Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Tartışmalı Pazarlama (Controversial Marketing) Nedir?

Güncelleme Tarihi: 03.08.2023

İçindekiler;

Markların pazarlama stratejilerinde son dönemlerde tercih ettiği tartışmalı pazarlama stratejisi, tartışmanın bir pazarlama aracı olarak kullanıldığı stratejiye verilen isimdir. Controversial Marketing stratejisinde markalar farklı stratejiler kullanarak insanları konuşturmayı hedeflemektedir.

 

Controversial Marketing stratejisinde markaların asıl amacı insanlardan tepki almaktır ve bu nedenle de karanlık mizah anlayışı uygulanmaktadır. Bu pazarlama stratejisi markaların hedef kitlesinde yer alan kişileri kutuplaştıracakmış gibi gözükse de aslına bakıldığında bu oldukça yanlıştır. Çünkü tartışmalı pazarlama ile işletmeler bir görüşlerini belirtmek için farklı ve dikkat çekici tekniklerden yararlanmaktadır.

 

Pazarlamanın yöntemi ise değerler ya da kişilerin hassas olduğu konular üzerine odaklanır. Genellikle bu yöntem müşteri kaybetmeye de neden olabilir. Çünkü işletmeler kurgulayacakları stratejide kendileri ile aynı fikirde olmayan kişileri kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilir fakat aynı görüşte olan kişilerin de markaya olan sadakati artış göstermektir.

 

Tartışmalı Pazarlama (Controversial Marketing) Nedir adlı bu yazımızda sizlere çok tercih edilen bu pazarlama stratejisi hakkında bilgi verirken markanıza sağlayacağı avantajlar, tartışmalı pazarlamanın risklerinden de bahsedeceğiz.

 

Okumanızı Öneririz: Edinim Pazarlaması (Acquisition Marketing) Nedir?

 

Tartışmalı Pazarlamanın Avantajları



 

Tüketiciler üzerinde kalıcı izler bırakmak isteyen markalar tartışmalı pazarlama stratejisini tercih etmektedir. Bu pazarlama yöntemi markalar için belirli dezavantajlar sunsa da aslına bakıldığında birçok avantajı da beraberinde getirebilmektedir.

 
  • Tartışmalı pazarlama olumlu veya olumsuz sebeplerden olsa da sohbet yaratmayı garanti eder ve insanları konuşturmayı başartır. Tartışmalı pazarlama stratejisi sayesinde hedef kitlenizde yer alan kişiler görüşlerini daha iyi bir şekilde belirtebilmektedir.
  • Başarılı bir şekilde oluşturulan tartışmalı pazarlana stratejisi hedef kitlenizin duyguları ile bağ kurmanıza olanak tanımaktadır. Bu da hiç tahmin etmediğiniz dönemlerde bile yeniden viral olabilmenizi sağlamaktadır.
  • Eğer ürettiğiniz tartışmalı içerikler kitlenizi hareket ettirir veya kışkırtırsa, kitleniz bu durumu hatırlayacaktır ve bu da markanızın hatırlanır olmasını sağlayacaktır.
  • Aşırı derecede tepki çekmiş ve eleştiri almış kampanyalar bile satış oranlarını yükseltebilmektedir. Bu nedenle tartışmalı pazarlama stratejisinin markaların satışları üzerinde etkili olabileceğini söylemek mümkündür.
  • Tartışmalı Pazarlama- Controversial Marketingde insanlar markanız hakkında konuşmaya başlayacaktır ve bu da markanızın hiç ulaşmadığı kişiler tarafından tanınmasına olanak tanıyacaktır.
  • Markanızın potansiyel müşterileri içerisinde yer alan ve aynı görüşte bulunan kişilerin işletmenizden satın alım yapma ihtimali artacaktır. Bu da aslına bakıldığında potansiyel müşterilerinizi mevcut müşteriye dönüştürmenize olanak tanımaktadır.
 

Tartışmalı pazarlama stratejisinin avantajlarından yararlanmak isteyen her markanın iyi bir pazarlama stratejisi hazırlaması ve nasıl hareket edileceğine karar verilmesi gerekmektedir. Özellikle burada bir kriz oluştuğunda nasıl hareket edileceğine de karar verilmesi oldukça önemlidir.

 

Okumanızı Öneririz: Sesli Pazarlama (Voice Marketing) Nedir?

 

Tartışmalı Pazarlamanın Dezavantajları ve Riskleri

 


Tartışmalı pazarlama stratejisi markalar için avantajlar sağlıyor olsa da aslına bakıldığında belirli dezavantajlar da doğurabilmektedir. Tartışmalı Pazarlamanın Dezavantajları ve Riskleri şunlardır:

 
  • Tartışmalı pazarlama doğası gereğince bazı grupları tahrik edebilir. Eğer marka bu statü sırasına itiraz ederse veya sınırları zorlarsa, herkes bu durum hakkında mutlu olmayacaktır.
  • Sosyal medya pazarlamasının gücü sayesinde, bu durum kartopu etkisi gösterebilir ve siz durumun farkında bile olmadan tonlarca Tweet, Yorum ve Mesaj ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Sadece bir tane tartışmalı pazarlama kampanyası markanızı çok yükseklere çıkarabilir, aynı zamanda çok ciddi bir şekilde düşüşte yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle tartışmalı pazarlama kampanyası yayınlamadan önce potansiyel olarak alacağınız tepkileri ve geri dönüşleri hesap etmeniz ve bu doğrultuda hareket etmeniz gerekir.
  • Tartışmalı pazarlama da taraflar arasında bölücülük oluşma ihtimali bulunmaktadır. Çoğu zaman reklam kampanyalarınızı destekleyen belirli olumlu görüşler bulunurken olumsuz bir bakış açısına sahip olacak bir kitlenin doğmasına da neden olmaktadır.
  • Kampanyanızdan rahatsız olan kişiler var olan siparişlerini iptal etme eğilimi gösterebilmektedir. Bu da aslına bakıldığında markanızın kazanç kayıpları ile karşı karşıya kalmasına neden olabilecek bir durumdur.
  • Tartışmalı pazarlama kampanyaları insanların konuşmalarını sağlayan bir pazarlama stratejisi olsa da insanların kötü hissetmesine neden olmaktadır. Endişe ile ilgili durumlar konuşulmaya başlandığında ise markanızın hakkımda olumsuz durumlar ortaya çıkmaktadır.
  • Tartışmalı pazarlama stratejisi işletmelerin iş yükünü artırabilme riski taşımaktadır.
  • Tartışmalı pazarlama stratejisi markaların imajının olumsuz etkilenmesine neden olabilecek bir pazarlama stratejisidir.
 

Firmanız düzgün ve güvenilir bir firma kimliklerini kazanana kadar, potansiyel skandallardan uzak durmalıdır. Bu nedenle tartışmalı pazarlama stratejisini geliştirirken dikkatli davranmanız ve markanız iyi bir kitleye ulaştığında kampanyalarınızı yaratmanız gerekmektedir.

 

Okumanızı Öneririz: İnteraktif Pazarlama Nedir?

 

Tartışmalı Pazarlama Taktikleri

 



Controversial Marketing stratejisini geliştirecek olan markalar tartışmalı pazarlama da farklı taktikleri kullanabilmektedir. Tartışmalı pazarlamada kullanılan taktikler şunlardır:

 
  • Provokatif Reklamcılık
  • İnsanların Duygularını Kullanma
  • Olumsuzlama ve Karalama Kampanyaları
 

Genellikle tartışmalı pazarlama stratejisini geliştirecek olan markalar çoğu zaman provokatif reklamlar ile birlikte insanların duygularını da kullanmaktadır. Özellikle rakipleri ile rekabetlerini güçlendirmek isteyen markalar ise çoğu zaman karalama kampanyalarına da yönelmektedir. Burada da özellikle rakiplerin nasıl bir strateji kullanacağını ve karşı bir strateji oluşturacağını bilmemek risklerle karşı karşıya kalmanıza neden olabilecektir.

 

Tartışmalı Pazarlama ve Etik

 

Controversial Marketing çalışmalarında yoğun bir şekilde etik tartışmalar da bulunur. Özellikle sosyal ve politik konularda yapılan reklam çalışmaları belirli bir siyasi görüşü bulunan tüketiciler tarafından rahatsız edici ve kışkırtıcı olarak görünmektedir.

 

Bu görüşe dayanan kişilerde ise tartışmalı pazarlamanın etik olmadığına yönelik düşünceler bulunmaktadır fakat bunun yanı sıra karşıt siyasi ve politik görüşte olan kişiler de bu reklam çalışmalarının etik olduğunu savunmaktadır.

 

Tartışmalı pazarlamada özellikle tüketicilerin güvenini sarstığına yönelik görüşler de bulunmaktadır. Bu nedenle Controversial Marketing çalışmalarının etik olup olmadığına yönelik tartışmalar bir hayli fazladır.

 

Okumanızı Öneririz: İletişim Türleri Nelerdir?

 

Tartışmalı Pazarlama Stratejinizin Sosyal Medyada Yayılımı



 

Başarılı bir şekilde hazırlanan reklamlar, sosyal medya platformlarında daha hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Bu her ne kadar karşıt görüşte olan kişilerin olumsuz düşüncelerini açık bir şekilde ifade etmesine neden olabilecek bir durumken aslına bakıldığında reklamların yayılması ise çalışmayı yürüten markaların viral olmasını sağlamaktadır.

 

Markaların viral olması ise farklı tüketici gruplarına ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle sosyal medyada yayılan reklamlar üzerinden olumlu görüşleri bulunan bir kitleye ulaşabileceğiniz gibi olumsuz görüşleri olacak kişilere de ulaşabilecek olmanızdan kaynaklı reklam stratejinizi iyi bir şekilde çalışmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

 

Tartışmalı Pazarlama ve Kriz Yönetimi

 

Tartışmalı ya da provakatif reklamlar denince akla ilk gelmesi gereken şeylerden birisi de kriz yönetimidir. Genellikle markalar ilgili düşünceye karşı olan bir kitleye de ulaşabilmektedir. Bu kitle ise markaya karşı saldırgan olabilmekte ve kötü yorumlarda bulunabilmektedir. Bu noktada da tartışmalı reklamlarını kurgulayacak olan markaların nasıl bir kriz yönetimi yapacaklarını da belirlemeleri gerekir.

 
  • Alınacak yorumlar nasıl cevaplanacak?
  • Tüketicilerin attığı mesajlara nasıl yanıt verilecek?
  • Marka sadakatini kaybeden kişiler için ne yapılacak?
  • Sadakat yönetimi konusunda nasıl aksiyonlar alınacak?
  • Karşıt reklam çalışmaları nasıl değerlendirilecek ve yanıtlandırılacak?
 

Bu sorulara yanıt verdikten sonra tartışmalı pazarlama çalışmalarınızda kriz yönetimini nasıl yapacağınızı belirleyebilir ve böylece ilgili çalışmalarınızdaki kriz yönetimini yapabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax