Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Satış Planı Nedir? Satış Planı Nasıl Hazırlanır?

Güncelleme Tarihi: 03.08.2023

İçindekiler;

E-ticaret ve e-ihracat sektörleri haricinde yer alan diğer sektörlerde de önemli olan bir kavram bulunmaktadır. Satış planı, özellikle iyi bir şekilde satış strateji geliştirmek ve satışlarını artırmak isteyen markaların önem vermesi gereken kavramlar arasında yer alır. Çünkü bir markanın hızlı bir şekilde büyüyüş göstermesi için gelir elde etmesi gerekir ve gelir de çoğu zaman ürün veya hizmet satışları ile elde edilir.

 

Ürün ve hizmet satışlarının artması için de özellikle her markanın iyi bir strateji geliştirmesi ve mükemmel bir satış planı hazırlaması gerekir. Bu nedenle satış planı hazırlama sürecinde markaların belirli unsurlara önem vererek hareket etmesi önemlidir.

 

Satış Planı Nedir? Satış Planı Nasıl Yapılır? Adlı bu yazımızda markanızın satışlarını artırmanızı sağlayacak önemli planlar arasında yer alan satış planı hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve hem satış planı nedir hem de satış planı nasıl olmalıdır sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Satışlarınızı Artırmanızı Sağlayacak En İyi Pazarlama Kanalları


Satış Planı Nedir? Satış Planı Nasıl Yapılır?

 

Satış Planı

 

Satış Planı, ticari faaliyet yürüten markaların hedef kitlesini belirlediği, satış metodolojisini geliştirdiği ve satış hedeflerini ibraz ettiği belgelere verilen isimdir. Bu plan içerisinde bu bilgilerin yanı sıra markaların satışlarını engelleyecek unsurlar, satışlarını artıracak olan taktirler ve hedeflere ulaşmak için kullanılacak olan yöntemler de yer almaktadır. Bu yüzden ticari faaliyetler ile gelirlerini artırmak isteyen her markanın bir satış planı oluşturması gerekmektedir.


Satış Planı

 

Satış Planı Oluşturmanın Sağladığı Avantajlar

 

Ticari faaliyet gösteren ve bir satış stratejisi geliştirmek isteyen her markanın satış planı oluşturmaya önem vermesi gerekir. Aslına bakıldığında satış planlarında markların yalnızca hedef, yöntem ve strateji belirlemediği de bilinir. Bunun yanı sıra markalar satış planı hazırlamanın sağladığı avantajlardan kaynaklı olarak da satış planı oluşturmak ister. Çünkü cidden satış planı hazırlamak birçok konuda avantaj sağlar. Gelin şimdi hep beraber bu avantajlara bir göz atalım:

 
  • Satış planları bir markanın satış ekibine satış hedefleri hakkında bilgi verdiği için çalışanlarınızdan olan beklentileriniz hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar.
  • Çalışanlar satış planlarında belirtilen yöntem ve taktikler ile satışları artırır.
  • Satış ekibinin motivasyonunu artırmaya yardımcı olur ve satış planları sayesinde çalışanlar hedefe odaklanır.
  • Satış planları markaların gelirlerini artırmaya yardımcıdır.
  • İyi bir şekilde hazırlanan satış planları sayesinde markalar hızlı bir şekilde büyüme yaşayabilir.
  • Markanızın çalışanları satış planında yer alan unsurlardan birisi olan hedef kitleniz hakkında bilgi sahibi olur.
  • Satış planları kullanacağınız geleneksel ve dijital pazarlama stratejilerinizi belirlemenizde yardımcı olan bir plan türüdür.
  • Satış planları sayesinde çalışanları KPI’ları ve verimlilikleri doğru bir şekilde ölçümlenebilir.
  • Pazarlama sürecinin kontrollü bir şekilde yürümesine yardımcı olur.
 

Ticari faaliyet yürüten markalar için satış planlarının sağladığı avantajlar bunlardır. Sizler de bu tür avantajlardan yararlanmak istiyorsanız markanız için bir satış planı hazırlamaya özen gösterebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Satış Psikolojisi ile Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz?


Satış Planı Oluşturmanın Sağladığı Avantajlar

 

Satış Planında Bulunması Gerekenler

 

Etkileyici ve başarılı bir satış planı hazırlamak için ilgili plan içinde yer vermeniz gereken başlıca şeyler de bulunmaktadır. Satış Planında Bulunması Gerekenler şunlardır:

 
  • Satış Planının Kapsamı
  • İşletmeye Yönelik Bilgiler (Ürün ve Hizmetlerin Anlatılması)
  • Bir Önceki Döneme Yönelik Performans Tabloları ve Değerlendirmeler
  • Satış Yapılacak Pazar Koşullarına Yönelik Bilgiler
  • Satış Sürecinde Kullanılacak Yöntemler ve Stratejiler
  • Hedef Kitleye Yönelik Bilgiler
  • Takım ve Bireysel Eylem Planlaması
  • Performans Ölçümüne Yönelik Bilgiler
 

Satış planlarında yer alması gereken başlıca bilgilerdir. Sizler de etkileyici bir satış planı hazırlamak istiyorsanız bu unsurlara satış planınızda yer vermeye özen göstermelisiniz.


Satış Planında Bulunması Gerekenler

 

Satış Planının Kapsamı

 

Satış planı hazırlamak isteyen her markanın bu planda yer vermesi gereken ilk konu satış planının kapsamıdır. Bu bölümünde genel olarak kişilere bilgi veren başlıklardan bahsedilmelidir.

  • Satış planı hazırlayan şirkete yönelik bilgiler, şirket vizyonu ve misyonu, şirketin başarılı olma süreçleri.
  • Şirketin finansal stratejileri, şirkete yönelik veriler ve grafikler
 

Satış planlarının kapsam bölümünde yer almalıdır. Bu bölümün açık ve net bir şekilde düzenlenmesi ise şirketinizin başarılı olma ihtimalini artıracaktır.


Satış Planının Kapsamı

 

İşletmeye Yönelik Bilgiler

 

İyi bir satış planı nasıl hazırlanır diyen kişilerin önem vermesi gereken bir diğer bölüm de işletmeye yönelik bilgilerdir. Bu bölümde yer alan bilgiler sayesinde markanızın çalışanları firmanızı daha kolay bir şekilde tanıyacaktır ve işletmenin nasıl geliştiği hakkında bilgi sahibi olacaktır.

 
  • İşletmenin ne zaman kurulduğu
  • İşletmenin ne tür faaliyetler yürüttüğü
  • Satılan ürünlerin hedef kitlesi
  • Gelir ve giderleri hakkında bilgiler
 

İşletmenize yönelik bilgileri paylaştığınız bu bölümde yer almalıdır.

 

İlgili İçerik; Pazarlama Psikolojisi ile Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz?


İşletmeye Yönelik Bilgiler 

 

Bir Önceki Döneme Yönelik Bilgiler

 

Satış planı hazırlamak isteyen kişi ve işletmelerin performans analizine de önem vermesi gerekir. Çünkü performans analizi şirketinizin çalışanları tarafından daha iyi bir şekilde anlaşılmanıza olanak tanır ve şirket çalışanları bir önceki dönemin performans tablosu sayesinde şirketin satış oranları hakkında bilgi edinebilmektedir. Bu da aslına bakıldığında ne tür bir performans göstermeleri gerektiğini anlamalarına olanak tanımaktadır.

 

Satış Yapılacak Pazar Koşullarına Yönelik Bilgiler

 

Satış yapılacak Pazar koşulları her zaman farklılık gösterebiliyor. Bu da aslına bakıldığında işletmelerin satış oranlarının değişmesine neden oluyor. Bu nedenle satış planı hazırlama sürecinde markaların ilgili dönemdeki Pazar koşulları hakkında da bilgi vermesi gerekiyor. Hatta bir önceki dönemin Pazar koşulları ile günümüzün Pazar koşullarının karşılaştırılması da önem verilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

 

Satış Stratejisinde Kullanılacak Yöntem ve Stratejiler

 

En iyi satış planını hazırlamak için yöntem ve stratejilere de önem vermeniz gerekmektedir. Bu nedenle satış planlarınız içerisinde yer alması gereken bir diğer alan da yöntem ve stratejiler bölümüdür. Bu bölüm sayesinde satış ekibiniz hangi stratejileri izleyeceği hakkında bilgi sahibi olmaktadır ve bu da aslına bakıldığında satışlarınızın artmasını beraberinde getirmektedir.


Satış Stratejisinde Kullanılacak Yöntem ve Stratejiler

 

Hedef Kitleye Yönelik Bilgiler

 

Satış planı hazırlama sürecinde kişi ve işletmelerin önem vermesi gereken bir diğer konu da hedef kitledir. Bir markanın hedef kitlesinde yer alan kişilerin satış ekibi tarafından tanınması satış ekibinin hedef kitleye yönelik stratejilerini geliştirmesini sağlar. Bu nedenle satış planı hazırlama sürecinde markanızın hedef kitlesinde yer alan kişiler, bu kişilere yönelik demografik bilgiler, hedef kitlenin yaşadığı yerler hakkında bilgi vermeniz gerekmektedir. Böylece satış planınızı daha fazla güçlendirebilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

Takım ve Bireysel Eylem Planı

 

Takım ve bireysel eylem planı da iş planı içerisinde yer alması gereken bir konudur. Bu bölüm sayesinde satış ekinizden beklediğiniz şeyler ve bu kişilerin hedeflerine ulaşması için yapması gerekenler hakkında onlara bilgi verebilirsiniz.


Takım ve Bireysel Eylem Planı

 

Performans Ölçümü

 

Satış oranlarını artırmak isteyen firmaların önem vermesi gereken bir diğer konu da performans ölçümüdür. Çünkü satış ekibi içerisinde yer alan kişilerin nasıl bir KPI ile ölçülebileceğini görmesi ve ilgili ölçüm sonucunda ne tür kazançları olacağını görmesi gerekmektedir. Çünkü bu durum çalışanların yapacakları işi sahiplenmesine olanak tanımaktadır.

 

İlgili İçerik; Avustralya'ya Ürün Satışı Nasıl Yapılır?

 

Ticimax ile İşinizi Büyütün

 

Sizler de iyi bir e-ticaret altyapısı kullanarak işinizi daha kolay bir şekilde büyütebilirsiniz. E-ticaret sitenizi Ticimax ile kurabilir ve böylece profesyonel bir e-ticaret sitesi kurarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax