Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sermaye Şirketi Nedir?

Güncelleme Tarihi: 23.02.2024

İçindekiler;

Yeni bir ticari faaliyet yürütmek isteyen kişilerin Türk Ticaret Kanunu’na göre bir şirket kurması ve şirket çatısı altında ticari faaliyet yürütmesi gerekir. Aksi takdirde kişiler şirket kurmadan iş yapmaya kalktıkları takdirde cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir ve bu durumda hem maddi hem de manevi olarak kişilere zarar verir.

 

Şirket kurmak isteyen kişiler bu noktada belirli şirket türlerine yönelerek hareket etmektedir. Şahıs şirketi, anonim şirket, limited şirket türleri kişi ve işletmelerin en çok tercih ettiği şirket türleri arasında yer almaktadır. Bu noktada da kişilerin şirketlerin belirli özelliklerine göre faklı isimlendirildiğini bilmesi gerekir. Bunlardan birisi de sermaye şirketleridir.

 

Oldukça kapsamlı bir şirket türü olarak bilinen sermaye şirketleri hakkında detaylı bilgiye ulaşmadan şirket kurmak kişilerin yanlış kararlar almasına neden olabilmektedir. Sermaye Şirketi Nedir, Sermaye Şirketi Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı bu yazımızda sizlere sermaye şirketleri hakkında bilgi vereceğiz. Sermaye şirketi nedir sorunuzu yanıtlandırırken bu şirket türünün avantajları, dezavantajları vb. konular hakkında da bilgiler paylaşacağız.

 

Sizler de yazımızı inceleyebilir ve sermaye şirketleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Böylece doğru kararlar vererek şirket kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Komandit Şirket Hakkında Bilmeniz Gerekenler (2023)


Sermaye Şirketi Nedir, Sermaye Şirketi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Sermaye Şirketi Nedir?

 

Sermaye şirketi, ortaklık yapısı ile kurulabilen ve temeli sermayeye dayanan bir şirket türüdür. Sermaye yönetiminin esas alındığı bu şirket türünde ortaklar ortaya koydukları sermaye kadar söz sahibidir.


Sermaye Şirketi Nedir?

 

Sermaye Şirketleri Nelerdir?

 

Türk Ticaret Kanunu’nda sermaye şirketi olarak değerlendirilen şirket türleri belirlenmiştir. Sermaye şirketi türleri arasında yer alan şirketler:

 
  • Anonim şirket
  • Limited şirket
  • Sermayesi Paylara Bölünen Komandit Şirket
 

Türleri sermaye şirketi olarak değerlendirilmektedir. Bu şirket türlerinden birisini kurmadan önce gerekli olan bilgileri edinmeniz oldukça önemlidir.


İlgili İçerik; Komandit Şirket Hakkında Bilmeniz Gerekenler (2023) 


Sermaye Şirketleri Nelerdir?

 

Anonim Şirket Nedir?

 

Sermaye şirketi türleri arasında yer alan anonim şirket türü, sermayesi belirli paylara bölünen ve ortakların ortaya koydukları sermaye kadar sorumlu olduğu şirket türüne verilen isimdir.

 

Genellikle Anonim Şirket kurmak için belirli bir oranda teminat gösterilmesi gerekir. 100000 TL’lik bir sermaye ile anonim şirket kurmak mümkündür.


Anonim Şirket Nedir?

 

Limited Şirketi

 

Sermaye şirketi türleri arasında yer alan limited şirketler de bir ya da birden fazla kişi tarafından kurulabilen bir şirket türüdür. Limited şirketlerde ortaklar şirkete yatırdıkları sermaye kadar sorumludur. Ortaklar şirket borçlarına karşı sorumlu değildir.

 

Sermayesi Paylara Bölünen Komandit Şirket

 

Sermayesi Paylara Bölünen Komandit Şirket de sermaye şirketleri arasında yer alan bir şirket türüdür. Genellikle bu şirket türünde ortaklardan biri ya da birkaç tanesi şirket alacaklarına ve borçlarına karşı sorumludur. Diğer ortaklar ise anonim şirketlerde olduğu gibi payları kadar sorumlu olacaktır.

 

İlgili İçerik; Limited Şirket Nedir? Limited Şirket Nasıl Kurulur?


İlgili İçerik; Anonim Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler


Sermayesi Paylara Bölünen Komandit Şirket

 

Sermaye Şirketi Kurmanın Avantajları

 

Sermaye şirketi kurmak isteyen kişilerin bu şirket türüne yönelmesindeki en önemli etken Sermaye Şirketi Kurmanın Avantajlarıdır. Çünkü ciddi bir şekilde sermaye şirketi kurmak kişi ve işletmelere avantaj sağlamaktadır.

 

Sermaye Şirketi Kurmanın Avantajları şunlardır:

 
  • Sermaye şirketlerinin tüzel bir kişiliği bulunmaktadır. Bu nedenle ortakların herhangi birinin ad, soyad ya da kişisel bilgilerini paylaşması gerekmemektedir.
  • Sermaye şirketlerinde ortaklar sermayelerinin itibarına göre oy hakkına sahiplerdir.
  • Sermaye şirketlerine ortak olan kişiler şirketin borçlarına karşı sorumlu değildir.
  • Şirketlerde yönetici olan kişiler herhangi bir nedenden dolayı işten ayrıldıkları takdirde şirketten tazminat alma hakkına sahiptir.
  • Sermaye şirketlerine ortak olan kişilerin herhangi birisinin ticari kısıtlı olması şirketin faaliyetlerine zarar vermemektedir.
  • Şirkete ortak olan kişilerin iflası durumunda şirket faaliyet göstermeye devam edebilmektedir.
  • Sermaye şirketleri bankalar ve kurumlar nezdinde diğer şirket türlerine göre daha avantajlıdır.
  • Bu tür avantajlardan yararlanmak isteyen kişiler sermaye şirketi kurabilmekte ya da kurulan bir şirkete ortak olabilmektedir.
 

Sermaye şirketi kurmanın kişi ve işletmelere sağladığı başlıca avantajlar bunlardır. Sizler de bu tür avantajlardan yararlanmak istiyorsanız kendinize ait bir sermaye şirketi kurabilir ya da var olan bir sermaye şirketine ortak olabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Sermayesi Az Kazancı Yüksek 6 İş Fikri


Sermaye Şirketi Kurmanın Avantajları

 

Sermaye Şirketi Kurmanın Dezavantajları

 

Sermaye şirketi kurmanın avantajları bulunduğu gibi belirli dezavantajları da bulunmaktadır. Sermaye Şirketi Kurmanın Dezavantajları şunlardır:

 
  • Sermaye şirketi kurmak isteyen kişi ve işletmelerin mali müşavir seçimlerini iyi bir şekilde yapması gerekir. Aksi takdirde şirket kurma süreci uzar.
  • Sermaye şirketlerinde işlem çeşitliliği daha fazla olduğu için mali müşavir ücretleri diğer şirket türlerine oranla daha fazladır.
  • Sermaye şirketi kurmak isteyen kişilerin fiziksel bir iş yerine ihtiyacı bulunur. Bu da stopaj gibi ödemeler yapmanıza neden olmaktadır.
  • Sermaye şirketi kurmak için şirket türüne göre belirli bir sermayeyi ortaya koymanız gerekir.
  • Şahıs şirketleri ile karşılaştırıldığında sermaye şirketlerinde şirket kuruluş ücretlerinin yüksek olduğunu söylemek mümkündür.
  • Sermaye şirketlerinin kapatma işlemleri şahıs şirketleri kadar kolay değildir. Belirli onaylar alınması ve denetim yapılması gerekir.
 

Sermaye işletmesi kurmanın kişi ve işletmeler için dezavantajlı olduğu başlıca durumlar bunlardır. Sizler de bunları göz önünde bulundurarak hareket edebilir ve sermaye şirketi kurup kurmayacağınıza karar verebilirsiniz.


Sermaye Şirketi Kurmanın Dezavantajları

 

Sermaye Şirketi Nasıl Kurulur?

 

Sermaye işletmeleri nelerdir sorusu gibi çok yanıt aranan bir diğer soru da bulunmaktadır. Bu sermaye şirketi nasıl kurulur sorusudur. Gelin şimdi Sermaye Şirketi Nedir, Sermaye Şirketi Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı yazımızın bu bölümünde sermaye şirketi nasıl kurulur adım adım göz atalım.

 
  • Sermaye şirketi kurmak isteyen kişilerin ilk olarak yapması gerekenler arasında kuracakları şirket türüne karar vermek yer almaktadır. Bu noktada kişi ve işletmeler limited, anonim ya da sermayesi paylara bölünmüş şirket türlerinden birisini seçmelidir.
  • Sermaye şirketi kurmak için yapılması gereken bir diğer çalışma da mali müşavir seçimi olmalıdır. Çünkü şirket kuruluş süreci genellikle bu noktada mali müşavirler tarafından yürütülmektedir.
  • Kurulacak sermaye şirketi türüne karar verildikten sonra bu şirketin kuruluşunu gerçekleştirmek için mali müşavire vekaletname verilmelidir.
  • Şirket için vekalet verdikten sonra sermaye şirketi kurulumunun problemsiz bir şekilde yürütülebilmesi için kişilerin şirket kuruluşu için gerekli olan evrakları toplaması gerekmektedir.
  • Şirket evrakları toplandıktan sonra şirket kuruluş süreçlerini başlatması için mali müşavire teslim edilmemelidir.
 

Mali müşavir ilgili evrakları teslim aldıktan sonra şirket kuruluş işlemlerini başlatacaktır. Ardından seçeceğiniz şirket türüne göre 3 -15 gün içerisinde sermaye şirketi kuruluşu gerçekleştirilecektir.


İlgili İçerik; Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?


Sermaye Şirketi Nasıl Kurulur?

 

Sermaye Şirketlerinde Gösterilebilecek İşletme Giderleri

 

Sermaye şirketi kuran kişiler yaptıkları belirli harcamaları şirket gideri olarak gösterebilmektedir.

 
  • Personele ait maaşlar
  • Personel yemek ücreti
  • Personel yol ücreti
  • İş yerine ait telefon, elektrik, doğalgaz ve su faturası
  • İş yeri için yapılan harcamalar
  • Araç giderlerinin bir bölümü
 

Sermaye şirketlerinde gider gösterilebilecek belirli kalemlerdir. Bu harcamaları yapan markalar gider gösterimi yaparak KDV Farkı, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi gibi ödemelerini azaltabilmektedir.


İlgili İçerik; Mağazanızın Gelir ve Giderlerini Nasıl Anlayabilirsiniz?  


Sermaye Şirketlerinde Gösterilebilecek İşletme Giderleri

 

E-ticaret Şirketinizi Kurun

 

Sermaye şirketi kurarak sizler de ticari faaliyet yürütmeyi istiyorsanız kendinize ait bir e-ticaret sitesi açarak internetten ürün ve hizmet satışı yapmaya başlayabilirsiniz. E-ticaret sitenizi kurarken Türkiye’nin en güvenilir e-ticaret alt yapısı olan Ticimax’ı tercih edebilir, hızlı ve profesyonel bir şekilde e-ticaret sitenizi kurarak anında internetten satış yapmaya başlayabilirsiniz.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax