Google'ın arama sonuçlarında yer alan tüm sitelerin %30'u masaüstü Googlebot ile taranmaya devam ederken, tüm web sitelerinin bu göreve uygun olmadığı görülmektedir.

 

Google'a göre, arama sonuçlarında yer alan tüm web sitelerinin yaklaşık %70'i mobil kullanıcı aracısı ile taranmaktadır. Bu, tüm sitelerin neredeyse üçte birinin hala masaüstü tarayıcısıyla tarandığı anlamına gelir.

 

Yakında mobil Google Tarayıcı, mobil gereksinimleri karşılasın ya da karşılamasın her web sitesine gönderilmesi konuşulmaktadır. Web yöneticileri, SEO'lar, dijital pazarlamacılar ve e-ticaretle uğraşanlar için mobil taramaya hazır olup olmadıklarını önceden kontrol etmek oldukça önemlidir.

 

“Google Algoritma Güncellemeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler(2024)” başlıklı bu içeriğimizde indeksleme ve SEO çalışmaları konuları üzerinde duracağız. Dilerseniz yazımıza; mobil öncelikli indeksleme nedir sorusuna yanıt vererek başlayalım.

 

Google Algoritma Güncellemeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler(2023)

 

Mobil Öncelikli İndeksleme Nedir?

 

Geçmişte, bir sayfanın kullanıcıların sorgusuyla alaka düzeyini değerlendirirken, dizin öncelikle sayfa içeriğinin masaüstü sürümü için kullanılıyordu. Yani diğer bir deyişle, Gooogle algoritması masa üstü öncelikli veri dizini ile çalışmaktaydı. Ancak kısa süre önce yeni bir karar alan ve kullanıcılarla paylaşan google, bundan sonra mobil öncelikli indeksleme kullanacağını açıkladı. Bunun anlamı şudur, artık kullanıcıların çoğu Google Arama'ya mobil cihazlar aracılığıyla eriştiğine göre, Googlebot öncelikle sayfaları akıllı telefon aracısıyla taramakta ve dizine eklemektedir.

 

Mobil öncelikli indeksleme,yalnızca mobil cihazlara yönelik bir dizin olmadığı için "mobil öncelikli" olarak adlandırılır: Örneğin, bir sitenin mobil uyumlu sürümü yoksa, masaüstü sitesi yine de dizine dahil edilebilir. Fakat burada karşımıza çıkan problem, eğer mobil uyumlu bir internet sitesi değilse, Google arama motoru sıralamasında olumsuz etkilenmesidir. Daha açık ifade edersek, google mobil uyumluluğu olan başka bir site, arama motoru sıralamasında üst sıralarda çıkabilir.

 

"Önce mobil" ifadesini, mobil sürümün web sitenizin birincil sürümü olarak kabul edileceği gerçeğine bir referans olarak da düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, Google'ın web sitenizin içeriğinizde tarama ve dizine eklemeye nasıl öncelik verileceği konusunda temel bir geri dönüşü temsil eder. Şimdiye kadar masaüstü sitenin birincil sürüm olarak kabul edildiğini ve mobil sitenin belirli bir kullanım durumu için "alternatif" bir sürüm olarak ele alındığını unutmayın.

 

Masaüstü sürümünün birincil olduğu görüşü, pratikte genellikle masaüstü sitesinin SEO'lar ve pazarlama ekipleri tarafından önceliklendirileceği ve tam içerik, yapılandırılmış veri işaretlemesi, hreflang (uluslararası etiketler) ile bir web sitesinin en kapsamlı sürümü olarak ele alınacağı anlamına gelmekteydi.

 

İlgili İçerik; E-ticarette SEO'ya Zarar Veren Bu Hatalardan Kaçının


 

Google Algoritma Mobil Öncelikli İndeksleme Nedir

 

Mobil Öncelikli İndeksleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Bilmeniz gereken ilk şey, paniğe gerek olmadığıdır. Şimdiye kadar bu değişiklik, testin yalnızca en erken aşamalarındadır ve çok kademeli olarak, yalnızca Google'ın bu değişikliğin minimum bir etkiye sahip olması için yeterince "hazır" olduğunu düşündüğü web sitelerine dağıtılmaktadır.

 

Google'ın konuyla ilgili en son kılavuzuna göre, web siteniz yanıt veriyorsa veya masaüstü ve mobil sürümlerinde aynıysa ve siz de mevcut sıralamanızdan memnunsanız farklı bir şey yapmanız gerekmeyebilir.

 

Bununla birlikte, tamamen duyarlı bir sitede bile, mobil sayfa hızına ve yükleme süresine öncelik verildiğinden ve resimlerin ve potansiyel olarak dinamik kabul edilen diğer öğelerin mobil deneyim için doğru şekilde optimize edildiğinden emin olmalısınız. Mobil öncelikli indeksleme ile alan sınırlamaları nedeniyle daraltılmış veya sekmelerde vb. gizlenen içeriğin, görünür içerikten farklı bir şekilde ele alınmayacağını unutmamalısınız.

 

Google Algoritma Mobil Öncelikli İndeksleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İçeriklerinizi Eşitleyin

 

Bahsettiğiimiz içerikler hem masaüstü hem de mobil cihazla kullanılan içeriklerdir ve bunlar metin, video ve resim olabilir. Google mobil sürümde kullanılan biçimlerin taranabilir ve dizine eklenebilir olduğundan emin olmalısınız.

 

Google Taramasını Analiz Edin

 

Google, web siteniz için hangi tarayıcıyı kullanıyor - masaüstü Googlebot'u mu yoksa mobil akıllı telefon kullanıcı aracısı mı? Başka bir deyişle, Google, URL'nizi mobil uyumlu olarak değerlendiriyor mu?

 

Web yöneticileri, web sitenizi hangi tarayıcının ziyaret ettiğini görmek için "mobil cihazlarda kullanıcı dostu olup olmadığını" kontrol etmek için Google Arama Konsolunu kullanabilir. Bu, Google dizinindeki tüm URL'lerin bir listesini görmenin hızlı ve kolay bir yoludur.

 

İlgili İçerik; Meta Açıklaması Nedir, Neden Önemlidir?

 

İlgili İçerik; Arama Motoru Uyumluluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler 2024

 

Google Algoritma Tarama Analizi

 

Mobil Dizin Oluşturun

 

Her ne kadar sayfa tasarımları ve SEO'lar hem masa üstü hem de mobil google kullanımına uygun olsa da masaüstü ve mobil web sitesi sürümlerinde farklı içerik barındırabilir. Masaüstü sürümleri genellikle daha uzun içeriğe sahiptir. Mobil sürümde, bu içerik sekmelerin ya da uzantıların arkasına gizlenir ve görüntülenmesi için tıklanması gerekir. Gelecekte, bu içerik artık arama sonucu sıralamaları için değerlendirilmeyecektir.

 

Bu nedenle Google, tüm cihazlardaki tüm web sitesi sürümlerinde aynı içeriğin kullanılmasını önerir. Meta etiketler, yapılandırılmış veriler, başlıklar ve açıklamalar, resimler, videolar ve bağlantılar da aynı olmalıdır. Mobil öncelikli indeksleme yaptıktan sonra google mobil uyumluluk testi ile kendinizi de kontrol edebilirsiniz.

 

Google Algoritma Mobil Dizin Oluşturma

 

Meta Verileri Eşitleyin

 

Meta verilerin hem masaüstü hem de google mobil sürümünde eşdeğer olup olmadığını kontrol edin.Buradaki “eşdeğer” ifadesi önemlidir ve “özdeş” ile karıştırılmamalıdır. Konuyu şöyle açalım, mobil başlıkların, masaüstü sitenizden daha kısa karakter sayıları için optimize etmek isteyebilirsiniz, ancak aynı bilgilerin ve alakalı anahtar kelimelerin dahil edildiğinden emin olmalısınız.

 

XML ve Medya Site Haritaları

 

Site haritalarına yönelik tüm bağlantılara sitenin mobil sürümünden erişilebildiğinden emin olun. Bu aynı zamanda robot yönergeleri (robots.txt ve sayfa meta-robot etiketleri) ve hatta gizlilik politikası sayfanıza bağlantılar gibi potansiyel olarak güven sinyalleri için de geçerlidir.

 

Google Algoritma XML Medya Site Haritası

 

Arama Konsolu Doğrulaması

 

Arama motoru doğrulamasında, (Google Search Console) da yalnızca masaüstü sitenizi doğruladıysanız, mobil sürümü de eklediğinizden ve doğruladığınızdan emin olun.

 

Uygulama İndeksleyin

 

Masaüstü siteniz için uygulama indeksleme ayarlaysanız, sitenin mobil versiyonunu uygulama ilişkilendirme dosyaları vb. ile ilgili olarak doğruladığınızdan emin olmalısınız.

 

Google Algoritma Uygulama İndexleme

 

Google Mobil Uyumluluk Testi

 

Web sitesinizin mobil versiyonunu test etmek, masaüstü versiyonuna göre biraz daha fazla zaman alabilmektedir. İşletim sistemi, tarayıcı, cihaz boyutu ve cihaz performansına göre mümkün olduğunca uyumlu ve optimize edilmiş bir mobil web sitesi bulmak için çok sayıda test yapmanız gerekebilir. Bunun için geliştirilen bazı test araçları hem işinizi kolaylaştıracak hem de daha hızlı aksiyon almanızı sağlayacaktır. Google mobil uyumluluk testi yapabileceğiniz bazı programlar şöyledir.

 
  • Google Mobile Testing ( Google’ın kendi geliştirdiği Google mobil uyumluluk testi aracıdır.
  • W3C (İnternet sayfalarında kullanılan şifrelerin mobil ve masaüstü tarayıcılarında sağlıklı çalışması için bu şifreleri standardize eder.)
  • Ready.Mobi (Mobil sitenizi test etmenize olanak sağlayan bu google mobil uyumluluk testi, sonuçları grafik olarak sunmaktadır.)
  • iPad Peek. (Apple işletim sistemine dahil mobil cihazlarda -ipad ve iphone gibi- web sayfalarının nasıl görüneceğini test etmenize imkan tanıyan bir araçtır.
 

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<