Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Pazarlama Psikolojisi ile Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz?

Güncelleme Tarihi: 03.08.2023

İçindekiler;

Pazarlama çalışmalarında insan psikolojisini iyi bir şekilde anlamak ve tanımak oldukça önemlidir. İnsan psikoloji hakkında bilgi sahibi olan pazarlamacılar her zaman ürün ve hizmet pazarlamasında başarıya ulaşmaktadır. Çünkü pazarlama psikolojisi hiçbir zaman markaları ve kişileri yanıltmamaktadır.

 

Markaların pazarlama psikolojisini kullanarak satışlarını artırmak için ise dikkat etmesi gereken belirli noktalar bulunmaktadır. İyi bir strateji geliştirilmesi, psikolojiye dair ipuçlarından yararlanılması taktikler sayesinde pazarlamacılar bir firmanın satışlarını daha kolay bir şekilde artırmalarına yardımcı olabilmektedir.

 

Pazarlama Psikolojisi ile Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz adlı bu yazımızda sizlere pazarlama psikolojisi hakkında bilgi verirken. Pazarlamada psikolojinin kullanmanız gereken beş ilkesinden de bahsedeceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve pazarlama psikolojisi hakkında daha fazla bilgi edinerek satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışlarının E-ticaretteki Önemi


Pazarlama Psikolojisi ile Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz?

 

Pazarlama Psikolojisi Nedir?

 

Pazarlama psikolojisi, markaların satış ve pazarlama stratejileri arasına psikolojik faktörleri de dahil etmesine verilen isimdir. Yani pazarlama psikolojisini benimseyen markalar tüketicilerin nasıl düşündüklerini anlamayı ve tüketicilerin nasıl hareket ettiklerini kavramayı hedeflemektedir.

 

Tüketicilerin düşünceleri ve hareketleri çerçevesinde onların nasıl karar verdiklerini ve tutumlarını araştıran psikoloji alanı ise pazarlama psikolojisi olarak bilinmektedir. Pazarlama psikolojisini iyi bir şekilde kavrayan ve satış stratejilerini geliştirirken pazarlama psikolojisinin unsurlarından yararlanan markalar ise birçok avantajdan yararlanmaktadır.


Pazarlama Psikolojisi Nedir?

 

Pazarlama’da Psikolojinin Sağladığı Avantajlar

 

Pazarlama psikolojisinin markalara sağladığı faydalar sayılamayacak kadar çoktur. Bir marka pazarlama psikolojisini iyi bir şekilde kavradığı takdirde müşterileri ile daha yakın ilişkiler kurabilmektedir. Pazarlamada psikolojinin markalara sağladığı avantajlar şunlardır:

 
  • Tüketicilerin bir ürün ve hizmete yönelik tutumları hakkında bilgi sahibi olmak markaların satış stratejilerini geliştirmeye yardımcı olmaktadır.
  • Pazarlamada ve satış stratejisi geliştirmede psikolojiden yararlanmak markaların hedef kitlelerini daha yakından tanımalarına olanak sağlamaktadır.
  • Pazarlama psikolojisi sayesinde bir marka sattığı ürün ve hizmetleri nasıl ön plana çıkarabileceğine daha kolay bir şekilde karar verebilmektedir.
  • Pazarlama psikolojisi markaların pazarlama çalışmalarında kullandıkları bütçeyi azaltmalarına yardımcı olmaktadır.
  • Pazarlama psikolojisi ile markalar hedef kitlelerinde yer alan kişiler ile yakınlaşabilmektedir.
  • Tüketicilerin markalara olan güveni artış göstermektedir ve bu da işletmelerin sadık müşteri kazanmalarına yardımcı olmaktadır.
  • Pazarlama psikolojisi sayesinde e-ticaret firmaları müşterilerini daha kolay bir şekilde etkileme fırsatı yakalamaktadır.
  • Markalar nöropazarlama ve dijital pazarlama stratejilerini daha kolay bir şekilde geliştirebilmektedir.
  • Tüketici davranışlarını iyi bir şekilde temellendiren e-ticaret firmaları müşterileri anlamakta ve böylece satışlarını artırma fırsatı yakalamaktadır.
 

Pazarlama psikolojisini bir markaya sağladığı başlıca avantajlar bunlardır. Bu avantajlardan yararlanmak isteyen işletmelerin bu nedenle psikoloji ve pazarlamayı bir arada değerlendirmesi ve stratejilerini buna uygun bir şekilde geliştirmesi gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Psikolojik Fiyatlandırma Nedir? Nasıl Yapılır?


Pazarlama’da Psikolojinin Sağladığı Avantajlar

 

Pazarlama Psikolojisinin Dezavantajlı Olabileceği Durumlar

 

Pazarlama ve psikolojinin bir arada olması markaların avantajlı durumlardan yararlanmasına olanak tanıyor olsa da belirli dönemlerde ise dezavantajlar ile karşı karşıya kalmalarına neden olabilmektedir. Pazarlama Psikolojisinin Dezavantajlı Olabileceği Durumlar şunlardır:

 
  • Genellikle bir markanın hedef kitlesinde yer alan kullanıcıların hepsi aynı tutum ve davranışları sergilememektedir. Bu nedenle markaların kalıp yargılar yaratması pazarlama faaliyetlerindeki başarılarının azalmasına neden olabilmektedir.
  • Her müşterinin birbirinden farklı kişisel özellikleri bulunur. Bu da aslına bakıldığında pazarlama ve psikolojiyi bir arada değerlendirmek isteyen markaların titiz çalışmalar yapma zorunluluğunu beraberinde getirmektedir.
  • Pazarlama psikolojisini ön planda tutan işletmeler doğru değerlendirmeler yapmadığı takdirde yaptıkları çalışmalardan verim alamayabilmektedir.
  • Pazarlama psikolojisinin prensipleri iyi bir şekilde kavranmadığında markaların satışlarını artırması mümkün olmayacaktır.
 

Kısacası pazarlama psikolojisinin dezavantajlı olabileceği başlıca durumlar bunlardır. Bu yüzden her markanın pazarlama psikolojisini iyi bir şekilde kavraması ve ona uygun hareket etmesi gerekmektedir.


Pazarlama Psikolojisinin Dezavantajlı Olabileceği Durumlar

 

Pazarlama Psikolojisinin Prensipleri

 

Pazarlama psikolojisi ile hareket etmek isteyen markaların belirli prensipleri göz önünde bulundurması oldukça önemlidir. Pazarlama psikolojinin başlıca prensipleri şunlardır:

 
  • Karışıklık prensibi
  • Bilgi eksikliği
  • Kıtlık
  • Sosyal kanıt
  • Kayıptan kaçma
 

Pazarlama psikolojisindeki bilmeniz gereken 5 prensiptir. Gelin şimdi bu prensiplere daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 

İlgili İçerik; Müşteri Psikolojisi Nedir? Neden Önemlidir?


Pazarlama Psikolojisinin Prensipleri

 

Karışıklık Prensini

 

Pazarlama psikolojisinde karışıklık prensibi çoğu zaman büyük markaların tercih ettiği satış stratejilerinden birisidir. Genellikle Burger King, Starbucks ve Mcdonalds gibi markaların oldukça çok kullandığı bu prensip farklı ürün seçeneklerinin sunulduğu bir pazarlama prensibidir.

 

Genellikle birçok markada bildiğiniz farklı ürün boyutlarında uygulanan fiyatlandırma stratejileri bir ürünün fiyatının sabitlenmesine yardımcı olmaktadır. Örneğin; küçük boy bir ürüne 10 TL vermeyi kabul eden kişi bu ürünü bir boy büyütmek için ise 15 TL ödemektedir. Fakat aradaki fark kişilere uygunmuş gibi gelse de çoğu zaman birim fiyatın artmasına neden olmaktadır.

 

Bilgi Eksiği Prensibi

 

Pazarlamacılar tarafından çok sevilen pazarlama psikolojisi prensiplerinden birisi olan bilgi eksiği çoğu zaman içerik ve sosyal medya pazarlamasında kullanılan bir stratejidir. Çoğu zaman anlık ve günlük haberler üreten haber platformları da bu stratejiyi kullanmayı tercih etmektedir.

 

Örneğin; paylaşımlarında bunların hiçbirini bilmiyor olabilirisiniz, diyetisyenlerin önerdiği bu tarifi uygulayanlar şokta, ınfluencerların önerdiği bu ürünleri satın alanlar şokta gibi başlıklar ile yapılan paylaşımlar kullanıcılarda bilgi eksiği olduğu hissini ortaya çıkarmakta ve böylece harekete geçmelerine yardımcı olmaktadır.


Bilgi Eksiği Prensibi

 

Kıtlık Prensibi

 

Pazarlama psikolojisinde pazarlamacıların en çok sevdiği prensiplerden birisi olan kıtlık prensibinde genellikle tüketicilere bir ürünün tükenmeye yakın olduğu algısı yaratılmaktadır. Genellikle otobüs ya da uçak bileti satan firmaların uyguladığı bir prensip olan kıtlık prensibinde kullanıcılara çoğu zaman son 1 koltuk, son 2 koltuk gibi mesajlar ile ilgili ürünün tükenmeye yakın olduğuna yönelik bilgi verilmektedir.

 

Pazarlama psikolojisinin vazgeçilmez prensiplerinden birisi olan kıtlık prensibi çoğu zaman e-ticaret firmalarının da kullandığı bir prensiptir. E-ticaret firmaları da bunu son 1 ürün, kampanya bitimine son 2 saat gibi kurgular ile uygulamaktadır. Böylece kullanıcılarda aciliyet hissi oluşturan markalar satışlarını pazarlama psikolojisi sayesinde artırma fırsatı yakalamaktadır.

 

İlgili İçerik; Online Satın Alma Davranışına Etki Eden Faktörler

 

Sosyal Kanıt Prensibi

 

Genellikle televizyon reklamlarında kullanılan pazarlama psikoloji prensiplerinden birisi olan sosyal kanıt prensibi kişilerin bir ürün ve hizmeti satın almaya ikna olmasını sağlamak için ünlü ve tanınan kişilerin kullanıldığı bir pazarlama stratejisidir.

 

Örneğin; çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı gibi ürünler satan işletmeler çoğu zaman ünlü kadınları reklamlarında oynatmaktadır. Bununla beraber diş macunu reklamlarında da çoğu firma diş hekimlerini kullanmayı tercih etmektedir. Bir ürün ve hizmetin faydasını sosyal bir kanıta dayandıran markalar ise satışlarını kolayca yapabilmektedir.


Sosyal Kanıt Prensibi

 

Kayıptan Kaçınma Prensibi

 

Pazarlama psikolojisinde kayıptan kaçınma prensibi bireylerin belirli bir kazanç elde etmek yerine belirli bir kayba uğramamayı tercih ettikleri görüşüne dayanan bir prensiptir. Genellikle markalar tarafından yapılan e-mail marketing ya da sms pazarlamasında kullanılan son şans söylemi kayıptan kaçınma prensibi üzerinde kurulan bir stratejidir.

 

Ticimax ile Satışlarınızı Artırın

 

Sizler de e-ticaret yaparken satışlarınızı hızlı bir şekilde artırmak istiyorsanız Türkiye’de 15 yılı aşkın süredir e-ticaret firmalarına hizmet veren Ticimax’ın hazır e-ticaret paketlerini tercih edebilirsiniz. Altyapımızda yer alan pazarlama modüllerini kullanabilir ve böylece ürün ve hizmet pazarlama stratejinizi geliştirerek satışlarınızı hızlı bir şekilde artırma fırsatı yakalayabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax