Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

VAT Numarası Nedir? VAT Numarası Nasıl Alınır?

Güncelleme Tarihi: 29.03.2024

İçindekiler;

Value Added Tax (VAT), Türkçe’ye Katma Değer Vergisi olarak çevrilmiştir. Genellikle yurt dışında şirket kuruluşu yapmak isteyen kişiler için önemli bir şey olan VAT numarası, Avrupa Birliği dahil birçok ülkede KDV’yi tanımlamak için kullanılan bir tanımlayıcı olarak bilinir.

 

VAT numarası zorunluluğu bulunan ülkelerde ticari faaliyet göstermek isteyen her kişi ve işletmenin VAT numarası alması gerekmektedir. Özellikle bu noktada da kişiler yardıma ihtiyaç duymaktadır.

 

VAT Numarası Nedir? VAT Numarası Nasıl Alınır adlı bu yazımızda sizlere VAT numarası hakkında bilgi vereceğiz ve bununla beraber VAT numarası almadan bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece VAT numarası ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: KDV Nedir

  

VAT Numarası Nedir?


VAT Numarası Nedir? VAT Numarası Nasıl Alınır?
 

Value Added Tax (VAT), Avrupa Birliği ülkelerinde ticari faaliyet yapan işletmelerin satışını yaptıkları ürün ve hizmetler için vergi ödemelerini sağlayan numaralara verilen isimdir. VAT her zaman Avrupa Birliği ülkelerinin yasal şartları göz önünde bulundurularak belirlenir.

 

Avrupa Birliği ülkelerinde mal depolayan, depoladığı ürünlerin satışını geleneksel ticaret ya da e-ticaret yöntemleri ile gerçekleştiren her işletmenin VAT numarası alma zorunluluğu bulunur. VAT numarası genellikle satışı yapılacak ürün ve hizmete göre farklılık gösterebilir.

 

VAT Numarasının Önemi

 

VAT numarası, ticaret faaliyet gösteren işletmelerin yasal mevzuatlara uygun bir şekilde ticaretine devam ettiğini gösterir. Bunun yanı sıra VAT numarasının önemli olduğu birçok konu da bulunmaktadır.

 
  • Value Added Tax sayesinde işletmelerin KDV ödemeleri kolayca kontrol edilebilir.
  • Vergi daireleri VAT numarası aracılığı ile işletmelerin borçlarını ve ödemelerini kolayca izleyebilir.
  • VAT numarası işletmelerin uluslararası ticaret yapmasını kolaylaştırmaktadır.
  • İşletmeler alım ve satım süreçlerinde ortaya çıkacak KDV’yi kolayca hesaplayabilir ve KDV hesaplamasında negatif bir durum bulunuyorsa iadeler VAT numarası göz önünde bulundurularak hesaplanır.
 

Yasal mevzuatlara uygun hareket etmek ve ticari faaliyetlerinde problem yaşamamak isteyen işletmeler için bu nedenle VAT numarası oldukça önemlidir.

 

VAT Numarası Nasıl Alınır?


VAT Numarası Nasıl Alınır?
 

Yurt dışında ticari faaliyet yürütecek olan kişi ve işletmelerin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi VAT numarası nasıl alınır sorusudur. Özellikle Avrupa’ya ürün satmak isteyen her kişi ve işletmenin VAT numarası almak başvuru yapması gerekir.

 

VAT Numarası almak için başvuru yaparken kişilerden belirli belgeler istenir ve bununla beraber VAT başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurulması da gerekir. İşletme bilgileri göz önünde bulundurularak form doldurulduktan sonra şirket ile ilgili detayları içeren sorular sorulabilmektedir fakat bu durum ülkeden ülkeye değişiklik gösterir.

 

İlginizi Çekebilir: Kurumlar Vergisi Nedir

 

VAT Numarası Almak İçin Gerekli Belgeler

 

VAT Numarası almak isteyen kişi ve işletmelerin teslim etmesi gereken belgeler ülkelere göre değişebilmektedir. Fakat genel olarak bakıldığında VAT Numarası Almak İçin Gerekli Belgelerin şunlar olduğunu söylemek mümkündür.

 
  • Vergi Levhası
  • Kuruluş detaylarını içeren bilgi, belge ve evraklar
  • Şirket sahibinin kimlik belgesi
  • Şirket ortakları, faaliyet türü ve adresini gösteren belge veya belgeler
 

VAT Numarası almak için gereklidir. Bu belgeler ile beraber VAT kayıt formunu dolduran kişilerin imza sirküsü de istenmektedir.

 

Sizler de VAT nasıl alınır diyorsanız bu belgeler ile VAT numarası almak için başvuru yapabilirsiniz. Böylece eksiksiz bir şekilde başvurunuzu tamamlayabilir ve süreci profesyonelce yürütebilirsiniz.

 

VAT Numarası Kaç Hanelidir?

 

VAT ID, her zaman AB ülkelerinin kendi mevzuatlarına göre belirlenen bir numaradır. Bu nedenle her ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor olsa da genellikle VAT 9-15 haneden oluşan bir numaradır.

 

VAT Numarası ile Her Avrupa Ülkesine Satış Yapılır mı?


VAT Numarası ile Avrupa Ülkelerine Satış Yapma
 

VAT numarası ile her Avrupa ülkesine satış yapılır mı sorusuna yanıt arayan işletmelerin bilmesi gereken önemli nokta bir VAT Numarası ile Avrupa’nın her ülkesine satış yapılamayacağıdır.

 

Avrupa ülkelerinin vergi mevzuatları birbirinden farklı olduğu için bir VAT numarası alındığında yalnızca ilgili ülkede ticari faaliyet yürütülebilmektedir. Birden fazla ülkede satış yapmak isteyen kişi ve işletmelerin her ülke için VAT numarası alması gerekir. Bu nedenle satış yapılacak ülke iyi bir şekilde belirlenmelidir.

  

Ticimax ile Avrupa’ya Satış Yapın

 

Ticimax e-ihracat altyapısını kullanarak sizler de ürün ve hizmetlerinizi Avrupa ülkelerine satabilirsiniz. Ticimax ile e-ihracat sitesi kurulumunu kolayca yapabilir ve ürünlerinizi istediğiniz ülkeye satabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax