Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Mağazanızın Gelir ve Giderlerini Nasıl Anlayabilirsiniz?

Güncelleme Tarihi: 14.07.2023

İçindekiler;

Bir şirketin gelir-gider tablosu şirketlerin büyümesini ve varlığını önemli ölçüde etkilemektedir. İşletmelerin kar-zarar tablosu hesapları, bilanço hesaplarından farklı olarak her dönemden başlamaktadır. E-ticaret gelir tablosu, bir işletmenin kar etme kabiliyetini gösterdiği için oldukça önemlidir. Yazımızda gelir gider nedir gelir gider tablosu örneği gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.



Mağazanızın Gelir ve Giderlerini Nasıl Anlayabilirsiniz?

 

Gelir Gider Nedir?

 

Gelir gider işletmelerin kazandığı ve harcadıklarından oluşan kavramlardır. Gelir gider tablolarında işletmelerin gelir ve giderler belirtilir. Bu tablolarda olağan ve olağandışı giderlerin hepsi ayrı ayrı belirtilir. İşletmenin aynı yıl içindeki gelirleri 6 sayısıyla başlayan hesaplarda alacak kısmına, giderleri ise 7 sayısıyla başlayan hesaplarda gider kısmına yazılır. Gelir tablosunda dönem sonuna ait envanter işlemleri yapılır ve satılan bütün mallar kaydedilir.

 

Gelir Gider Nedir

 

Gelir Tablosu Nedir?

 

Şirketinizin mali durumunun durumunu doğru bir şekilde iletebilmesi için gelir gider tablosu kullanımı oldukça önemlidir. E-ticaret gelir tablolarında vergiler, hasılat, satılan malların maliyet gibi kalemlerden oluşmaktadır. Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman diliminde (genellikle bir yıl veya yılın bir kısmı için) ne kadar gelir elde ettiğini gösteren bir rapordur.

 

Gelir tablosu ayrıca bu geliri elde etmekle ilgili maliyet ve giderleri de gösterir. Açıklamanın gerçek "alt satırı" genellikle şirketin net kazançlarını veya kayıplarını gösterir. Bu, şirketin dönem boyunca ne kadar kazandığını veya kaybettiğini gösterir. Gelir tablosu ayrıca hisse başına kazançları da rapor eder. Bu hesaplama, şirketin dönem için tüm net kazançları dağıtmaya karar vermesi durumunda hissedarların ne kadar para alacağını gösterir.

 

İlgili İçerik; Muhasebe Terimleri Sözlüğü

 

Gelir Tablosu Nedir

 

Gelir Tablosu Kullanmak Neden Faydalıdır?

 

Gelir tablosu, her büyüklükteki işletme için önemli olan üç finansal tablodan biridir. Bunlar; bilanço, öz sermaye, gelir tablosudur. Gelir tablosu aşağıdakileri yapmanıza yardımcı olur.

 

Satışların maliyetini takip etmek

 

Gelir tabloları, farklı satış türlerini izlemenize ve bu satışların maliyetini göstermenize olanak tanır. Bu bilgi, harcamalarınızın çok yüksek veya fiyatlarınızın çok düşük olup olmadığını ölçmek için kullanılabilir.

 

İşletmenin sürdürülebilirliğini değerlendirmek

 

Gelir tablosu, işletmenizin uzun vadede gelir elde edip etmeyeceğini belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca, yeni pazarlara girme, pahalı ekipmanlara yatırım yapma ve işletme kredisi alma konularındaki kararları da bilgilendirebilir. Gelir tablonuz uzun süreli kayıp dönemleri gösteriyorsa, operasyonlara yatırım yapmayı iki kez düşünebilirsiniz. Kar artıyorsa, genişleme veya yeni pazarlara girme zamanı gelmiş olabilir.

 

Vergi zamanı için hazırlanma

 

Gelir verginizi ister üç ayda bir ister yıllık olarak beyan ediyor olun, işinizle ilgili birçok bilgi vermeniz gerekir. Bir gelir tablosu ile vergi oranlarınızı takip edebilirsiniz.

 

Planlamaların daha doğru olmasını sağlama

 

Gelir tabloları ile planlama ve tahmin yapma yeteneği çok daha kolay hale getirilmiştir. Uzun bir süre boyunca fiyatlandırma ve satış eğilimlerini analiz edebilmek, işletmenizin gelecekte nasıl bir performans göstereceğini tahmin etme yeteneğinizi geliştirebilir. Bu da sonraki adımlarınızı belirleyecektir. Gelir tablonuz ne kadar uzun ve ne kadar ayrıntılı olursa, eğilimleri tespit etmek ve brüt kar marjı performansını analiz etmek o kadar kolay olacaktır.

 

Gelir Tablosu Kullanmanın Faydaları Nelerdir

 

Gelir Tablosunu Kimler Kullanır?

 

Gelir tablosu, her büyüklükteki işletme için önemli bir belgedir. Gelir tablosu, kar ve zararı hesaplamak için kullanılan birkaç önemli finansal bilgiyi içerir. Bunlardan birkaçını aşağıda sıraladık.

 

Faaliyet geliri

 

Faaliyet geliri, işletmenin bir hizmet sunmaktan veya mal satmaktan kazandığı tüm parayı içerir.

 

Faaliyet dışı gelir

 

İşletmenin sahip olduğu bir mülkten kira veya bir ortaklıktan telif hakları gibi temel olmayan ticari faaliyetler yoluyla kazanılan gelirdir.

 

Kazançlar

 

Genellikle diğer gelirler olarak adlandırılan bu, işletmenin temel faaliyetleri dışında kazandığı paradır. Örneğin, arazi veya eski bir aracın satılmasından elde edilen para olabilir.


Kazançlar

 

Harcamalar

 

Harcamalar, işi yürütmek için mal veya hizmetlere harcanan paradır. Satın alma sırasında kaydedilirler. Harcamalar, genellikle bir dönem boyunca mahsup edilen giderlerden farklıdır. Örneğin, bir fotokopi makinesine 10.000 dolar harcarsanız ve anında öderseniz, bu bir harcama olarak listelenir. Ancak yazıcıya birkaç yıl içinde ödeme yaparsanız, bu bir masraf olur.

 

Satılan malların maliyeti

 

COGS olarak bilinen bunlar, ürünlerinizin satışıyla ilgili maliyetlerdir. Mallarınızı geliştirmek için gerekli malzemeleri ve onları piyasaya sürmek için gereken emeği içerir.


Satılan malların maliyeti

 

İşletme giderleri

 

Bunlar, sağladığınız mal veya hizmetlerle bağlantılı olmayan maliyetlerdir. Diğer şeylerin yanı sıra kira, ofis malzemeleri ve kamu hizmetleri içerebilir.

 

Vergi öncesi kazanç

 

Bu, herhangi bir vergi ödemeden önceki gelirinizi ifade eder.

 

Brüt kar

 

Gelirden satılan malın maliyeti çıkarılarak hesaplanan brüt kâr, şirketin elde ettiği kârdır.


Brüt kar

 

Net gelir

 

Net gelir, tüm giderlerinizi brüt kârınızdan çıkardıktan sonra kalan gelirdir. Gelir tablosunun en önemli satırıdır. Net geliriniz pozitifse, işiniz iyi gidiyor. Net geliriniz negatifse, operasyonlara daha derinden bakmanız gerekebilir. Yeni başlayan işletmeler için bir kayıp olması yaygın bir durumdur.

 

İlgili İçerik; ERP Sistemi Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey



Gelir Tablosunu Kimler Kullanabilir

 

Gelir Tablosu Türleri Nelerdir?

 

Değişen derecelerde karmaşıklık ile kar ve zararın zirvesinde kalmak için kullanabileceğiniz çeşitli gelir tablosu türleri vardır. Küçük işletme sahipleri için tek adımlı gelir tablosu ve çok adımlı gelir tablosu en popüler olanlardır. Bunlar aynı zamanda e-ticarette gelir gider hesaplama için kullanılan denklemlerdir.

 

Tek adımlı gelir tablosu

 

Tek adımlı bir gelir tablosu, işletmenin karını veya zararını belirlemek için tek bir hesaplama kullandığından, oluşturulması en kolay olanıdır. Tek adımlı bir gelir tablosu ile kullanılan denklem şöyledir; Net gelir = (gelirler + kazançlar) - (giderler + zararlar)

 

Bu tür gelir tablosunun anlaşılması ve hazırlanması kolaydır; bu nedenle, birkaç farklı satış hattına sahip olmayan küçük işletmeler ve tek mal sahipleri tarafından yaygın olarak kullanılır. Mal ve hizmet satan şirketler, çok aşamalı gelir tablosunu kullanmayı tercih edebilir.


Tek adımlı gelir tablosu

 

Çok aşamalı gelir tablosu

 

Birden fazla iş koluna sahip işletmeler tarafından kullanılan çok adımlı gelir tablosu, adından da anlaşılacağı gibi bir yerine birden çok adım kullanır. Bu tür gelir tablosu ile faaliyet gelirleri ve faaliyet giderleri, faaliyet dışı gelir ve faaliyet dışı maliyet, zarar ve kazançlardan ayrılır. Bir işletme sahibi, işletme gelirini işletme dışı gelirden ayırarak, operasyonları hakkında daha derin bir anlayış elde edebilir. Çok aşamalı bir gelir tablosu ile kar veya zararı belirlemek için yapılan hesaplamalar aşağıdakileri içerir:

 
  • Brüt kar = net satışlar - satılan malların maliyeti
  • Faaliyet geliri = brüt kar - faaliyet giderleri
  • Net gelir = faaliyet geliri + faaliyet dışı gelir
 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi

 

Gelir Tablosu Türleri Nelerdir

 

E-ticarette Kar Zarar Hesaplama Nedir?

 

E-ticarete başlamak, kar zarar hesaplamasını da beraberinde getirmektedir. Başlangıç maliyetleriyle başlayan süreç pek çok gider kalemi ile devam eder. Ancak kazanç sağlandıkça başlangıç maliyetleri büyük oranda karşılanmış olur. E-ticarete başlayacak olanlarınkarını nasıl hesaplayacağı oldukça önemli bir konudur. Hedeflerinizi, uzun vadede karlı olduğunuzdan ve karlı kaldığınızdan emin olmak için stratejinizi belirlemeniz gerekir. Satışlardan elde edilen e-ticaret kar marjları, ürününüzü sattığınız fiyattan teslim alma maliyetiniz, edinme başına maliyetiniz ve nakliye maliyetiniz çıkarılarak hesaplanabilir. Kalan rakam, toplam e-ticaret karınızı elde etmek için toplam satış miktarınızla (veya öngörülen satışlarla) çarpılabilen ürün başına karınızdır.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax