Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sosyal Girişimcilik Nedir, Örnekleri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 16.05.2023

İçindekiler;

Ticari bir amaçla başlamış olsa da, finansal kaygılarının yanı sıra toplumsal sorunların çözümüne dair de kaygı taşıyan girişim faaliyetleri sosyal girişimcilik olarak ifade edilir.

 

Sosyo ekonomik eşitsizlikler, artan çevre kirliliği, azalan doğal kaynaklar, etkisini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz küresel ısınma, doğal afetler gibi pek çok etmen, şirketleri ve kurumları sosyal girişimcilik alanında faaliyet göstermeye itmiş ve daha yaşanabilir bir dünyanın en az maddi karlılık kadar önemli olduğu hemen her girişim tarafından artık iyice benimsenmiştir.

 

Sosyal Girişimcilik Nedir, Örnekleri Nelerdir? başlıklı bu içeriğimizde; sosyal girişimcilik nedir konusunu açıklayacak, sosyal girişimcilik ticari kaygı taşır mı sorusuna yanıt vereceğiz. Sosyal girişimcilik faaliyetleri ve sosyal girişimciliğin bileşenleri konularına değineceğimiz yazımızda sosyal girişimcilik örnekleri de bulabilirsiniz. Detaylara geçmeden önce sosyal girişimcilik nedir sorusuna cevap verelim.

 

Sosyal Girişimcilik Nedir, Örnekleri Nelerdir?

 

Sosyal Girişimcilik Nedir?

 

Elde ettiği kazancı karlılık amacı gütmeden ve sosyal sorumluluk kapsamında toplumsal faydayı gözeterek harcayan girişimcilere sosyal girişimci ve yapılan bu faaliyetlere de sosyal girişimcilik denir.

 

Sosyal girişimcilik, karlılığı göz ardı etmek ve tüm kazancı sosyal yatırımlara yönlendirmek değildir. Kapital sistemin kar odaklı kazanç politikasını, günümüzün temel eksikliği ve ihtiyacı olan dayanışma ve fayda ruhu ile birleştirmeyi hedefler. Sosyal girişimcilik örnekleri, kar amacı gütmeyen dernek, kurum ya da vakıflarla karıştırılmamalıdır. Sosyal girişimcilik kar amacı taşır mı sorusu konuyla ilgili oldukça merak edilen noktalardan biridir. Evet, sosyal girişimcilik kar amacı taşır, sosyal faaliyetler yürütülürken de kar amacı vardır ancak karlılık birincil amaç değildir.

 

Bir sosyal girişim projesinin kazandığı başarı, elde ettiği karlılık oranına göre değil sağladığı fayda ile ölçülür. Sosyal girişimcilik, girişim faaliyetlerinin hız kazandığı bir dönemde sıklıkla duyduğumuz bir kavram olarak hayatımıza girmiş ise de Türkiye’de sosyal girişimciliğin ilk örnekleri oldukça eskidir. Ziya Bey öncülüğünde, 1872 yılında kurulan Darüşşafaka ve Zeynep Kamil tarafından 1862 yılında kurulan Zeynep Kamil Hastanesi ilk sosyal girişimcilik örnekleri arasında sayılabilir.

 

İlgili İçerik; Sosyal Sorumluluk Projelerinin Şirketler İçin Önemi

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

  

Sosyal Girişimcilik Nedir

 

Sosyal Girişimcilik Bileşenleri Nelerdir?

 

Sosyal girişimcilik kavramı 1990’lı yılların başında hem iş dünyasında hem de akademik dünyada karşılık görmeye başlamıştır. Kavrama dair tanımların netleşmesi ve sosyal girişimcilik nedir sorusunun daha açık yanıtlanabilmesi için sosyal girişimcilik bileşenleri üzerinde durmak gerekir. Dilerseniz bu bileşenlere hep birlikte bakalım.


İlgili İçerik; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği
 

Sosyal Etki

 

Diğer tüm girişim türlerinde olduğu gibi sosyal girişimler de sermayeye ihtiyaç duyar. Bi sosyal girişimci, projesini hayata geçirebilmek için kaynak yaratmak zorundadır ancak bu kaynağı ne için ve nasıl kullanacağı konusunda iş girişimcilerinden ayrılır. Fakat şunu da hemen belirtelim, ticari kazanç sağlayan ve şirket karlılığını ön planda tutan yapılar da sosyal girişim faaliyeti yürütebilir.

 

Ticari faaliyetlerde bulunan pek çok firma sosyal sorumluluk gereği bu türlü projeler üretmektedir. Burada önemli olan, sosyal girişim için ayrılan bütçenin, şirketin genel karlılık politikasından muaf olarak tutulması ve toplumsal fayda için kullanılmasıdır. Sosyal girişim projelerinin ortak noktası sosyal etki yaratmaları ve elde ettikleri geliri yine bu etki alanını genişletmek için kullanmalarıdır.

 
İlgili İçerik; 2021'de Sosyal Medya Etkileşimlerinizi Arttıracak Stratejiler 



Sosyal Girişimcilik Sosyal Etki

 

Fırsat Yaratma

 

Sosyal girişimcilik tüm toplumu ve çevreyi ilgilendiren herhangi bir olumsuzluk durumunda dahi, mevcut durumla mücadele etme ve onu iyileştirecek fırsatları görme özelliği taşır. Bu yönüyle sosyal girişim örnekleri çözümcül örneklerdir. Sosyal girişimcilik bileşenleri arasında oldukça önemli olan fırsat yaratma özelliği, mücadele alanını genişletir ve takıma yeni oyuncular kazandırır.

 

Çözüm Odaklı Düşünme

 

Sosyal girişim projeleri, yalnızca toplumsal faydayı işaret etmekle ya da sorun tespiti ile kalmaz, çözüm odaklı bir yaklaşımla herkese fayda sağlayacak cevaplar da üretir. Bu düşünme sürecinde çevresel faktörlerin iyi analiz edilmesi, beklenmedik durumlara karşı farklı çözümler üretilmesi, potansiyel tehditlerin görülmesi, bertaraf edilmesi ve fırsatların oldukça iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Sosyal Girişimcilik Çözüm Odaklı

 

Sürdürülebilirlik

 

Sosyal girişimcilik bileşenleri sürdürülebilir olmak zorundadır. Proje ne kadar iyi olursa olsun, kaynak ve insan gücü konusunda ne kadar geniş imkanlara ulaşırsa ulaşsın, eğer o proje sürdürülebilir değil ise toplumsal fayda sağlamaz ve gereken dönüşümü gerçekleştiremez. Dolayısı ile sosyal girişimcilik adı altında hayata geçirilen projeler, yapılan yatırımlar mevcut yapı geri döndürülemez şekilde iyileşene kadar devam etmeli ve ihtiyaç duyuldukça güncellenmelidir.

 

Buradan hareketle, sosyal girişimlerin yalnızca gönüllü kişilerin bağış, destek ya da aidatları ile değil, kendine ait bir kaynak akışı ile yönetilmesi gerekmektedir. Sosyal girişimlerde birincil sırada olmasa da kar amacı güdülmesinin en önemli sebebi sürdürülebilirliktir.

 

Sosyal Girişimcilik Sürdürebilirlik

 

Sosyal Girişimcilik Türleri Nelerdir?

 

Sosyal girişimcilik türleri kar amacı ve oluşumuna göre 3 ana başlıkta incelenmektedir.

 

Kar Amacı Gütmeyen Sosyal Girişimcilik Faaliyetleri

 

Piyasada bulunmayan bir hizmeti ya da ürünü, tüm toplumun refahı ve rahatlığı için karşılamak amacındadır. Özel şirketlerden ya da kamu kurumlardan aldığı desteklerle ayakta duran kar amacı gütmeyen sosyal girişimcilik örnekleri, fon ve hibe gelirleri ile devamlılığını sağlar.

 

Sosyal Girişimcilik Kar Amacı Gütmeyen

 

Kar Amacı Güden Sosyal Girişimcilik Faaliyetleri

 

Var olan bir problemi çözerek şartları iyileştirmeye çalışan kar amacı güden bu sosyal girişim faaliyeti, karlılık meselesini tamamen göz ardı edilmemiştir ancak girişimin birincil amacı karlılığı arttırmak ve kazanç sağlamak değildir. Elde edilen kar, sürekliliği sağlamak, daha fazla kişiye ulaşmak ve projeyi büyüterek daha faydalı hale getirebilmektir. Kar payının yanı sıra yatırımcıların desteği ile ayakta kalır.

 

Sosyal Girişimcilik Kar Amacı Güden

 

Hibrit Sosyal Girişimcilik Faaliyetleri

 

Hibrit olarak adlandırılan sosyal girişimcilik faaliyetleri, gelir ve gider dengesini ortaya koyduğu ürünü satarak ya da sunduğu hizmet karşılığı para alarak sağlar. Elde edilen kazanç, sosyal fayda amacı giden girişimlerin devamlılığı içindir.

 

Sosyal Girişimcilik Neden Önemlidir?

 
  • Sürdürülebilir bir çevre ve toplum düzenine katkı sağlar.
  • Ekolojik duyarlılığı yükseltir ve kaynakların dengeli ve verimli kullanılması konusunda bilinç uyandırır.
  • Toplumda eksikliği hissedilen ihtiyaçlara cevap verir.
  • İlişki kurma biçimlerinin yalnızca çıkar ve karlılık üzerinden olmadığını gösterek daha yaşanabilir bir dünya için herkesi umutlandırır.
  • Bugünü iyileştirmenin yanı sıra geleceğe yatırım yapar.
  • Şirketlerin marka imajını güçlendirir, marka sadakatini arttırır.
  • Müşterilerin gözünde daha saygın bir yere gelmenizi sağlar.
  • Yeni bir iş yatırımı fikriniz olduğunda, yatırımcı bulmanız için referans olur ve sermaye ihtiyacınızın çok daha kolay karşılanmasına yardımcı olur.
 

İlgili İçerik; Müşteri Sadakati Kazanmak İçin İpuçları

 

İlgili İçerik; Markalaşma Nedir? 5 Önemli Markalaşma Tekniği

 

Sosyal Girişimcilik Neden Önemli

 

Sosyal Girişimcilik Örnekleri

 

LUSH Kozmetik

 

Sürdürülebilirlik ve çevre bilinci konularında sosyal girişim projeleri yürüten Lush Kozmetik, etik üreticilik anlayışını benimsemiştir. Sorumluluk aldığı alana uygun davranan iyi bir örnek olan Lush, ürünlerini ambalajlamadan satar. Karlılık oranının büyük bir kısmını çevre bilinci kazandırmaya yönelik kampanya yönetimlerine ayırır.

 

Sosyal Girişimcilik LUSH Kozmetik

 

TOYİ

 

Çocuklara yönelik bir sosyal girişimcilik örneği olan TOYİ çevredeki nesnelerin oyuncağa çevrilmesini kolaylaştıran kitler üretmektedir. Oyun oynamanın bir çocuğun gelişimi için ne kadar önemli olduğunu bilen TOYİ, ürettiği oyun kitleri ile çocuklara duygularını ifade edebilme yeteneği ve problem çözme becerisi kazandırmayı amaçlar. Çocukların hayal güçlerini gelişimine katkıda bulunur.

 

Sosyal Girişimcilik TOYİ

 

Otsimo

 

Otsimo, özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için eğitsel oyunlar tasarlamaktadır. Otizm ya da down sendromu gibi farklılıkları olan çocukların eğlenerek ve oynayarak öğrenmesini sağlayan bu oyuncaklar, ebeveynlere de çocuklarının gelişimini takip edebilme şansı sunar.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax