Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sesli Pazarlama (Voice Marketing) Nedir?

Güncelleme Tarihi: 03.08.2023

İçindekiler;

Sesli pazarlama (voice marketing) stratejisi, sesli cihazlar kullanan topluluklara ulaşmak için tasarlanmış taktikler ve stratejiler bütününe verilen isimdir. Markaların pazarlama çalışmalarında kullandıkları bu fikir, pazarlama taktiklerini sesli cihazlara uyarlayarak bu cihazları kullanan kitleye ulaşıp büyümeden avantaj sağlamaktır. Markalar bu sayede büyümeye adapte olarak marka kendi ve ürünlerinin reklamını sesli cihazlar üzerinden yapma imkanına sahip olur.

 

Sesli pazarlama stratejisi sayesinde markalar süreç sonunda kendilerine özgün ve hatırlanabilir bir kişilik oluşturma fırsatı bulmaktadır. Örneğin; son dönemlerde hayatımıza giren Siri, Google Asistant ve Amazon Alexa gibi araçlar gelişen ses teknolojileri ile yükselmiş ve önemli bir pazarlama kanalı haline gelmiştir.

 

Sesli Pazarlama (Voice Marketing) Nedir adlı bu yazımzıda sizlere sesli pazarlamanın öneminden, diğer pazarlama kanallarından farklarından bahsedeceğiz.

 

İlgili İçerik; Kişiselleştirilmiş Pazarlama (Personalized Marketing) Nedir?

 

Sesli Pazarlama Markalar İçin Neden Önemlidir?


 Sesli Pazarlama Markalar İçin Neden Önemlidir?
 

Günümüzde sürekli gelişen ve değişen teknolojiyle beraber sesli pazarlamanın önemi de artmıştır. Daha önce yapılan araştırmalara göre ABD’de yaşayan kişilerin yaklaşık %16’sının evinde akıllı hoparlör bulunduğu görülmektedir. 2020 yılı verilerine bakıldığında ise internette bir şey arayışı olan kişilerin yaklaşık %50’sinin aramalarını ses ile yaptığını söylemek mümkündür.

 

2017 yılının verilerinde 50 milyona yakın akıllı hoparlör kullanımı görülürken 2020 yılında ise akıllı hoparlör kullanım sayısının 225 milyonu aştığı görülmektedir. Önümüzdeki yıllarda ise akıllı hoparlörler de içinde bulunmak üzere sesli cihaz kullanımının her geçen gün artış göstereceğini söylemek mümkündür.

 

Akıllı hoparlör ve sesli teknolojilerin kullanımının artması ise bireyselleştirilmiş pazarlama çalışmalarının artış göstereceğini ve markaların da sesli müşteri etkileşimine yöneldiğini göstermektedir. Günümüzde internet kullanıcılarının büyük bölümü satın alma işlemlerini sesli teknolojiler ile yürütürken ses asistanları sayesinde de sitelerde daha hızlı bir şekilde gezinmektedir. Bu nedenle sesli pazarlama stratejisi e-ticaret ile internetten ürün satışı yapan markaların satışlarının artmasında da oldukça etkilidir.

 

Bunun yanı sıra voice marketing stratejisi ile hareket eden markalar daha modern ve yenilikçi bir imaj da çizmektedir. Bununla beraber işletmeler ses tanıma teknolojilerinden yaralanarak ve bunları analiz ederek de pazarlama stratejilerini daha kolay bir şekilde geliştirmektedir. Bu durum ise markaların kurumsal imajını güçlendirmektedir.

 

İlgili İçerik; Deneyimsel Pazarlama (Experiential Marketing) Nedir?

 

Sesli Pazarlamanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?


 Sesli Pazarlamanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Sesli pazarlama teknolojisi markaların müşteri deneyimi iyileştirir ve itibarını güçlendirmenin yanı sıra birçok avantaj da sağlamaktadır.

 
  • Sesli pazarlama markaların yenilikçi bir pazarlama stratejisi izlediklerini gösterir.
  • Kullanıcılar genellikle sesli araçlar ile aramalarını gerçekleştirdikleri için sesli pazarlama sayesinde hedef kitlenize ulaşmanız mümkündür.
  • E-ticaret ile internetten satış yapan firmalar sesli pazarlama stratejisiyle satışlarını artırabilmektedir.
  • Marka bilinirliğinizi artırmak için oldukça önemli bir stratejidir.
  • Müşteri deneyiminizi olumlu etkiler ve bu da tüketicilerin markanıza olan güvenini artırır.
  • Reklam stratejisinde belirlendiği takdirde erişim alanınızı genişletmektedir.
  • Özellikle hazırlanan raporlar ekransız cihaz kullanan kişi sayısının arttığını gösterdiği için sesli pazarlama teknolojisi hedef kitlesine ulaşmak isteyen markalar için oldukça önemlidir.
 

Sesli pazarlama teknolojisinin işletmelere sağladığı başlıca avantajlar bunlardır. Sizler de bu tür avantajlardan yararlanmak istiyorsanız markanız için iyi bir pazarlama stratejisi geliştirebilirsiniz.  
 

Sesli Pazarlamanın Markaların Büyümesindeki Etkileri


 Sesli Pazarlamanın Markaların Büyümesindeki Etkileri
 

Sesli pazarlama stratejisi çoğu zaman sesli reklamlar ile karıştırılıyor olsa da aslına bakıldığında sesli reklamları da içeren fakat sesli reklamlardan çok daha fazla pazarlama aracını da barındıran bir stratejidir. Ses pazarlaması birçok platforma yayılmış birleşik bir stratejidir. Özellikle video pazarlamasından daha az maliyetli olduğu için markaların kârlılığını da artırmaktadır.

 

Kitlenize uygun sunulacak olan içerikler sayesinde ise içerikleriniz hem kullanıcılar için fayda sağlayacak hem de markanız ile bağ kurmalarına yardımcı olacaktır. Özellikle sesle pazarlamada kullanılan ve markaların büyümesinde etkili olan başlıca yöntemler şunlardır:

 
  • Podcast
  • Sesli Asistanlar
  • Sosyal Medya
 

Sesle pazarlama stratejisi ilk başlarda podcastler ve sesli asistanlar ile gelişmiş olsa da aslına bakıldığında Club House gibi sosyal medya platformlarının ortaya çıkışı ile de oldukça büyük önem kazanmıştır. Sesli pazarlamada kullanılan bu araçların hepsi ise markalar için oldukça avantaj sağlamaktadır.

 

Podcastler

 

Türkiye’de yapılan araştırmalar her geçen gün ülkemizde Podcast dinleyen kişi sayısının arttığını gösterirken podcast dinleyicilerinin ise %14’ünün her gün yeni bir şey dinlediğini göstermektedir.

 

Bireylerin oldukça ilgisini çeken podcastler ile ilgili en güzel olan şey ise neredeyse herkesin ilgisini çekebilecek olan içeriklerin üretilmesidir. Yani kısacası markaların hedef kitlesinde yer alan kişilere ses yoluyla ulaşmasını sağlarken hedef kitlenize ise pazarlama çalışmaları yapma fırsatı da sunmaktadır. Sesli pazarlama teknolojisini kullanarak pazarlama çalışmaları yapacak olan markaların ise hedef kitlelerine uygun olan podcast içerikleri üretmesi gerekmektedir. Hedef kitlenize uygun içerikler üreterek onları daha kolay bir şekilde hedefleyebilir ve voice marketing hedeflerinize daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

 

Sesli Asistanlar


Sesli Asistanlar
 

Voice marketing stratejisinin kullanılabileceği araçlardan bir diğeri de sesli asistanlardır. 2020 yılında 4,2 milyara yakın sesli asistan bulunurken 2024 yılında ise 8,4 milyar sesli asistan olması beklenmektedir. İlgili öngörüler ise tüketicilerin sesli asistan ile satın alım yapacağına yönelik de artışların olacağını gösterebilmektedir. Markalar sesli asistanlar ile pazarlama çalışmalarını sürdürebilmek için sitelerinde belirli stratejiler yaratabilmektedir.

 
  • E-ticaret sitenize sesli asistan entegrasyonu yapın.
  • Sesli asistanlar ile satışı aktif hale getirin.
  • Mesajlarınızı kısa tutun.
  • Mesajlarınızın efektif olmasını sağlayın.
  • Sesli asistanlar ile iletişimi resmi tutmaya özen gösterin.
  • İnsanlar ile sürekli olarak etkileşim halinde kalın.
  • Ürün ve hizmetlerinizin reklamını yapmaktan çekinmeyin.
 

Bu tür çalışmalar sayesinde sesli asistanlar ile e-ticaret sitenize yönelik çalışmalar yapabilir ve böylece satışlarınızın artmasını sağlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) Nedir?

 

Sosyal Medya Platformlarını Kullanın

 

Sesli pazarlama stratejisini kullanılabileceği bir diğer alan da sosyal medya platformlarıdır. Özellikle ilk çıktığı dönemlerde oldukça popüler olan Club House sayesinde markalar pazarlama stratejilerine yön vermiştir.

 

Bu platform üzerinde sektörlerine yönelik konuşma etkinlikleri düzenleyen işletmelerin yanı sıra farklı odalarde ve sohbetlerde de sponsorluk yapan markalar ortaya çıkmıştır. Bu durum markaların hedef kitlelerine ulaşmasını sağlarken satışları ve marka bilinirliği üzerinde de oldukça önemli etkiler yaratmıştır.

 

Club House gibi günümüzde popülerleşen bir diğer araç da Twitter Space’dir. Özellikle günümüzde Club House’dan daha fazla kullanıldığını da söylemek mümkündür. Bu nedenle sesli pazarlama stratejisi ile markalarını büyütmek isteyen kişiler de sosyal medya platformlarını tercih edebilmekte ve farklı stratejiler ile hem hedef kitlelerine ulaşabilmekte hem de satış yapabilmektedir.

 

Mobil Uygulama ve Sesli Pazarlama


 Mobil Uygulama ve Sesli Pazarlama

İşletmelerin e-ticaret siteleri gibi mobil uygulamalarına da sesli pazarlama stratejisini entegre edebilmektedir. Özellikle sesle arama ve sesle satışısın yanı sıra mobil uygulamalar üzerinden destek ve müşteri hizmetlerinize ulaşmasını da sağlayabilir ve böylece tüketicilerinizin markanız ile etkileşimde kalmasında aktif rol oynayabilirsiniz.

 

Özellikle mobil uygulama kullanım oranlarının her geçen gün arttığını göz önünde bulundurursak bu pazarlama stratejisini kurgulayarak daha fazla satış yapma imkanı da yakalayabilirsiniz.

 

Ticimax ile Pazarlamada Fark Yaratın

 

Ticimax ile e-ticaret sitenizi kurarak sizler de altyapımızda yer alan pazarlama özellikleri ve modülleriyle hedef kitlenize ulaşabilir ve daha fazla satış yapabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax