Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?

Güncelleme Tarihi: 08.01.2024

İçindekiler;

Günümüzde ticaret sektöründe rekabet ortamının artması, online platformların güçlenmesi, markaların daha büyük pazarlama çalışmalarına yönelmesini gerekli kılmaktadır. Şirketler bir marka elçisi seçerek ürün ve hizmetlerinin temsil ve etkileşim gücünü artırmayı hedeflemektedirler.

 

Marka elçileri konumundaki kişiler markanın referansı olma görevini üstlenir ve ürünleri deneyimleyerek markayla bir bağ kurar. Marka elçisi hedef kitlenin markayla bağ kurmasını sağlarken markanın kullanımını tavsiye eden kişi konumundadır.

 

Her sektörde marka elçileri kullanıldığı gibi e-ticaret sektörü için de bu pazarlama yöntemi birçok avantajı içinde barındırmaktadır. Çünkü araştırmalara göre e-ticarette bir ürünü kullanan kişinin deneyimleri ve tavsiyeleri tüketicilerin o ürünü satın almasında vurucu bir etkiye sahiptir.

 

Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?

 

Marka Elçisi Nedir?

 

Marka elçisi nedir dediğimizde;

 
  • Markayı en iyi şekilde temsil eden
  • Markayı iyi bilen ve deneyimleyen
  • Markayı tavsiye eden,
  • Toplum tarafından güven duyulan
  • İlgiyle takip edilen kişilerdir.
 

Markanın yüzü olmak; bağ kurarak, hedef kitlenin güvenle markayı kullanmasının hedeflendiği bir pazarlama şeklidir. Genellikle büyük markaların başvurduğu bir yöntemdir.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)

 

İlgili içerik: 5 Adımda İnternette Kendi Markanızı Yaratın



Marka Elçisi Nedir

 

Marka Yüzünün Görevleri Nelerdir?

 
  • Markayı olumlu temsil etmek
  • Markayı kişisel sosyal medya hesapları üzerinden tanıtmak
  • Ağızdan ağza pazarlama yoluyla marka bilinirliği oluşturmak
  • Ürünü deneyimleyerek paylaşmak ve tavsiye etmek
  • Ürün ile bağ kurmak
  • Hedef kitle ve marka arasındaki iletişimi güçlendirmek
  • Hedef kitle ve markaya uygun bir dil kullanmak
  • Marka hakkında olumsuz düşünceleri olumluya çevirmek
 

Yapılan araştırmalara göre tüketiciler tanıdıkları ve güvendikleri birinin tavsiye ettiği bir ürünü alma eğilimi gösterir. Şirketler toplum tarafından; sevilen, sayılan, güvenilen ve ilgiyle takip edilen kişileri marka yüzü yaparak ürün ve tüketici arasındaki ilişkinin oluşmasında marka elçilerini kullanırlar.

 

Güven verme, tavsiye etme, deneyimlerini paylaşma bir reklam yüzünün en önemli görevlerindendir. Bir markanın yüzünün marka bilinci oluşturmak için sürekli olarak hedef kitleyle etkileşimde olması beklenir.

 

Marka elçileri bir marka ile anlaşma sağladıktan sonra sosyal medya hesaplarında da markayla ilgili deneyimlerini sık sık paylaşır ve etkileşimleri artırmayı hedefler.

 

İlgili içerik: Marka Sloganı Yaratırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey

 

Marka Yüzü Görevleri

 

Marka Elçisinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

 

Bir marka yüzü olmak içinde pek çok beceriyi de barındırır. Elçinin kitleler üzerinde her alanda etki yaratması önemlidir. Bir marka yüzünde olması gereken özelliklerden birkaçını sıraladık;

 
  • Yüz yüze ve online olarak iletişim becerileri yüksek olması
  • İkna kabiliyetinin yüksek olması
  • Özgün, pozitif ve enerjik yapıda olması
  • Hedef kitle ile iletişim kurma yetisine sahip olması
  • Eleştiri ve geri bildirimlere açık olması
  • Liderlik özelliğine sahip olması
  • Profesyonel bir bakış açısın sahip olması
  • Güven vermesi ve motive edici olması
  • Hedef kitlesi için yaratıcı içerikler üretebilmesi
  • Güçlü bir sosyal ağa sahip olması
  • Hedef kitlesini iyi tanıması
  • Markayı deneyimlemiş ve marka bilgisi yüksek olması
 

İlginizi Çekebilir: E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

 

İlginizi Çekebilir: E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

Marka Elçisi Özellikleri

 

Marka Elçilerinin Ürün ve Hizmetlere Sağladığı Faydalar Nelerdir?

 

Marka elçileri ilgili markaya birçok olumlu geri dönüş sağlar. Bunlardan bazılarını aşağıda sıraladık;

 
  • Gelişim ve büyüme göstermesini sağlar.
  • Ürün ve hizmetlerin satışına katkı sağlar.
  • Markaya ve şirkete olan güveni artırır.
  • Markanın yeni fırsatlar yakalamasını sağlar.
  • Markanın sosyal medya platformlarındaki etkileşimi artırır.
  • Marka bilinirliliği ve kalıcılığına katkı sağlar.
  • Markayı deneyimleyen müşteri sayısının artmasına katkı sağlar.
 

Marka Elçisi Faydaları

 

Marka Elçisinin Önemi Nedir?

 

Bir markanın elçi kullanmasının markaya sağladığı pek çok katkısı vardır. Bunlardan birkaçını aşağıda sıraladık;

 

Marka ile bağ kurma: Hedef kitlenizin marka ile bağ kurmasını ve ürünleri deneyimlemesine katkıda bulunur. Hedef kitle marka ile marka yüzünü bağdaştırır ve markaya güven duymaya başlar.

 

Marka etkileşimleri artması: Deneyim ve tavsiye mekanizması ile çalışan bu pazarlama şekli kulaktan kulağa bir yayılım gösterir ve geniş bir etkileşim sağlanır.

 

Marka bilinirliliği ve sektör kalıcılığı: Marka elçisi şirketler ile yapılan uzun vadeli anlaşmalara dayandığı için markanın sektör kalıcılığını ve bilinirliliğini artırmada önemli rol oynar.

 

Marka Elçisi Önemi

 

Marka Yüzü Nasıl Olunur?

 

Şirketler reklam yüzü olarak seçtikleri kişileri genellikle tanınmış, güvenilir, ilgiyle takip edilen, kitlesi tarafından güven duyulan kişilerden seçerler. Bir markanın yüzü olacak kişinin aynı zamanda markayla yakalayacağı uyum da son derece önemlidir.

 

Marka elçisi seçiminde bir diğer belirleyici kriter ise markayı deneyimlemesi, marka hakkında bilgi sahibi olmasıdır. Marka elçileri seçilirken sosyal medyada nasıl bir kitleye hitap ettiği, takipçi sayısı, aldığı geri dönüşler gibi istatistikler şirketler için oldukça önemlidir. Sosyal ağlardaki takipçisi yüksek olsa da hitap ettiği kitle markayla ilgili değilse o pazarlamanın bir sonuç vermesi de beklenmemelidir.



Marka Elçisi Nasıl Olunur

 

Influencer Pazarlama ile Marka Elçiliği Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Influencer pazarlama ile marka elçiliği çoğu zaman karıştırılsa da ikisi birbirinden farklıdır. Marka elçiliği uzun bir dönemi kapsayan anlaşmalardır. Bir markanın yüzü olmak o markayla uzun süreli sözleşmeye dayalı bir süreçtir. Marka elçileri belirli bir ücret karşılığında uzun vadeli bir anlaşma yapar ve sonrasındaki etkileşimlerin geri dönüşlerinden de komisyon alır. Influencer pazarlamada ise çoğunlukla tek seferlik bir tanıtım amaçlanır. Örneğin, markanın bir kampanyasının duyurusunu yapar ve sonrasında markayla bir bağı kalmaz.

 

İlginizi Çekebilir: Influencer Marketing ile Etkileşimleri Arttırmak

 

Marka Elçisi ile Influencer Pazarlama Farkı

 

Influencer Pazarlama mı Marka Elçiliği mi Daha Etkilidir?

 

Günümüzde her iki pazarlama yöntemi de sıklıkla kullanılıyor gibi görünse de markaların eğilimlerinin Influencer pazarlamaya doğru kaydığı söylenebilir. Daha dinamik ve hızlı sonuçlar almaya yakın Influencer pazarlama birçok markanın beklentilerine karşılık vermektedir. Marka elçiliği ise özellikle büyük şirketlerin hala kullandığı ve markaya güç katan bir yöntem olarak yerini korumaktadır.



Marka Elçisi mi Influencer Pazarlama mı Daha Etkili

 

E-ticaret Siteleri Marka Elçisi Kullanmalı mıdır?

 

Sanal mağazalar e-ticaret sektöründe yer edinmek ve kalıcılık sağlamak için marka elçisi pazarlamasından yararlanabilir. Sektöre yeni giren, bir kurumsal kimlik oluşturmaya çalışan e-ticaret firmaları bir marka yüzü seçerek markalarını hedef kitle nezdinde insanileştirebilir. Ayrıca sektöre yeni giriş yapan firmalar için bir marka elçisi seçmek güven verme açısından faydalı olacaktır. Elçiler ayrıca, marka bilinirliğini artırmaya yardımcı olurlar.

 

E-ticaret firmaları günümüzde Influencer pazarlama ya da marka elçisi yöntemlerini sıklıkla kullanmaktadır. Sanal mağazadaki ürün ve hizmetler için kurgulayacağınız özgün içerik ve kampanyaları Influencer ya da marka elçileri ile duyurmanız geri dönüşlerinizi büyük oranda artıracaktır.

 

Marka elçisi ya da Influencer pazarlama yönteminin e-ticaret sitelerine katkıları;

 
  • Satışları artırma
  • Sanal mağaza trafiğini artırma
  • Marka bilinirliğini sağlama
  • Online alışveriş sitesine olan güveni artırma
  • Yeni müşteri ve kalıcı müşteri oranını artırma
 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax