Yeni bir iş kurmak ya da var olan bir startup projesini geliştirmek isteyen kişilerin girişimcilik eğitimi alması gerekir. Çünkü girişimcilik eğitimi alarak kişiler kendilerini birçok konu hakkında geliştirme fırsatı yakalar. Bununla beraber girişimcilik eğitimleri sayesinde birçok kişinin Mentörlük programlarından da yararlandığını söylemek mümkündür.
Girişimcilik eğitimlerini tamamlayan kişiler ilgili eğitimlerin sonunda girişimcilik belgesi ya da girişimci sertifikası alabilir fakat bu noktada girişimci belgesinin daha etkili olduğunu söylemek mümkündür. Bu yüzden birçok kişinin girişimci belgesi almaya çalıştığı doğrudur.
Girişimci Belgesi Nedir, Nasıl Alınır adlı bu yazımızda sizlere girişimcilik, girişimcilik eğitimi, girişimcilik belgesi gibi önemli konular hakkında bilgiler vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyerek girişimci belgesi nedir ve nasıl alınır sorunuza yanıt bulabilirsiniz.
İlgili İçerik; Girişim Hikayesi: İlham Verici 5 Girişimcilik Hikayesi
Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik, mal ya da hizmet üretimi yapabilmek için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesi ve ekonomik fırsatları yeni bir değere dönüştürmek için organizasyon oluşturulmasına verilen isimdir.
Girişimcilik kendi içerisinde:
- Kurum içi girişimcilik
- Teknoloji girişimciliği
- Ticari girişimcilik
- Sosyal girişimcilik
- Sanal girişimcilik
- Kamu girişimciliği
Olmak üzere altıya ayrılmaktadır. Genellikle günümüzde en popüler olan girişimcilik türleri teknoloji, sanal ve sosyal girişimciliktir.
Girişimci Nedir?
Girişimci mal veya hizmet üretimi yapmak için belirlenmiş üretim unsurlarını bir araya getiren ve burada en kazançlı koşulları kurgulamaya çalışan kişilere verilen isimdir. Genellikle girişimciler bir inovasyon yaratır ve belirli bir üretimin yapılabilmesi için risk alır.
Girişimci Belgesi Nedir?
Girişimci olmak isteyen kişiler ilk olarak belirli eğitimlerden geçer ve bu eğitimlerin sonunda girişimci belgesi alır.
Girişimci sertifikası ya da girişimcilik belgesi Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı yani KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik eğitimleri sonrasında verilen belgedir.
Bir iş kolunda faaliyet gösteren, startup projesi olan ya da yeni bir iş kurmak isteyen kişiler KOSGEB girişimcilik eğitimlerine katılabilmekte ve bu eğitimler sonrasında girişimcilik belgesi alabilmektedir.
Girişimcilik belgesi almak için kişilerin belirli prosedürlere uygun hareket etmesi oldukça önemlidir. İlgili prosedürlere yönelik hareket edilmediği takdirde kişiler girişimcilik belgesi alsa da verilen hibe ve desteklerden yararlanamamaktadır.
Girişimcilik Eğitimleri
Girişimcilik belgesi almak isteyen kişi ve işletme sahiplerinin okur yazar olması ve 18 yaşını tamamlaması gerekir. Girişimcilik eğitimi almak için tercih edilebilecek iki farklı girişimcilik eğitimi bulunur.
- Geleneksel girişimcilik eğitimi
- İleri girişimcilik eğitimi
KOSGEB tarafından verilen girişimcilik eğitimleridir.
- Geleneksel Girişimcilik Eğitimi: Geleneksel girişimcilik eğitimi genellikle KOSGEB tarafından küçük ölçekli işletmeleri desteklemek amacı ile verilmektedir. Eğitimin sonunda başarılı olan kişilere geleneksel girişimci sertifikası yani girişimcilik belgesi verilmektedir.
- İleri Girişimcilik Eğitimi: KOSGEB tarafından düzenlenen bir diğer girişimcilik eğitimi de ileri girişimcilik eğitimidir. Bu eğitime katılmak için kişilerin inovasyon ve teknoloji alanlarında faaliyet gösterecek olması gerekir. Çünkü bu eğitim sonrasında verilen ileri girişimci belgesi ile kişiler hibe ve desteklerden yararlanır. Fakat kişiler ilerleyen süreçlerde teknoloji alanında faaliyet gösterecek bir işletme kuracaklarsa geleneksel girişimcilik eğitiminin ardından ileri girişimcilik eğitimi de alabilmektedir.
İlgili eğitimleri tamamlayan kişiler eğitim konusuna göre girişimcilik belgesini alabilir. Sizler de girişimcilik belgesi nasıl alınır diyorsanız işletmeniz konusuna göre hangi eğitimi almanız gerektiğini KOSGEB üzerinden inceleyebilir ve sertifika programına katılarak girişimcilik eğitimini tamamlayabilirsiniz.
İlgili İçerik; Girişimciler Neden E-Ticaret Sitesi Kurmalı?
Girişimci Hibe ve Teşvikleri
KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik eğitimlerine katılan geleneksel ve ileri girişimciler girişimcilik belgesini aldıktan sonra KOSGEB tarafından verilen hibe ve teşviklerden yararlanabilmektedir. Genellikle girişimci belgesi olan kişilere KOSGEB’in verdiği hibe ve teşvikler girişimcilik belgesi türüne göre farklılık göstermektedir.
Geleneksel girişimci sertifikası olan kişilerin yararlanabileceği KOSGEB hibe ve teşvikleri şunlardır:
Destek Türü | Destek Tutarı |
---|---|
Kuruluş Desteği | Şahıs şirketleri için 5000 TL Limited ve Anonim Şirketler için 10.000 TL |
Sertifika Desteği | 5000 TL |
Performans Desteği | 1.Performans Dönemi İçin Verilen Teşvikler 180-539 gün içi 5.000 TL 540-1079 gün içi 10.000 TL 1080 ve üzerindeki günler için 20.000 TL |
Performans Desteği | İkinci Performans Dönemi İçin Verilen Teşvikler 360-1079 gün için 5.000 TL 1080-1439 gün için 15.0000 TL 1440 gün ve üzeri için 20.000 TL |
Geleneksel girişimcilik belgesi bulunan kişilerin KOSGEB’den alabileceği hibe ve teşviklerdir. Eğer girişimcilik belgesi bir genç, engelli, kadın, gazi ya da şehit yakınına aitse performans dönemlerinde verilen teşviklere 5000 TL eklenmektedir.
İleri girişimcilik belgesi bulunan kişilerin de yararlanabileceği KOSGEB hibe ve teşvikleri bulunmaktadır. Bunlar:
Destek Türü | Destek Tutarı |
---|---|
Kuruluş Desteği | Şahıs şirketleri için 5000 TL Limited ve Anonim Şirketler için 10.000 TL |
Mentörlük Desteği | 1000 TL |
Performans Desteği | 1.Performans Dönemi İçin Verilen Teşvikler 180-539 gün içi 5.000 TL 540-1079 gün içi 10.000 TL 1080 ve üzerindeki günler için 20.000 TL |
Performans Desteği | İkinci Performans Dönemi İçin Verilen Teşvikler 360-1079 gün için 5.000 TL 1080-1439 gün için 15.0000 TL 1440 gün ve üzeri için 20.000 TL |
Makine, Yazılım ve Teçhizat Desteği | Düşük Orta-Düşük teknoloji seviyesinde faaliyet gösterenişletmeler 100.000 TL Orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösterenişletmeler için 200.000 TL Yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmeleriçin 300.000 TL |
İleri girişimcilik belgesi bulunan kişi ve işletmelerin alabileceği hibe ve teşviklerdir. Girişimcilik belgesine sahip olan kişiler geleneksel girişimci belgesine sahip olan kişiler gibi engelli, kadın, genç, gazi ya da şehit yakını ise 5000 TL daha performans desteği alabilmektedir.
İlgili İçerik; Girişimci Adaylarının Yenmesi Gereken 5 Korku
Girişimcilik Eğitimi Nasıl Alınır?
Girişimcilik belgesi nasıl alınır sorusuna yanıt arayan kişi ve işletmelerin merak ettiği konulardan birisi de eğitimlerdir. Çünkü kişilerin belirli eğitimlere katılarak girişimcilik belgesi alabilmesi mümkündür. Genellikle KOSGEB eğitimleri önceden iki farklı türde verilmekteydi.
Klasik eğitimler yüz yüze sınıflarda verilen eğitimlerdi fakat pandemi döneminde riski azaltmak için KOSGEB yaptığı bir düzenleme ile yüz yüze eğitimlere son verdi. Pandemi sürecinde KOSGEB tarafından yapılan bir yenilik ise online eğitimler oldu. Artık girişimci belgesi almak isteyen kişiler KOSGEB tarafından düzenlenen hazır veya online eğitimlere katılarak kendilerini girişimcilik alanında geliştirebiliyor ve ardından girişimci olarak faaliyet gösterebiliyor.
Geleneksel girişimcilik eğitimi ya da ileri girişimcilik eğitimi almak isteyen kişilerin ilk olarak bir e-devlet hesabı olması gerekiyor. Çünkü eğitimlerin sonunda verilen sertifika ve belgeler kişilerin e-devletine tanımlanıyor.
İlgili İçerik; Sosyal Girişimcilik Nedir, Örnekleri Nelerdir?
E-ticaret Girişiminizi Kurun
Girişimcilik eğitimi alan ve bir girişimci belgesine sahip olan kişi ve işletmelerin en çok tercih ettiği işletme türlerinin başında e-ticaret yer alıyor. Çünkü e-ticaret sektörü son dönemlerin en popüler sektörleri arasında yer alıyor. E-ticaret sektörüne adım atmak isteyen bir girişimcinin ilk olarak bir iş planı hazırlaması ve ardından kendilerine ait bir e-ticaret sitesi kurması gerekiyor.
E-ticaret sitesi kurmak isteyen girişimci belgesine sahip kişiler en çok Ticimax e-ticaret alt yapısını tercih ediyor. Çünkü Ticimax sayesinde kişiler e-ticaret sitelerini hızlı bir şekilde kurarken alt yapımız içinde yer alan modül ve özellikler sayesinde işlerini daha kolay geliştirme fırsatı yakalıyor.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!