Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Philip Kotler'den Önemli 5 Pazarlama İpucu

Güncelleme Tarihi: 02.02.2024

İçindekiler;

“Modern pazarlamanın babası” olarak kabul edilen ve dijital pazarlama stratejilerinde uygulanabilecek önemli taktikler veren Philip Kotler’in açıkladığı önemli pazarlama ipucu sizler için yazımızda derledik.



Philip Kotler'den Önemli 5 Pazarlama İpucu

 

Philip Kotler Kimdir?

 

Kuzey Amerikalı Profesör Philip Kotler bir akademik çalışma alanı olarak pazarlamanın yaratıcısıdır. Philip Kotler önderliğinde dünyanın her yerindeki üniversiteler artık akademik programlarında pazarlamayı da içeriyor. Chicago'da doğan yazar, 1988'den beri dünyanın en önemli iş merkezlerinden biri olan Northwestern Üniversitesi'nde Uluslararası Pazarlama kürsüsü sahibidir.

 

Philip Kotler’e Göre Pazarlama Nedir?

 

Pazarlamadan en iyi şekilde yararlanmak ve işinize bazı gerçek avantajlar getirmek için işletmelerin Philip Kotler’in pazarlama alanındaki tezlerine kulak vermesi gerekmektedir. Philip Kotler pazarlama tanımını “Pazarlama Yönetimi” kitabında şöyle açıklamaktadır; “Pazarlama; bireylerin ve grupların ihtiyaç duyduklarını ve arzu ettiklerini, değerli ürünleri eşitleri ile üreterek, sunarak ve değiş tokuş ederek elde ettikleri idari ve sosyal bir süreçtir.

 

Kotler pazarlamayı çeşitli dallara ayırır ve çeşitli tanımlamalarla pazarlama kavramının daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır. Pazarlamada segmentasyon, tüm müşterilere aynı düzeyde memnuniyetle hizmet veremeyeceğinizin kabul edilmesidir. Bu şekilde mümkün olan en yüksek memnuniyeti sağlamak için işletmelerin hedef pazar tanımlamak gerekir.

 

Philip Kotler’e Göre Pazarlama Nedir?

 

Konumlandırma Nedir?

 

Philip Kotler'e göre konumlandırma, hedef kitlenizin rakiplerinizden tam olarak nasıl farklı olduğunuzu bilmesini sağlamaktır. Kotler bu konuda Starbucks örneğini vermiştir. Kahvenin taze olmasını ve üründe gerekenlere sahip olmasını sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda çok daha fazlasını kattıklarını da göreceksiniz. Dolayısıyla yazarın Starbucks örneğinde belirttiği gibi “Konumları daha iyi bir kahve, daha fazla çeşit arasından seçim yapmak ve kahve içmekten keyif alacağınız bir yerde tamamen hoş bir deneyim sunmaktır.

 

İlgili İçerik; Ürün pazarlamasında kullanılacak 6 Yöntem

 

Konumlandırma Nedir

 

Kotler’e Göre Pazarlama Türleri

 

Philip Kotler, Marketing 3.0 From Products to Customers to the Human Spirit adlı kitabında kendisini tanımladığı 3 çeşit pazarlama olduğunu açıklamaktadır. Bunları aşağıda açıkladık.

 

Pazarlama 1.0

 

Bunlardan ilki, şu anda şirketlerin çoğunluğunun çalıştığı pazarlama 1.0'dır. Kotler, pazarlama 1.0 kavramını müşterilerin zihinlerine ulaşmak için kullanılan stratejilerdir. Pazarlama 1.0 şirketlere kaliteli ürünler sunması ve kazanç sağlaması için katkılar sunmaktadır.

 

Pazarlama 1.0

 

Pazarlama 2.0

 

Kotler bazı şirketler ürünlerini kime sattıkları hakkında daha fazla bilgi edinmeye, kaliteli mallar üretip satmaya, müşterilerini geniş veri tabanlarını inceleyerek anlamaya ve onlara farklı bir ürün sunmaya karar verirler. Pazarlama 2.0 bunlara hizmet etmektedir. Bu şekilde, istatistikleri yayan yeni dijital analitik araçlar sayesinde, şirketler, müşteri veritabanlarını daha iyi tanımak için tanımlayabilir ve analiz edebilir. Bunlar aracılığıyla onlara mümkün olan en iyi hizmeti verebilmek için tüketici davranışlarını ve tercihlerini inceliyorlar.

 

Pazarlama 2.0

 

Pazarlama 3.0

 

Marketing 3.0 , yalnızca ürünleri mümkün olan en iyi şekilde satmayı değil, aynı zamanda dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi de amaçlar. Pazarlama 3.0 şunları sağlar: ürün, hizmet ve değer. Artan teknoloji ve dijitalleşmenin beraberinde getirdiği sorunlar arasında işletmeleri korumak ve tüketicilere sağlıklı bir şekilde ulaşmak için yürütülen çalışmaları kapsamaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri

 

Pazarlama 3.0

 

Philip Kotler’e Göre Pazarlama Metrikleri Nelerdir?

 

Philip Kotler, satış sürecinde yer alan faktörlerin her birini nasıl evrimleştirdiklerinin doğru bir resmini veren bir puan kartına sahip olmanın önemini vurguladı. Kotler'in pazarlamada gerekli gördüğü bazı metrikler söz konusudur. Bunlar; kalitede iyileştirmeler, yeni ürünlerin satış yüzdeleri, üründen elde edilen kar, müşteri segmentasyonu, müşteri memnuniyeti, bir müşteriye yapılan satışların ortalama fiyatı, müşteri şikayetlerinin sayısı, Pazara nüfus etme, pazar payı, satışlarda artış ve faydalar konusuna odaklanmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

Philip Kotler’e Göre Pazarlama Metrikleri Nelerdir?

 

Philip Kotler Pazarlama İpucu Stratejileri

 

Philip Kotler’e göre pazarlama ipuçları konusunda bazı stratejiler açıklanmaktadır. Aşağıda bunlara yer verdik.

 

Otantik pazarlama

 

Otantik pazarlama, ürettiğinizi satma sanatı değil, ne yapacağınızı bilme sanatıdır. Otantik pazarlama, insanların ne istediğini anlamakla ilgilidir. Kotler için pazarlama işi, bir ürününüz olmadan önce başlar.

 

Otantik pazarlama

 

Satış ihtiyacını azaltmak

 

Pazarlama ipucu dediğimizde pazarlamanın amacı satış ihtiyacını azaltmaktır. Etkili pazarlamacılar, bir ürün veya hizmetin müşterinin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını anlar ve iletir. Hizmetlerin iyi olduğunda müşterinin ikna etmesi ve satışı da kolay olur teziyle yola çıkılmaktadır.

 

Satış ihtiyacını azaltmak

 

Gerçeğin yaratıcı kullanımı

 

Pazarlama, gerçeğin yaratıcı kullanımıdır. Harika pazarlama sadece ürünleri ve hizmetleri tanımlamaz incelik ve netlikle bilinçaltına ve insan ihtiyaçlarına yaratıcı bir şekilde hitap eder. Pazarlamanın amacı

 

Satış yapmanın amacı müşterinin ihtiyacını karşılamaktır. Pazarlamanın amacı ise onun ihtiyacını bulmaktır. Kotler işletmelere, satıştan farklı olarak pazarlamanın temelde ihtiyaçları karşılayan ürün ve hizmetler geliştirmek için müşterileri anlamakla ilgili olduğunu hatırlatmaktadır.

 
Gerçeğin yaratıcı kullanımı

 

Müşterileri memnun etmek

 

Müşterileri memnun etmek artık yeterli değildir. Giderek kalabalıklaşan bir pazarda, müşteriler daha fazlasını beklemektedir. Beklentilerinin sadece karşılanmasını değil, aynı zamanda beklentilere 360 derece karşılık verilmesi gerektiği Philip Kotler pazarlama ipuçları konusunda altı çizilmektedir.

 

Müşterileri memnun etmek

 

Ürün geliştirme

 

Pazarlama, bir ürün olmadan önce yaptığımız ödevdir. Kotler için pazarlama, bir ürün zaten var olduktan sonra gerçekleşen bir şey değildir, doğası gereği ürün geliştirme ile bağlantılıdır.

 

Ürün geliştirme

 

Ürün tasarımcısı olarak müşteri

 

Ürünü nihai olarak kim tasarlamalı? Müşteri ihtiyaçlarını karşılamayan bir ürün işe yaramaz. Kotler işletmelere ürün tasarımının müşteri ile başlayıp bitmesi gerektiğini hatırlatır.

 

Pazar değişiminin hızı

 

Piyasalar her zaman pazarlamadan daha hızlı değişir. Günümüzde piyasalar her zamankinden daha hızlı bir şekilde değişmekte ve gelişmektedir. Kotler işletmelere; pazarlamacıların piyasaların dikte ettiği hıza ayak uydurmaya çalışmaları gerektiğini söylemektedir.

 

Pazar değişiminin hızı

 

Marka oluşturma sanatı

 

Pazarlama sanatı, marka yaratma sanatıdır. Marka değilseniz, bir metasınız. O zaman fiyat her şeydir ve tek kazanan düşük maliyetli üreticidir. Bir marka bir meta değil, bütün bir anlamlar paketidir. Bu anlamları başarıyla yöneten ve aktaran markalar, tüketiciler için değer yaratır ve belirgin bir pazar avantajı bulur.

 

İlgili İçerik; Satışlarınızı Katlayacak En Trend Ürünler

 

Marka oluşturma sanatı

 

Hedefi vurma yeteneği

 

Pazarlama hedefi vurma yeteneğidir. Kotler'in ünlü geniş kavramına göre pazarlama, tam olarak doğru çözümü sunmak için hem iş hem de sosyal ihtiyaçları derinlemesine anlamaktan başka bir şey değildir.

 

Hedefi vurma yeteneği

 

Daha yüksek bir misyona sahip olun

 

Sadece bir iş değil, bir amaç oluşturulmasını söyleyen Kotler, daha yüksek bir misyona sahip olunması gerektiğini söylemektedir. Kotler işletmelere markaların işletmelerden daha fazlası olması gerektiğini hatırlatmaktadır.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax