Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Tüketici Satın Alma Karar Süreci Aşamaları Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 04.10.2022

İçindekiler;

E-ticarette tüketici satın alma süreci tüketicinin sepete bir ürün eklemesi ve satın alması şeklinde basit bir süreç gibi görünse de oldukça çetrefilli ve işletmelerin üzerinde durması gereken bir konudur. Tüketicinin bu kararının altında, müşterileri bir satın alma işlemini tamamlamaya teşvik etmek için birçok düşünce ve eylem mevcuttur. Anlık satın almalar dışında, tüketiciler satın almaya karar vermeden önce önemli miktarda araştırma yaparlar. Ve günümüz pazarında, gelişen markalar, satın almaya karar vermeden çok önce alışveriş yapanların karşısına çıkan markalardır. Bugünkü yazımızda tüketici satın alma karar süreci aşamalarını sizler için anlattık.


Tüketici Satın Alma Karar Süreci Aşamaları Nelerdir

 

Tüketici Satın Alma Karar Verme Süreci Nedir?

 

İşletmeler tüketici satın alma süreci aşamalarını iyi anlamalıdır. Tüketici yolculuğu aşamasında tüketicilerin yaşadıkları farklı aşamaların farkında olan işletme ve markalar böylece müşteri kazanmanın yollarını da çözmüş olacaktır.

 

Tüketici karar verme süreci e-ticarette işletmelerin sıklıkla üzerinde durması gereken bir konudur. Tüketici karar verme süreci beş temel adımdan oluşur. Bu, tüketicilerin satın alma kararı vermeyi değerlendirdiği süreçtir. Bir şey satın alırken kendi düşünce sürecinizi düşünün özellikle araba gibi büyük bir şey olduğunda. Satın almaya karar vermeden önce neye ihtiyacınız olduğunu düşünür, araştırır ve seçeneklerinizi karşılaştırırsınız. Daha sonra, sık sık doğru aramayı yapıp yapmadığınızı merak edersiniz. İşletmelerin satış ve pazarlama aşamasında duruma tüketici gözünden bakması oldukça önemlidir.


Tüketici Satın Alma Karar Verme Süreci Nedir

 

Tüketici Satın Alma Karar Süreci Aşamaları Nelerdir?

 

Tüketici karar verme süreci beş adımdan oluşmaktadır. Bunlar; sorun tanıma, bilgi arama, alternatiflerin değerlendirilmesi, satın alma kararı, satın alma sonrası değerlendirme şeklindedir. Sorun tanıma; bir hizmet veya ürüne olan ihtiyacı tanır. Bilgi arama; bilgi toplar. Alternatiflerin değerlendirilmesi, seçenekleri karşılaştırılabilir alternatiflere karşı tartar. Satın alma kararı gerçek satın alma yapar. Satın alma sonrası değerlendirme, yaptıkları satın almayı yansıtır. Tüketici karar verme süreci gizemli görünebilir, ancak tüm tüketiciler, hangi ürün ve hizmetlerin ihtiyaçlarına en uygun olacağını belirlemek için bir satın alma işlemi yaparken temel adımlardan geçer.

 

Satın alma süreçleri nasıl işler dediğimizde aşağıda aşamaları detaylı olarak inceledik.  


Tüketici Satın Alma Karar Süreci Aşamaları Nelerdir

 

Sorun tanıma

 

Tüketici satın alma sürecinin ilk adımı, bir hizmet veya ürüne olan ihtiyacı tanımaktır. Tüketici ihtiyacı tanımlar, ne olduğuna karar verir. Tüketiciler bir isteği fark ettiğinde, bu isteği nasıl yerine getirebileceklerini anlamak için bilgi toplamaları gerekir, bu da ikinci adıma yol açar. Bu aşamada tüketicileri etkilemek işletmelerin birinci hedefi olmalıdır. İhtiyacı olan bir tüketicinin önüne doğru ürünle çıkmak satın almayı tetikleyen önemli bir etkendir. İşletmeler tüketiciler için satış ve pazarlama çabalarını dış uyaranlara göre odaklamalıdır.

 

Marka bilinirliği ve tanınırlığı oluşturmak için kapsamlı bir marka kampanyası geliştirmek, tüketicilerin sizi tanımasını ve size güvenmesini sağlar. En önemlisi, sadece sizin çözebileceğiniz bir sorunları varmış gibi hissetmelerine neden olur. İşletmelerin satış ve pazarlama kampanyalarını tüketici sorun ve ihtiyaçlarına göre kurgulamaları oldukça etkili olmaktadır.


Sorun tanıma

 

Bilgi arama

 

Tüketiciler, seçeneklerini araştırırken, bir ürün veya markayla hem olumlu hem de olumsuz geçmiş etkileşimlerin yanı sıra iç ve dış etkenlere de güvenirler. Bilgi aşamasında, fiziksel bir konumdaki seçeneklere göz atabilir veya Google veya müşteri yorumları gibi online kaynaklara başvurabilirler.

 

Bir marka olarak göreviniz, potansiyel müşterilere, ürün veya hizmetinizi satın almaya karar vermeleri umuduyla istedikleri bilgilere erişim sağlamaktır. Bir huni oluşturmak ve insanların ihtiyaç duyacağı içerik türlerini planlamak bu noktada gerekli bir stratejidir. Böylece kendinizi güvenilir bir bilgi kaynağı olarak sunabilirsiniz.

 

Bir diğer önemli strateji ağızdan ağza iletişimdir; tüketiciler birbirlerine işletmelerden daha fazla güvendiğinden, web sitenize müşteri incelemeleri veya video referansları gibi tüketici tarafından oluşturulan içeriği eklediğinizden emin olun.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu


bilgi arama

 

Alternatiflerin değerlendirilmesi

 

Tüketici karar verme sürecinin bu noktasında, potansiyel alıcılar bir üründe ne istediklerine ilişkin kriterler geliştirmiştir. Olası seçimlerini karşılaştırılabilir, alternatiflere karşı tartarak kararlarını verirler. Alternatifler; daha düşük fiyatlar, ek ürün avantajları, ürün bulunabilirliği, renk, stil seçenekleri gibi olasılıklardır. Pazarlama materyaliniz, tüketicileri ürününüzün diğer alternatiflerden daha üstün olduğuna ikna etmeye yönelik olmalıdır. İtirazların üstesinden gelmeli tüketiciyi ikna edecek unsurların markanızda olduğuna dair doneler sunmalısınız.

 

Örneğin; rakiplerinizi tanıyarak onlarda olmayan sizde olan özelliklerinizi ön plana çıkarabilirsiniz.


alternatiflerin değerlendirilmesi

 

Satın alma kararı

 

Hem tüketicinin hem de işletmelerin beklediği bir andır. Tüketiciler, önceki müşterilerin geri bildirimleri de dahil olmak üzere tüm gerçekleri topladıktan sonra satın alınacak ürün veya hizmet hakkında mantıklı bir sonuca varmalıdır. İşinizi doğru yaptıysanız, tüketici ürününüzün en iyi seçenek olduğunu anlayacak ve satın almaya karar verecektir.

 

Satın alma sonrası değerlendirme

 

Tüketici karar verme sürecinin bu kısmı hem tüketiciden hem de satıcıdan gelen yansımaları içerir. Müşterilerin ürününüzle ilgili olumlu bir deneyim yaşamaya devam etmesini sağlamak işletmelerin işidir. Satın alma sonrası katılım, müşteriyi ek bir satın alma işlemi yapmaya ikna etmek için takip e-postaları, indirim kuponları ve haber bültenlerini içerebilir. Ömür boyu müşteri kazanmak için müşteri memnuniyetini sağlamak ekstra önemli bir durumdur.

 

Bir satıcı olarak satın alma sonrası değerlendirmede işletmeler şu soruları sormalıdır;

 
  • Satın alma, tüketicinin belirlediği ihtiyacı karşıladı mı?
  • Müşteri satın alma işleminden memnun mu?
  • Müşteriyle etkileşime nasıl devam edebilirsiniz?
 

İlgili İçerik; E-ticaret ve Kitle Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Satın alma sonrası değerlendirme

 

Tüketicinin Tekrar Satın Alması Nasıl Sağlanır?


Tüketiciler bir karara varmadan önce oldukça fazla zaman ve çaba harcarlar. Ve satış kazanmak isteyen markalar, satın alma yolculuklarının her aşamasında alışveriş yapanlarla etkileşime geçmelidir.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax