Hızla küreselleşmenin e-ticarete doğrudan etkileri bulunmaktadır. Zamandan ve mekandan bağımsız bir alışveriş deneyimi sunan e-ticaret küreselleşme ile dünyanın her yerinden alışveriş yapabilme özgürlüğüne tüketicileri kavuşturmuştur.

 

Küreselleşmenin E-ticarete Etkileri Nelerdir?

 

Küreselleşme Nedir?

 

Küreselleşme, ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alışverişinden doğan bir uluslararası bütünleşme sürecidir. Küreselleşme içinde pek çok farklı dinamiği barındırmaktadır. Bunlar teknoloji, kültürel, ekonomik küreselleşme, ideolojik gibi çok boyutlu süreçler içermektedir.

 

Küreselleşmenin en önemli dinamiklerine bakıldığında ise şüphesiz finansal küreselleşme ve küreselleşmenin teknolojik boyutu akla gelmektedir. Küreselleşme ticari olarak bir markanın tüm dünyaya yayılmasını mümkün kılmaktadır.

 

Küresel bir marka haline gelen starbucks markası konunun yerinde bir örneğidir. Dünyanın her yerinde var olan bir kahve zinciri haline gelen Starbucks küresel boyutta bir başarının örneğidir.

 

Birkaç başlıkta küreselleşme nedir?

 

Konunun daha iyi anlaşılması adına birkaç başlıkta küreselleşme nedir konusunu irdeledik.

 
  • Küreselleşme en özet tabirle işletmelerin veya diğer kuruluşların uluslararası etki geliştirme veya uluslararası ölçekte faaliyet göstermeye başlama sürecidir.
  • Küreselleşme ne demek dediğimizde ülkeler ve tüketiciler arasında açık bir bilgi, teknoloji ve mal akışı anlamına gelir. 
  • Küreselleşme; iş, jeopolitik ve teknolojiden seyahat, kültür ve medyaya kadar çeşitli ilişkiler yoluyla gerçekleşir.
  • Küreselleşme bir nevi dünyanın küçüldüğü anlamına gelir ve işletmelerin küreselleşmenin farkında olarak fırsat ve tehditleri analiz etmesi gerekmektedir.
 

İlgili İçerik; Dijital Dünya’nın 2021 Yılı Analizleri

 

Küreselleşme Nedir Ne Anlama Gelir

 

Küreselleşmenin Faydaları Nelerdir?

 

Küreselleşme işletmeleri pek çok farklı yönden etkilemektedir. Öncelikle küreselleşmenin işletmelere sağladığı faydalardan bahsedelim.

 

Yeni kültürleri keşfetmek: Küreselleşme, yemek, film, müzik ve sanat da dahil olmak üzere yabancı kültüre erişimi her zamankinden daha kolay hale getirmektedir. Film, dizi, sanat gibi konularda bilgi akışı çok daha hızlı gelmektedir.

 

Teknoloji ve inovasyonun yayılması: Dünya çapında birçok ülke sürekli olarak bağlantı halinde kalmakta ve bu nedenle bilgi ve teknolojik gelişmeler hızla yayılmaktadır. Bilgi de çok hızlı aktarıldığından teknolojik gelişmeler ülkeler arasında hızla yayılmaktadır. Bu konuya en güncel örneği tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19’a karşı ülkeler arasında aşı çalışmalarının hızla yayılması ve farklı ülkeler tarafından kullanılması verilebilir.

 

Ürünler için düşük maliyetler: Küreselleşme, şirketlerin ürünlerini üretmek için daha düşük maliyetli yollar bulmalarına olanak tanır. Aynı zamanda fiyatları aşağı çeken ve tüketiciler için daha geniş bir seçenek yelpazesi oluşturulur ve küresel rekabet artar. Düşen maliyetler hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerdeki insanların daha az parayla daha iyi yaşamasına yardımcı olur.

 

Yeni pazarlara erişim: İşletmeler, yeni müşteriler ve çeşitli gelir akışları dahil olmak üzere küreselleşmeden çok şey kazanmaktadır. E-ticaret firmaları küreselleşme sayesinde önemli büyümeler kat edebilmektedir. Dünyaya açılma dışında dijital dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek e-ticarette başarıyı yakalama şansı bulmaktadır.

 

İlgili İçerik; İnovasyon Nedir? İnovasyon Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Küreselleşmenin Faydaları Nelerdir

 

Küreselleşmenin Zorlukları Nelerdir?

 

Küreselleşme birçok fayda sağlasa da elbette bazı zorluk ve tehditleri de mevcuttur. Aşağıda bunlardan birkaçını sıraladık.

 

Çalışan göçünün artması: Küreselleşmenin artması ülkeler arası çalışan göçünü artırmış durumdadır. Ülkelerin göçlerin tehdit oluşturmaması için bu göçleri doğru yönetmeleri gerekmektedir.

 

Güçlü rekabet ortamında kaybolma riski: Hızlı küreselleşme öte yandan şirketler arası rekabeti daha da güçlü bir hale getirmektedir. Bu durum işletmelerin daha iyi olması gerektiğini anlamına gelmektedir. Rakiplerin takibini küresel yönde yapmak zor bir hale gelirken işletmelerin pazar payının düşmesi ya da tamamen pazardan çekilme gibi durumlar sıkça meydana gelmektedir.

 

İhracattaki maliyetler: Ülkeler arası satış yapan işletmeler için küresel bazı zorluk ve maliyetler doğmaktadır. Ürünleri yurtdışına satmak ya da yurt dışından ürün satmak hem maliyet hem de güven açısından önemli ön çalışmalar gerektirmektedir.

 

Ülkeler arasındaki prosedür farklılıkları: Denizaşırı yapılan faaliyetler her ülkenin farklı prosedür ve yaptırımlarına da uyma zorunluluğunu getirmektedir. Pazardaki bir diğer tehdit de bu değişikliklerden oluşmaktadır. Bu nedenle küreselleşme adımları atacak olan işletmelerin yanlış adım atmamak adına ilgili ülkelerin hukuki, mali vb. prosedürlerini bilmesi gerekmektedir.

 

Kültürel asimilasyon: Küreselleşme geleneksel yapının ve ülkenin kendi kültürünü korumasını zorlaştırmaktadır. Her toplum, küreselleşme ile birbirine benzemeye başlamış ve ülkelerin birbirini taklit etmesi gibi bir durum doğmuştur. Kültürel asimilasyon küresel çeşitliliğinin önüne geçmektedir.

 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi

 

Küreselleşmenin Zorlukları Nelerdir Covid-19 Korona

 

Küreselleşmenin E-ticaret Boyutları Nelerdir?

 

Küreselleşme, e-ticaret endüstrisini derinden etkilemeye devam etmektedir. Özellikle son yıllardaki hızlı dijitalleşme masaüstü ve mobil cihazlardan küresel ölçekteki alışverişi maksimum seviyeye ulaştırmış durumdadır.

 

Küresel gelişmeler e-ticaret sektörünün global ölçekte büyümesini sağlamaktadır. Küreselleşme ile günümüzde, dünyanın her yerinden birçok internet kullanıcısı, dünyanın diğer ucunda olsa dahi bir işletmeye ulaşabilmekte ve alışveriş yapabilmektedir.

 

Küreselleşmenim e-ticarete getirilerini birkaç maddede açıkladık.

 
  • Küreselleşme e-ticaretin alanını genişleterek daha geniş kitlelere ulaşılmasını mümkün kılmaktadır.
  • İşletmelerin global ölçekteki yenilikleri sürekli takip ederek yenilik ve yeni teknolojilerle senkronize ilerlemesi gerekmektedir.
  • E-ticaret firmalarının hem iç pazarda hem de global pazarda söz sahibi olmasını mümkün kılmaktadır.
  • Yeni teknolojileri işletmeye kazandırma şansı yakalamaktadır.
  • İşini büyüterek pazar payının artırılmasını sağlamaktadır.
 


Küreselleşmenin E-ticaret Boyutları Nelerdir

 

E-ticaret Siteleri Küreselleşmeye Nasıl Karşılık Vermelidir?

 

Hızlı finansal küreselleşme e-ticaret firmalarının bu hızı yakalamasını zorunlu hale getirmiştir. Pazardaki konumu korumak ya da kaybetmemek için global ve lokal bazdaki rakiplerin önüne geçmek küresel gelişmeleri takip ederek sürekli yenilik ve iyileştirme yapmak işletmelerin geleceği açısından oldukça önemlidir.

 

Aşağıda işletmelerin küresel gelişmeleri takip etmesi için yapması gerekenleri sıraladık.

 

Mobile yatırım: Yaşadığımız artan küreselleşmenin e-ticaret endüstrisine getirdiği bir durum olan kişilerin mobilden hemen satın alımına uygun bir e-ticaret sitesi tercih edilmelidir. Çünkü dünyada tüketicilerin yüzde 50’si artık mobil cihazlardan alışveriş yapmayı tercih etmektedir.

 

Gelişmiş e-ticaret siteleri: Dünya standartlarında bir e-ticaret sitesi ile dünyanın her yerinden müşteri kitlesine hitap etmek oldukça önemlidir. Bu nedenle her açıdan gelişmiş bir e-ticaret sitesi tercih edilmelidir. E-ticaret sitesinin güvenli, hızlı olması, müşteriye güven vererek satın almayı sağlamasında etkili olacaktır.

 

Gelişmiş altyapı seçenekleriyle benzersiz bir e-ticaret sitesi için Ticimax E-ticaret Paketleri ile hemen tanışmanızı öneririz.

 

E-ticaret Sitesi Küreselleşmeye Nasıl Tepki Vermelidir

 

Küreselleşmenin Teknolojik Boyutu Nasıldır?

 

Küreselleşme, teknolojideki büyük sıçramalar sayesinde son yarım yüzyılda muazzam bir hız kazanmıştır. İnternet, bağlantı, iletişim, alışveriş konusunda büyük bir sıçrama olmasını sağlayan küreselleşme pek çok işletmeye olumlu katkılar sunmaktadır. Ulaşımdaki yenilikler de küreselleşmenin hızlanmasına katkı sunmaktadır. Gemi, uçak, tren ulaşımının hız kazanması dünya çapındaki sirkülasyonu hızlandırmıştır.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<