Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sosyal Medya Yasası Nedir, Neleri Kapsar?

Güncelleme Tarihi: 02.05.2023

İçindekiler;

Sosyal Medya Yasası 1 Ekim 2020 yılında yürürlüğü girmiştir. “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile sosyal medya ile ilgili çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bu yazımızda Sosyal Medya Yasası hakkında bilinmesi gerekenleri sizinle paylaşacağız.



Sosyal Ağ Nedir? Sosyal Medya Yasası Nedir, Neleri Kapsar?
 

Sosyal Ağ Nedir?

 

Sosyal ağ, sosyal ilişkiler kurmak için kullanılan çevrimiçi bir platformdur. Kişilerin özel hayatları, hobileri, aktiviteleri, kariyerleri gibi bilgilerin diğer insanlarla paylaşılmasını sağlar. “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Yasa” hakkında getirilen düzenlemeyle beraber sosyal ağ sağlayıcı kavramı yasaya eklendi.

 

Sosyal ağ sağlayıcılar sosyal medya kullanan kişilerdir. Kullanıcıların sanal ortamda görüntü, konum, ses, belge, görüntü gibi içerikleri sosyal etkileşim kurmak amacıyla paylaşımları ve görüntülemeleri sosyal ağ sağlayıcısı olduklarını gösterir. Sosyal ağ sağlayıcıları gerçek ya da tüzel kişilerdir.

 

İlginizi Çekebilir; Online Ürün Tanıtımı Yapma Rehberi

 

İlginizi Çekebilir; Canlı Yayın Satışı



sosyal ağda satış yapmak. Küresel ağ bağlantısı. Küresel işletmenin dünya haritası noktası ve çizgi kompozisyon kavramı. Vektör İllüstrasyonu
 

Sosyal Medya Platformları Nelerdir?

 

Günümüzde en sık duyduğumuz ve kullandığımız kavramlar arasında yer alan sosyal medya, kullanıcıların kendi ürettikleri içerikleri diğer kişilerle paylaşmak adına yayınladığı online bir ağdır.

 

Sosyal medya aktif bir şekilde birçok kişi, kurum ve kuruluş tarafından kullanılan bir ağdır. Kullanıcılar; güncel bilgilere, haberlere, paylaşımlara sosyal medya sayesinde hızlıca ulaşır. E-ticaret şirketleri sağladığı avantajlar sebebiyle sosyal medyayı oldukça sık kullanır.

 

Günümüzde oldukça fazla sosyal medya platformu bulunmaktadır. Bu platformlar sürekli değişim ve gelişim halindedir. Önceden kurulan sosyal medya platformları yerini daha kapsamlı ve ilgili çekici platformlara bırakmaya başlamıştır.

 

En sık tercih edilen sosyal medya platformları

 
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Instagram
  • Pinterest
  • Tiktok
  • Snapchat
  • Swarm
 

İlginizi Çekebilir; Twitter'da Mavi Tik Ne İşe Yarar? Nasıl Alınır? (2021 Yeni)

 

İlginizi Çekebilir; Linkedin Şirket Sayfası Nasıl Açılır



Sosyal Medya Platformları Nelerdir? Sosyal medya kanunu
 

Sosyal Medya Yasası Neleri Kapsar?

 

Sosyal medya kanunu oldukça kapsamlıdır. Yasanın kapsadığı maddeler;

 
  • Yerli ve yabancı sosyal medya platformları “sosyal ağ sağlayıcı” adı altında yeni bir tanım kazanması
  • Kullanıcıların IP adreslerine ek olarak port bilgisinin de sağlanması
  • Her sosyal ağ sağlayıcısının Türkiye’de en az bir temsilcisinin bulunma zorunluluğu
  • Türkiye’de temsilci bulundurmayan şirketlere yaptırım uygulanması
 

İlginizi Çekebilir; 2021'de Sosyal Medya Etkileşimlerinizi Arttıracak Stratejiler

 

İlginizi Çekebilir; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden



Sosyal Medya Yasası Neleri Kapsar? Akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayar gibi cihazlarla çevrelenen bir Teknoloji başlığının görünümü - İnternet ve iletişim kavramı

 

Türkiye’de Temsilci Bulundurma Zorunluluğu Nedir?

 

Yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılardan olan Facebook, Instagram ve Twitter’ın Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazladır.

 

Yasadaki maddeye erişimi yüksek sosyal sağlayıcıların Türkiye’den en az bir temsilcisinin olması gerekmektedir.

 

Temsilci belirlendikten sonra sosyal ağ sağlayıcılarının yapması gerekenler;

 
  • Doğrudan erişilebilir ve rahatça görülebilir bir şekilde internet sitesinde temsilcinin iletişim bilgilerine yer vermek
  • Temsilcinin kimlik ve iletişim bilgileri BTK’ya bildirmek
  • Temsilci eğer gerçek kişi olacaksa TC vatandaşları arasından seçmek

İlginizi Çekebilir; E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu



Türkiye’de Temsilci Bulundurma Zorunluluğu Nedir?
 

Temsilci Bulundurmayan Şirketlere Uygulanacak Yaptırımlar Nelerdir?

 

Sosyal medya düzenleme kurallarına göre yasaya uyum sağlamayan ağ sağlayıcılarına; temsilci bulundurmadıkları süre boyunca para cezası verilir. Bu madde kendi içinde sınıflara ayrılmaktadır.

 
  • İlk etapta temsilci bulundurulmamasının cezası: 1-10 milyon TL arası idari para cezası
  • 10 gün içinde temsilci bulundurulmamasının cezası 30 milyon TL idari para cezası
  • Temsilci bulundurulmamaya devam edildiğinde uygulanacak ceza ise; sosyal ağ sağlayıcısının Türkiye’de reklam çalışmalarını durdurmaktır.
 

İlgili İçerik: E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)

 

Bant Genişliği Daraltma Cezası Nedir?

 

Tüketici bulundurmayan ağ sağlayıcılarına para cezasıyla birlikte verilen bir diğer ceza ise bant genişliğinin daraltılması cezasıdır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz para cezasının sınırlarına göre bant genişliği daraltma cezası uygulanır:

 
  • Son aşamaya giren sağlayıcılara birinci adımda uygulanacak bant genişliği daraltma cezası yüzde 50’dir.
  • Son aşamanın ikinci adımında bant genişliği daraltma cezası ise yüzde 90’dır.
 

Sosyal Ağ Sağlayıcılarına Uygulanacak Yaptırımlar Nelerdir?

 

Bant genişliği daraltma cezası alan şirketler 4 saat içerisinde yasaya uygun olarak gerekli yaptırımları uygulamak zorundadırlar. Temsilciliklere giderek kişilik hakkı ihlali konusunda başvuru yapabilecek olan kullanıcıların başvurularına 48 saat içerisinde dönüş yapmakla yükümlüdür.

 

48 saat içerisinde dönüş yapmadığı takdirde 5 milyon TL para cezası, yaptırım yerine getirilmezse 10 milyon TL para cezasıyla yükümlendirilir.

 

Mahkeme tarafından hukuka aykırı olarak bildirilen içerik kaldırılmazsa ortaya çıkacak olan maddi hasarı karşılamakla yükümlüdür.



Sosyal Ağ Sağlayıcılarına Uygulanacak Yaptırımlar Nelerdir?
 

Hangi Durumlarda Erişim Engeli ve İçeriğin Kaldırılması Talep Edilebilir?

 

Kişiler; özel yaşamın gizliliğinin ihlali, hakaret, iftira, nefret suçu gibi kişisel haklarına yönelik saldırılara maruz kaldığında sosyal ağ sağlayıcılarına mağduriyetlerinin giderilmesi için başvuruda bulunabilir.

 

Kişilerin içerik kaldırılması veya erişim engeli isteme hakları vardır. 48 saat içerisinde tarafına olumlu ya da olumsuz dönüş yapmayan sosyal ağ sağlayıcısı yukarıda bahsetmiş olduğumuz yaptırımları uygulamak durumdadır. Olumsuz yanıt verildiğinde gerekçelerinin de sunulması gerekmektedir.

 

İlginizi Çekebilir; Influencerlara Yeni Vergi Düzenlemesi

 

İlginizi Çekebilir; E-ticaret Sitenizin Trafiğini Organik Olarak Arttırma Stratejileri



Hangi Durumlarda Erişim Engeli ve İçeriğin Kaldırılması Talep Edilebilir?
 

Unutulma Hakkı Nedir?

 

Sosyal medya yasası konusunda; kişilik haklarına saldırıda bulunulan kişiye tanınan bir diğer hak ise unutulma hakkıdır. İçeriğin kaldırılması ve engellenmesini talep eden kişi unutulma hakkını da kullanabilir.

 

Unutulma hakkı; kişilerin haklarının ihlal edildiğini ve isminin geçtiği paylaşımların tamamen silinmesini istemesidir. Bu sayede söz konusu paylaşımlar arama motorlarında da görünmeyecektir.

 

Sosyal Medyanın E-ticaret İçin Önemi Nedir?

 

Günümüzde “sosyal medya” ve “paylaşım” en sık duyduğumuz ve hayatımızın birer parçası olan kavramlardır. Kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikler inanılmaz kısa bir sürede tahmin edilemeyecek kadar kişiye ulaşmaktadır.

 

Sosyal medya kanunu ile bu erişim gücünün sınırları belirlenmiştir. Sosyal medya firmalar için önemli bir potansiyeldir. e-ticaret için oldukça önemlidir. Şirketinin reklamını ve ürünlerinin tanıtımını kısa yoldan kullanıcılarla buluşturan şirket bir süre sonra kullanıcılarının müşteriye dönüştüğünü görür.

 

Sosyal medyada kullanıcıların ilgi alanları, meslekleri, aktiviteleri, yaşam koşulları gibi birçok farklı bilgiye ulaşılmaktadır. E-ticaret şirketleri sosyal medyanın bu avantajını kullanarak da hedef kitlesini belirler ve onlara uygun içerikleri yayınlar. Sosyal medyanın bu katkısı sayesinde e-ticaret şirketleri maliyetlerini azaltır ve zaman tasarrufu kazanır.



Sosyal Medyanın E-ticaret İçin Önemi Nedir?
 

Sosyal Medyanın E-ticaret Şirketlerine Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

 

E-ticaret şirketleri bütçelerinin büyük bir kısmını sosyal medya platformlarına ayırmaktadır. Sosyal medyaların şirketlere sağladığı birçok avantaj vardır.

 

Başlıca avantajlar arasında;

 
  • Zaman tasarrufu sağlar.
  • Reklam fırsatı sunar.
  • Kullanıcıların müşteriye dönüşmesini hızlandırır.
  • Geniş kitlelere hızlı bir şekilde erişilmesine imkan tanır.
  • Güncelleme ve düzenleme kolaylığı vardır.
  • Hedef kitlesinin belirlenmesinde yardımcı olur.
 

İlgili İçerik: Ücretsiz Sosyal Medya Araçları

 

İlgili İçerik: E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları

 

Sosyal Medyanın E-ticaret Şirketlerine Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
 

E-ticaret Şirketleri Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalıdır?

 

Sosyal medya e-ticaret şirketlerine birçok kolaylık ve avantaj sunar. Şirketlerin bu avantajları fırsata çevirebilmeleri için doğru ve etkili bir şekilde sosyal medyayı kullanmaları gerekir. İyi bir reklam yapabilmek ve kullanıcıları müşteriye çevirmek için e-ticaret şirketlerinin yapması gerekenler;

 

Hedef kitle belirlemek ve uygun içerikler paylaşmak: Sosyal medyada en sık paylaşılan içerikler görsel içerikler ve videolardır. E-ticaret şirketleri buna dikkat ederek paylaşımlar yapmalıdır. Kampanya ve çekilişler düzenleyerek kullanıcıların dikkatini çekmeye çalışılmalıdır.

 

İlgili İçerik: Online Ürün Tanıtımı Yapma Rehberi

 

İlgili İçerik: İçerik Pazarlaması Sözlüğü

 

İlgili İçerik: İşinizi Kolaylaştıracak 11 İçerik Pazarlama Aracı

 

Kullanıcılarla iletişim halinde olmak: E-ticaret şirketlerinin sosyal medyayı kullanırken müşterilerini memnun etmeye odaklanmalıdır. Çözüm odaklı ilerlemeli, müşterilerin yorum ve önerilerini cevapsız bırakmamalıdır.



E-ticaret Şirketleri Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalıdır?

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax