• Yazar Tolga Sefa Ağyıldız
  • Güncellenme Tarihi 02 Mayıs 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Markalaşma günümüzde büyük, orta ya da küçük işletmeler fark etmeksizin bir zorunluluk halini almıştır. Rekabet ortamının arttığı günümüzde gerek fiziki gerekse online işletmeler için başarılı bir marka haline gelmek sektör ve pazar kalıcılığı kadar müşteri memnuniyetine varan bir döngünün parçası durumundadır.

 

Markalaşma Tanımı ve Teknikleri Nelerdir

 

Markalaşma Nedir?

 

Öncelikle markalaşma nedir dediğimizde kısaca bir şirkete kazandırılan kimlik olduğunu söyleyebiliriz. Tanımı biraz daha açtığımızda, markalaşma bir ürünün ismi, sembolü, renkleri, tasarımı, değerleri ve işleviyle bir bütün olarak oluşturulan bir kimliktir.

 

Markalaşmanın oluşmasını sağlayan unsurlar çok çeşitli ve birbiriyle ilişkilidir. Bu nedenle markalaşma yolundaki işletmelerin öncelikle “ben kimim” sorusunu cevaplandırması gerekmektedir.

 

Markalaşma;

 
  • İşletme olarak “ben kimim” sorusunun cevabıdır.
  • Bir ürünü ya da hizmeti diğerlerinden ayırmayı sağlar.
  • Ürün kullanılır fakat müşteride iz bırakan markadır.
  • Müşteri ile marka arasındaki sadakatin kurulmasında köprüdür.
  • Müşterinin işletmeye olan güven ve saygısında etkin rol oynar.
  • Pazar ve sektörde yer edinilmesinde kilit roldedir.
 
 

İlgili İçerik; Yüksek Rekabetli Pazarda Öne Çıkmak İçin Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; Sponsorluklar ve Markanıza Etkileri



Markalaşma Nedir

 

İşletmeler için Markalaşma Neden Önemlidir?

 

Aşağıda işletmeler için markalaşmanın neden önemli olduğuna dair bazı markalaşma ipuçları bulabilirsiniz.

 

Müşteri algısını etkiler: Markalaşma şirketler için kritik bir roldedir. Müşterilerin markanızı algılamasını sağlar ve bu algı şirketin başarısını önemli ölçüde etkiler. Markalaşma şirkette sunulan ürün ve hizmetlerin bilinirlik kazanmasını sağlarken, tüketicilerin yeniden hizmet almak istediğinde marka aracılığıyla ürünü bulmasına olanak tanır.

 

Yeni iş ilişkileri kurulmasını sağlar: Sektörde ve pazarda bir marka haline gelmek şirket adına bir network oluşturmayı ve yeni iş ilişkileri kurarak yeni fırsatlar yakalamayı mümkün kılar.

 

Yeni müşterilere ulaşma imkanı tanır: Başarılı bir marka haline gelme süreciyle birlikte işletme olumlu bir izlenim kazanır ve potansiyel müşterilerin işletmeyi tercih etme oranı artar. Başarılı bir marka müşteri gözünde; güven vereceği gibi tavsiye mekanizması ile kulaktan kulağa pazarlamayı da aktif hale getirecektir.

 

İşletme içi başarıyı artırır: Markalaşma süreci müşteri kadar olsa bile şirket çalışanları açısından da önem teşkil eder. Çalışan portföyünün genişlemesine ve şirket başarısının artmasında etkili olmaktadır.

 

Pazarda güven sağlar: Markalaşma rakiplerinizin arasında pazar payının artmasına katkı sunarken pazarda işbirlikçileriniz ile güven ortamının oluşmasına katkı sunar.

 

Pazarlama çalışmalarını destekler: İşletmenin pazarlama faaliyetlerinde markalaşmanın önemi büyüktür. Reklam stratejilerinin belirlenmesinde ve tüketicilere ulaşmasında marka ve reklam stratejilerinin uyuşması gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği 



İşletmeler İçin Markalaşma Önemi

 

Markalaşmanın İşletmelere Sağladığı Faydalar Nelerdir?

 

Markalaşma işletmelerin itibar kazanması ve bulunduğu sektörde konumunu sağlama almasında önemli bir etkendir. Markalaşma müşteriye güven sağladığı gibi firmalara da hem firmaya hem de müşteri nezdinde sağladığı faydalar vardır. Aşağıda markalaşmanın birkaç faydasına değindik.

 
  • Ürünlerin pazarlama ne tanıtımında etkin rol oynaması
  • Müşteriyle duygusal bağ oluşturulması
  • Ürüne ve hizmete duyulan güven ve sadakati artırması
  • Kalıcı müşterileri artırması
  • Rakiplerin arasından öne çıkmayı ve dikkat çekmeyi sağlaması
  • Şirketlere itibar kazandırması
  • Müşteriye güven ve sadakat vermesi
 
 

İlgili İçerik; Müşteri Sadakati Kazanmak İçin İpuçları

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri 



Markalaşma İşletmelere Sağladığı Faydalar

 

Markalaşma Oluştururken Dikkat Edilecek Unsurlar Nelerdir?

 

Markalaşma şirketlerin uzun vadede itibar ve sektör kalıcılığı kazanması için bir zorunluluk halini almış durumdadır. Uzun bir zamana yayılan başarılı markalaşma örnekleri şirketlerin doğuşuyla birlikte başlamaktadır.

 

Markalaşma sürecinde şirketlerin dikkate alması gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Aşağıda bunlardan birkaçına değindik.

 
  • Markanın konumlandırması
  • Markanın hedef kitlesi
  • Hedef kitlenin markadan beklentileri
  • Markanın hikayesi
  • Markanın yüzü
  • Markanın hedefleri ve amaçları
  • Markanın misyon ve vizyonu
  • Markanın öne çıkan özellikleri
  • Markanın işlevleri
  • Rakiplerden farklı dikkat çeken değerler
 

İlgili İçerik; Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur? 



Markalaşma Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

5 Başarılı Markalaşma Tekniği

 

Markalama konusu her ölçekteki işletme için önemli olmaktadır. Başarılı bir marka haline gelmek için kullanabileceğiniz bazı markalaşma teknikleri aşağıda sıraladık.

 

1. İyi bir izlenim ve etki bırakın: Markalaşma yolunda müşteride bırakılan izlenim marka değeri ve algısı oluşturmada gereklidir. İyi bir izlenim yaratmak için öncelikle markanızın değer yargılarını analiz etmeli, işlev ve güven duygusuyla birlikte profesyonel bir bakış açısı oluşturmalısınız. Markanıza bir değer atfetmek için reklam çalışmalarınızı bu yönde stratejilerle oluşturabilirsiniz.

 

2. Müşteri geri bildirimlerine odaklanın: Müşteri geri bildirimlerine kulak vererek markanıza değer katmanız mümkündür. Müşterilerin beklentilerini karşılayarak memnuniyeti artırabilir ve tavsiye mekanizmasının devreye girmesini sağlayabilirsiniz.

 

3. Kararlı ve tutarlı davranın: Markalaşmak için tüm somut ve soyut kavramlar ile tutarlı ve kararlı olmak gerekir. Markanın değer yargıları, anlattıklarıyla ilgili tutarlı olması başarının gelmesinde önemlidir. Kararlı ve tutarlı olmak müşteriye markaya olan bağlılığınızı kanıtlaması açısından önemlidir.

 

Öte yandan sadece marka değerleri değil markanızın somut sembollerinde de tutarlı bir mesaj vermek gerekir. Marka adı, logosu, slogan, kullanılan dil tutarlı bir strateji barındırmalıdır.

 

İlgili İçerik; 5 Adımda İnternette Kendi Markanızı Yaratın

İlgili İçerik; Logo Tasarımı Nasıl Yapılır? 2021'in En İyi Ücretsiz Logo Programları 



Başarılı Markalaşma Teknikleri

 

Markalaşma konusunda tutarlı olmak;

 
  • Müşteri sadakatini artırır.
  • Markaya itibar kazandırır.
  • Ürün ve hizmete güven duyulmasını sağlar.
 

4. Rakipler arasından fark yaratın: Markalaşmada bir diğer önemli konu da rakipleri değil de müşterinin sizi tercih etmesi için onlara avantajlı teklifler sunmaktadır. Bu nedenle rakip analizini doğru yaparak onda olmayıp markanızda olan özellikleri öne çıkarmanız doğru olacaktır. Başarılı bir markalaşma süreci için markanın vaat ettikleri ve sunduklarıyla müşterinin gözünde vazgeçilmez bir durumda olması gerekmektedir.

 

5. Markayı görünür kılın: Markalaşma sürecinde markanın pek çok kanalda görünür olması marka değeri ve bilinirliliği oluşturma açısından önemli olmaktadır.

 

Pazarlama faaliyetlerinin markaya katkısı;

 
  • Başarılı bir marka algısı oluşturmada etkilidir.
  • Ürün ve hizmetlerin duyulmasını sağlar.
  • Marka bilinrliliği sağlar.
  • Hedef kitleye ve potansiyel müşterilere ulaşılmasının önünü açar.
 
İlgili İçerik; Müşteri Memnuniyetini Arttırma Teknikleri

İlgili İçerik; E-ticaret Entegrasyon Modelleri Nelerdir? 



Önemli Marklaşma Teknikleri

 

E-ticarette Markalaşmanın Önemi Nedir?

 

E-ticaret günümüzde sadece bir satış yapma gayesi değil aynı zamanda markalaşma ve sektörde var olma mücadelesidir. E-ticarette ürün ve hizmetlerin satış ve pazarlamasını yansıtan değerler marka algısıyla birlikte gerçekleşir. Bu nedenle markalaşma her işletme için olduğu gibi e-ticaret firmaları için de gereklidir.

 

Aşağıda e-ticarette markalaşmanın önemini kanıtlayan birkaç madde sıraladık.

 

E-ticarette satışları arttırma: Başarılı markalaşma teknikleri ile birlikte e-ticarette gelir arttırmak mümkündür. Çünkü marka algısıyla hazırlanan pazarlama stratejileri başarı getirmekte ve işletmelerin kazancını artırmaktadır.

 

Marka bilinci oluşturma: Markalaşma e-ticarette marka değeri oluşturmanızı ve tercih edilebilirlik oranınızı artırmaktadır. İyi bir marka algısı oluşturmak için markanızın değer yargıları, amaçları, vizyonu ve misyonuyla ilgili bildirimler yapmak etkilidir.

 

Tercih edilme oranını arttırma: Müşteriler genellikle büyük ve başarılı markalarla duygusal bir bağ kurar ve bu güçlü ilişkiler kolay kolay zedelenmemektedir. Bu nedenle markalaşma süreci müşterilerle duygusal bir bağ oluşturmada etkili olacaktır.

 

Sadakat ve güven: Başarılı bir marka güçlü ve sadık müşteriler demektir. Bu nedenle başarılı bir marka algısı oluştuğunda müşteriler kolay kolay başka bir markaya şans vermemektedir.

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<