN) Global Ticari Ürün Numarası Nasıl Alınır
 

Üretici Parça Numarası ( MPN ) Nedir?

 

Global ticari ürün numarası ( GTIN) nedir adlı yazımızın bu bölümünde sizlere MPN hakkında bilgi vereceğiz. MPN ( Üretici Parça Numarası), GTIN gibi ürünleri tanımlamak için kullanılan bir başka koddur. Genel olarak MPN’ler ürünlerin üzerine basılmakta, harf ve sayılardan oluşmaktadır.


MPN, bir üreticinin ürünleri arasında belirli bir ürünü tanımlamaya yönelik bulunan benzersiz bir numaradır. MPN’ler, genellikle GTIN’i olmayan ürünler için kullanılmaktadır.
 

 

GTIN’i Bulunmayan Ürünler Nelerdir?

 

Global Ticari Ürün numaraları her ürün grubu için zorunlu değildir. GTIN ile ilgili bilgi verdiğimiz yazımızın bu bölümünde, GTIN’in bulunması zorunlu olmayan ürünler hakkında bilgiler vereceğiz. GTIN’i bulunmayan ürünler şunlardır;
 

 
  • Yedek Parçalar
  • Ön Sipariş Ürünleri
  • Mağazanızın markası olan ürünler
  • Antika değerinde olan klasik ürünler
  • OEM ( Özgün donanım üreticisi ) parçaları ve bu parçaların yedekleri
  • ISBN 1970’te, ISO standardı olarak kabul edilmeyen dönemde basılan kitaplar
  • El yapımı ürünler
  • Özel üretim ürünleri
  • Tasarım kıyafetler
  • Kumaşlar
  • Takı ve Tokalar
  • Sanatsal değeri olan ürünler
  • Ziynet eşyaları


Yukarıda bahsedilen ürün gruplarında GTIN bulunması gerekmemektedir.

 
(GTIN) Global Ticari Ürün Numarası Bulunmayan Ürünler Nelerdir
 

GTIN ve MPN Neden Gereklidir?

 

GTIN ve MPN hakkında gerekli bilgileri sizlere verdikten sonra yazımızın bu bölümünde bu kodların neden önemli olduğunu ve neden gerekli olduğunu sizlerle paylaşacağız. Tüm dünyada geçerli olan GTIN ve MPN kodları satışını yaptığınız ürünlerin ticari kimlik numaraları olarak bilinmektedir. Ürünlerinizin belirli bir GTIN ve MPN kodunun olması ise bu ürünlerin dijital kanallarda birçok kişiye ulaşması için oldukça önemlidir.
 

  • E-ticaret sitenizde satışını yaptığınız ürünlere GTIN ve MPN eklediğiniz takdirde bu ürünler Google arama motoru tarafından daha kolay tanınacaktır. Bununla beraber, arama motoru görünürlüğü artacak ve ürünlerinizin Google’da ön planda olmasıyla beraber satış oranlarınızda artış olacaktır.
  • GTIN ve MPN’i olan ürünlerin hedef kitlenize ulaşma ihtimali daha sağlıklı gerçekleşecektir. Ürünleriniz bu numaralar sayesinde doğru reklam kanallarına aktarılabilecek ve hedef kitlenize aktarılabilecektir.
  • Google’ın yaptığı açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda şunlar karşımıza çıkmaktadır. Google GTIN’i doğru girilen ürünlere olan dönüşüm oranının %20’lik oranla arttığını söylemektedir. Bunu kısacası şöyle özetleyebiliriz, ürünlerinizi satacağınız e-ticaret sitenize ürünler ile GTIN’i de girdiğinizde conversion rate oranınızda %20 artış olacak ve ürünleriniz %20 oranında daha fazla kişiye gösterilecektir.

Yukarıda saydığımız nedenler, ürünlerin GTIN ve MPN’lerinin e-ticaret siteleri için oldukça önemli olduğunu göstermektedir. Peki bu düzenlemeleri e-ticaret sitenizde nasıl yapabilirsiniz gelin hep beraber bakalım.


(GTIN) Global Ticari Ürün Numarası Neden Gereklidir
 

GTIN ve MPN ile Ürün Yönetimi

 

Ticimax e-ticaret paketleri içerisinde bulunan Gelişmiş ürün yönetimi modülü ile sizler de e-ticaret sitenizde satışını yaptığınız ürünlerin GTIN ve MPN’lerini kolay bir şekilde sitenize ekleyebilir ve bu ürünlerin Google’da daha görünür olmasını sağlayabilirsiniz. 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax