Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Micro, Macro ve Mega Influencer Arasındaki Farklar Nedir?

Güncelleme Tarihi: 13.07.2023

İçindekiler;

Markalar ürün ya da hizmetlerini satmak için sosyal medyanın gücünden sıkça yararlanmaktadır. Sosyal medya etki ve kullanım alanını gün geçtikçe daha da artırmayı sürdürmektedir. Sosyal medyaya bakıldığında güzellikten kozmetiğe, otomobilden oyun dünyasına, teknolojiden seyahate kadar akla gelecek her konunun bir etki alanı mevcuttur.

 

Sosyal medya kanallarında tanıtım yapmak isteyen markalar için influencerlar büyük bir aracı olmaktadır. İlgi çekici içeriklerle markaların tanıtımlarını yapan influencerlar markaların önemli geri dönüşler almasına olanak sağlamaktadır.

 

Markaların yapması gereken amaç ve hedeflerine uygun influencerları bulmak ve doğru stratejiler geliştirmektir. Markaların bilmesi gereken mega macro micro influencer konusunda detayları yazımızda aktardık.

 

Micro, Macro ve Mega Influencer Arasındaki Farklar Nedir?

 

Influencer Ne Demek?

 

Influencer ne demek dediğimizde Türkçe karşılığı olarak etkileyici anlamına gelen influencer bir konuda; yetkisi, bilgisi, konumu olan ya da hedef kitlesiyle olan ilişkisi nedeniyle başkalarının satın alma kararlarını etkileme gücüne sahip olan kişilerdir.

 

Micro, Macro ve Mega Influencer Ne Demektir

 

Influencer Marketing Nedir?

 

Influencer sosyal etkiye sahip olan kişilerin ürün ve hizmetleri sosyal medya kanallarında pazarlamasıdır. Influencer pazarlama; marka bilinirliğini geliştirmek, trafiği artırmak ve markanızın mesajını hedef kitlenize yönlendirmek için etki gücü yüksek olan sosyal medya fenomenlerini kullanmaktadır. Marka hedefine göre geniş bir kitleye hitap eden kişileri tercih edeceği gibi daha niş bir alana da yönelerek farklı tanıtım stratejileri geliştirebilir.

 

Başarılı bir influencer pazarlama için aşağıda önemli başlıkları açıkladık;


Hedef belirleme: Başarılı bir influencer pazarlama programı yürütmenin ilk adımı, hedeflerinizi belirlemek ve neyi başarmak istediğinizi açıkça tanımlamaktır. Bu hedeflere dayalı olarak başarıyı ölçmek için hangi metrikleri kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Önceden iyi tanımlanması gereken bir diğer şey ise ürün ve hizmetlerinizin hitap edeceği hedef kitlenizi tanımlamaktır.

 

Hedef kitleyi belirlemek için aşağıdaki soruların cevaplanması gerekir;

 
  • Sattığınız ürünle en çok hangi demografi ilgilenir?
  • Kitlenizin beğenileri, beğenmedikleri ve tercihleri ​​nelerdir?
  • Ürün veya hizmetinizi ilgi alanlarına uygun şekilde nasıl sunabilirsiniz?
 

Uygun influencer belirlenmesi: Başarılı bir kampanyayı başarısız bir kampanyadan ayıran ana unsur, doğru influencer ile çalışmaktır. Ürün ve hizmet ağınıza en yakın influencerı bulmak gerekir. Sosyal medyada her alanda etki alanı olan influencerlar bulunmaktadır. Buradaki amaç markanın influencerların hedef kitlesini doğru şekilde tanımlamalıdır.

 

İçerik oluşturma: Influencer pazarlama konusunda en önemli adım ise ürün ve hizmetlerin nasıl tanıtılacağı konusudur. Dikkat çekici bir içerik oluşturmak etkileşim almanız açısından oldukça önemli olacaktır. Influencer içerik aracılığıyla ne tür bir kitleye ulaşmak istediğiniz konusunda net olmalısınız, bu nedenle hedef kitlenizi en baştan belirlemek çok önemlidir. Ardından, içerik için ihtiyaç duyduğunuz araçları da belirlemelisiniz.

 

Markanızı etkili bir şekilde tanıtırken, kitlelerinin ilgisini çekecek tam içerik türünü oluşturmak için influencerlara güvenmeniz önemlidir. Onları içerik oluşturma konusunda desteklemek için, etkileyici kampanya için hedefleriniz ve etkileyici içerikten ne elde etmeyi umduğunuz hakkında onlara olabildiğince fazla bilgi vererek başarı oranınızı artırmalısınız.

 

İlgili İçerik; Influencer Marketing ile Etkileşimleri Arttırmak



Micro, Macro ve Mega Influencer Marketing Nedir

 

Mega Influencer Nedir?

 

Sosyal medyada etki alanı büyük, geniş kitlelere hitap eden mega influencerlar genellikle bir milyondan fazla takipçisi vardır. Etki alanları geniş olduğu gibi ünlü ve herkes tarafından bilinen sanatçı, oyuncu gibi kategoriler mega influencer olarak değerlendirilmektedir. Mega influencer’lar oyuncu, sanatçı gibi kitlelere hitap ettiklerinden dolayı takipçi kitlesine bakıldığında farklı ilgi alanlarına sahip kişilerin olduğu görülmektedir. Mega influencerların erişimi oldukça yüksektir. Fakat takipçi kitlesi oldukça çeşitlidir.

 

Mega Influencer Nedir?

 

Markalar için Mega Influencerların Önemi Nedir?

 

Büyük ölçüde geniş bir takipçi kitlesine sahip olan mega-influencerlar, markalara önemli ölçüde erişim sağlar. Ancak takipçisi fazla olan mega influencer ile çalışmak maliyetlidir. Mega influencerlar markalar ile işbirliği konusunda daha seçicidir. Erişimleri büyük olsa da etki alanları daha düşüktür. Mega influecer’ların gerçek dönüştürücü etkiye sahip olmadıkları söylenmektedir. Bunun nedeni takipçi portföyünün demografik ve psikografik çeşitliliğinin fazla olmasıdır.

 

İlgili İçerik; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği

 

 Mega Influencer Önemi Nedir?

 

Macro Influencer Nedir?

 

Macro influencer, mega-influencerlardan bir derece aşağıdadır. Macro influencer ne demek dediğimizde , 100 bin ile bir milyon takipçi arasındaki influecerlara denilmektedir. Macro influencerların etki alanlarına bakıldığında micro ile mega arasında bir yerde olduğu söylenebilir. Macro influencer kategorisine kimlerin girdiği konusuna bakıldığında ünlü olan kişilerden ziyade kendi ürettikleri içerikle belirli bir kitleye ulaşmış kişilerdir.

 

İlgili İçerik; Instagram Etkileşim Arttırma Teknikleri

 

Macro Influencer Nedir?

 

Macro Influencerların Markalara Faydaları Nelerdir?

 

Macro influencerlar ürettikleri içeriklerle belirli bir takipçi kitlesine sahip olan kategoride yer almaktadır. Bu nedenle macro influencerların takipçi kitlesi daha tutarlıdır. Markalar kendilerine hitap eden macro influencerlar ile çalışarak etkileşim ve dönüş almayı mümkün hale getirebilirler. Doğru içerik, doğru hedef kitle seçildiğinde macro influencerların etki alanı mega influencerlara göre daha fazladır.

 

 Macro  Influencer Önemi Nedir?

 

Micro Influencer Nedir?

 

Micro influencerların takipçi skalasına bakıldığında bin ile 100 bin arasında olduğu görülmektedir. Micro influencer kategorisine bakıldığında daha niş bir alana hitap ettikleri görülmektedir. Niş fakat etki alanı olarak micro influencerların nokta atışı yapma olasılıkları daha fazladır. Micro influencerlar genellikle belirli bir konuda uzman olurlar ve o alana ilgi duyan takipçi kitlesine sahiptir. Örneğin bir gamer youtube kanalı ya da Instagram sayfası buna örnektir. Micro influencer kitlesine bakıldığında tek tip bir kitleye sahip olduğu görülmektedir.

 

Micro Influencer Nedir?

 

Markalar Micro Etkileyiciden Yararlanmalı mı?

 

Micro etkileyicilerin nispeten daha küçük bir takipçisi vardır ve çoğu zaman ünlü statüsünde değillerdir. Markalar alaka düzeyine göre micro influencerlardan yüksek etkileşim alabilmektedir. Örneğin seyahat sayfası olan bir micro influencer ile çalışan bir havayolu şirketi hedeflediği kitleye bu sayede rahatlıkla ulaşabilmektedir.

 

Micro kategorisinin markalar için faydalarından biri de genellikle makro-influencerlardan çok daha az maliyetli olmasıdır. Maliyet olarak az olmasına rağmen istenen etki fazlasıyla yakalanmaktadır. Micro influencerlar özellikle Instagram’da yüksek düzeyde etkileşime sahiplerdir.

 

İlgili İçerik; Influencerlara Yeni Vergi Düzenlemesi

 

Micro Influencer Önemi Nedir?

 

Markalar için Doğru Influencer Seçimi Nasıl Yapılır?

 

Sosyal medyada tanıtım yapmak isteyen markalar doğru seçimi yapmak için bazen oldukça kararsız kalabiliyorlar. Markaların doğru influencer seçimi yaparken ürün ve hizmetleriyle uyumlu seçimler yapmaları gerekmektedir. Markalar seçim yaparken dönüşümün olmasını ve tanıtımlarının etki yaratmasını istemektedir. Yukarıda bahsettiğimiz influencer seçeneklerine bakıldığında mega influencer takipçi sayısı en yüksek kategoriye dahil olsa da takipçilerin bir reklama odaklanması o kadar azdır.

 

Bir marka belirli bir hedef pazar için bir ürün veya hizmet satıyorsa daha dar kitleleri amaçlamalı bunun içinde macro influencer ya da micro influencer ile çalışmalıdır. Mega influencerlar genellikle herkes tarafından bilinen markalara yönelmektedir. Spesifik ya da niş tanıtımlar mega influencerların işi değildir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax